H θεωρια ντομινο

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Reaction score
731

Αποψε ειμαι αρκετα λυπημενος και εχω ορεξη να το φιλοσοφησω λιγο.
Τι ακριβως ειναι ομως πρωτα απο ολα αυτος ο τιτλος αλλα και η αναλογη φωτογραφια?

Ας μιλησουμε υποθετικα(οπως ξερετε πως μου αρεσει να κανω σχεδον παντα)
Ας πουμε λοιπον πως σε μια χωρα υπαρχει μια παντοδυναμη αλυσιδα ηλεκτρονικων προιοντων με ιδιοκτητη που χαιρει μεγαλης εκτιμησης και συγχρονως απολαμβανει τα αγαθα που του χαρισε η ζωη.
Μεγαλο ονομα με κοτερα και βιλες και σωματοφυλακες και...και...και...
Ξαφνου τα πραγματα αρχιζουν να μην πηγαινουν καλα.
Ισως δεν ειναι ο καταλληλος τοπος και χρονος για να επεκταθουμε σε αυτο , παντως αυτο ειναι το γεγονος.
Η πιατσα το σιγομουρμουριζε εδω και καιρο.

Οι επιταγες αρχιζουν και σφραγιζονται και το ανοιγμα σε πολλες αντιπροσωπειες τεραστιο.Μερικες απο αυτες τις αντιπροσωπειες κλονιζονται και στεκουν δε στεκουν στα ποδια τους απο το φεσι.
Οπως ειναι φυσικο οι ανιπροσωπειες αρνουνται πλεον να προμηθευσουν την εν λογω αλυσιδα με εμπορευμα αλλα συνεχιζουν να απαιτουν τα χρηματα τους.

Ο ιδιοκτητης της αλυσιδας μην εχοντας αλλη λυση και αφου δεν υπαρχει εμπορευμα το οποιο να ξεπληρωνει τους λογαρισμους βρισκει αλλη λυση.

Καταφευγει σε μικρομεσαια καταστηματα στα οποια δεν ξερω και εγω τι υποσχεται και τα οποια τον προμηθευουν πλεον με προιοντα του χωρου.
Πληρωνει και εκει με επιταγες.

Η τελικη πτωση δεν αργει.
Οι επιταγες σφραγιζονται ολες.
Οι προμηθευτες των καταστηματων που προμηθευαν την αλυσιδα σφραγιζουν με την σειρα τους τις επιταγες των καταστηματων.

Οπως τα πιονια του ντομινο πεφτουν το ενα μετα το αλλο , γνωστα και σωστα ονοματα καταστρεφονται σε μια νυχτα.

Θα μπορουσε να ηταν υποθετικο σεναριο.
Τις επομενες ημερες θα μαθετε ομως πολλα.
Θεωρω ως ελαχιστο καθηκον να συμπασχω με αυτους που δεν προκειται να κλεισουν ματι αποψε.

Και σαν μικρο παιδι δεν εχω παρα μονο μια λεξη στο μυαλο μου:

Γιατι? :(

Χρήστος Ακρατόπουλος

Επίτιμο μέλος
Reaction score
53
Αντρέα νομίζω ότι τελικά αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά ότι το ρίσκο που συνοδεύει κάθε επιχειρηματική προσπάθεια δεν πληρώνεται με τίποτα!

Όμως ευθύνη γι' αυτή την κατάσταση έχουν τόσο όσοι προμήθευσαν αυτή την αλυσίδα αλλά και όσοι ενώ ήξεραν το πρόβλημα (οι μεγάλοι αντιπρόσωποι δηλ.) δεν ενημέρωναν την αγορά...

Και μην ξεχνάμε ότι μιλάμε και για μια εισηγμένη στο Χρηματιστήριο εταιρία, ή κάνω λάθος;

Reaction score
0
Είναι γνωστό ποιά είναι η εταιρεία...
Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι οι κακές επιλογές τον οδήγησαν εκεί.
Νομίζω πέρισυ έκαναν μια προσπάθεια ν' ανακάμψουν αλλά δεν τους βγήκε.

Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που περιγράφεις υπάρχει κι αντίστοιχη μεγάλη εταιρεία στον χώρο της πληροφορικής που βρίσκεται σε παρόμοια θέση. Εκεί έχει μπει τράπεζα στη μέση και πιέζει να πουλήσει εταιρείες και να πάρει δάνειο για να ξεπληρώσει το παλιό...
Κι εκεί δυστυχώς ενώ ήξερε/έβλεπε ότι δεν πήγαινε καλά, έκανε επέκταση στην Τουρκία, άνοιξε εργοστάσιο στην Θήβα (έκανε εγκαίνια πριν 1,5 χρόνο με όλο τον καλό κόσμο παρών) κι ανοίχτηκε και στ' ανταλλακτικά αγοράζοντας ολλανδική εταιρεία. Παράλληλα "μπλέχτηκε" με την Ηπειρωτική (ο διευθύνων σύμβουλός της αυτοκτόνησε πριν 5 μήνες) σε κάποιο δάνειο/χρηματοδότηση κι από εκεί βρήκε παράθυρο και μπήκε η τράπεζα...

Παρόμοιο ήταν το σενάριο με την Αυγερινοπούλου όπως και η τρέχουσα πτώχευση μεγάλης αλυσίδας γυμναστηρίων... (που γίνεται σιγά-σιγά για να μην το καταλάβει ο κόσμος).

Ο κοινός παρονομαστής σε όλα αυτά είναι το καβάλημα του καλαμιού και οι απρόσεκτες κινήσεις.
Το πλέον χαρακτηριστικό είναι ότι αυτές οι εταιρείες διοικούνται από ένα άτομο χωρίς να υπάρχει delegation of duties σε στελέχη άλλα ικανά να φέρουν σε πέρας τέτοια ανοίγματα. Στην σημερινή πραγματικότητα καμία εταιρεία δεν μπορεί να επιβιώσει αν διοικείται από έναν άνθρωπο. Απαιτείται μια ομάδα ικανών διευθυντών για να την κρατήσει ζωντανή και να την οδηγήσει ψηλά.
(σσ αυτά δεν τα λέω εγώ, απλώς είναι επισημάνσεις ειδικών του χώρου: Business Harvard Review http://harvardbusinessonline.hbsp.harvard.edu/b02/en/hbr/hbr_home.jhtml)
Αυτό ακριβώς νομίζω ότι λείπει από τις "παραδοσιακές" ελληνικές εταιρείες... :roll:

Πάντως πιστεύω ότι τέτοιες πτωχεύσεις θα βοηθήσουν τις υπόλοιπες εταιρείες να δουν που κάνουν λάθος και να κάνουν την αλλαγή πλεύσης πριν είναι αργά.
Ας προσπαθούμε να βλέπουμε και τον θετικό αντίκτυπο αυτών των περιστατικών/καταστάσεων :wink:

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Reaction score
731
Ρε παιδια τι σημασια εχει ποιος και τι?
Αυτα αλλωστε αργα η γρηγορα μαθευονται.

Σημασια εχει ποσοι ακολουθησαν την πτωση , τα τεραστια ανοιγματα προς μια εταιρεια που...δεν , απο αντιπροσωπειες και στην συνεχεια απο καταστηματα , το πλιατσικο στις αποθηκες της γνωστης αλυσιδας(θυμαστε τωρα τελευταια που βρισκετε παλαιοτερα μοντελα σε τιμες ξεφτιλα?) απο τους εχοντες λαμβανειν κλπ κλπ

Ο Χρηστος το ονομαζει ρισκο και ισως να εχει δικαιο.
Ομως καποιοι ρισκαραν και εχασαν τα παντα μεσα σε μια εβδομαδα.

Δεν ξερω , δεν θα επρεπε να υπαρχει καποια προστασια του επιχειρηματια απο τετοιες ανωμαλες καταστασεις?

Δεν δινω ευθυνες σε κανεναν μητε ψαχνω να βρω κρατος-προνοιας εκει που δεν υπαρχει.

Ειναι απλα μια πολυ λυπητερη ιστορια που αφορα τον χωρο και θα εχει και αλλες επιπτωσεις ακομα...

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Reaction score
731
Ειδα το μηνυμα του Στεργιου αφου ειχα γραψει το δικο μου και πρεπει να πω πως συμφωνω απολυτα μαζι του.

Δυστυχως οι κακες γλωσσες μεταδιδουν πως τουτη την στιγμη ο παλαι ποτε πανισχυρος ιδιοκτητης της αλυσιδας και η οικογενεια του, ζουν απο τις ελεημοσυνες των φιλων τους και μονο :(

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Reaction score
309
Το δίκαιο περι πτωχεύσεως εταιριών υπάρχει αλλά δυστυχώς κάποιοι είναι πολύ εγωιστές για να το χρησιμοποιήσουν...

Όπως επίσης λείπει ο "εταιρικός" τρόπος σκέψης. Οι περισσότερες επιχειρήσεις είναι οικογενειακές επιχειρήσεις χωρίς εξιδικευμένα στελέχη και με ελλειπή (το λιγότερο) προγραμματισμό κινήσεων.

Έχω δουλέψει σε τέτοιου είδου επιχείρηση και εχω δει τα στραβά και τον παραλογισμό από μέσα... Εγώ είχα διαγνώσει ότι με μαθηματική το πλοίο βυθίζεται, ενώ τα δήθεν στελέχη είχαν άλλες απόψεις, βάζοντας την θηλια στον λαιμό τους.

Το θέμα είναι ότι ο τύπος παίρνει κι άλλους στον λαιμό του (προμηθευτές, συνεργάτες, εργαζόμενοι) ενώ θα μπορούσε να κυρήξει πτώχευση και να γλυτώσουν τουλάχιστον οι περισσότεροι...

Reaction score
0
Ανδρέα έχεις δίκαιο για το συγκεκριμένο θέμα.
Νομίζω θα έπρεπε να υπάρχει κάτι αντίστοιχο του Chapter 11 των US.

Δεν ξέρω αν ο αντίστοιχος δικός μας νόμος προβλέπει την προστασία της επιχείρησης από τους πιστωτές της.
Έχω την αμυδρή εντύπωση πως ναι, αλλά γενικά οι τράπεζες δεν θέλουν οι επιχειρήσεις να μπαίνουν σε καθεστώς πτώχευσης με σκοπό την ανάκαμψη ή την τελική πτώχευση γιατί δεν θα μπορούν να κάνουν "πλιάτσικο"... Έτσι πιστεύουν ότι θα μειώσουν την χασούρα τους... :shock:

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Reaction score
309
Και ας μην περάσουμε στο χρηματηστήριο, απ' όπου οι περισσότερες επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου το χρησιμοποίησαν για να γείσουν τα ταμεία τους με ρευστό, το οποίο το κατασπατάλησαν όσο εύκολα το απόκτησαν.

Βλέπεις κάποιοι πίστευαν ότι το "πάρτυ" θα κρατούσε για πάντα (ή τουλάχιστον πολύ περισσότερο απ' όσο κράτησε) οπότε και θα μπορούσαν να βάλουν και άλλα κεφάλαια στην επιχείρηση...

Reaction score
5
Στέργιε με κάλυψες, ακριβώς αυτό είναι το πρόβλημα των ελληνικών επιχειρήσεων...η οικογενειοκρατία, που αναγκαστικά συμπεριλαμβάνει και τον άχρηστο ανηψιό του ιδιοκτήτη, τον ρέμπελο γιο, την κόρη 'που την έστειλα στην αμερική και σπούδασε' (αλλά έκανε βόλτες στο Mardi Gras και γύρισε τούβλο), και διάφορα άλλα.
Έχω μπει στον ελληνικό χώρο πριν μερικούς μήνες μετά από 10 χρόνια Αγγλία και Αμερική και όλα αυτά φαντάζουν γραφικά (ακόμα)!

Φωτεινή εξαίρεση επιχειρηματίες σαν τον Στέλιο (της Easyjet), ο οποίος είπε ότι εγώ δεν είμαι ο κατάλληλος να διοικήσω εταιρίες, οπότε δίνω την καρέκλα σε professional manager, εγώ είμαι καλός να τις ξεκινάω μόνο. Αλλά αυτός δεν είναι στο Ελλάντα γενικώς...

Μου είναι απίστευτο μια εταιρεία τέτοια, με τέτοιο όνομα τόσα χρόνια, να πέφτει έξω, από δικές της βλ*κείες. Εδώ άλλοι χαλάνε δις για να φτιάξουν ένα όνομα στην αγορά (δες Κινέζους, Κορεάτες, Μαλαισιανούς κλπ), και κάποιοι το έχουν και το χάνουν.
Το ίδιο και η μεγάλη εταιρεία Πληροφορικής...από τότε που θυμάμαι πουλάει τις πιο γνωστές μάρκες της αγοράς...και προφανώς τα έκαναν γαργάρα τα λεφτά και κακές επενδύσεις (λόγω κακών συμβούλων).

Άσε αυτό το καθεστώς των μεταχρονολογημένων επιταγών...τριτοκοσμικό εντελώς...βολεύει μόνο τους retailers (supermarkets κλπ), οι οποίοι παίρνουν ζεστό χρήμα και το κάνουν κότερα μέχρι να το δώσουν σε παραγωγούς και αντιπροσώπους κλπ. Αυτοί όμως πρέπει να πληρώσουν την τάδε Αγγλική ή Γερμανική εταιρεία μέσα σε 30 μέρες (τι; επιταγή 6 μηνών; δεν δεχόμαστε...)

Στην Αμερική (και στην Αγγλία, Γαλλία και στις άλλες ανεπτυγμένες ελεύθερες αγορές) προσφέρεται προστασία ένα βήμα πριν την πτώχευση, ως τελευταία ευκαιρία να γυρίσει η κατάσταση. Αυτό γίνεται γιατί το θεσμικό πλαίσιο βοηθάει τον επιχειρηματία, δεν τον κυνηγάει! Υπάρχουν και εταιρίες που γύρισαν τις τύχες τους έτσι και ξεπλήρωσαν τα χρέη. Αλλά στην Ελλάδα είναι λίγο στίγμα να είσαι επιχειρηματίας, θεωρείται κάτι ως τζογαδόρος/τυχοδιώκτης/απατεώνας. Ενώ αν καταφέρεις και ΣΦΕΤΕΡΙΣΤΕΙΣ ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΡΗΜΑΓΜΕΝΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΕ ΣΥΓΧΑΙΡΟΥΝ ΟΛΟΙ!!!

Η γνώμη μου είναι ότι τελικά η αγορά είναι self-adjusting, ας ξεκαθαρίσουν κάποιοι τώρα, μπας και δούμε μια άσπρη μέρα...

Χρήστος Ακρατόπουλος

Επίτιμο μέλος
Reaction score
53
Νομίζω ότι ο Άκης τα είπε όλα...

Είναι απίστευτο αυτό το καθεστώς με τις μεταχρονολογημένες επιταγές!!! Απορώ γιατί υπάρχει ακόμα...

Και φυσικά την κύρια ευθύνη για όλα αυτά στην Ελλάδα την έχουν 2 παράγοντες και μόνο:

1. Το Κράτος. Αυτή η απίστευτη λογική του δικού του συμφέροντος καταστρέφει πολύ κόσμο. Η νομοθεσία είναι απαρχιωμένη και αλλάζει συνεχώς. Είναι δυνατόν να έχουμε φορολογικά και αναπτυξιακά νομοσχέδια κάθε 3 και λίγο...

2. Οι Τράπεζες. Πουθενά στον αναπτυγμένο κόσμο δεν συμπεριφέρονται έτσι... Ένα απλό παράδειγμα: Δίνουν απίστευτα δάνεια με αποτέλεσμα να αυξάνει το ρίσκο τους το οποίο τελικά πληρώνει ο καταναλωτής. 0,5% επιτόκιο κατάθεσης - 15% επιτόκιο πιστωτικών καρτών!!!

Reaction score
7
1. Ρισκο υπαρχει σε ολα, απλα ΜΟΝΟ αν εισαι αγροτης (ή ΑΕΚ) τη βγαζεις καθαρη!

2. Ειναι θεμα σωστων επιλογων και σωστης διαχειρισης του χρηματος (να μη χαλας μεσα σε ενα μηνα παραπανω απο οσα βγαζεις το μηνα, ακομα και στην προσωπικη μας ζωη) η συνεχομενη επιτυχια και η αναδυση και παλι στην επιφανεια σε περιπτωση προβληματος. Για παραδειγμα εγω ''ανησυχω'' για την LG που εχει ανοιχτει πολυ στην ελληνικη αγορα με χαμηλες τιμες, σερβις-αντικαταστασεις, υψηλους μισθους κλπ. Καποια στιγμη θα πρεπει να ''μαζευτει'' λιγο.

παραδειγμα 1 ...

Πριν περιπου 3 χρονια μια μεγαλη αλυσιδα καταστηματων, κορυφαια, και σε αλλες βαλκανικες χωρες ειχε καταστηματα παντου στην Ελλαδα. Καποια απο αυτα ηταν ιδιοκτητα και τα αλλα φραντσάιζ. Η εταιρια αν και πηγαινε ΚΑΛΑ με κερζη και χωρις προβληματα, τα εβαλε ολα κατω και ειδε οτι με αυτο το ρυθμο αν κρατησει τα ιδιοκτητα καταστηματα καποια στιγμη στο μελλον θα ειχε προβλημα λογω εξοδων (ενοικιο, φωτα, μισθοι κλπ). Επισης ειδε οτι ειχε καποια παλια (15 χρονια) στελεχη, που επαιρναν πολλα λεφτα (αναλογικα με οσα θα μπορουσε να δωσει σε καποιον νεο για να κανει την ιδια δουλεια). Οποτε αποφασιζει να μειωσει τα εξοδα (κατι που ειναι ο στοχος ολων) και να πουλησει ολα (εκτος απο 1-2) τα ιδιοκτητα καταστηματα ως φραντσάιζ στα μεγαλοστελεχη που ηθελαν να γινουν επιχειρηματιες και να αποχωρησουν απο την εταιρεια (και ηταν και πολλοι, γιατι αλλο να παιρνεις μισθο 1.000.000+ το μηνα και αλλο να παιρνεις ολα τα κερδη του καταστηματος).
Με ενα σπαρο 2 περιστερια!

Αυτο ειναι η σωστη επιλογη, σκεφτηκε μακροπροθεσμα και δεν περιμενε να φτασει στο οριο.

''Προσεχουμε για να εχουμε'' ελεγε μια διαφημιση παλια.

παραδειγμα 2 ...

Συνεργατης της παραπανω αλυσιδας μετα απο 6-7 χρονια συνεργασια ως φραντσάιζ σε 2-3 απο τα καλυτερα (σε θεμα τζιρου) και επιτυχημενα καταστηματα, αποφασιζει να ανεξαρτητοποιηθει απο την αλυσιδα και να συνεχισει τη λειτουργια των καταστηματων αυτων με δικη του επωνυμια.
Εκανε ομως 2 λαθη...
Μολις αποχωρησε δεν εξοφλησε τα 500εκ δρχ που χρωστουσε για τα προιοντα που κρατησε και δεν εκανε λιγο κρατει στα εξοδα (ξοδευε πολλα η γυναικα του... πολλα ομως). Ενα χρονο μετα του εγινε κατασχεση απο την παλια εταιρεια, αφου δεν ειχε πληρωσει τα χρωστουμενα, χρωστουσε στους υπαλληλους κλπ και το καταστημα ανοιξε παλι με την επωνυμια της αλυσιδας.

Αυτα... προς γνωση και συμμορφωση.

Οποιος νυχτα περπατεί,
λασπες και σκ@τ@ πατεί...
(εκτος και αν προνοησει να παρει μαζι του φακο μολις βγει απο το σπιτι το ΠΡΩΙ)

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Reaction score
731
Ελατε ρε σεις , οι περισσοτεροι απο εμας δεν ξερουμε να κουμανταρουμε τα οικονομικα στο σπιτι μας , θελουμε και επιχειρησεις ?
Για δειτε ποσα νοικοκυρια ειναι υπερχρεωμενα...

Reaction score
7
Οι καρτες φταινε και η ''καλοπεραση''.

Ο αλλος χρωσταει σε καρτες και δανεια και θελει να παει και διακοπες! Οχι ρε φιλε, να μην πας... αφου πιεζεσαι οικονομικα...

Reaction score
51
Οι καρτες φταινε και η ''καλοπεραση''.

Ο αλλος χρωσταει σε καρτες και δανεια και θελει να παει και διακοπες! Οχι ρε φιλε, να μην πας... αφου πιεζεσαι οικονομικα...
Καλά, αυτά τα διακοποδάνεια είναι άστα να πάνε!!!
Και οι άνθρωποι που τα παίρνουν ούτε για φτύσιμο!!!

Τι λογική είναι αυτή?

Μεγάλε δεν έχεις να πας διακοπές? ΜΗΝ πηγαίνεις!! Κάτσε σπιτάκι σου.............

Γιατί το άλλο?
Όλοι μου θέλουν καινούριο αυτοκίνητο!
Και ταυτόχρονα χρωστούν και το "δανειάκι" των 6000 ευρώ για τα ηλεκτρικά του σπιτιού και,και,και........... :(

Οι δε πιστωτικές έχουν πάρει φωτιά! Και με το επιτόκιο που έχουν κάνουν τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα! :(

Βέβαια, περί ορέξεως κολοκυθόπιτα!!!

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Reaction score
731
Οι φημες θελουν εναν απο τους κυριους προμηθευτες της εν λογω αλυσιδας-που το ονομα της επιχειρησης θυμιζει...πετουμενο-να εχει λαβει μετρα απελπισιας κατα του πρωην πελατη του.Καθως το οφειλουμενο ποσο ειναι πραγματικα τεραστιο οι γνωστες θεωρουν πως ουτε και αυτη η επιχειρηση θα...βγαλει τον χειμωνα.

Mε αλλη κατασκευαστικη Ελληνικη εταιρεια , επισης απο τους καλους προμηθευτες της αλυσιδας, τα πραγματα πανε απο το κακο στο χειροτερο και ηδη εχουν σφραγιστει πολλες επιταγες της.

Οπως καταλαβαινετε η θεωρια ντομινο δεν θα αφησει και τον τελικο καταναλωτη διχως τραυματα.

Ετοιμαστειτε για εναν χειμωνα διαφορετικο στον χωρο του audio/video απο οσους ειχατε συνηθισει εως σημερα... :(

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.621
Members
38.724
Νεότερο μέλος
phamis