Home Cinema χωρίς το Home.

Reaction score
0
Δεν ξέρω αν πρέπει να μπει εδώ αυτό το θέμα αλλά έχω την εξής απορία.
Αν έχει πάει κανείς στα Village Αμαρουσίου υπάρχουν 10 αίθουσες η καθεμιά με τη δική της ακουστική.
Ανάλογα με την αίθουσα, το που θα καθήσει κανείς, έχει και το αντίστοιχο αποτέλεσμα στα αυτιά μου τουλάχιστον αυτό έχω παρατηρήσει όχι βέβαια σε μεγάλο βαθμό. Δηλαδή αν καθήσω στα πλαϊνά ο ήχος είναι διαφορετικός από το αν καθήσω στο κέντρο.
Τι μηχανήματα χρησιμοποιούνται λοιπόν? Πόσα ηχεία? Ποια η αξία τους? Και φυσικά ποιος τα ρυθμίζει και με τι μηχανήματα γίνεται η ρύθμιση? Υπάρχει κάποια fixed μέθοδος?
Ο ήχος καλιμπράρετε για να αποδίδει όσο το δυνατόν στο κέντρο?
Υπάρχουν συγκρίσεις στη ρύθμιση με αυτή ενός οικιακού συστήματος?

Reaction score
5
Σε μια σωστή κινηματογραφική αίθουσα συνήθως γίνεται μελέτη ακουστικής από εξειδικευμένους στον τομέα του ήχου όσον αφορά τον κινηματογράφο. Σε πιστοποιημένες αίθουσες όλες οι ρυθμίσεις και η μελέτη ακουστικής χώρου γίνονται από της εταιρίες Dolby DTS και ΤΗΧ George Lukas.

Οι μετρήσεις γίνονται από ειδικά μηχανήματα analyzers τόσο της στάθμης όσο και της ισοστάθμισης χώρου. φυσικά μην θεωρήσουμε ότι με την ισοστάθμιση γίνεται ένα μπουρδούκλωμα στα ηχεία από τα equalizers. Αυτό που γίνεται είναι ισοστάθμιση χώρου πάντα μόνο στο ένα μπροστινό ηχείο και στην συνέχεια τα equalizers των άλλων δύο καναλιών τοποθετούνται στο ίδιο σημείο με αυτό που έγιναν οι μετρήσεις.
Ακόλουθος γίνονται μετρήσεις ισοστάθμισης και έντασης για τα περιφερειακά ηχεία και τα sub με το μικρόφωνο πάντα στο κέντρο της αίθουσας όπως και στην περίπτωση των μπροστινών ηχείων. Και η ρύθμιση του delay πάντα με αναφορά το κέντρο της αίθουσας.

Βασικά όλες οι ρυθμίσεις είναι ίδιες στην απλή τους μορφή όπως της κάνουμε στο δικό μας home cinema αλλά από ειδικούς.

Τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται συνήθως είναι JBL αλλά και πολλές άλλες γνωστές μάρκες βγάζουν ηχεία και μηχανήματα ειδικά για κινηματογράφους.
Φυσικά ανάλογα με το μέγεθος της αίθουσας χρησιμοποιούντα τα ανάλογα μεγάλα ηχεία και ενισχυτές και μιλούμε για πολύ μεγάλα ηχεία τα οποία πολλές φορές φτάνουν το ύψος της οθόνης. Επίσης σε τεράστιες αίθουσες του εξωτερικού χρησιμοποιούνται 6 η και περισσότερα ηχεία σαν κύρια μπροστινά ηχεία.

Reaction score
807
Eγω παντως δεν μπορω να διακρινω τα καναλια τοσο καλα στο σινεμα οσο στο ''οικιακο'' ...
Σε οποια αιθουσα και να εχω παει εχω απογοητευτει σε αυτον τον τομεα... Απο ενταση παντως καλα παμε!

Reaction score
50
Εγώ απ' το διαχωρισμό των καναλιών στο σινεμά δεν έχω ιδιαίτερα παράπονα, αν και μάλλον καλύτερο πρέπει να'ναι ένα καλά ρυθμισμένο home cinema. Από άποψη έντασης πάντως σίγουρα δεν το ευχαριστιέμαι τόσο πολύ, καθώς μ' αρέσουν πολύ οι υψηλές εντάσεις και ειδικά αυτές που αναπαράγονται απ' το sub. Δεν έχω παράπονο βέβαια, γιατί ο πολύς ο κόσμος δεν έχει διάθεση να πάει σινεμά για να... ξεκουφαθεί, οπότε λογική είναι η ένταση που έχουν τα πιο πολλά σινεμά...

Reaction score
51
Το ζήτημα είναι ότι απλά οι υπεύθυνοι (για την σωστή λειτουργία των αιθουσών) "ξεχνούν" να καλέσουν τον κατάλληλο τεχνικό για τις απαραίτητες ρυθμίσεις ανά 6-μηνο (αν θυμάμαι καλά) γιατί κοστίζει.
Και αφού ο περισσότερος κόσμος δεν μπορεί να καταλάβει διαφορές, δεν πληρώνουν........Απλά!!!! :roll: :wink:

Reaction score
7
Στο σπιτικο home cinema οι ρυθμισεις γινονται με σημειο αναφορας τη θεση ακροασης. Στο (σκετο) cinema (οπως σωστα αναφερεται) στο κεντρο, γιατι δεν μπορει να γινει και αλλιως.

Στο σπιτι εχεις 2 περιφεριακα + 1 πισω κεντρικο. Στο cinema εχεις 3-4-5 πισω κεντρικα και αλλα... 10+ LR περιφεριακα... οποτε...
η
λυση
ειναι
μια...

στο κεντρο της αιθουσας και στην σωστη αποσταση απο την οθονη...

Staff online

• Zizik
    Safety Last
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.452
Members
38.700
Νεότερο μέλος
proteusjohn