Homo Digitalius...

Gebreselassie

Μαύρος!
Μηνύματα
30.910
Reaction score
2.524
Έχει κανείς υπόψη του player/transport/pc software που να μπορεί να βγάλει αποδεδειγμένα σε ψηφιακή έξοδο σήμα υψηλής ανάλυσης? Που το πάω...

Όσοι έχουν μπλέξει με επαγγελματικές συσκευές mastering όπως το γνωστό behringer src2496, θα έχουν προσέξει ότι τους δίνεται η δυνατότητα να βάλουν στην είσοδο ψηφιακό σήμα διαφόρων αναλύσεων, να το μετατρέψουν σε ότι ανάλυση θέλουν (up or down), ή να το αφήσουν στην ίδια και να το βγάλουν από τις αναλογικές του εξόδους φρέσκο και λαχαταριστό. :idea:

Από μόνη της η εν λόγω συσκευή είναι ένα πολύ καλό up sampling dac και φυσικά πολύ καλύτερο από αυτά των ευρείας κατανάλωσης universal players. Θα μου πει κάποιος γιατί ρε φιλαράκ δεν τσιμπάς ένα κορυφαίο SACD Player να ακούσεις μουσική? Γιατί ρε μάστορα κατ' αρχάς δεν έχω τα χρήματα (κανα 10.000 γιούρα) και κατά δεύτερον οι δυνατότητες περνώντας ψηφιακό σήμα από τέτοιες συσκευές είναι πολύ περισσότερες πχ εγγραφή.

Τι γίνεται αυτή τη στιγμή. Συνδέοντας την ψηφιακή έξοδο ενός universal player στο behringer, πριν πατήσεις το play, το behringer δείχνει να κλειδώνει σε υψηλή ανάλυση (88kHz). Με το που πατάς το play όμως όλα κοκκινίζουν... Βέβαια εδώ μπορεί να παίζουν διάφορα όπως πχ, τα δισκάκια να μην έχουν (όπως μερικά λένε) δικάναλο τμήμα sacd/dvd audio, ή να υπάρχουν περίεργα κλειδώματα... :cry:

Αφορμή για το ψάξιμο μου έδωσε το test των DVD. Μερικά μουσικά DVD Video, έχουν PCM session. Επιλέγοντας το εν λόγω κομάτι του DVD και οδηγώντας το πάντα σε ψηφιακή είσοδο του behringer, αυτό κλειδώνει στα 48kHz. Μέσω της συσκευής το σήμα γίνεται 24/96 και κατόπιν γίνεται η μετατροπή. Το αποτέλεσμα ήταν πάρα πολύ καλό και συνεπώς αναρωτιέμαι πως θα ήταν αν ταϊσουμε την ψηφιακή είσοδο με ακόμη υψηλότερης ανάλυσης σήμα. Δοκιμάστε το. :wink:
 

Μηνύματα
4.927
Reaction score
49
Primare DVD30
Multi-Mode-Abspielgerδt Daten
Produkt-Info
Technik fόr den guten Klang und das gute Bild
• 192kHz/24-Bit D/A-Wandler (Audio)
• Liest: DVD-Video, DVD-Audio, DVD-R, DVD-RW,
Video-CD, Super-Video-CD, SACD, CD, CD-R,
CD-RW, MP3-CD-ROM
Einzel- und Doppelschichtmedien
• Symmetrischer Digital- und Analogausgang
• 108MHz/12-Bit D/A-Wandler (Video)
• PAL- und NTSC-Vollbildausgabe (Progressive-Scan)
• Ausgabe von S-Video-, Component- und RGB-
Videosignal
Σου λέει κάτι αυτό?
Μπορεί να λέω και χαζομάρες!
 

Gebreselassie

Μαύρος!
Μηνύματα
30.910
Reaction score
2.524
Αυτό που μου λέει είναι ότι έχει εντός των σωθικών του ένα dac με τα χαρακτηριστικά που μαύρισες. Προφανώς το χρειάζεται για να παίξει SACD. Όλα αυτά όμως από τις αναλογικές εξόδους του.

Στην ψηφιακή του τι βγάζει είναι το θέμα :wink:
Θα το ψάξω. thnx Γιώργο.
 

Μηνύματα
2.679
Reaction score
5
Τέτοια καλπάκια κάνει και το Yamaha dvd-S550 μόνο σε Cd και μόνο στην αναλογική του έξοδο, κάνει δηλαδή upsampling το 44.1 του Cd σε 88.2 και 176.4 .

Εντυπωσιακό σαν άκουσμα, στα αφτιά μου ακούστηκε πιο αναλογικό αλλά του έλειπε η πραγματική δειγματοληψία που θα έκανε αυτήν την διαφορά πραγματική βελτίωση. Πάντως ακούγοντας το σκεφτόμουν ότι ακούγεται πιο αναλογικά.. αλλά κάτι του λείπει!
 

Gebreselassie

Μαύρος!
Μηνύματα
30.910
Reaction score
2.524
Απλό upsampling σε κανονικά CD (44,1kHz) κάνουν πάρα πολλά players της αγοράς.
Το θέμα δεν είναι αυτό μιας και η πρωτογενής πληροφορία είναι γραμμένη έτσι και ότι και να την κάνεις έχει περιορισμούς.

Το θέμα είναι αφενός να μπορέσεις να ακούσεις μέσα γραμμένα σε μεγαλύτερες συχνότητες όπως πχ το sacd αλλά και να μπορείς να παίξεις στα ψηφιακά στάδια.

Τα master των cd που ακούμε, ως γνωστόν είναι γραμμένα σε πολύ μεγαλύτερες συχνότητες και όταν γίνονται cd, απλά περνούν από διαδικασία downsampling. Από εκεί και πέρα ότι και να το κάνεις στο σήμα (upsampling), έχεις μεν καλύτερο αποτέλεσμα, αλλά δεν μπορείς να αναγεννήσεις χαμένη πληροφορία (παρόλο που οι σύγχρονοι αλγόριθμοι είναι εκπληκτικοί).

Άρα το ζητούμενο είναι να μπορείς να ακούσεις μέσα που είναι εξαρχής γραμμένα σε υψηλές συχνότητες όπως πχ το sacd, είτε οποιοδήποτε άλλο μέσο γραμμένο όσο πιο κοντά σε δειγματοληψία γίνεται με το master. Στην περίπτωση που συζητάμε, θέλουμε να παίξουμε με το ψηφιακό στάδιο αυτών των ηχογραφήσεων. Στα sacd players αντιθέτως με τα κανονικά cd, δεν μπορείς να πάρεις σήμα από τις ψηφιακές εξόδους των συσκευών αναπαραγωγής (ήτοι ψηφιακό σήμα) και να το οδηγήσεις σε dac της αρεσκείας σου, αλλά μόνο από τις αναλογικές εξοδους, μετά δηλαδή την μετατροπή του εσωτερικού dac της ίδιας συσκευής. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που τα καλά sacd players κοστίζουν μια περιουσία :wink:

Οι λόγοι προφανώς δεν έχουν διευκρινηστεί πλήρως, τουλάχιστον δεν τους ξέρω εγώ. Αφενός πολλές τέτοιες ηχογραφήσεις είναι πολυκάναλες και από την άλλη παίζουν και περίεργα κλειδώματα του software γιατί από ότι καταλαβαίνετε αν μπορέσουμε να πάρουμε σήμα από ψηφιακή έξοδο, μπορούμε να αντιγράψουμε τα πάντα ήτοι και τα sacd και dvdaudio που σήμερα δεν μπορούμε. (Παρεπιπτόντως αν έχει ανακαλύψει κάποιος κανα software για pc ας το πει)....

Ταπεινή μου άποψη είναι ότι αυτός είναι και ο μοναδικός λόγος της μη εξάπλωσης των συγκεκριμένων μέσων...
 


Staff online

  • Zizik
    Chauncey Gardiner * tl;dr *
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.628
Μηνύματα
2.868.483
Members
37.942
Νεότερο μέλος
mdim051
Top