Impulse response or what?

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.144
Ωραίο θέμα! Για να δούμε ένα σχηματάκι από τη Βίκυ...

Ωραία. Τί μετρούν οι άξονες; Και τί αντιπροσωπεύουν αυτές οι καμπύλες; Πώς πρέπει να είναι η σωστή καμπύλη ενός σωστού ηχείου; Για πείτε...

Reaction score
420
Απάντηση: Impulse response or what?

πολυ χρονο ελευθερο εχετε μου φαινεται εκει στην αυστρια... :smile:

το impulse response μας δειχνει πως ανταποκρινεται το συστημα μας στο time domain.

ουσιαστικα του δινουν ενα παρα πολυ συντομο spike to οποιο μαθηματικα αποδεικνυεται οτι περιεχει ολες τις συχνοτητες και βλεπουν πως ανταποκρυνεται το συστημα στον χρονο.

για παραδειγμα, τα λεω λιγο μπακαλικα τωρα, ενα woofer με βαρυ κωνο και θα αργουσε να 'ανεβει' το response, και θα ειχε καποια ταλντωση μεχρι να σταθεροποιηθει λογω της αδρανειας του βαρους. σε μουσικους ορους το πρωτο θα περιγραφονταν σαν ελλειψη ατακας, και η ταλαντωση ως ringing.

to ιδανικο για τα ηχεια ειναι να παρεις ακριβως αυτο που του δινεις. δηλαδη το spike οπως ειναι. αυτο βεβαια δεν συμβαινει ποτε.

παραπλησια μετρηση ειναι αυτη του step που την κανουν σε ενισχυτες.

να πω τελος οτι το impulse response δεν ειναι μονο για ηχεια. εχει και το δωματιο το δικο του implulse response. το ολικο αποτελεσμα ειναι convolution (δεν ξερω πως λεγεται στα ελληνικα) μεταξυ των δυο responses. περναει δηλαδη το ενα ρεσπονσε μεσα απο το αλλο.

με παρομοιο σκηνικο δουλευουν ολα τα digital reverbs που εχουν στα studio. εκει εχουν σιμιουλαρει το impulse response ενως σταδιου ασ πουμε, οποτε βαζοντας οτι δικο σου σημα, φωνη κλπ μεσα απ αυτο το impulse response ακουγεται το σημα σου σαν να παιζεται σε σταδιο.

αυτα τα ολιγα και λιγο μπακαλιστικα... πανε και χρονια...

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.922

Μόλις τελειώσεις με το impulse response (IR), το οποίο είναι όντως ωραίο θέμα (άντε γιατί με καλώδια τη βγάζουμε), αμέσως μετά βάλε και ένα "infinite" μπροστά, για να δούμε και το IIR.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.922

Να θυμίσω πως με ένα "Finite" μπροστά, εχουμε το FIR.

D

Deleted member 8307

Guest
Ωραίο θέμα! ...
...Πώς πρέπει να είναι η σωστή καμπύλη ενός σωστού ηχείου; ...
Πολύ ωραίο θέμα. Κάτοχος όπως και ένας παιδικός φίλος μου "time-coherent" ηχείων (Vandersteen 1B, 3A, 3A Sig.) και ακούγοντας Quad, Spica πάντα είχα την αίσθηση ή φαντασίωση ότι τα συγκεκριμένα ηχεία έχουν ένα εξαιρετικό "stage" δοθείσης της ηχογράφησης.

...από την άλλη αυτή η φαντασίωση ανατρέπεται διαβάζοντας το παρακάτω απόσπασμα από το 2ο μέρος του άρθρου του JA "Measuring Loudspeakers, Part Two" (1998) :

...όπου τεστς δείχνουν ότι δεν είμαστε ευαίσθητοι ή δείχνουμε πολύ μικρή ευαισθησία στην συζητούμενη μέτρηση σε σχέση με τις "κλασσικές" μετρήσεις ηχείων.

D

Deleted member 8307

Guest
Re: Απάντηση: Impulse response or what?

...για παραδειγμα, τα λεω λιγο μπακαλικα τωρα, ενα woofer με βαρυ κωνο και θα αργουσε να 'ανεβει' το response, και θα ειχε καποια ταλντωση μεχρι να σταθεροποιηθει λογω της αδρανειας του βαρους. σε μουσικους ορους το πρωτο θα περιγραφονταν σαν ελλειψη ατακας, και η ταλαντωση ως ringing...
...το πόσο γρήγορα ανεβαίνει το response εξαρτάται από το εύρος των συχνοτήτων που καλύπτει (με το κρος-οβερ) λόγω Fourier, με αποτέλεσμα να αργεί να ανέβει to woofer και όχι από το βάρος του κώνου του.
Επίσης, η ταλάντωση που αναφέρεις μάλλον έχει να κάνει με το είδος του κρος που χρησιμοποιείται.

:smile:

D

Deleted member 8307

Guest
Re: Απάντηση: Impulse response or what?

...το πόσο γρήγορα ανεβαίνει το response εξαρτάται από το εύρος των συχνοτήτων που καλύπτει (με το κρος-οβερ) λόγω Fourier, με αποτέλεσμα να αργεί να ανέβει to woofer και όχι από το βάρος του κώνου του.
Επίσης, η ταλάντωση που αναφέρεις μάλλον έχει να κάνει με το είδος του κρος που χρησιμοποιείται.

:smile:
...με τον όρο ταλάντωση εννοώ αυτό που βλέπουμε στο πλοτ, το ringing και όχι την κίνηση του κώνου.
Επίσης ορμώμενος από την βηματική απόκριση του Grimm και τα πλοτς του Alex αναφέρομαι παραπάνω σε αυτήν.

gstriftos

gilectronikos
Reaction score
4.434

Η ταχύτητα ενος μεγαφώνου δεν έχει να κάνει με το Bl του;

Reaction score
420

με το bl και με αλλα. το χρησημοποιησα ως παραδειγμα για να μπορεσει καποιος να 'δει' περι τινος προκειται. νομιζω ειναι ευκολοτερο να το καταλαβει καποιος 'μηχανικα' παρα 'ηλεκρονικα'.

Reaction score
18

Ωραία. Τί μετρούν οι άξονες; Και τί αντιπροσωπεύουν αυτές οι καμπύλες; Πώς πρέπει να είναι η σωστή καμπύλη ενός σωστού ηχείου; Για πείτε...
από τα άρθρα περί Loudspeaker Accuracy του μακαρίτη του Dunlavy... - αλήθεια, πως ανεβάζω το pdf; μέχρι να βρω τρόπο, ψάξτε στο γούγλη για το DUNLAVY WSR ...

"...είναι ένα πολύ σύντομο "τικ" που περικλείει όλες τις ακουστές συχνότητες...είναι σημαντική μέτρηση διότι καθορίζει κατά πόσο πιστά ένα ηχείο μπορεί να αναπαράξει περίπλοκα μουσικά μεταβατικά χωρίς να "θολώνει".... περιέχει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται ένας υπολογιστής ώστε να παράξει με ακρίβεια την απόκριση συχνοτήτων, τη βηματική απόκριση, το φάσμα αποσβηνόμενων συχνοτήτων (καταράκτη) και την απόκριση φάσης. Βασίζεται συνήθως σε ένα ορθογωνικό παλμό (;) που έχει πολύ ταχύ χρόνο ανόδου και πλάτος λιγότερο από 20 περίπου μικροδευτερόλεπτα.

...ένα καλοσχεδιασμένο ηχείο κατέχει παλμό με ένα ταχύ χρόνο ανόδου, μια απότομη πτώση από το μέγιστο, ακολουθούμενη από ένα overshoot (υπέρβαση; επιστροφή;) στην αρνητική κατεύθυνση που θα είναι τουλάχιστο 12 με 15 dB κάτω από τη θετική κορυφή. Αυτά όλα να ακολουθούνται από κωδωνισμό διάρκειας όχι μεγαλύτερης από 200 με 500 μικροδευτερόλεπτα και με μέγιστο πλάτος τουλάχιστο 15 με 20 dB χαμηλότερο από το μέγιστο πλάτος του παλμού.

Ο κωδωνισμός είναι ένα ανεπιθύμητο χαρακτηριστικό για όλα τα audiophile προϊόντα, περιλαμβανομένων των ηχείων, των ενισχυτών, των προενισχυτών, πηγών κλπ. Μεγάλο overshoot ή/και κωδωνισμός έχουν ως αποτέλεσμα τη θολή παρουσίαση περίπλοκων μουσιών μεταβατικών, ή την άμβλυση της επίδρασης μουσικών σημάτων με ταχύ ρυθμό ανόδου.

Ο κωδωνισμός περιγράφεται ως επανάληψη του αρχικού παλμού στο πεδίο του χρόνου. Υπερτονισμένος κωδωνισμός ή/και υπέρβαση μετατρέπουν το οξύ "τικ" σε αμβλύ "τοκ" και αλλοιώνουν σημαντικά την ποιότητα του πιτσικάτο στα έγχορδα, στα καμπανάκια της ορχήστρας, στις καστανιέτες κλπ"

μετάφραση δική μου, παρακαλώ για την κατανόησή σας :smile:

Reaction score
29.746

Ωραία τα λες και συμφωνώ , αλλά πως ορίζεις το πως πρέπει να ακούγεται ενα πιτσικάτο? Και μη μου πεις όπως σε ενα Live!!!.

Reaction score
18

Σ'ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, Γιάννη! Βέβαια, δεν είναι δικά μου τα λεγόμενα, εγώ μόνο μια μεταφορά στην ελληνική έκανα :smile:

Δε γνωρίζω πως πρέπει να ακούγεται το πιτσικάτο και γιατί όχι, όλα τα ηχοχρώματα των μουσικών οργάνων, σε ένα ηχοσύστημα. Επίσης, δε μπορώ να βοηθήσω σε αυτή την αναζήτηση, οι γνώσεις μου, μουσικές κ τεχνικές δεν επαρκούν. Και ίσως είναι καλύτερα έτσι: φαντάζομαι την απογοήτευσή μου, εάν επιθυμούσα το ταπεινό στέρεοφωνικό μου να ακούγεται ακριβώς όπως π.χ. το πιάνο μου...

Γνωρίζω όμως ότι υπάρχουν (υπήρχαν, στην περίπτωση του συνονόματού σου του Dunlavy) άριστοι τεχνικοί που προσπαθούν - και επιτυγχάνουν, θέλω να πιστεύω- να εντοπίσουν πως δεν πρέπει να αντιδρά ένα σύστημα εάν σκοπός του είναι η - με τη μικρότερη δυνατή επίδραση - αναπαραγωγή του ηλεκτρικού σήματος.

Πάντως, θυμάμαι ότι υπήρχε ένας αρχιμουσικός / κατασκευαστής ηχείων που επιθυμούσε να μεταφέρει αυτούσιο τον ήχο των μουσικών οργάνων. Στις δοκιμές του, ηχογραφούσε ένα μουσικό όργανο και συνέκρινε το φασματικό περιεχόμενο με αυτό που αναπαρήγαγαν τα ηχεία του: αν ταίριαζαν, ήταν ικανοποιημένος. Αν καταφέρω να βρω πως, θα ανεβάσω (ίσως σε άλλο θέμα, για να μην αποκλίνω από το impulse του Κόγια) ότι pdf έχω κρατήσει από τα κείμενα για το Rehde ... καμιά βοήθεια για το ανέβασμα, παρακαλώ;

Φιλικά,

Κώστας

ΥΓ τριάντα χρόνια προσπαθώ να αποτάξω το "πρέπει" από τα λόγια μου... στις τεχνικές συζητήσεις, μάλλον αδόκιμο :frown:

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.130
Members
38.534
Νεότερο μέλος
Drizzt