Home automation / Έξυπνο σπίτι

minas

Πισιά
Reaction score
4.721
Νέες παραλαβές!

View attachment 395094

Πλεονεκτήματα σε σχέση με τα Shelly:

1. Δεν κοστίζουν 500€ 😝
2. Δεν πιάνουν χώρο (που δεν έχω) στον πίνακα

Έβαλα ήδη τα δύο στον έναν πίνακα, τα είδε αμέσως (zigbee2mqtt), ξεκίνησαν να στέλνουν πληροφορία.

Το πρόβλημα (δικό μου, όχι των συσκευών) είναι πως τα ασφάλισα μεν, αλλά με πολύ μεγάλες ασφάλειες δε (το τριφασικό με τις ασφάλειες τήξεως του πίνακα), που δεν προσφέρουν και πολλά ουσιαστικά. Αν τύχει (λέμε τώρα) να βραχυκυκλώσει κάποιο δηλαδή, πρώτα θα πάρει φωτιά πιστεύω και μετά θα πέσουν οι ασφάλειες.

Eh what can you do, eh? :biggrin:
Καλορίζικα :)
Και η Shelly βγάζει στο ίδιο ακριβώς form factor πάντως, οπότε μόνο το 1ο σημείο είναι η διαφορά.
Δεν σε βόλευε να βρεις κάποια μικρότερη ασφάλεια για κάθε φάση να το τροφοδοτήσεις από εκεί;

symos

You're not worthy!
Reaction score
10.456
αι η Shelly βγάζει στο ίδιο ακριβώς form factor πάντως
Ναι μωρέ, δίκιο έχεις, τα είχα δει όταν έκανα την έρευνα, μετά μου έμεινε στο μυαλό μόνο το "κλασικό".

Δεν σε βόλευε να βρεις κάποια μικρότερη ασφάλεια για κάθε φάση να το τροφοδοτήσεις από εκεί;
Δυστυχώς δεν έχω καθόλου χώρο να προσθέσω νέα ασφάλεια (τριπλή μάλιστα) και τα καλώδια δεν είναι τόσο μεγάλα για να φτάσουν όπου θες μες στον πίνακα, μόνο σε κάτι κοντινό σχετικά.

Ίσως κάποια στιγμή τον ανοίξω ξανά και κάνω πατέντα να επεκτείνω τα καλώδια για να μπορέσουν να πάνε κάπου αλλού.

Υποθέτω πως το καλώδιο της κάθε φάσης θα πρέπει να συνδεθεί στην ίδια φάση για να μετράει σωστά; Αλλά πέραν αυτού, φαντάζομαι δεν έχει σημασία που. Εννοώ μπορώ να το βάλω στην ασφάλεια κάποιου δωματίου π.χ., αρκεί να είναι η σωστή φάση.

alexis

Reticular Activating System
Reaction score
34.386
Η εταιρεία αυτή ακόμη κι όταν κάνει εκπτώσεις, πάντα είναι πιο ακριβή στο αντίστοιχο ίδιο προιόν της από το amazon.de ή και αλλού για παράδειγμα.
Σε κάθε περίπτωση, ευχαριστούμε για το ποστάρισμα!
Έχω πάρει από το κατάστημα τους στο Amazon.de με καλές εκπτώσεις.

melina

Cargo 200
Reaction score
48.101
Στο amazon συνήθως τρέχουν εκπτώσεις που δεν υπάρχουν στα αντίστοιχα «μαγαζιά», το ίδιο και στο AliExpress (πχ βρήκα καλύτερη τιμή για vevor πράγματα από το site της vevor όπως και για INKBIRD).

minas

Πισιά
Reaction score
4.721
Ναι μωρέ, δίκιο έχεις, τα είχα δει όταν έκανα την έρευνα, μετά μου έμεινε στο μυαλό μόνο το "κλασικό".

Δυστυχώς δεν έχω καθόλου χώρο να προσθέσω νέα ασφάλεια (τριπλή μάλιστα) και τα καλώδια δεν είναι τόσο μεγάλα για να φτάσουν όπου θες μες στον πίνακα, μόνο σε κάτι κοντινό σχετικά.

Ίσως κάποια στιγμή τον ανοίξω ξανά και κάνω πατέντα να επεκτείνω τα καλώδια για να μπορέσουν να πάνε κάπου αλλού.

Υποθέτω πως το καλώδιο της κάθε φάσης θα πρέπει να συνδεθεί στην ίδια φάση για να μετράει σωστά; Αλλά πέραν αυτού, φαντάζομαι δεν έχει σημασία που. Εννοώ μπορώ να το βάλω στην ασφάλεια κάποιου δωματίου π.χ., αρκεί να είναι η σωστή φάση.
Σωστά, το κάθε καλώδιο πρέπει να συνδεθεί στη σωστή φάση, δεν έχει σημασία ποιο καλώδιο μετράει το επαγωγικό.

Reaction score
11.884
Έψαχνα να βρω λύση στο εξής :
Ήθελα να κάνω απομακρυσμένα επανεκκίνηση στο κεντρικό ρουτερ του σπιτιού, δεν μου έκανε μια απλή πρίζα που θα έπαιρνε εντολή από το τηλέφωνο μου γιατί με ίντερνετ θα μπορούσα να κόψω το ρεύμα αλλά δεν θα μπορούσα να τον ξανά ανοίξω αφού το ρουτερ θα έμενε ανενεργό !
Βρήκα το παρακάτω που έχει την ιδιαιτερότητα να επαναφέρει από μόνο του (χωρίς Εντολή)την ηλεκτροδότηση με ρυθμιζόμενη χρονοκαθυστέρηση , στην περίπτωση μου το ρύθμισα στα 60”.

1777319267676.jpeg

δουλεύει άψογα

Attachments

Reaction score
11.884
Πήρα και κάτι άλλο

ήθελα να μπορώ να ανοίγω απομακρυσμένα την γκαραζόπορτα στο οικόπεδο.
μπορούσα να απενεργοποιησω τον συναγερμό από την εφαρμογή στο τηλέφωνο και να δω από τις κάμερες τι γίνεται, αλλά δεν μπορούσα να ανοίξω την πόρτα για να μπει κάποιος κατά την διάρκεια της απουσίας μου (πχ να ταΐσει ή να ελέγξει τα κατοικίδια, ή ο κηπουρός κλπ)

θα βάλω το παρακάτω μέσα στο μηχανάκι της γκαραζόπορτα και θα μπορώ να το κάνω.
Απαραίτητη προϋπόθεση να είναι η γκαραζόπορτα στην εμβέλεια του WiFi του σπιτιού (αν δεν είναι , θα έβαζα ένα acces point εξωτερικού χώρου -που είχα καβάτζα, αλλά δεν χρειάστηκε)

IMG_1157.jpeg

Αν δεν έχεις κάμερες να δεις αν έκλεισες την γκαραζόπορτα (αφού φύγει αυτός που πήγε), υπάρχει ένα ακόμα μαραφέτι που σε επιβεβαιώνει ότι έκλεισε

melina

Cargo 200
Reaction score
48.101
Έψαχνα να βρω λύση στο εξής :
Ήθελα να κάνω απομακρυσμένα επανεκκίνηση στο κεντρικό ρουτερ του σπιτιού, δεν μου έκανε μια απλή πρίζα που θα έπαιρνε εντολή από το τηλέφωνο μου γιατί με ίντερνετ θα μπορούσα να κόψω το ρεύμα αλλά δεν θα μπορούσα να τον ξανά ανοίξω αφού το ρουτερ θα έμενε ανενεργό !
Βρήκα το παρακάτω που έχει την ιδιαιτερότητα να επαναφέρει από μόνο του (χωρίς Εντολή)την ηλεκτροδότηση με ρυθμιζόμενη χρονοκαθυστέρηση , στην περίπτωση μου το ρύθμισα στα 60”.

View attachment 395277

δουλεύει άψογα

Αν όταν κάνει την επανεκκίνηση δεν υπάρχει ρεύμα τότε τι κάνει; επαναπροσπαθεί με κάποιο τρόπο (μάλλον όχι) ή απλά αλλάζει state σε on και όποτε έρθει πάλι το ρεύμα θα τη βρει ανοικτή.
Είναι ρυθμιζόμενη αυτή η λειτουργία και σε θέση off εκτός από χρονοκαθυστέρηση;

minas

Πισιά
Reaction score
4.721
Αν όταν κάνει την επανεκκίνηση δεν υπάρχει ρεύμα τότε τι κάνει; επαναπροσπαθεί με κάποιο τρόπο (μάλλον όχι) ή απλά αλλάζει state σε on και όποτε έρθει πάλι το ρεύμα θα τη βρει ανοικτή.
Ta Shelly έχουν δυνατότητα ρύθμισης κατάστασης μετά από διακοπή. Οι προγραμματισμένες ενέργειες εκτελούνται την ώρα του προγραμματισμού.

melina

Cargo 200
Reaction score
48.101
Βαθιά συγκίνηση που μετά από χρόνια πρόκοψα να ολοκληρώσω ένα προτζεκτάκι που είχα στο μυαλό μου.

2 θερμοσίφωνες, 1 ηλιακός που λειτουργεί μόνο ως ηλιακός και 1 ηλεκτρικός στο πατάρι του μπάνιου.
Τρίοδη ηλεκτρική βάνα που ελέγχει από ποιο θερμοσίφωνα έρχεται το ζεστό νερό. Ελεγχος με χειροκίνητο διακόπτη, πάνω θέση ηλιακός - κάτω θέση ηλεκτρικός. Ενδειξη θερμοκρασίας, πάνω ηλιακός - κάτω ηλεκτρικός.

Η γρατζουνιά στο ξύλινο πλακίδιο και η ελαφρώς μη οριζόντια θέση της οθονίτσας θα μείνουν έτσι παρά το γεγονός ότι είχα προνοήσει να αγοράσω και δεύτερο πλακίδιο. Να θυμούνται οι επόμενες γενιές ότι κάποια πράγματα τα κάνουμε μόνοι μας* και δεν τα βρίσκουμε έτοιμα.

* αφού με έστησε δυο φορές ο υδραυλικός να έρθει να συνδέσει την ηλεκτροβάνα (σωλήνες μόνο αλλά να κάνει και σέρβις - καθαρισμό στους θερμοσίφωνες) αποφάσισα να κάνω και τον υδραυλικό. Πρώτη φορά ανοίχτηκε ο ηλιακός μετά από 20 χρόνια και έβγαλα σχεδόν μισό κουβά λάσπη 😱. Κατά τα άλλα όμως η ανοξείδωτη κατασκευή του Μαλτέζου στέκεται μια χαρά.
Η σύνδεση της ηλεκτροβάνας με τσάκισε. Την άκουσαν τα πρεσσαριστά εξαρτήματα των πολυστρωματικών σωλήνων και είχα διαρροές. Τρέχα πάλι στο leroy για αγορές εργαλείων (πρέσα, σωληνοκόφτη για αυτές τις σωλήνες, εξαρτήματα {είναι μαλ@κία το φθηνό της leroy αλλά το άλλο που είχε έκανε x8-10 και τσιγκουνεύτηκα}, και ξανατρέχα πάλι μετά γιατί από το πολύ σφίξιμο έκοψε ένα ρακόρ :laugh: και γενικά η μέρα πέρασε με ύμνους και προσευχές αλλά τέλος πάντων κάπως τα κατάφερα και τελείωσε. Μάθαμε κάτι ακόμα τώρα στα γεραμάτα.

IMG_6123.JPG

Reaction score
11.884
Να σου πω ότι δεν το έψαξα, γιατί το Shelly είναι κουμπωμένο σε πολύμπριζο που παίρνει ρεύμα από ups , οπότε δεν με απασχολούσε το θέμα. Φαντάζομαι ότι θα λειτουργήσει σαν κανονική πρίζα σουκο, οπότε θα επανέλθει.

melina

Cargo 200
Reaction score
48.101
Βλέπω στο site της shelly που λέει για κάποια προιόντα, μεταξύ αυτών και μια πρίζα gen3 oudoor, πως έχουν δυνατότητα scripting.

Να καταλάβω ότι θα μπορούσε να υλοποιηθεί κάποια ρουτίνα άνοιξε-κλείσε με κάποιο άλλο input που δεν είναι shelly? Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος, θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω ως input κάποιο θερμόμετρο, τύπου ασύρματο που στέλνει μέσω wifi ή bluetooth (από αυτά που χρησιμοποιούν για παρακολούθηση ψησίματος), και με κάποιο τρόπο (? ) να χρησιμοποιήσω την τιμή του θερμομέτρου για να ανοιγοκλείσω την πρίζα;

Edit: Αχα, βρήκα αυτό! μάλλον γίνεται πιο εύκολα η δουλειά από ότι πίστευα. Να υποθέσω ότι σευνργάζονται μέσω της εφαρμογής της shelly αυτά τα δύο;

Last edited:

minas

Πισιά
Reaction score
4.721
Εν συντομία:
Αρκετή λειτουργικότητα από αυτή που περιγράφεις είναι ενσωματωμένη στην εφαρμογή. Αυτοματισμοί, σκηνές, κλπ μπορούν να προγραμματιστούν στην εφαρμογή της Shelly - απλή ή με συνδρομή, ανάλογα με την πολυπλοκότητα που θέλεις.
Οι συσκευές που υποστηρίζουν scripting, μπορούν να αλληλεπιδράσουν και με συστήματα που δεν είναι Shelly, αλλά θα πρέπει να έχεις APIs, web hooks, κλπ για να μπορέσεις να αλληλεπιδράσεις με αυτά.

Παρ' όλα τα παραπάνω, τα Shelly έχουν εξαιρετικό integration για Home Assistant, οπότε δεν χρειάζεται να στηρίζεσαι σε proprietary λειτουργίες :)

melina

Cargo 200
Reaction score
48.101
Βρήκα και αυτό το add-on που μπορεί να κουμπώσει πάνω στο 2PM Gen3 που έχω (ακόμα στο κουτί κάθεται) και στο add-on μπορούν να κουμπώσουν διάφοροι αισθητήρες. Το σημαντικό σε αυτή τη λύση είναι ότι είναι matter-compatible, τα βλέπει το homekit.

Το pill δυστυχώς δεν είναι matter αλλά μάλλον θα το πάρω για παιχνίδι, το βρήκα πολύ ενδιαφέρον.

Προσπαθώ να τα κάνω όλα εντός του homekit, να αποφύγω αλλαγή συστήματος αλλά και ενδιάμεσες καταστάσεις όπως το homebridge (το εγκατέστησα μια φορά στο NAS αλλά δεν κατάφερα να το πάω παρακάτω, θέλει διάβασμα αρκετό για να το κάνω να παίξει να βλέπει συσκευές που δεν είναι native στο apple homekit).

Από την άλλη δεν είναι απαραίτητο το homekit εφόσον όλα υλοπιούνται εντός της ίδια εφαρμογής πχ shelly.
Το θέμα είναι ότι δεν προλαβαίνω να τα διαβάσω όλα τώρα, σε 2 ώρες και 40 λεπτά τελειώνουν οι εκπτώσεις :roflmao: :roflmao: :roflmao:

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
179.059
Members
38.926
Νεότερο μέλος
karaflino