HD Βιντεοκάμερα

Reaction score
0
Ειχα ξαναναπασχολήσει πριν από λίγους μήνες το forum, ακόμη όμως δεν έχω πάρει HD βιντεοκάμερα. Ο βασικός μου προβληματισμός είναι HDV ή AVCHD; Και αυτός ο προβληματισμός έχει να κάνει με τον τρόπο που θα μπορώ να βλεπω τα βίντεο στην TV.
Σύμφωνα με ότι έχω διαβάσει την HDV θα πρέπει να την χρησιμοποιώ και σαν player αναγκαστικά. Κάνω λάθος; Θα μπορώ να κάψω DVD με HD υλικό (avi ή mpg ή οτιδήποτε άλλο -μετά από επεξεργασία εννοείται) ώστε να τα βλέπω με το KISS;
Η AVCHD τώρα. Εκτός από την χρήση της ως player ή το κάψιμο Blue-ray disc (αν και όποτε εξοπλιστώ με αυτά) θα έχω την δυνατότητα εγγραφής DVD με HD υλικό (μέσω του Studio της pinnacle ας πούμε που χρησιμοποιώ τώρα και έχει την δυνατότητα μοντάζ HD υλικού)
Τα έχω μπλέξει τελείως; Λέω μπούρδες;
Please βοηθήστε με!!!

Reaction score
0
Απάντηση: HD Βιντεοκάμερα

Ειχα ξαναναπασχολήσει πριν από λίγους μήνες το forum, ακόμη όμως δεν έχω πάρει HD βιντεοκάμερα. Ο βασικός μου προβληματισμός είναι HDV ή AVCHD; Και αυτός ο προβληματισμός έχει να κάνει με τον τρόπο που θα μπορώ να βλεπω τα βίντεο στην TV.
Σύμφωνα με ότι έχω διαβάσει την HDV θα πρέπει να την χρησιμοποιώ και σαν player αναγκαστικά. Κάνω λάθος; Θα μπορώ να κάψω DVD με HD υλικό (avi ή mpg ή οτιδήποτε άλλο -μετά από επεξεργασία εννοείται) ώστε να τα βλέπω με το KISS;
Η AVCHD τώρα. Εκτός από την χρήση της ως player ή το κάψιμο Blue-ray disc (αν και όποτε εξοπλιστώ με αυτά) θα έχω την δυνατότητα εγγραφής DVD με HD υλικό (μέσω του Studio της pinnacle ας πούμε που χρησιμοποιώ τώρα και έχει την δυνατότητα μοντάζ HD υλικού)
Τα έχω μπλέξει τελείως; Λέω μπούρδες;
Please βοηθήστε με!!!
Επειδή οι ΗD κάμερες που χρησιμοποιούν τη τεχνολογία AVC (h.264) και το λογισμικό επεξεργασίας/μοντάζ είναι ακόμα ανώριμα, θα σου συνιστούσα να προτιμήσεις το ώριμο HDV.

Εφ' όσον η HDV κάμερα που θα πάρεις έχει σύνδεση ΙΕΕΕ1394 (ή iLink ή Firewire), μπορείς να περάσεις το βίντεο στον υπολογιστή και εκεί μετά να το μοντάρεις, να βάλεις εφφέ κ.λ.π με ένα καλό λογισμικό που υποστηρίζει HD όπως αυτό που αναφέρεις, ή το Premiere Pro 2 κ.λ.π

Aν το KISS (δεν το έχω) ή όποιο άλλο player υποστηρίζει mpeg2 HD, με μια απλή μετατροπή από transport σε mpeg2, (γρήγορη και χωρίς απώλειες ποιότητας) π.χ με το HDTV2MPEG2 (free) θα μπορείς να δείς κατ' ευθείαν το υλικό που βιντεοσκόπησες. Κάποια players υποστηρίζουν και playback από transport (χωρίς μετατροπή).

Στο pc μπορείς με μια καλή κάρτα γραφικών και το PowerDVD να δείς το βίντεο χωρίς να κάνεις deinterlace αν τα έχεις σετάρει σωστά με τη μέγιστη δυνατή ευκρίνεια και ομαλότητα κίνησης. Με το Kiss δεν γνωρίζω αν μετατρέπει το interlaced σε progressive χωρίς να χάνει σε ανάλυση αλλά μπορεί η οθόνη ή ο προβολέας σου να κάνει αυτή τη δουλειά.

Για μικρή κάμερα, θα αγόραζα την HV-20 (975ευρώ με το φ.π.α). Αυτή έχει πάρει πολύ καλές κριτικές και υποστηρίζει και προοδευτική λήψη (progressive) εκτός από ενδοπαρεμβαλόμενη (interlaced). Αλλά το να βιντεοσκοπήσεις σε προοδευτική στα 24 καρέ μόνο, (όπως οι κινηματ. ταινίες) χρειάζεται αρκετή εξάσκηση ώστε το κυρίως θέμα σου μέσα στο κάδρο να βρίσκεται σχεδόν σε ακινησία -άσχετα αν η κάμερα και το θέμα κινούνται. Το προοδευτικό στα 24fps έχει όμως το πλεονέκτημα της γρήγορης και εύκολης επεξεργασίας στο PC.

Δες εδώ:
http://www.avsite.gr/vb/showthread.php?t=36528

Reaction score
14
μία ερώτηση στον Ειτς Ντί?

Είμαι έτοιμος απο Αμερική να φέρω μια "λίγο μεγάλη" SONY HD 3CCD κάμερα, λόγω των 3 τσίπ (CCD ή CMOS) και φυσικά για τον μεγάλο φακό 72mm που έχουν πολύ καλή φωτεινότητα.

Διάβασα ότι έχεις την Z1. Πρώτα απο όλα την πουλάς και σε τι τιμή (ΠΜ αν θές)??????????.

Δέυτερον, είσαι ευχαριστημένος απο την Ζ1? Σκεφτόμουν ενναλακτικά την λίγο νεώτερη HVR-V1 που έχει λίγο καλύτερο φακό 20χ και 3 CMOS που λένε οτι εχουν καλυτερη κίνηση απο τα CCD???, και φυσικά το Electret Microphone και όλα τα καλούδια της Ζ1 με τα XLR's της.

Στον αντίποδα μιάς και το θέμα μικρόφωνο και XLR μου είναι αχρηστα σκεφτόμουν την FX1 καθώς είναι δραματικά οικονομικότερη. Τι λές? Τι χάνω σε σχέση με την Ζ1 αγοράζοντας την FX1?

Επίσης θα ήθελα να μιλήσουμε να μου πέις μερικά πράγματα για την Z1 OK?

Reaction score
0
Απάντηση: Re: HD Βιντεοκάμερα

Eits Nti σε ευχαριστώ πολύ για την πολύτιμη βοήθεια!
Να 'σαι καλά! :-D

Διάβασα ότι έχεις την Z1. Πρώτα απο όλα την πουλάς και σε τι τιμή (ΠΜ αν θές)??????????.
Δυστυχώς δεν τη πουλάω... δεν έχω προλάβει να τη χαρώ καλά -καλά! :happy_9:

Δέυτερον, είσαι ευχαριστημένος απο την Ζ1?
Για τα λεφτά που έδωσα και σε σχέση με τα υπόλοιπα μοντέλα της αγοράς που υπήρχαν ακριβώς πριν ένα χρόνο, στο σύνολό της η Z1 ήταν η καλύτερη αγορά (το είχα ψάξει πάρα πολύ) γι' αυτό και είμαι ευχαριστημένος!

Αλλά και σήμερα, διαβάζοντας για τις καινούριες κάμερες, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι μπορεί μια καινούρια κάμερα να έχει λίγο καλύτερα ένα-δύο χαρακτηριστικά, αλλά έχουν θυσιαστεί ένα σωρό άλλα εξίσου σημαντικά, όπως π.χ λιγότερη ευαισθησία και περισσότερο θόρυβο στη V1, χειρότερο zoom control, λιγότερα pixels στο viewfinder και στο lcd κ.λ.π.

H V1 έχει επιπλέον HDMI -αλλά πόσες φορές θα χρειαστεί να δείξεις το βίντεο αν-επεξέργαστο και ά-μοντάριστο κατ' ευθείαν από τη κάμερα; Άλλωστε μπορείς να το κάνεις και με το component.

Θα το παρομοίαζα με με μια καμπύλη απόκρισης με τα χαρακτηριστικά στον οριζόντιο άξονα και την απόδοση στον κάθετο: Στη Z1, η καμπύλη είναι σχεδόν ευθεία. Σε μια καινούρια κάμερα η καμπύλη είναι κάπως ακατάστατη. Ανεβαίνει ψηλότερα σε ένα δύο σημεία και σε άλλα πέφτει αρκετά κάτω.

Επομένως, η Z1 ζεί και βασιλεύει -και γενικά, δίνει ωραίες εικόνες! :-D
(Αν και προσωπικά έχω κακομάθει βλέποντας δείγματα από την SONY DW-F900 HDCAM Cine Alta, αυτή η κάμερα κοστίζει όχι 5500 αλλά περισσότερα από 70000!!! Οπότε δεν μπορώ να έχω την απαίτηση να έχει την ίδια εικόνα!)

Ένα πρόβλημα που έχω δει με τη Ζ1 είναι ότι δεν είναι ζυγισμένη στη λαβή του δεξιού χεριού -το περισσότερο βάρος είναι μπροστά. Στη V1 το έχουν διορθώσει αυτό και είναι και κατά 400γραμ. ελαφρύτερη, αλλά να είσαι σίγουρος ότι με καμία απο αυτές τις HD κάμερες δεν μπορείς να βγάλεις αξιοπρεπές βίντεο κρατώντας τες με το ένα χέρι. Τα τραντάγματα και τα κουνήματα θα είναι πολύ έντονα και θα φαίνονται άλλο τόσο -περισσότερο από ότι φαντάζεσαι!

Έτσι χρησιμοποιείς και τα δύο χέρια για στήριξη και έλεγχο, αλλά και πάλι αυτό δεν αρκεί -χρειάζεσαι κάποιου είδους βοήθημα στη στήριξη. Αυτό το λέω για να το λάβεις υπ'όψη σου αφού θα τη φέρεις από την Αμερική. Εγώ δεν έχω πάρει ακόμα (έχω χρησιμοποιήσει τρίποδα και μονόποδο) αλλά έχω βρεί μερικά υποψήφια μοντέλα στήριξης ώμου από 50$ έως 250$ και περισσότερο. Επίσης έχω βρει και μια ...λαβή τριών σημείων στήριξης :happy_9: που κάνει δουλειά, αλλά θα προτιμούσα το εξάρτημα στήριξης.

Σκεφτόμουν ενναλακτικά την λίγο νεώτερη HVR-V1 που έχει λίγο καλύτερο φακό 20χ
Δεν νομίζω ότι έχει καλύτερο φακό. Το 20x είναι απλώς χαρακτηριστικό όχι ένδειξη ποιότητας. Έχε υπ'όψη σου ότι για να δώσει 20x (748mm ) στο ένα άκρο, θυσιάζει το άλλο άκρο δίνοντας 37.5mm (σε 35' film αναλογία) αντί για 32mm που έχει η Z1 δηλαδή λιγότερο ευρυγώνιο!

..και 3 CMOS που λένε οτι εχουν καλυτερη κίνηση απο τα CCD???
Δεν νομίζω ότι έχουν ωριμάσει ακόμα τα CMOS τόσο ώστε να ξεπεράσουν τα CCD. Ειδικά σε αυτή τη χαμηλή κατηγορία τιμής. To βλέπω περισσότερο ως marketing. Κοιτάνε να βγάλουν τα λεφτά που επενδύουν αναπτύσσοντας αυτή τη τεχνολογία πριν ακόμα αναπτυχθεί, διαφημίζοντάς τη ως καλύτερη από τώρα! Αργότερα, λογικά θα γίνει καλύτερη, τώρα ακόμα δεν είναι κατά την αποψή μου -έχει άλλα τόσα πλήν.

Η V1 λοιπόν, χρησιμοποιεί μικρότερους αισθητήρες εικόνας από την Z1: 1/4 της ίντσας αντί 1/3 ! Γι' αυτό και έχει μικρότερη ευαισθησία, και περισσότερο θόρυβο! Και αν αυξήσεις τo gain, σοφτάρει η εικόνα!

Επίσης, αν σε ελκύει το προοδευτικό στη V1, αυτό δεν έχει υλοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο. O αισθητήρας της στο προοδευτικό διαβάζεται με "rolling shutter" δηλ. όχι στιγμιαία όπως θα έπρεπε (και όπως είναι στη Z1) αλλά από πάνω προς τα κάτω -αυτό έχει το μειονέκτημα στην οριζόντια κίνηση (panning) να στραβώνουν οι κάθετες γραμμές. Επίσης εμφανίζονται και κάνα δύο άλλα περίεργα προβλήματα στη προοδευτική σάρωση της V1.

Στον αντίποδα μιάς και το θέμα μικρόφωνο και XLR μου είναι αχρηστα σκεφτόμουν την FX1 καθώς είναι δραματικά οικονομικότερη. Τι λές? Τι χάνω σε σχέση με την Ζ1 αγοράζοντας την FX1?
Τα περισσότερα χαρακτηριστικά είναι ίδια και υποτίθεται ότι και η εικόνα είναι ίδια.
Αλλά είναι λογικό ότι δεν γίνεται ο ίδιος ποιοτικός έλεγχος στην ερασιτεχνική FX1 όπως γίνεται στην επαγγελματική Z1. Άλλωστε η εγγύηση της Z1 είναι 2 ή 3 χρόνια (δεν θυμάμαι) με θεωρητική υποχρέωση από την τοπική Sony δανεισμού αλλης μέχρι την επισκευή της, αντί για 1 χρόνο απλή εγγύηση στην FX1!

Με τη Ζ1 περιλαμβάνεται ο πολύ καλός φορτιστής της Sony, (στην FX1 φορτίζεις την μπαταρία μόνο μέσω της κάμερας ή ...αγοράζεις φορτιστή) και έχει περισσότερα μενού ελέγχου της εικόνας κατά την εγγραφή, ταυτόχρονη λειτουργία LCD & Viewfinder, ασπρόμαυρο/έγχρωμο VF, επιλογή εγγραφής 1080i σε 50/60fps, εγγραφή SD σε PAL/NTSC, καλύτερο έλεγχο στην εγγραφή του ήχου κ.λ.π καλύτερο έλεγχο της εστίασης, εμφάνιση του ζούμ στο LCD με αριθμό κ.λ.π και γενικά το κάτι παραπάνω στις δυνατότητες που τη διαχωρίζει ως επαγγελματική.

Επίσης, αγοράζοντας την FX1 από Αμερική θα έχεις 1080i@60 αντί 1080i@50 από ευρώπη και ξεχνάς την εγγραφή σε SD. Θα γράφει NTSC (αντί PAL)! Επίσης η μετατροπή του HD σε PAL DVD δεν θα δίνει εντελώς ομαλή κίνηση όπως θα έδινε από 1080i@50.

Στα 60i HD πάντως, θα έχει ακόμα καλύτερη κίνηση αλλά η 50i εγγραφή ενδείκνυται όταν θέλεις να μειώσεις τη ταχύτητα του κλείστρου για να αυξηθεί η ευαισθησία στο φώς (στο 1/50) χωρίς να χάνεις καρέ.

Μεταξύ Z1 και FX1 η απόφαση είναι απλή: Αν δεν κολύεσαι χρηματικά, πάρε τη Z1 -δεν θα το μετανοιώσεις, θα τη πουλήσεις ευκολότερα και καλύτερα αργότερα και πιθανόν να τη νοικιάσεις κιόλας σε επαγγελματίες (με τη μέρα).
Αν θέλεις να κάνεις οικονομία, πάρε την FX1.

Επίσης θα ήθελα να μιλήσουμε να μου πέις μερικά πράγματα για την Z1 OK?
Εννοείς τηλεφωνικώς;

.

Reaction score
14
Ειτς Ντί, να'σε καλά για τις φοβερά κατατοπιστικές απαντήσεις σου. Ευχαριστω για τον χρόνο που διέθεσες και τις απαντήσεις σου που με κάλυψαν πλήρως. Είσαι απόλυτα ενημερωμένος και θα ήθελα να σε ρώταγα απο τηλεφώνου μερικά ακόμα κουραστικά ερωτήματα! Αν θές να τα πούμε πές μου.

Reaction score
6
Μια μικρή διευκρίνυση ....
Το HDV δεν σημαίνει απαραίτητα και AVC (h264) !!!!
Όλες οι HDV κάμερες της CANON γράφουν σε Mpeg-2 HD στα 25Mbps , το οποίο το Kiss μπορεί να παίξει άνετα....!!!!
Αντίθετα κάποιες Sony κάμερες γράφουν ΜΟΝΟ σε AVC h264 (και αναφέρονται σαν AVCHD), οπότε εκεί πρέπει να γίνει μετατροπή του σήματος σε mpeg-2 HD (το οποίο είναι αρκετά χρονοβόρο...!!!!)
Γνώμη μου είναι φίλε Μάνο να πάρεις κάμερα που να γράφει σε mpeg-2 HD, άλλωστε το AVC δεν έχει καλύτερη εικόνα (μάλλον χειρότερη με περισσότερα τεχνουργήματα - είναι όμως ακόμα στην πρώτη γενιά του!) ενώ απαιτεί και πολύ γρήγορο επεξεργαστή για να μπορέσεις να το δεις σε pc και να κάνεις μοντάζ...
Αν από την άλλη αντέχεις να περιμένεις, σε λίγους μήνες έρχονται νέες HDV κάμερες.... ;-)

Reaction score
0
Απάντηση: HD Βιντεοκάμερα

Ειτς Ντί, να'σε καλά για τις φοβερά κατατοπιστικές απαντήσεις σου. Ευχαριστω για τον χρόνο που διέθεσες και τις απαντήσεις σου που με κάλυψαν πλήρως. Είσαι απόλυτα ενημερωμένος και θα ήθελα να σε ρώταγα απο τηλεφώνου μερικά ακόμα κουραστικά ερωτήματα! Αν θές να τα πούμε πές μου.
Σου έστειλα PM!

Reaction score
0
Απάντηση: Re: HD Βιντεοκάμερα

Μια μικρή διευκρίνυση ....
Το HDV δεν σημαίνει απαραίτητα και AVC (h264) !!!!
Ποιός είπε κάτι τέτοιο; :shock:

To HDV format δεν έχει καμία σχέση με το AVCHD!
Όλες οι κάμερες HDV γράφουν σε mpeg2 transport (.m2t).
Το AVC είναι το mpeg4 part 10. Το πιο πολύπλοκο φορμάτ συμπίεσης και το αποδοτικότερο σήμερα -(με σωστούς encoders όχι αυτούς που έχουν σήμερα οι βιντεοκάμερες!)

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.756
Members
38.491
Νεότερο μέλος
Δημήτριος Φάβας