- Reaction score
- 7
Το ακολουθο μηνυμα το ελαβα το mail μου απο το Γιώργο Γιαλούρη.
Το δημοσιευω εδω για το δευτερο μερος της αποριας του φιλου Γιωργου.
Αρχικά να σε ευχαριστήσω εκ μέρους του AVSite και να σου επισημάνω ότι είναι ανοιχτό για όλους και ο καθένας μπορεί και έχει το δικαίωμα και τη δυνατότητα να ανοίξει κάποιο νέο θέμα, να δημοσιεύσει κάποιο μήνυμα και να απαντήσει. Οι διαχειριστές και συντονιστές είναι εδώ όχι για να κρίνουν αν κάποιο μήνυμα αξίζει ή όχι να δημοσιευθεί, αλλά για να υπάρχει ένας τυπικός ''έλεγχος'' ώστε να μην προσβάλει το περιεχόμενο ανθρώπους ή καταστάσεις.
Στο θέμα μας... :roll:
Δεν υπάρχει ακόμα (από όσο ξέρω) DVD-Recorder που να διαθετει ψηφιακή θύρα (εισόδου ή εξόδου) εικόνας DVI ή HDMI. Οι θύρες αυτές μπορεί είναι ή είσοδος ή έξοδος και δεν λειτουργούν αμφίδρομα (σαν το scart). Και να υπήρχε τέτοια θύρα εισόδου σε ένα DVD recorder πρακτικά θα ήταν ''άχρηστη'' εξαιτίας του HDCP (high-bandwidth digital content protection) σύμφωνα με το οποίο μπορείς να συνδέσεις μια συσκευή αναπαραγωγής εικόνας (DVD) ψηφιακά σε μια TV ή monitor ή προβολέα (που με τη σειρά τους θα πρέπει βέβαια να υποστηρίζουν το HDCP) και να δεις το περιεχόμενο της, αλλά αν τη συνδέσεις ψηφιακά με συσκευή εγγραφής τότε εξαιτίας του ψηφιακού κλειδώματος περί πνευματικών δικαιωμάτων ΔΕΝ θα είναι δυνατή η αντιγραφή του. Σύμφωνα με τους κατασκευαστές του, το HDCP δεν είναι σύστημα που δημιουργήθηκε για να εμποδίσει την αντιγραφή ή την έγγραφη κάποιου υλικού, αλλά σύστημα προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων του περιεχομένου. Φυσικά αν το περιεχόμενο δεν είναι κλειδωμένο για πνευματικά δικαιώματα τα παραπάνω δεν ισχύουν.
Οι μόνες TV που είναι εξοπλισμένες με DVI ή HDMI (εισόδους) είναι οι High Definition ready.
Η εικόνα όμως από μια πηγή ακόμα και αν είναι αναλογική εξακολουθεί να είναι καλή (αν είναι RGB ή component). Οπότε δε χρειάζεσαι να αγχώνεσαι για την ύπαρξη ή όχι ψηφιακής θύρας DVI ή HDMI. Βέβαια και στην αναλογική σύνδεση μη νομίζεις ότι γλιτώνεις το... πνευματικό κλείδωμα και μπορείς να αντιγράφεις τα πάντα. Παραμονεύει εκεί το Macrovision... :evil:
Όσο για το θέμα του δορυφορικού δεκτή, νομίζω ότι είναι μια απ τα ίδια, αλλά θα αφήσω την απάντηση στους ειδήμονες του είδους...
Το δημοσιευω εδω για το δευτερο μερος της αποριας του φιλου Γιωργου.
καλή σας ημέρα
εκτιμώ ιδιαίτερα το πολύ ενημερωμένο website σας στο οποίο συχνά
ανατρέχω για αποτελεσματική και εξειδικευμένη πληροφόρηση. Πιστεύω ότι
τέτοιου είδους προσπάθειες εξυμνούν την κοινωνική προσφορά του internet
προς τον απλό κόσμακη.
Μπράβο!
Έχω μερικές ερωτήσεις σχετικά απλές για κάποιον που ασχολείται με home
theaters και θα ήθελα να την απευθύνω σ'εσας και αν δεν μπορείτε να
μου τις απαντήσετε, για τον οποιοδήποτε λόγο, παρακαλώ να με
παραπέμψετε σε όποιον εσείς πιστεύετε ότι μπορεί.
Σαφώς, εσείς μπορεί να κρίνετε ότι το παρόν μήνυμα αξίζει να
εμφανιστεί σε κάποιο forum και θα χαρώ να το δώ online αφού οι
συγκεκριμένες ερωταπαντήσεις μπορεί να καλύψουν όχι μόνο τα δικά μου
"κενά" αλλά και κάποιου άλλου συνδρομητή του aca.gr
Ενδιαφέρομαι κάποια στιγμή στο εγγύς μέλλον ν'αγοράσω δύο
συγκεκριμένες συσκευές για το home theater μου και θέλω και οι δύο να
μπορούν να συνδεθούν μεταξύ τους ψηφιακά ως προς την μεταφορά ήχου και
εικόνας. Η μία συσκευή είναι ένα DVD-Reocrder με σκληρό δίσκο που να
διαθέτει τουλάχιστον μία ψηφιακή θύρα εικόνας DVI ή HDMI. Φυσικά δεν
γνωρίζω αν υπάρχει τέτοια συσκευή σήμερα. Εκεί έγκειται και η ερώτηση
μου στο αν δηλαδή στέκει αυτό που έχω στο μυαλό μου να κάνω; Δηληδή,
οι συγκεκριμένες θύρες είναι για χρήση μόνο ως εισόδου; ή μπορούν να
δώσουν και να λάβουν αντίστοιχα ήχο και εικόνα χωρίς πρόβλημα
αμφίδρομα; ή μόνο έξοδος; Γνωρίζω φυσικά ότι υπάρχουν τηλεοράσεις με
ψηφιακή είσοδο είτε DVI ή HDMI αλλά η απορία μου παραμένει καθώς εκεί
οι θύρες αυτές χρησιμοποιούνται μόσο ως είδοδοι. Η άλλη συσκευή είναι
ένας δορυφορικός αποκοδικωποιητής που να έχει 2 tuners, και μία
τουλάχιστον από αυτές τις θύρες για ψηφιακή έξοδο εικόνας, έτσι ώστε
πέραν του προγράμματος που θα παρακολουθούμε να μπορεί η εν λόγω
συσκευή να δώσει το δεύτερο πρόγραμμα σε μία DVI ή HDMI θύρα προς το
DVD-Recorder έτσι ώστε να μη χρειάζεται να γράφουμε ότι βλέπουμε
αναγκαστικά.
Ελπίζω να είναι σαφή τα ερωτήματα μου.
Ευχαριστώ θερμά για το χρόνο σας.
με εκτίμηση
Γιώργος Ι. Γιαλούρης
Αρχικά να σε ευχαριστήσω εκ μέρους του AVSite και να σου επισημάνω ότι είναι ανοιχτό για όλους και ο καθένας μπορεί και έχει το δικαίωμα και τη δυνατότητα να ανοίξει κάποιο νέο θέμα, να δημοσιεύσει κάποιο μήνυμα και να απαντήσει. Οι διαχειριστές και συντονιστές είναι εδώ όχι για να κρίνουν αν κάποιο μήνυμα αξίζει ή όχι να δημοσιευθεί, αλλά για να υπάρχει ένας τυπικός ''έλεγχος'' ώστε να μην προσβάλει το περιεχόμενο ανθρώπους ή καταστάσεις.
Στο θέμα μας... :roll:
Δεν υπάρχει ακόμα (από όσο ξέρω) DVD-Recorder που να διαθετει ψηφιακή θύρα (εισόδου ή εξόδου) εικόνας DVI ή HDMI. Οι θύρες αυτές μπορεί είναι ή είσοδος ή έξοδος και δεν λειτουργούν αμφίδρομα (σαν το scart). Και να υπήρχε τέτοια θύρα εισόδου σε ένα DVD recorder πρακτικά θα ήταν ''άχρηστη'' εξαιτίας του HDCP (high-bandwidth digital content protection) σύμφωνα με το οποίο μπορείς να συνδέσεις μια συσκευή αναπαραγωγής εικόνας (DVD) ψηφιακά σε μια TV ή monitor ή προβολέα (που με τη σειρά τους θα πρέπει βέβαια να υποστηρίζουν το HDCP) και να δεις το περιεχόμενο της, αλλά αν τη συνδέσεις ψηφιακά με συσκευή εγγραφής τότε εξαιτίας του ψηφιακού κλειδώματος περί πνευματικών δικαιωμάτων ΔΕΝ θα είναι δυνατή η αντιγραφή του. Σύμφωνα με τους κατασκευαστές του, το HDCP δεν είναι σύστημα που δημιουργήθηκε για να εμποδίσει την αντιγραφή ή την έγγραφη κάποιου υλικού, αλλά σύστημα προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων του περιεχομένου. Φυσικά αν το περιεχόμενο δεν είναι κλειδωμένο για πνευματικά δικαιώματα τα παραπάνω δεν ισχύουν.
Οι μόνες TV που είναι εξοπλισμένες με DVI ή HDMI (εισόδους) είναι οι High Definition ready.
Η εικόνα όμως από μια πηγή ακόμα και αν είναι αναλογική εξακολουθεί να είναι καλή (αν είναι RGB ή component). Οπότε δε χρειάζεσαι να αγχώνεσαι για την ύπαρξη ή όχι ψηφιακής θύρας DVI ή HDMI. Βέβαια και στην αναλογική σύνδεση μη νομίζεις ότι γλιτώνεις το... πνευματικό κλείδωμα και μπορείς να αντιγράφεις τα πάντα. Παραμονεύει εκεί το Macrovision... :evil:
Όσο για το θέμα του δορυφορικού δεκτή, νομίζω ότι είναι μια απ τα ίδια, αλλά θα αφήσω την απάντηση στους ειδήμονες του είδους...