Group Delay - Στο εργαστηριο του Φρανκ

Μηνύματα
4.462
Reaction score
7.734
Στο ακολουθο βιντεακι προσπαθει ο φρανκ να μας εξηγησει συντομα και περιεκτικα δια μεσου των μετρησεων τι πραγματικα συμβαινει και καποιες συχνοτητες εξερχονται απο τα ηχεια καπως ή αρκετα αργοπορημενες.

Ας φανταστουμε ενα γκρουπ ανθρωπων που βρισκονται εξω απο ενα μουσειο ή οποιοδηποτε αλλο επισκεψιμο χωρο, οι οποιοι εισερχονται ως γκρουπ ταυτοχρονα στον χωρο αλλα στην εξοδο δεν εξερχονται ολοι την ιδια χρονικη στιγμη. Εαν στην θεση των ανθρωπων φανταστουμε ενα ευρος συχνοτητων, τοτε το GD ειναι πολυ απλα η αργοπορια καποιων συχνοτητων να εγκαταλειψουν το ηχειο με κατευθυνση τα αυτια του ακροατη. Εδω να ξεκαθαρισουμε οτι σαφως ο ηχος χρειαζεται καποιον χρονο για να φτασει απο το μεγαφωνο στα αυτια μας, κατι που δεν μας αφορα σε αυτη την δοκιμη. Αυτο που διερευναται εδω ειναι η καθυστερηση που δημιουργει το ιδιο το ηχειο. Αυτη η καθυστερηση μπορει να οφειλεται στην ιδια την κατασκευαστικη αρχη του ηχειου (τυπου μπας ριφλεξ κτλπ) αλλα μπορει να εμφανιστει και σε περιπτωσεις που εφαρμοζονται περιπλοκα κροσοβερ δηλαδη στο σημειο διαχωρισμου των συχνοτητων.

Στην δοκιμη λοιπον του Φρανκ συμμετεχουν 3 ειδων ηχεια.
1645258667100.png

Ενα ηχειο <<πληρους φασματος>> κλειστου τυπου, ενα τριδρομο με οπη εκτονωσης χαμηλων συχνοτητων τυπου bass reflex ενω την τριαδα συμπληρωνει και ενα ηχειο τυπου transmission line , γραμμης μεταφορας δλδ.
Ο Φρανκ χρησιμοποιωντας το προγραμμα του REW πραγματοποιει απο μια μετρηση για το καθενα τοποθετωντας το μικροφωνο πλησιον του ηχειου ενω παραλληλα επιλεγει στο REW την εντολη <<use acoustic time reference >> για να μην εχουμε στην εξισωση και την καθυστερηση λογω της αποσταση μεταξυ ηχειου και μικροφωνου.

Ετσι λοιπον στο πρωτο μας ηχειο πληρους φασματος που δεν εχει κατι περιπλοκο κατασκευαστικα βλεπουμε οτι η καμπυλη βρισκεται κοντα στο μηδεν.
1645258954283.png

την βυθιση κοντα στα 20Hz, σε ενα σημειο που το ηχειο δεν δουλευει ως εκει κατω, την αγνοουμε.

Στην 2η μετρηση εχουμε ενα τριδρομο ηχειο με οπη εκτονωσης χαμηλων στην μπροστινη του οψη. Οπως φαινεται και στο παραθυρο του GD δεν φαινεται καποιο καθυστερηση στις μεσαιες και υψηλες συχνοτητες αλλα σε μια περιοχη χαμηλων (40-100Hz) διακρινουμε μια μεγαλυτερη καθυστερηση σε σχεση με το προηγουμενο ηχειο.
1645259425867.png

στα 40Hz διακρινουμε μια καθυστερηση της ταξεως των 15msec. Αυτο οφειλεται στην οπη εκτονωσης χαμηλων που διαθετει το ηχειο.

Ενδιαφερον ειναι να δουμε πως συμπεριφερεται και το τελευταιο ηχειο με ενα μεγαφωνο και γραμμη μεταφορας.
1645259779347.png

Εκει που λειτουργει η γραμμη μεταφορας διακρινουμε μια εντονη καμπυλη που μεταφραζεται σε σημαντικη καθυστερηση ανω των 80msec. Αυτο οφειλεται στο οτι το μεγαφωνο δεν μπορει να παραξει μπασο και στην ουσια αυτο που κανει ειναι να διεγειρει την γραμμη μεταφορας που αναλαμβανει στην περιοχη χαμηλων να παραξει μπασο.

Γινεται ομως πραγματικα αντιληπτη αυτη η καθυστερηση? Σε αυτο το ερωτημα μας βοηθαει το πινακακι των Blauert & Laws οπου εχουμε αναλογως την συχνοτητα και μια μεγιστη αποδεκτη καθυστερηση. Εκει που πρεπει κανεις να εστιασει ειναι στην περιοχη συχνοτητων κατω των 500Hz οπου η οποια καθεστερηση δεν θα πρεπει να ξεπερνα τα 10-20ms διοτι τοτε γινεται αντιληπτη, ακουστη και εμφανιζονται φαινομενα επικαλυψης συχνοτητων.
1645260226609.png



 

Μηνύματα
12.478
Reaction score
14.641
Αυτό έχει κάποια σχέση ? Όχι ε, δεν είναι μεταξύ διαφορετικών ηχείων.

 

Μηνύματα
818
Reaction score
977
Διαβάζοντας όλο το άρθρο , το οποίο να σημειώσω είναι από το μακρινό 1978, θα ήθελα να παραθέσω και την δική μου εμπειρία πάνω στο Group Delay.
Ξεκινώντας την αναζήτησή μου στην ενσωμάτωση αλλά και τοποθέτηση των sub έμαθα πολλά και συνεχίζω να εμπλουτίζω τις γνώσεις μου. Μία από τις έννοιες που αγνοούσα στο παρελθόν είναι και το Group Delay. Σταδιακά και μετά από δοκιμές κατέληξα σε θέση των subwoofers και ξεκίνησα την ενσωμάτωση με τα ηχεία.
Εκεί λοιπόν κατάλαβα την τεράστια διαφορά που έχει ο ήχος από ένα ικανοποιητικό Group Delay εικ 1, με ένα καλό Group Delay εικ 2 (στις εικόνες υπάρχει μία μικρή διαφορά στην ένταση). Οι χαμηλές συχνότητες πραγματικά "έδεσαν" πολύ καλύτερα με τα ηχεία. Ο Bhutia έχει δίκιο για τα 50ms σαν όριο αν και ενδεχομένως να μην είναι αρκετά αυστηρός. Φυσικά το Group Delay δεν είναι το μοναδικό που θα πρέπει να εξετάζουμε στη διαδικασία της ενσωμάτωσης των sub με τα ηχεία, αλλά είναι ένας σημαντικός παράγοντας που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν.
 

Attachments



ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.604
Μηνύματα
2.867.553
Members
37.936
Νεότερο μέλος
albie
Top