Hypex UcD400 Dual-Mono

Reaction score
10
Εδώ και καιρό επικρατούσε αναβρασμός στις τάξεις του παραρτήματος Ηρακλείου...
Όλοι ρωτούσαν "Πότε θα το φτιάξεις;", "Είναι έτοιμος;".
Είχα δεχθεί μέχρι και απειλές "Αν δεν τον ετοιμάσεις μην τολμήσεις και γράψεις στο AVSite!"
Η αλήθεια είναι ότι σχεδόν ένα χρόνο προετοιμαζόταν η όλη εργασία, της οποίας μέρος θα
παρουσιάσω εδώ σήμερα, γιατί ναι είναι πλέον έτοιμος!

Reaction score
10
Όπως μπορείτε να συμπεράνετε από τον τίτλο πρόκειται για έναν τελικό ενισχυτή βασισμένο
στα γνωστά modules της Hypex (βλ. www.hypex.nl). Από την αρχή υπήρξε ο σχεδιασμός ότι
πρέπει να μην γίνουν υποχωρήσεις στην ποιότητα και η τιμή να παραμείνει σε λογικά επίπεδα
(αν αυτό είναι δυνατό). Η επιλογή της συγκεκριμένης εταιρίας δεν έγινε τυχαία. Όλες οι
γνωστές και λιγότερο γνωστές λύσεις μελετήθηκαν και υπήρξε σύγκρισή τους, σε θεωρητικό
επίπεδο, αλλά και με σύμαχο το Διαδίκτυο και σε γνώμες των χρηστών αυτών. Τώρα ίσως υπάρξει
η ερώτηση, αν οι λύσεις που εξετάστηκαν ήταν μόνο τάξης Δ και η πάντηση είναι ναι.
Πιστεύω ότι τα πλεονεκτήματα της τάξης Δ είναι τόσα πολλά, που οποιαδήποτε λύση σε τάξη Α ή
τάξη ΑΒ δεν μπορεί να τα νικήσει εύκολα ή με αντίστοιχο κόστος αν θέλετε.

Πέρα από αυτό η λύση της Hypex επιλέγχθηκε διότι πείθει για την ορθότητά της σε θεωρητικό επίπεδο
και ο άνθρωπος πίσω από αυτήν ο Bruno Putzeys είναι ένας επιστήμονας που έχει κάνει
πολλές δημοσιεύσεις πάνω στην συγκεκριμένη τεχνολογία (δεν υπάρχει πουθενά black magic, σαν κάτι άλλους).

Μετά την επιλογή της συγκεκριμένης εταιρίας ήρθε η ώρα της επιλογής του τύπου, αφού
προσφέρονται αρκετές διαφορετικές εκδοχές και με βάση την ισχύ (180W - 400W - 700W στα 4Ohm),
αλλά και με βάση τον τελεστικό που χρησιμοποιεί στην είσοδο (ST - HG με LM4562).Όλα τα modules έχουν
balanced σχεδίαση και είσοδο. Ακόμα πρόσφατα πρόσθεσε και την δυνατότητα της προσθήκης
καλύτερων σταθεροποιητών τάσης(HPR12/HNR12) και τα modules φέρουν την προσθήκη HxR στην ονομασία τους.

Reaction score
10
Όπως προανέφερα δεν ήθελα καμία παραχώρηση στην ποιότητα και για αυτό έγινα οι εξής επιλογές:

1) Υλοποίηση dual mono, δύο ενισχυτές δηλαδή κάτω από το ίδιο σασί με κοινό σημείο την είσοδο του ρεύματος.
2) Επιλογή των HG modules και συγκεκριμένα τα UcD400 με σταθεροποιητές HxR12.
3) Δύο ανεξάρτητα τροφοδοτικά και δύο μετασχηματιστές ρεύματος.
4) Καλώδια με ασήμι - πλάκα κάνω απλός χαλκός ικανής διατομής.

Τα τροφοδοτικά ήταν και αυτά επιλογή από την Hypex και επειδή και σε αυτά υπάρχουν αντίστοιχες
εκδόσεις, επέλεξα τα mono HG. Διαθέτουν χωρητικότητα 2x10.000μF (θα μπορούσαν να έχουν κάτι παραπάνω)
και προστασία με διπλές ασφάλειες και κύκλωμα ανίχνευσης βραχυκυκλώματος στα modules.
Ακόμα έχει προβλευθεί η ύπαρξη συστήματος που "ξυπνάει" τα modules όταν είναι έτοιμο το τροφοδοτικό
για να μην ακούγεται το χαρακτηριστικό "μπλοπ" από τα ηχεία.

Reaction score
10
Οι μετασχηματιστές ρεύματος με προβλημάτισαν αλλά τελικά κατέληξα σε αυτούς που προτείνει η εταιρία
με δυνατότητα "μόλις" 250VA, αλλά είναι potted και με screening που γειώνεται.
Τέλος αγοράστηκε και το softstart της εταιρίας, διότι αλλιώς οι γυάλινες ασφάλειες που υπάρχουν στην IEC είσοδο
του ρεύματος, που του έχω βάλει, δεν ζουν για πολύ καιρό. To softstart βολεύει ακόμα γιατί μπορεί και ανοιγοκλείνει
ο ενισχυτής με ένα απλό push button και να έχει ένδειξη με led για τις on & stand-by καταστάσεις.

Στα ψιλά τώρα, παντού έχουν χρησιμοποιηθεί faston βυσματάκια για τις καλωδιώσεις των ρευμάτων και
belden καλώδιο για την είσοδο του ήχου. Στις εισόδους έχω βάλει Neutrik XLR και στις εξόδους υπέροχες
κινέζικες μπόρνες! Θα παρατηρήσετε ότι δίπλα στα XLR υπάρχουν "αεροπορικού" τύπου διακόπτες, οι οποίοι
αναλαμβάνουν το ground lift στην περίπτωση του (να μην μας τύχει εμάς) ground loop προβλήματος.

Reaction score
10
Το επόμενο δύσκολο κομμάτι ήταν επιλογή του κουτιού που θα φιλοξενούσε τα παραπάνω. Έψαξα αρκετά και
λίγα δυστυχώς κουτιά με ικανοποιούσαν αισθητικά. Τελικά κατέληξα σε αυτό που βλέπετε στις φωτογραφίες
γιατί ήταν απλό, κομψό με σωστή κατασκευή. Και ναι 2U κουτί μπορεί να φιλοξενήσει με άνεση όταν τερατάκι!
Όπως μπορείτε να δείτε στο πλάι έχει πολύ κομψές μαύρες αλουμινένιες ψύκτρες που να πω την αλήθεια δεν
μπορώ να πω ότι είναι απαραίτητες με τα συγκεκριμένα modules. Η πρόσοψη έχει αλουμίνιο 10mm! και η πίσω
μεριά αλουμίνιο 3mm. Η κοπή των περισσοτέρων τρυπών έγινε με τα χεράκια μου, αλλά τελικά χρειάζεται και
ένας τόρνος για να κάνει κάποιος την δουλειά του γρήγορα...

Reaction score
10
Τελικά τεχνικά χαρακτηριστικά (σύμφωνα με τον κατασκευαστή):
Μετασχηματιστές 2x250VA
Χωρητικότητα τροφοδοτικών 2x20.000μF
Ισχύς 400W (4Ohm ,THD=1%)
Παραμόρφωση 0.01% (200W 20Hz-20KHz)
Απόκριση συχνότητας 10Hz - 50kHz (+0/-3dB ανεξάρτητα φορτίου!)
Απόδοση 92% (σε πλήρη ισχύ)
Αντίσταση εισόδου 100kOhm
CMMR 45dB
PSRR 65dB

Reaction score
10
Ακροάσεις - Εκτιμήσεις

Ο ενισχυτής δοκιμάστηκε με αρκετά συστήματα και χώρους.

Στο δικό μου χώρο sp502:
Ηχεία δαπέδου δύο δρόμων diy με μονάδες Focal και crossover 3ης τάξης.
Καλώδια Kimber 4PR (+ Goertz Mi2*) στα ηχεία και Belden στα interconnects.
Πηγή Onkyo universal player.
Προενισχυτής* Blue Alps Passive (by Audio Craftworks)

Στον χώρο του back:
Ηχεία Infinity Renaissance 90
Καλώδια Nordost Superflatline Gold & Goertz Mi2* στα ηχεία
Πηγή HTPC
Προενισχυτής Nakamichi CA-5EII
DAC Behringer Ultramatch Pro SRC 2496
Equalizer Behringer DEQ 2496

Στον χώρο του adelias:
Ηχεία Vandersteen 2C
Καλώδια με το μέτρο...
Πηγή HTPC
Προενισχυτής Meridian 562

Στον χώρο του Γιάννη Βασιλάκη:
Ηχεία Klipsch RF7
Καλώδια ? (+ Goertz Mi2*)
Πηγή Harman Kardon CD HD970
Προενισχυτής* Blue Alps Passive (by Audio Craftworks) & Yamaha AV ?

Στον χώρο του Κώστα Φ.:
Ηχεία Quad 21L
Καλώδια Goertz Mi2 στα ηχεία και Belden στα interconnects
Πηγή Marantz CD-67MkII SE, Systemdek IIX900/Rega RB250/Denon DL-103 & Project Phonobox MkII
DAC Behringer Ultramatch Pro SRC-2496
Προενισχυτής Blue Alps Passive (by Audio Craftworks)

*Ευγενική προσφορά του Κώστα Φ. :happy_4:

Reaction score
10
Επειδή είναι το δικό μου "παιδί" και δεν μπορώ να είμαι εντελώς αντικειμενικός, θα πω την λέξη που τον
περιγράφει κατά τη γνώμη μου και θα αφήσω μετά τους υπόλοιπους να μιλήσουν. Με μια λέξη λοιπόν
θα έλεγα διάφανος. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Ότι του δώσεις στην είσοδο αυτό θα σου
δώσει στην έξοδο ενισχυμένο. Η ηχογράφηση γυμνή (και σε μερικές αυτό είναι πραγματικά άσχημο θέαμα!).

Reaction score
10
Και επειδή η ομάδα του Ηρακλείου δεν σταματάει εδώ θα υπάρξουν και άλλα συνταρακτικά θέματα σύντομα! :cool_4:

Teaser Photo included:

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.025
Ένα μεγάλο μπράβο από μένα! Να ρωτήσω κάτι; Αυτή η θύρα RCA σε τί χρησιμεύει; Επίσης, το πλήκτρο στην πρόσοψη του κουτιού ανήκει στο κουτί, ή μπήκε εκ των υστέρων; (Ωραίο πλήκτρο)...

Reaction score
13
1) Ωραια κατασκευη, με σωστη εργονομια και λιτη εμφανιση.:cool_4:

2) What CMMR stands for ? Anything to do with CMRR ?

3) Eμπιστευεσαι τα fast on ?

4) Ελα τωρα που θελεις και τορνο για μερικες τρυπες ...
Ακομη και οι τετραγωνες γινονται με λιγη εξασκηση με ενα πολυεργαλειο τυπου DREMEL.

5) Ποθεν εσχες το κουτι τελικα ?

6) Υποψιαζομαι οτι συντομα θα ψαχνεις για λιγη "καρυκευση" στα του Ηχου :cool_11:

7) Πως τα πηγε στα Ηχεια του Back, α) κατα την γνωμη σου και β) κατα την γνωμη του ?

8) Συγχαρητηρια.

Reaction score
0
Ισως να ακούγεται ώς χαζή ερώτηση αλλα το μεγαλύτερο πρόβλημα μου είναι το κουτί . Απο πού παίρνουμε κουτιά (λινκς?)
Ευχαριστώ

Κώστας Φ.

Truth hurts. Here's a teddy bear.
Reaction score
895
Ισως να ακούγεται ώς χαζή ερώτηση αλλα το μεγαλύτερο πρόβλημα μου είναι το κουτί . Απο πού παίρνουμε κουτιά (λινκς?)
Ευχαριστώ
Click!

To κουτί που έβαλε ο Στέφανος είναι από τον Ιταλό που αναφέρεται στο παραπάνω link.

Επανέρχομαι ASAP με εντυπώσεις από το εργαλείο. :smoking:

Reaction score
10
Ένα μεγάλο μπράβο από μένα! Να ρωτήσω κάτι; Αυτή η θύρα RCA σε τί χρησιμεύει; Επίσης, το πλήκτρο στην πρόσοψη του κουτιού ανήκει στο κουτί, ή μπήκε εκ των υστέρων; (Ωραίο πλήκτρο)...
Ευχαριστώ για τα καλά λόγια
Το RCA... θα σας το αφήσω γρίφο να μαντέψετε.(Οι "τοπικοί" δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής γιατί το ξέρουν ήδη)
Το κουμπί είναι ανεξάρτητο και το φτιάχνει η Bulgin (βλ. http://www.bulgin.co.uk/). Φοβερή κατασκευή, πανέμορφο αλλά ακριβό.
Όμως είναι όλα τα λεφτά γιατί δίνει και μία γαλάζια απόχρωση στις χροιές των οργάνων,
άλλο να στο λέω και άλλο να το ακούς )(
Βγαίνει και με κόκκινο led για αυτούς που θέλουν μια "ζεστασιά" στον ήχο τους :happy_4:

Reaction score
10
1) Ωραια κατασκευη, με σωστη εργονομια και λιτη εμφανιση.:cool_4:
Αυτά ακριβώς ήθελα να πετύχω! :cool_4:
2) What CMMR stands for ? Anything to do with CMRR ?
Ναι CMRR ήθελα να γράψω, αλλά μου μιλούσε στο τηλέφωνο ο Κώστας Φ. Καταλαβαίνεις... :happy_4:
3) Eμπιστευεσαι τα fast on ?
Ναι μπορώ να πω. Όπου τα έχω βάλει με έχουν βγάλει ασπροπρόσωπο.
Αντίθετα κάποιες κολλήσεις μου, με ντρόπιασαν.
4) Ελα τωρα που θελεις και τορνο για μερικες τρυπες ...
Ακομη και οι τετραγωνες γινονται με λιγη εξασκηση με ενα πολυεργαλειο τυπου DREMEL.
Κατί τέτοια μου έλεγε και ο Κώστας Φ. Αλλά δεν του έκανα τη χάρη...
5) Ποθεν εσχες το κουτι τελικα ?
www.modushop.biz εξαιρετικά και σε λογικές τιμές!
6) Υποψιαζομαι οτι συντομα θα ψαχνεις για λιγη "καρυκευση" στα του Ηχου :cool_11:
Ψήνεται ο προ...
7) Πως τα πηγε στα Ηχεια του Back, α) κατα την γνωμη σου και β) κατα την γνωμη του ?
Μπερδεμένη περίπτωση. Ο ίδιος έγραψε σε ξεχωριστο thread. Θα ήθελα να
επαναληφθεί το συγκεκριμένο, αλλά με κάποιες αλλαγές στο θέμα της πηγής
και προενίσχυσης για να πω με μεγαλύτερη σιγουριά. Πάντως τα συγκεκριμένα
ηχεία θέλουν τα UcD700 και μεγαλύτερα τροφοδοτικά για να φτάσουν τις
εντάσεις που αναζητά ο back.
8) Συγχαρητηρια.
Ευχαριστώ!

Reaction score
10
Τελικά τεχνικά χαρακτηριστικά (σύμφωνα με τον κατασκευαστή):
Μετασχηματιστές 2x250VA
CMMR 45dB
PSRR 65dB
Μικρές διορθώσεις, όποιος νύχτα... )(

Μετασχηματιστές 2x250VA
Aνά κανάλι:
(με την παραπάνω τροφοδοσία δεν μπορώ να έχω βέβαια 400W RMS ισχύ στα 4Ω σε κάθε κανάλι, αλλά κάτι λιγότερο από 250)
CMRR 45dB
PSRR 65dB

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.025
Ευχαριστώ για τα καλά λόγια
Το RCA... θα σας το αφήσω γρίφο να μαντέψετε.
Βαριέμαι να μαντέψω, αλλά έχω μια ιδέα. Μιας και τα ηχεία έχουν δύο κλάδους, πάρκαρε ένα ενεργό κρος μέσα στο σασί, σύνδεσέ το με το RCA και είσαι έτοιμος, αλλά θα χρειαστείς άλλη μια "γύρα" για το άλλο ηχείο, χε ,χε, χε...

Κώστας Φ.

Truth hurts. Here's a teddy bear.
Reaction score
895
To λοιπόν...

Το μηχανάκι είναι τόσο καλό που κι εγώ o ίδιος, γνωστός υπέρμαχος των Class D, έπεσα από τα σύννεφα.

Η ανάλυση και η φυσικότητα-πειστικότητα με την οποία αποδίδει το σήμα που φτάνει στην είσοδό του είναι κάτι το μαγικό (ποιός είπε οτι ο Bruno δεν κάνει μαγικά;! :mrgreen:). Να ξεκαθαρίσουμε πως αυτή η απίστευτη ανάλυση δεν ενοχλεί ποτέ ακριβώς διότι συνοδεύεται από εξίσου απίστευτη φυσικότητα αλλά και ομοιογένεια (δεν ξεχωρίζει κάποια περιοχή συχνοτήτων). Βάλτε τώρα και το απίστευτο "authority" με το οποίο οδηγεί τα περισσότερα ηχεία (βλ. επάρκεια ισχύος + ταχύτητα), και θα καταλάβετε πως μιλάμε για κορυφαίο τελικό ανεξαρτήτως κατηγορίας τιμής.

Σας μίλησα για την απόδοσή του στις χαμηλές συχνότητες; Τα τέσσερα 10ιντσα των Klipsch Reference έδωσαν ρέστα στο σπίτι του Γιάννη. Ο χριστιανός που έμενε στον κάτω όροφο παραπονέθηκε ότι τα κρυστάλλινα ποτήρια χτυπούσαν το ένα το άλλο... :cool_11:

Πραγματικά πρέπει να τον ακούσει κανείς για να καταλάβει. Φανταστείτε μία κορυφαία τρανζιστοράτη υλοποίηση σε τάξη ΑΒ και θα έχετε πλησιάσει πολύ στον ήχο του συγκεκριμένου τελικού. Τώρα βάλτε στην εξίσωση ότι ο Hypex θα κοστίζει περίπου το 1/10 από τον τελικό αυτό, θα καίει το 1/100 του ρεύματος και θα πιάνει το 1/5 του χώρου. :smoking:

Οι ενστάσεις μου είναι δύο και τις έχουμε συζητήσει ήδη με τον κ. sp502...

Η πρώτη έχει να κάνει με τις επιλογές του Στέφανου... Προσωπικά θα χρησιμοποιούσα μεγαλύτερους toroidal διότι, προφανώς, τα 2x250VA δεν επαρκούν για να βγάλουν τα 2x400W στα 4Ω που μπορεί να δώσει το UcD400. Όχι πως ο ενισχυτής δεν έχει ρεύμα, κάθε άλλο. Οδήγησε όλα τα ηχεία με χαρακτηριστική άνεση - εκτός από τα Infinity του back. Τα μεγάφωνα στο όριο και ο ενισχυτής δεν καταλάβαινε τίποτα. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι μιλάμε για Class D.
Απλά, αφού τα σκας που τα σκας, να πάρεις το 100% της ισχύος που μπορεί να σου δώσει το module. You never know when you might need and, anyway, there is no such thing as "too much power"! :cool_1:

Η δεύτερη ένσταση είναι καθαρά υποκειμενική και αφορά την...κολοκυθόπιτα!
Nαι, ο ενισχυτής διαθέτει απίστευτη ανάλυση, φυσικότητα, ουδετερότητα, ταχύτητα και δύναμη. Κάθε φορά που θα κάθεσαι να ακούσεις μουσική θα υπάρχουν στιγμές που θα σε αφήνει..."μακάκα" με αυτό που ακούς.
Αλλά...
Προσωπικά θεωρώ πως αν ήταν δικός μου και τον έπαιζα με τον παθητικό προ (όπως έγιναν στο μεγαλύτερο μέρος οι ακροάσεις), μετά από λίγο καιρό θα ψαχνόμουν να δώσω "κάτι" στον ήχο.
Το "wire with gain" πολλοί εμίσησαν, τις αρμονικές ουδείς! :happy_9:
Σοβαρά τώρα, ένας καλός λαμπάτος προ που θα δίνει λίγο σώμα στις μεσαίες - κι ας μην είναι σωστό aka άσε με να κάνω λάθος - και λίγο...νάζι [ΤΜ by Spertos, All Rights Reserved] στις υψηλές - κι ας μην είναι σωστό aka άσε με να κάνω λάθος -, χωρίς να τον φρενάρει κάπου άλλου (π.χ. στο χαμηλό), θα του πήγαινε γάντι. Θα μιλάγαμε για "End of the road" σετ προ-τελικού, εφόσον κάτι καλύτερο θα ήταν ΠΟΛΥ ακριβότερο, ογκώδες και με πολύ μεγαλύτερη κατανάλωση (βλ. καλοριφέρ) και, τελικά, όχι κάτι που θα ήθελαν/μπορούσαν να βάλουν όλοι στο σαλόνι τους...
Τα παραπάνω είναι φυσικά η προσωπική μου άποψη. Ο Στέφανος (και ο back π.χ.) βρήκαν ακριβώς αυτό που έψαχναν στον ήχο του Hypex και δεν θα έβαζαν κάποιο προενισχυτή που θα αλλοιώσει, με οποιοδήποτε τρόπο, το αποτέλεσμα που δίνει ο τελικός αυτός.

Αυτά κι απο εμένα.

Δεν σταματάμε εδώ πάντως...
Ήδη ετοιμάζεται η συνέχεια (δείτε τη σχετική φώτο-teaser και θα καταλάβετε).
Επίσης, για να "μαζευτεί" λίγο αυτός ο ενοχλητικός ο sp502 - και για να έχει ενδιαφέρον η κόντρα - θα προσπαθήσουμε να κάνουμε συγκριτική δοκιμή με κάποιο καλό τρανζίστορ σε τάξη Α ή/και Α-Α/Β.
Με λίγη τύχη, ο φίλος μας ο Μάνος θα μας ανεχτεί στους χώρους της Planet AudioVisual για ακόμη ένα απόγευμα. :happy_2:

Στέφανε, καλορίζικο το μωρό σου. :cool_4:
Άριστη επιλογή! :respect:

Υ.Γ.: Πες και πόσο πήγε το μαλλί!

Reaction score
1.772
ειναι αδικια να ζηταμε απο αυτον τον ενισχυτη να οδηγηση τα infinity.

δεν φτιαχτηκε για αυτο.

ακομα και σε χαμηλες σταθμες ο ελεγχος που ασκουσε πανω στο ηχειο ηταν μειωμενος.

ωστοσο απαλαγμενος απο το βαρος των γουφερ (σε διενισχυση με εναν επαγγελματικο) το μηχανακη εδωσε ρεστα.

οι χροιες κλπ. που αναζητα ο κωστας φ. υπαρχουν οταν η ηχογραφηση το ζητα και μονο.

αυτο περιμενω εγω απο ενα τελικο.

τα συμερασματα μου απο την ανεπαρκη ακροαση στο συστημα μου ηταν οτι θα μπορουσα να ζησω ανετα μαζι του παρολο που τα ηχεια μου δεν θα ελεγαν οχι σε κατι ακομα καλυτερο αλλα με κοστος πολυ περισσοτερο.

πιστευω οτι με τα ucd 700 και 2Χ1000 VA τα αποτελεσμα θα ειναι ακομα καλυτερα.

ωστοσο θα επαναλαβουμε τη διαδικασια καποια στιγμη για πιο ασφαλη συμπερασματα.

οσο για πηγη στεφανε μετα τα χτεσινα το ultramatch εκτοξευτηκε.

περισσοτερα ομως στο αντιστοιχο thread συντομα.

Reaction score
10
Βαριέμαι να μαντέψω, αλλά έχω μια ιδέα. Μιας και τα ηχεία έχουν δύο κλάδους, πάρκαρε ένα ενεργό κρος μέσα στο σασί, σύνδεσέ το με το RCA και είσαι έτοιμος, αλλά θα χρειαστείς άλλη μια "γύρα" για το άλλο ηχείο, χε ,χε, χε...
Μου αρέσει ο τρόπος που σκέφτεσαι :happy_4:
Τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά. Αφού θα βάλω που θα βάλω τηλεχειρισμό στον προ,
γιατί να τρέχω να πατάω (το πανέμορφο βέβαια) κουμπί του τελικού?
Όλα για την άνεσή μας! )(

Τελευταια Μηνυματα

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.905
Members
38.519
Νεότερο μέλος
gperdik