GPS vs GALLILEO vs GLONASS vs COMPASS vs IRNSS, μάχη στο διάστημα...

panosop

Συστημικός
Μηνύματα
5.570
Reaction score
668
Η μάχη στο διάστημα καλά κρατεί. Πέντε συστήματα εντοπισμού θέσης μέσω δορυφόρου αναμένονται να μπούν σε λειτουργία, ή να ολοκληρωθούν το επόμενο διάστημα.
Η ΗΠΑ έχουν ήδη σε λειτουργία το δικό τους συστημα, το GPS, ετοιμάζεται η Ευρωπαική Ενωση με το Galileo, η Ρωσία με το Glonass, η Κίνα με το COMPASS και η Ινδία με το IRNSS.
Ας ξεκινήσουμε όμως μια μικρή παρουσίαση των συστημάτων εντοπισμοιύ θέσης ή αλλιώς GPS...


Το 1960 το Ναυτικό των ΗΠΑ χρησιμοποίησε ενα σύστημα εντοπισμού θέσης με πέντε δορυφόρους , το TRANSIT ή NAVSAT.
Η ενημέρωση των συστημάτων λήψης γινόταν ανα μία ώρα.


Το Global Positioning System (GPS), το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί το 1983, είναι το μόνο πλήρως λειτουργικό σύστημα εντοπισμού θέσης μέσω δορυφόρου μέχρι και σήμερα.
Χρησιμοποιεί ενα πλέγμα 24ων έως 32 δορυφόρων, oi οποίοι ίπτανται σε μέση τροχιά στο γεωστατικό τόξο και εκπέμπoυν σήματα τα οποία λαμβάνονται απο τα γνωστά και πολυχρησιμοποιημένα απο όλους μας GPS.
Με αυτό το τρόπο προσδιορίζουν την επακριβή μας θέση στο χάρτη που φορτώνουμε στα GPS μας.



Το GPS κατασκευάστηκε απο την Αμερικάνικη Κυβέρνηση και χρησιμοποιήθηκε σε πρώτη φάση για στρατιωτικούς σκοπούς , ονομαζόμενο τότε ώς NAVSTAR-GPS. Το 1983 δόθηκε σε δημόσια λειτουργία έπειτα απο την επίθεση με πύραυλο που δέχθηκε το αεροπλάνο των κορεάτικων αερογραμμών Flight007 που παρέκλινε απο την πορεία του και μπήκε σε αεροπορικό χώρο της τότε Σοβιετικής Ενωσης. Με αφορμή αυτό το γεγονός και το θάνατο 269 ατόμων , ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ρόναλντ Ρέηγκαν διέταξε να δοθεί πρός χρήση όλων.

 

panosop

Συστημικός
Μηνύματα
5.570
Reaction score
668
Απάντηση: GPS vs GALLILEO vs GLONASS vs COMPASS vs IRNSS, μάχη στο διάστημα...

Επειτα απο ενα χρονικό διάστημα 20 και πλέον ετών λειτουργίας του GPS, 4 διαφορετικά συστήματα έρχονται να αντισταθμίσουν το τοπίο στο διάστημα.

Η Ευρώπη ανακοίνωσε το GALILEO, ενα προηγμένο συστημα εντοπισμού θέσης που πήρε το όνομα του απο το διάσημο ιταλό αστρονόμο Galileo Galilei.



To project ξεκίνησε στις 26 Μαίου του 2003 , έπειτα απο μεμονομένες προσπάθειες διαφόρων χωρών της Ευρωπαικής Ενωσης. Σε αυτό συμμετέχουν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.
Η ολοκλήρωση του και η διάθεση του αναμένεται το 2013.
Αν και περασε απο "40 κύματα" ώς εργο, καθώς υπήρξαν πολλά προβλήματα ώς πρός την κατασκευή και υποστήριξη , παρόλα αυτά χρηματοδοτήθηκε αδρά για να συνεχιστεί.

Θα αποτελειται απο ενα πλέγμα 30 δορυφόρων μέσης τροχιάς και ο χρόνος ζωης κάθε δορυφόρου εκτιμάται να είναι 12 χρόνια.

Θα υπάρχουν 4ων ειδών διαφορετικές υπηρεσίες κάλυψης.
Η ελεύθερη Open service (OS) , θα είναι διαθέσιμη απο τον καθένα και θα έχει ακρίβεια μικρότερη των 4ων μέτρων οριζοντίως και 8 μέτρων καθέτως.



Η κωδικοποιημένη Commercial Service (CS), η εμπορική εφαρμογή δηλαδή , θα έχει ακρίβεια καλύτερη απο ένα μέτρο.

Οι κωδικοποιημένες Public Regulated Service (PRS) και Safety of Life Service (SoL) θα έχουν ακρίβεια όπως και η ελεύθερη και θα χρησιμοποιούνται απο τις δημόσιες υπηρεσίες, όπως αστυνομία, πυροσβεστική, πρώτες βοήθειες κλπ. Το καλό στην υπόθεση είναι ότι θα ενεργοποιούνται μόλις σε δέκα δευτερόπλεπτα.
 

panosop

Συστημικός
Μηνύματα
5.570
Reaction score
668
Απάντηση: GPS vs GALLILEO vs GLONASS vs COMPASS vs IRNSS, μάχη στο διάστημα...

Η Ρωσία , θέλοντας να αντιπαρατεθεί σε αυτά που έκανε η Αμερική με το GPS, ξεκίνησε ενα δικό της project εντοπισμού θέσης μέσω δορυφόρου, το GLONASS.



Ο σχεδιασμός του συστηματος ξεκίνησε το 1976 στην εποχή του ψυχρού πολέμου και ολοκληρώθηκε το 1991.
Στις 12 Οκτωβρίου 1982 ξεκίνησε μια σειρά εκτοξεύσεων πυραύλων και τερματίστηκε το 1995.

Επεσε όμως μέσα στις μεγάλες αλλαγές στην πρώην σοβιετική ενωση , με αποτέλεσμα την οικονομική του ανεπάρκεια και τη προσωρινή παύση λειτουργίας του.
Θυμάστε πόσο είχε μείνει ο Ρωσος κοσμοναύτης στον διαστημικό σταθμό επειδή δεν μπορούσαν να τον επιστρέψουν πίσω, λόγω κόστους?

Παρόλα αυτά και με τη βοήθεια της Ινδίας, το πρόγραμμα συνεχίζεται και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2009 για να καλύψει τη Ρωσία και αργότερα όλο τον κόσμο (α ρε Πούτιν...).



To συστημα αυτό θα αποτελείται απο 24 δορυφόρους μέσης τροχιάς με real-time απεικόνιση συντεταγμένων. Απο αυτούς οι 21 θα είναι δορυφόροι και οι 3 θα είναι Orbital plane, δηλαδή αεροπλάνα με 8 μικροδορυφόρους το καθένα που θα εκπέμπουν παράλληλα.

Σύμφωνα με τους ιθύνοντες του προγράμματος, η ακρίβεια του θα ξεπερνάει το αντίστοιχο αμερικάνικο GPS.
 

panosop

Συστημικός
Μηνύματα
5.570
Reaction score
668
Απάντηση: GPS vs GALLILEO vs GLONASS vs COMPASS vs IRNSS, μάχη στο διάστημα...

Απο την άλλη μια ακόμη υπερδύναμη προσπαθεί να δείξει την ισχύ της στο διάστημα με αρκετά καλές προσπάθειες.

Το Compass navigation system, που ανέπτυξε στα χαρτιά πρός το παρόν η Κίνα, βασίζεται σε ενα σύστημα 35 δορυφόρων, εκ των οποίων οι 5 θα είναι γεωστατικής τροχιάς (GEO) και οι 30 μέσης τροχιάς (ΜΕΟ) , με απώτερο σκοπό να καλύψουν όλη τη γή.



Η χρήση του θα είναι σε δύο επίπεδα, την Open και την Restricted.
H Open θα χρησιμοποιείται απο όλους τους πολίτες ελεύθερα και η Restricted για στρατιωτικούς σκοπούς.

Η Κίνα λειτούργησε το σύστημα με 5 δορυφόρους κατα τη διάρκεια των Ολυμπιακών αγώνων σε δοκιμαστική μορφή με καλά αποτελέσματα απο ότι ανακοίνωσε.

Η ακρίβεια του συστήματος εκτιμάται να είναι στα 10 μέτρα .
Η ολοκλήρωση του δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη.
 

panosop

Συστημικός
Μηνύματα
5.570
Reaction score
668
Απάντηση: GPS vs GALLILEO vs GLONASS vs COMPASS vs IRNSS, μάχη στο διάστημα...

Η Ινδία απο την πλευρά της ανακοίνωσε το δικό της σύστημα εντοπισμού θέσης , το Indian Regional Navigational Satellite System (IRNSS).

Το σύστημα αυτό ανακοινωθηκε απο την Ινδική κυβέρνηση το 2006 , με την προοπτική ολοκλήρωσης το 2012.
Ο πρώτος δορυφόρος αναμένεται να εκτοξευθεί το 2009.

Το συστημα αυτό θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά απο την Ινδική κυβέρνηση και θα καλύπτει την Ινδία μόνο.



θα αποτελείται απο επτά δορυφόρους και αντίστοιχους σταθμούς βάσης σε συνεχή επικοινωνία μαζί τους.
Η ακρίβεια του θα κυμαίνεται στα 20 μέτρα. πρόκειται όπως διαβάσατε για ενα τοπικό σύστημα που θα καλύπτει την Ινδία μόνο. Βεβαια η Ινδία δεν είναι καθόλου μικρή. Επειδή όμως υπάρχει ήδη συνεργασία με τη Ρωσία , υπάρχει ενδεχόμενο περαίτέρω συνεργασίας τους στο θέμα των συστημάτων εντοπισμού θέσης.
 

Μηνύματα
419
Reaction score
0
Απάντηση: GPS vs GALLILEO vs GLONASS vs COMPASS vs IRNSS, μάχη στο διάστημα...

Ρε παιδιά γιατί δεν έχετε και το ελληνικό?
Είναι το γνωστό "ΡΠΣΠ"*

*Ρωτώντας Πας στη Πόλη

Πολύ καλό άρθρο .... μπράβο. Χρησιμοποιώ συσκευή πλοήγησης τα 2 τελευταία χρόνια και έχω κερδίσει πολλά σε χρόνο και μείωση ταλαιπωρίας.
 


Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.000
Μηνύματα
3.037.502
Members
38.525
Νεότερο μέλος
seos
Top