HTPC σε Intel πλατφόρμα...

Reaction score
6
Βλέπω ότι όσοι γράφετε οδηγούς σύνθεσης HTPC , προτιμάτε την πλατφόρμα της AMD , προφανώς λόγω κόστους και παράλληλα καλών επιδόσεων...
Εμένα η εμπειρία μου με τους AMD δεν είναι και η καλύτερη, οπότε αποφάσισα να γράψω έναν οδηγό για όσους εκ πεποιθήσεως θέλουν να έχουν Intel στο σύστημά τους, αλλά παράλληλα να μην ξεφύγουν στο κόστος....
Καταρχήν να τονίσω και εγώ , ότι λέγοντας HTPC εννοώ ένα pc το οποίο θα είναι αρκετά εμφανίσιμο ώστε να δικαιολογεί την υπαρξή του στο σαλόνι, και του οποίου σκοπός ύπαρξης θα είναι η αναπαραγωγή ταινιών, μουσικής , άντε και λίγο σερφάρισμα στο Internet αν το επιτρέπει η ανάλυση του προβολικού μέσου (γιατί σερφάρισμα σε 32'' από τα 3 μέτρα σε ανάλυση 1920x1080 δεν προτείνεται εκτός και αν έχετε μάτια ...γάτας...!)

Λοιπόν, θα ξεκινήσουμε με το κουτί, το οποίο περιλαμβάνει τροφοδοτικό:

1) ANTEC NSK2480 - EC

Όπως βλέπετε πρόκειται για ένα κουτί με διαστάσεις 13.97cm (H) x 44.5cm (W) x 41.4cm (D) , το οποίο δέχεται microATX board, και έχει ειδική σχεδίαση για λιγότερο θόρυβο και καλύτερη απαγωγή του θερμού αέρα με 2 μεγάλους ανεμιστήρες στο πλάι (ρυθμιζόμενους), καθώς και τροφοδοτικό "80 PLUS Certified EarthWatts 380W " !
Τι σημαίνει αυτό; ότι σε αντίθεση με άλλα τροφοδοτικά που χρυσοπληρώνουμε για πχ 500watt και έχουν πραγματική απόδοση γύρω στο 60-70%, αυτό εγγυάται απόδοση τουλάχιστον 80%, ακόμα και κάτω από πλήρες φορτίο!!!
Εσωτερικά έχει 2 ειδικές αντικραδασμικές θέσεις για δίσκους, και 2 θέσεις για dvd-r ή panel, κλπ
Αν θέλετε μπορείτε να βάλετε άλλον ένα δίσκο πάνω στο τροφοδοτικό (ναι έχει χώρο) , φτάνοντας πχ τους 4 δίσκους και ένα dvd...

Το πιο ωραίο όμως είναι η τιμή του:
Tο βρίσκετε με 115-130ευρώ! (για όλες τι τιμές έχω χρησιμοποιήσει το www.skroutz.gr)

2) Motherboard:
Intel Desktop Board DG45ID

Με το νέο Intel G45 chipset, το οποίο έχει:

4 DDR2 800/667/533 MHz DIMMs (Υποστήριξη μέχρι 8GB ram)
Gigabit (10/100/1000 Mbits/sec) LAN
12 USB 2.0 ports (6 πίσω και 6 για το κουτί με headers)
5 Serial ATA 3.0 Gb/s ports, (5 + 1 eSATA έξοδο στο πίσω μέρος με υποστήριξη RAID 0, 1, 5, 10 )
2 IEEE-1394a (δηλαδή firewire) θύρες (1 εξωτερική, 1 εσωτερική)
Υπέρυθρες
1 pci exrpess 16x για (αναβάθμιση αν θέλουμε αργότερα της κάρτας γραφικών)
1 pci exrpess 1x
1 απλό PCI
1 HDMI και 1 DVI-I έξοδο
1 οπτική SPDIF έξοδο

Το σημαντικότερο όμως ατού του είναι το HARDWARE ACCELERATION σε ΟΛΑ τα HD φορμάτ, δηλαδή σε mpeg-2 , mpeg-4 / h264 και σε VC-1 !!!!

Τιμή 97-107 ευρώ...

3) CPU + cooler
Εφόσον έχουμε σκοπό να αξιοποιήσουμε το Hardware acceleration της ενσωματωμένης κάρτας γραφικών, μας καλύπτει μια πολύ φτηνή CPU ,ακόμα και ένας ταπεινός Celeron Dual Core 1440 (στα 2.0Ghz) με τιμή γύρω στα 50 ευρώ (στην έκδοση box με τον ανεμιστήρα της Intel, οποίος είναι και σχετικά αθόρυβος - και φυσικά με τα 3 χρόνια εγγύησής του!)
Αν τώρα θέλουμε να το παίξουμε κουβαρντάδες, ένας Core 2 Duo 8400 (στα 3.0Ghz) γύρω στα 140 ευρώ θα μας καλύψει ακόμα και με τις πιο απαιτητικές εφαρμογές !
Μην ξεχνάτε ότι το motherboard που επιλέξαμε υποστηρίζει ακόμα και τους νεώτερους Quad Core 45nm, οπότε μπορούμε να ξεκινήσουμε με μια χαμηλή σε τιμή cpu και αργότερα, αν δούμε ότι δεν μας καλύπτει, χτυπάμε έναν Quad που θα έχουν πέσει και οι τιμές τους!:126:

4) Μνήμη ram
Γαι Vista Media Center (το προτείνω ανεπιφύλακτα), θα χρειαστούμε 2Gb (με 1Gb θα σας φαίνονται "βαριά"!)
Ένα 2χ1GB Kit DDR2 800MHz θα μας κοστίσει γύρω στα 45 ευρώ...

5)Σκληρός Δίσκος
Εδώ, το μέγεθος είναι που μετράει, αλλά όχι μόνο αυτό... Ο θόρυβος είναι επίσης σημαντικός παράγοντας...
Έγώ έχω έφεση στους Western Digital , από την άλλη οι Seagate μου φαίνεται ότι είναι πιο ήσυχοι (αλλά "σκάνε" πιο γρήγορα - προσωπική εμπειρία!)
Στο κουτί μας ας βάλουμε ενδεικτικά 2 Western Digital 640GB HDD (16MB Cache, 7200 rpm, Sata, WD6400AAKS) με τιμή γύρω στα 60 ευρώ έκαστος (είναι μάλλον best buy αυτή τη στιγμή!)
Σϋνολο δηλαδή 120 ευρώ

6) DVD ή Bluray ???
Απλό DVD δεν αξίζει πλέον , αφού αγοράζεις DVD-R με τα ίδια χρήματα (από 15-35 ευρώ)
Από την άλλη ένα Bluray reader (LG GGC-H20L BLU-RAY COMBO BLACK RETAIL ) κοστίζει γύρω στα 120 ευρώ, και ένα Bluray Recorder (LG GGW-H20L BLU-RAY SATA BLACK RETAIL) γύρω στα 200 ευρώ
Για να κρατήσουμε το κόστος χαμηλά (και μέχρι να πέσουν κι άλλο οι τιμές στα Blu ray), θα βάλουμε ένα DVD-R (η επιλογή δική σας - εγώ προτείνω τα Pioneer γιατί δεν κάνουν θόρυβο όταν διαβάζουν - ρυθμίζονται με ειδικό utility)

7) τέλος επειδή HTPC χωρίς τηλεκοντρόλ δεν είναι HTPC, με περίπου 30 ευρώ αγοράζετε το Microsoft media center remote control μαζί με τον infared δέκτη του

Άντε να κάνουμε το άθροισμα λοιπόν:(βάζω τις μέσες τιμές)
κουτί: 120 ευρώ
motherboard: 100 ευρώ
CPU 8400: 140 ευρώ
μνήμη 2Gb: 45 ευρώ
2 δίσκοι 640Gb: 120 ευρώ
DVD-R: 25 ευρώ
Τηλεκοντρόλ MCE: 30 ευρώ
-----------------------------
ΣΥΝΟΛΟ: 580 ευρώ

Αν θέλουμε να βάλουμε τον φτηνό Celeron 1400 και 1 δίσκο 640Gb, η τιμή πέφτει στα 430 ευρώ!!!

Με μόλις 430 ευρώ, έχουμε ένα αξιοπρεπέστατο σύστημα που θα παίξει ότι του δώσουμε χωρίς να διαμαρτυρηθεί (ακόμα και 1080p υλικό σε h264 !!!), με 580 ευρώ έχουμε ένα πολύ δυνατό σύστημα στο οποίο μπορούμε πχ να κάνουμε edit ταινίες που τραβήξαμε με την (Full HD?) καμερά μας, κλπ τρομερά!

Η ενσωματωμένη κάρτα γραφικών φυσικά ΔΕΝ προορίζεται για απαιτητικά 3D παιχνίδα (τύπου Crysis κλπ), οπότε μην έχετε πολλές απαιτήσεις σε αυτόν τον τομέα...
Από την άλλη αν είστε adventurάς σαν και εμένα, δεν θα απογοητευτείτε...
Άλλωστε μην ξεχνάτε ότι έχετε και μια θύρα PCI express 16x !! Με την κατηφόρα που έχουν πάρει οι κάρτες γραφικών, σε λίγο θα βάζετε μια Nvidia 9χ00 ή Ati 4xx0 με λιγότερο από 100 ευρώ (να προτιμήσετε εκδόσεις χωρίς ανεμιστήρες!)

Τέλος για όσους αναρωτιούντι αν το τροφοδοτικό των 380 Watt θα αντέξει όλα αυτά, έχω το ίδιο ακριβώς κουτί το οποίο δουλεύει εδώ και ένα χρόνο με την εξής σύνθεση:

Motherboard Abit Fatality F-I90HD (Με το ATI 690 Chipset και HDMI + optical spdif)
2 Gb ram DDR2 667
4 δίσκους (500Gb, 500Gb, 320Gb &250Gb) Western Digital Sata2
Geforce 8600GTS 265Mb (η οποία πρόσφατα άλλαξε σε 9600GT 512Mb)
Core2Duo 6420 στα 2,13Ghz (ο οποίος επίσης πρόσφατα άλλαξε σε 8600 στα 3,33Ghz)
PCI Δορυφορική Technotrend S3200 + CI adapter
PCI-express 1x E-sata controller 1+1 Θέσεων
και όλα αυτά με μόλις 380 watt!!! (ούτε και εγώ το πίστευα ότι θα αντέξει τόσα!)

Γενικά πρόκειται για ένα πολύ ήσυχο κουτί, με πολύ καλή ποιότητα κατασκευής, το οποίο προτείνω ανεπιφύλακτα!
Μόνο σε μια περίπτωση (με 38 κελσίου έξω και ανοιχτά παράθυρα χωρίς aircondition) ακουγόταν αρκετά ο ανεμιστήρας της κάρτας γραφικών κατά τη διάρκεια αναπαραγωγής ταινίας HD.

Όσο για το software αναπαραγωγής, ρυθμίσεις κλπ, υπάρχουν αρκετά άρθρα στο φόρουμ για να διαβάσετε...
Άντε και καλές θεάσεις...

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.661
Members
38.728
Νεότερο μέλος
roberto_portale