HANDMADE turntable....

Reaction score
5
το έχει δοκιμάσει κανείς?βρήκατε πουθενά σχέδια?
σκέφτομαι να κάνω το πλατό γυάλινο/την βάση γρανίτη και τα υπόλοιπα ατσάλι...

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.571
Το πηγάδι και η ζυγοστάθμιση του πλατό είναι το θέμα.
Επίσης θέλεις μοτέρ και τροφοδοτικό.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.571
Re: Απάντηση: HANDMADE turntable....

πηγάδι????
Μάλλον μας δουλεύεις.
Το κρισιμότερο εξάρτημα του πικάπ είναι το πηγάδι και ρωτάς τι είναι?

Reaction score
5
Απάντηση: Re: Απάντηση: HANDMADE turntable....

Μάλλον μας δουλεύεις.
Το κρισιμότερο εξάρτημα του πικάπ είναι το πηγάδι και ρωτάς τι είναι?
άμα τα ήξερα όλα θα είχα 300.000 post...θα απαντούσα σε ότι διάβαζα...και γενικώς δεν θα ρώταγα αν ήξερα κάτι!!!

Reaction score
9
Έχεις δίκιο, Peter, αλλά εν τέλει κανένας δεν είναι υποχρεωμένος να γνωρίζει τι είναι το πηγάδι στα χαϊεντικά. :126:

Λοιπόν είναι το αφανές και καλολαδωμένο συνήθως σημείο όπου εδράζεται ο άξονας γύρω από τον οποίο περιστρέφεται το πλατό. Είναι ένα... βαθύ ρουλεμάν, κάποτε με μία μόνο μπίλια, ή καμία μπίλια, ή μαγνητικό, ή με αέρα κ ποιος ξέρει τι άλλο.

Να το κάνεις φίλε, μη μασάς, απλά θέλει λίγο διάβασμα (ή πολύ, αυτή είναι όλη η διασκέδαση) σχετικά με εφαρμοσμένες ή εφαρμόσιμες τεχνικές και λύσεις. Και βέβαια χρόνο, χρήμα κ γνωριμίες με μηχανουργούς και ξυλουργούς.

Θυμήσου, ό,τι πειράζεις το ακούς σαν σε ένα μουσικό όργανο.

Reaction score
5
Απάντηση: Re: HANDMADE turntable....

Έχεις δίκιο, Peter, αλλά εν τέλει κανένας δεν είναι υποχρεωμένος να γνωρίζει τι είναι το πηγάδι στα χαϊεντικά. :126:

Λοιπόν είναι το αφανές και καλολαδωμένο συνήθως σημείο όπου εδράζεται ο άξονας γύρω από τον οποίο περιστρέφεται το πλατό. Είναι ένα... βαθύ ρουλεμάν, κάποτε με μία μόνο μπίλια, ή καμία μπίλια, ή μαγνητικό, ή με αέρα κ ποιος ξέρει τι άλλο.

Να το κάνεις φίλε, μη μασάς, απλά θέλει λίγο διάβασμα (ή πολύ, αυτή είναι όλη η διασκέδαση) σχετικά με εφαρμοσμένες ή εφαρμόσιμες τεχνικές και λύσεις. Και βέβαια χρόνο, χρήμα κ γνωριμίες με μηχανουργούς και ξυλουργούς.

Θυμήσου, ό,τι πειράζεις το ακούς σαν σε ένα μουσικό όργανο.
ευχαριστώ πολύ!!!είμαι από τους τυχερούς γιατί ο πατέρας μου έχει ένα απο τα μεγαλύτερα μηχανουργεία στην Ελλάδα και δουλέυω τόρνο απο τα 12 μου οπότε αυτο θα είναι το μόνο εύκολο κομμάτι στην κατασκευή μου....όσο για το πηγάδι έιδα έναν τυπάκο που έβαλε βαλβίδα αυτοκινήτου!!και για βραχίονα θα βάλω από sl1200 mk2.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.571
Re: Απάντηση: Re: HANDMADE turntable....

ευχαριστώ πολύ!!!είμαι από τους τυχερούς γιατί ο πατέρας μου έχει ένα απο τα μεγαλύτερα μηχανουργεία στην Ελλάδα και δουλέυω τόρνο απο τα 12 μου οπότε αυτο θα είναι το μόνο εύκολο κομμάτι στην κατασκευή μου....όσο για το πηγάδι έιδα έναν τυπάκο που έβαλε βαλβίδα αυτοκινήτου!!και για βραχίονα θα βάλω από sl1200 mk2.
Φίλε μου αν έχετε μηχανουργείο είσαι αρχηγός.
λοιπόν άκου...
ο άξονας του πηγαδιού είναι ατσάλινος για αυτό και χρησιμοποίησε ο φίλος βαλβίδα αυτοκινήτου.
Επίσης καλή λύση είναι ένα κοπτικό εργαλείο.

Το πηγάδι κατασκευάζεται από Φωσφορούχο Ορείχαλκο.
Η ανοχές όπως καταλαβαίνεις πρέπει να είναι ελάχιστες.
Τα σημεία επαφής των δύο μετάλλων είναι στο άνω χείλος και λίγο πριν το κάτω μέρος.
Αυτά τα στρογγυλεύεις για ελάχιστη επιφάνεια τριβής.

Στο κέντρο του πηγαδιού κάνεις μια ελάχιστη εγκοπή και τοποθετείς μια ατσάλινη μπίλια από ρουλεμάν ώστε να πατάει επάνω της ο άξονας.

Ψηλό λαδάκι και είσαι έτοιμος.
Το έχω ψάξει πολύ το θέμα.

Reaction score
5
Απάντηση: HANDMADE turntable....

το πηγάδι θα το φτιάξω σε cnc τόρνο για τέλεια εφαρμογή!!!τώρα το θέμα είναι το γυαλί πως θα μπει σε τόρνο με τρομάζει...

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.571
Γιατί γυαλί?
Από παχύ αλουμίνιο δεν μπορείς να κάνεις το πλατό?

Reaction score
1.847

Έχει δίκιο ο Πέτρος για το αλουμίνιο. Δεν θυμάμαι τον τύπο (γιατί δεν υπάρχει ένας τύπος αλουμινίου) αλλά υπάρχει κάποιο σκληρό και εύκολα κατεργάσιμο. Έχει η Arenal στον Περαία (Πολυδεύκους 42 & Ασκληπιού 20, Πειραιάς, Τηλ.: 210 42.22.872), ο πατέρας σου θα την ξέρει. :403:

Reaction score
5

γυαλί για θέμα design....στην arenal είμαι χρόνια πελάτης!!

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.571

γυαλί για θέμα design....στην arenal είμαι χρόνια πελάτης!!
Αν σε ενδιαφέρει να παίζει εκτός από το να φαίνεται πας σε αλουμίνιο.

Reaction score
1.847

Εμείς λέμε αλουμίνιο! Κάντο γυάλινο και αργότερα θα το ξαναματακάνεις αλουμινένιο! :137:

Το πολύ πολύ να το κάνεις από πλεξιγκλάς, αναλαμβάνοντας το ρίσκο να μην παίζει ... :203:

Κατάλληλο κράμα δείχνει να είναι το 2011 AlCu6BiPb και ακόμα καλύτερα το Alumold 1-500 και το Fortal ΗR. :403:

Reaction score
96

εγω παντως καποια στιγμη που με ειχε πιασει η προκοπη (!!!! πριν περιπου 7 χρονια ) εφτιαξα αυτο

http://www.pict.com/view/3205667/0/img0351

http://www.pict.com/view/3205682/0/img0352

http://www.pict.com/view/3205692/0/img0353

http://www.pict.com/view/3205708/0/img0355

το οποιο σε αντιθεση με τις περισσοτερες κατασκευες που κυκλοφορουν,ειναι αμεσης οδηγησης (ναι!!! direct drive !!!!) και για να πω την αληθεια δεν εχω κανενα προβλημα !!! ειναι χτισμενο πανω σε ενα μοτερ (με την πλακετα οδηγησης αυτου) ενος παλιου πικαπ της πλακας που επεσε στα χερια μου,σχεδιασα μια αρκετα καλη τροφοδοσια (εξωτερικο κουτι ολα αυτα βεβαια)κι αφου πειραματιστηκα περιπου ενα χρονο με διαφορες ξυλοκατασκευες,μαρμαρο κι αλουμινιο,κατεληξα σε βαση πλεξιγλας (μου αρεσει ο ηχος να ειναι καθαρος,γρηγορος και φωτεινος)
οσο για το πλατω ,αυτο ειναι ενα ακρυλικο πλατω που ειχε βγαλει η audio innovation,για τα πικαπ της system deck (αγορασμενο απο uk τοτε ,γιατι ο ελληνας αντιπροσωπος τοτε ,με ρωτουσε που το ηξερα εγω,και γιατι το ηξερα....βλεπετε το 1999 στην ελλαδα δεν επρεπε να γνωριζουμε οτι υπηρχαν καποια αξεσουαρ για τα πικαπ μας εξω!!!!!!!!)

οσο για τον βραχιονα ,οπως θα ειδαν οσοι τον γνωριζουν ειναι ενας sme III S...

βελτιωσεις βεβαια εχω σκοπο να κανω καποιες,απλα επειδη θα χρειαστω τορνο,το εχω αφησει προς το παρον,μεχρι να μπορεσει καποιος φιλος να με βοηθησει...
απο κεφαλη του εχω μια clear audio alpha (φτηνη mm),αλλα με την πρωτη ευκαιρια θα βαλω denon (DL 103 μαλλον)
παντως με τον ηχο του ειμαι παααραα πολυ ευχαριστημενος (κι αυτο ειναι και το σημαντικοτερο)
αυτα...πιστευω να μην σας κουρασα...

Reaction score
96

θα ηθελα επεισης να σας πω,οτι προτου φτιαξω αυτη την κατασκευη (direct drive μοτερ και πλεξιγλας βαση) ειχα πειραματιστει με τον ιδιο βραχιονα -κεφαλη και πλατω ,με ιμαντοοδηγηση καθως και με κατασκευες με βαση ξυλινη κι αναρτηση...ομως τελικα επελεξα να φτιαξω αυτο που ειδατε (βεβαια στην ντουλαπα περιμενει ενα thorens td 160.....χμ..σαν να εχει καλο πηγαδι-πλατω κι υποπλατω!!!! για να δουμε αυτο σε τι βαση θα το φτιαξω...και με τι βραχιονα...)

...παντως αν καποιος φιλος αποφασισει να φτιαξει πικαπ,και χρειαστει καποια βοηθεια ,να μην διστασει να το ζητησει!!!!θα το χαρω παρα πολυ !!!!

Reaction score
0

οσο για τον βραχιονα ,οπως θα ειδαν οσοι τον γνωριζουν ειναι ενας sme III S...

βελτιωσεις βεβαια εχω σκοπο να κανω καποιες,απλα επειδη θα χρειαστω τορνο,το εχω αφησει προς το παρον,μεχρι να μπορεσει καποιος φιλος να με βοηθησει...
απο κεφαλη του εχω μια clear audio alpha (φτηνη mm),αλλα με την πρωτη ευκαιρια θα βαλω denon (DL 103 μαλλον)
παντως με τον ηχο του ειμαι παααραα πολυ ευχαριστημενος (κι αυτο ειναι και το σημαντικοτερο)
αυτα...πιστευω να μην σας κουρασα...

Κοσμημα, νομιζω ομως οτι με την 103 δεν θα ταιριαξει ο sme III. Τσεκαρε το πριν προχωρησεις. Τορνο, ισως να εχουμε προσβαση!

Reaction score
96
Απάντηση: Re: Απάντηση: HANDMADE turntable....

Κοσμημα, νομιζω ομως οτι με την 103 δεν θα ταιριαξει ο sme III. Τσεκαρε το πριν προχωρησεις. Τορνο, ισως να εχουμε προσβαση!

σ ευχαριστω!!! οσο για την 103,την ειχα δοκιμασει στο βραχιονα μου,σε μια αλλη ιδιοκατασκευη (πλατω) και απο οτι θυμαμαι τα ειχε παει παρα πολυ καλα!!! βεβαια αυτο δεν σημαινει οτι δεν ζαχαρωνω κι αλλες κεφαλες :139:

Staff online

• Zizik
    Safety Last
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • spylab
    TrumpoMusk

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.465
Members
38.702