billpeppas
A/V Επαγγελματίας
- Reaction score
- 8.519
Το μετά είναι πάντα πρόβλεψη Μάνθο.
Καλές οι προβλέψεις τουλάχιστον ?Το μετά είναι πάντα πρόβλεψη Μάνθο.

Σ ευχαριστώ για την τοποθέτηση σου .Δεν υπάρχουν "μαγικές καμπύλες". Υπάρχουν καλά και κακά ηχεία, που παίζουν σωστά ή λάθος (και άρα έχουν καλή ή κακή καμπύλη).
Τα Room Eq είναι για να ισοσταθμίζουμε την επίδραση του χώρου στον ήχο, και αυτό είναι μέχρι περίπου τα 500Hz. Απο κει και πάνω ο ρόλος των software πρέπει να είναι περιορισμένος, κυρίως ως ρυθμιση κλίσης, δήλαδη κάτι σαν το παλιό treble control. Και όχι η ταύτιση με μια προκαθορισμένη καμπύλη.
Δεν έχω DIRAC. Νόμιζα είχε διάγραμμα της καμπύλης να την προσομοιάσω στο δικό μου.Πατάς στο λινκ παραπάνω που εχω επισυνάψει.
Εάν μετρήσει με το rew ακριβώς εκεί που μέτρησε με Dirac και το βάλει να βγάλει averages η καμπύλη θα είναι ίδια με του Dirac.Μάλλον πρόκειται για πρόβλεψη και όχι για μέτρηση, όσον αφορά το "μετά"
Θα προσπαθήσω να είμαι σαφής και λιτός:Επίσης γραφεις μεχρι τα 500hz...Το ιδανικό δηλαδή είναι να τραβήξω κουρτίνες διόρθωσης μέχρι εκει και από εκεί και πάνω να παίξει μαμα το ηχείο ?? Τα φώτα σου...για να καταλάβω!![]()
Δεν κατάλαβα τίποτα. Να το κάνεις με σχεδιάγραμμα.
Δάσκαλος!!!Θα προσπαθήσω να είμαι σαφής και λιτός:
Μέχρι τα 300-500Hz, ο χώρος είναι κυρίαρχος. Πάνω από εκεί, κυρίαρχο είναι το ηχείο. Φυσικά επιδρούν όλα μαζί, σε όλο το φάσμα, αλλά λέμε τώρα ποιο είναι το κυρίαρχο.
Οι καμπύλες κακώς βγήκαν από όσους βγήκαν. Ή μάλλον λάθος τις κατάλαβαν οι χρήστες.
Το νόημα τους είναι το εξής:
Αν ένα ηχείο παίζει περίπου σε αυτές τις καμπύλες, τότε είναι πολύ πιθανό να "αρέσει" αντικειμενικά (σε τυφλό τεστ) στην μεγάλη πλειοψηφία. Αλλά δεν ισχύει το αντίθετο: Δεν μπορείς να εξαναγκάσεις ένα ηχείο να παίξει πάνω στην καμπύλη ώστε να σου αρέσει. Αυτό θα έχει τίμημα, ή δεν θα γίνεται με τίποτα. Η΄ παίζει, ή δεν παίζει, από κατασκευής.
Αν το ηχείο λοιπόν σου αρέσει, πρέπει να το αφήσεις να παίξει όπως παίζει. Δηλαδή ελάχιστη-καθόλου διόρθωση πάνω από 500Hz. Μπορείς όμως να αλλάξεις την "κατηφόρα" αν θες, δηλαδή να παίξεις με το παλιό bass-treble μέσω του Room EQ software. Μόνο αυτό.
Μην σιδερώνεις το ηχείο να ακολουθήσει μια καμπύλη!!!! Κακό κάνεις.
Αν το ηχείο δεν σου αρέσει, πούλα το σε κάποιον που του αρέσει. Και πάρε ένα που να παίζει στην καμπύλη Harman απο κατασκευής. Χωρίς software παρεμβάσεις.
Τα λέω καλά ή σας μπερδεύω;