Kατασκευή πλατώ για πικάπ Thorens.

Μελίδης Μιχάλης

Πρόεδρος ΕΒΒΕ
Reaction score
30.683
Ένας φίλος "βλαμμένος" έχει ένα παλιό πικάπ Thorens TD124 του 1959 και θέλησε να το αναβαθμίσει με ένα πλατώ αλουμινίου.
Από τη μαμά του έχει πλατώ από χυτοσίδηρο, κοινώς μαντέμι και μου ανέθεσε την κατασκευή του.
Όλα ξεκινούν από ένα κομμάτι αλουμινίου αεροπορικού τύπου 7075 με διάμετρο 30 εκατοστά και πάχος 43 χιλιοστά.

IMG_20180823_125630.jpg
IMG_20180823_125655.jpg
IMG_20180823_125754.jpg

Αρχίζει η επεξεργασία στον τόρνο. Θέλει πολύ μεγάλη προσοχή και ακρίβεια, κάτι που ευτυχώς κατάφερα με επιτυχία.
Αλλιώς θα ήταν για πέταμα.

IMG_20180823_132457.jpg

Last edited:

Μελίδης Μιχάλης

Πρόεδρος ΕΒΒΕ
Reaction score
30.683
Και στο τέλος έχουμε έτοιμο το πλατώ επάνω στο πικάπ.
Έγιναν οι δοκιμές, η απόκλιση είναι 1 εκατοστό του χιλιοστού.
Το αρχικό βάρος ήταν περίπου 8 κιλά και το τελικό περίπου 5, 5 κιλά.
IMG_20180824_110417.jpg
IMG_20180824_110425.jpg
IMG_20180824_110432.jpg

Ο φίλος το άκουσε, ενθουσιάστηκε, το ενέκρινε και είναι ευχαριστημένος.
Να προσθέσω ότι δεν ξέρω πόσο ακουστό είναι το αποτέλεσμα, αλλά αν κρίνω από τον ενθουσιασμό του όταν με πήρε στο τηλ. να μου το πει, πρέπει να είναι αρκετό.

Last edited:

PURETONE

Ένα σκέτο "Π"
Reaction score
4.017
Ο φιλος σου πολυ καλα εκανε και ηλθε κοντα σου.Αν σκεφτεις μονο τι γινεται με το βαρος αναγνωσης μιας mc κεφαλης με δυνατο μαγνητη πανω στο πλατω απο χυτοσιδηρο..........

Μελίδης Μιχάλης

Πρόεδρος ΕΒΒΕ
Reaction score
30.683
Αν παρατηρήσεις στην μία φωτό του πικάπ, φαίνεται στο πίσω μέρος του βραχίονα ένα χρυσό βαρίδιο που του έφτιαξα.
Δεν έφτανε το δικό του για να ισορροπήσει την πιο βαριά κεφαλή που έβαλε.
Πάντως έχει και ζυγαριά κεφαλής και την ρύθμισε με βάρος ανάγνωσης 2 γραμμάρια.
[DOUBLEPOST=1535227590][/DOUBLEPOST]Το πλατώ είναι περίπου 19 χιλιοστά πιο παχύ από της μαμάς του και ο βραχίονας έχει το περιθώριο και τον σηκώσαμε πιο ψηλά για να είναι παράλληλος.

Reaction score
1.754
H αλἠθεια εἰναι οτι στο 124 υπἀρχει δεὐτερο πιἀτο αλουμινἰου επἀνω απὀ το πλατὀ, και φυσικἀ επἀνω του κἀθεται κι ἐνα ελαστικὀ ΜΑΤ οπὀτε η απὀσταση της κεφαλἠς απὀ το πλατὀ εἰναι μεγαλοὐτσικη. Τουλἀχιστον εγὠ που το χρησιμοποιοὐσα με VDH Colibri XPP, Clearaudio Titanium, Koetsu Onyx, Benz LP, ἠ δεν εἰχα θἐματα, ἠ πιθανὀν ... δεν κατἀλαβα οτι υπἠρχαν.
Αυτὀ ὀμως που διαπἰστωσα, ἠταν πως ο χαρακτἠρας του (αντἰθετα με το Lenco L75) δεν ταἰριαζε με αυτἐς τις κεφαλἐς, οὐτε με μοντἐρνους βραχἰονες. (SME V, Graham 2, Pluto 9A, Reed 3Q)
Προσοχἠ λοιπὀν, γιατἰ δεν τα αφἠνει να εκφραστοὐν.
Ὀλα αυτἀ, ἐπαιζαν πολὐ καλὐτερα πἀνω σε υποδεἐστερα πικἀπ μἀζας, ἠ ανἀρτησης !
Θἐλει πολὐ σεβασμὀ η ἀποψἠ του, ὠστε να μην καπελὠσει τα συνοδἀ.
Ἐνα περἰεργο πρἀγμα. Ἐχει ευαἰσθητη ιδιοσυγκρασἰα. Προτιμἀει βινταντζιἐς Shure & 3009, κλπ.
Εννοεἰται βἐβαια πως με το νἐο πλατὀ και την κατἀργηση του επἀνω πιἀτου, ὀλα ἐχουν αλλἀξει.

Συγχαρητἠρια Μιχἀλη
Χονδρικἀ ποιὀ το κὀστος σε AL και πὀσο θα ἐφτανε σε Cu κἀτι αντἰστοιχο 33cm γιἀ ἀλλο πικἀπ ?

Μελίδης Μιχάλης

Πρόεδρος ΕΒΒΕ
Reaction score
30.683
Χονδρικἀ ποιὀ το κὀστος σε AL και πὀσο θα ἐφτανε σε Cu κἀτι αντἰστοιχο 33cm γιἀ ἀλλο πικἀπ ?
Για ποιόν λόγο να είναι από χαλκό και όχι από αλουμίνιο;
Σε χαλκό θα είναι πολύ πιο βαρύ και πολύ πιο ακριβό.

Reaction score
370
View attachment 103776 View attachment 103777 View attachment 103778

Να προσθέσω ότι δεν ξέρω πόσο ακουστό είναι το αποτέλεσμα, αλλά αν κρίνω από τον ενθουσιασμό του όταν με πήρε στο τηλ. να μου το πει, πρέπει να είναι αρκετό.
Tο πλατώ δείχνει... ψαρωτικό!. Συγχαρητήρια. Ομως το βάρος του δεν φθείρει πρόωρα τον πάτο του πηγαδιού αφενός και αφετέρου δεν ζορίζει το μοτέρ σε ένα vintage πικάπ όπως αυτό;

Μελίδης Μιχάλης

Πρόεδρος ΕΒΒΕ
Reaction score
30.683
Tο πλατώ δείχνει... ψαρωτικό!. Συγχαρητήρια. Ομως το βάρος του δεν φθείρει πρόωρα τον πάτο του πηγαδιού αφενός και αφετέρου δεν ζορίζει το μοτέρ σε ένα vintage πικάπ όπως αυτό;
To πικάπ αυτό άντεξε σχεδόν 60 χρόνια.
Και το πηγάδι και ο άξονας είναι σε τέλεια κατάσταση, ακόμη γυαλισμένο σαν καθρέπτης.
Απλώς θα αργεί μερικά δευτερόλεπτα να πάρει όλες τις στροφές.
To πικάπ αυτό άντεξε σχεδόν 60 χρόνια.
Ε δεν θα αντέξει μερικά ακόμη;
Μακάρι να ζήσουμε κι εμείς τόσο, όσο θα ζήσει αυτό το πικάπ.

Reaction score
1.754
Δεμπαθαἰνει τἰποτα.
Αυτὀ βἐβαια, μὀνο καλὀ θα του κἀνει :
https://www.ebay.com/sch/i.html?_od...ns+124++bearing+end+cap+thrust+plate&_sacat=0

Το παρακἀτω πἀντως, σἰγουρα δεν εἰναι απαραἰτητο :
https://www.ebay.com/itm/Thorens-TD...374140?hash=item2864c5c3bc:g:picAAOSwWeJbfhOt

Θἐλω κι εγὠ να παραγγεἰλω να μου φτιἀξουν ἐνα 33 Χ 4,15 cm αλλἀ δεν ἐχω καταλἠξει στο υλικὀ
Απὀ περιἐργεια ρωτἀω γιἀ χαλκὀ. Ἑτσι γιἀ να κλἀσουμε πατἀτες :geek::frown::eek:

PPG

Πίπιτζι
Reaction score
5.874
View attachment 103776 View attachment 103777 View attachment 103778

Ζωγραφίζεις φίλε μου :hi::hi::hi:

Μελίδης Μιχάλης

Πρόεδρος ΕΒΒΕ
Reaction score
30.683
Θἐλω κι εγὠ να παραγγεἰλω να μου φτιἀξουν ἐνα 33 Χ 4,15 cm αλλἀ δεν ἐχω καταλἠξει στο υλικὀ
Απὀ περιἐργεια ρωτἀω γιἀ χαλκὀ. Ἑτσι γιἀ να κλἀσουμε πατἀτες :geek::frown::eek:
To συγκεκριμένο αλουμίνιο αεροπορικού τύπου, είναι σκληρό, γι΄αυτό και γίνεται γυαλιστερό.
Είναι λίγο πιο βαρύ από το συνηθισμένο μαλακό αλουμίνιο, αλλά παραμένει πιο ελαφρύ από σίδηρο ή χαλκό.
Γενικώς έδειξε ότι αυτό το υλικό είναι ιδανικό για κατασκευές ήχου.
Ακόμη και για αντικραδασμικά ποδαράκια που το χρησιμοποιούν, προσφέρει πολύ αισθητή βελτίωση.
[DOUBLEPOST=1535270510][/DOUBLEPOST]
Ζωγραφίζεις φίλε μου :hi::hi::hi:
Τhanks Μάκη.

K

kimon

Guest
Πολύ ωραία δουλειά!Πώς έγινε "καθρέφτης" η παράπλευρη επιφάνεια;Θα ήθελα να το πετύχω στο πλατώ του TD 166 που έχω!
Ωπ!Μόλις είδα ότι είναι και θέμα υλικού.Γίνεται άραγε;

Reaction score
1.754
Nἀ ᾽σαι καλἀ Μιχἀλη γιἀ τις πληροφορἰες.
Σκεφτὀμουνα τα κἀτω 2/3 με Delrin και το υπὀλοιπο 1/3 επἀνω μἐρος με Cu
Δηλ. μαλακὀτερα υλικἀ. Ἰσως το 7075 που λες, να εἰναι πιὀ σωστὀ. Ειδικἀ εἀν συνδιαστεἰ με βιδωμἐνο PVC, χωνευτὀ στο επἀνω μἐρος του.
Ευχαριστὠ γιἀ την απἀντηση.

https://qualia.webs.com/plinthbuilding.htm

Last edited:

Μελίδης Μιχάλης

Πρόεδρος ΕΒΒΕ
Reaction score
30.683
Εκτός από το υλικό (όσο πιο σκληρό, τόσο πιο γυαλιστερό γίνεται) υφίσταται και κατεργασία με πολύ ψιλό γυαλόχαρτο, μετά ειδικό κετσέ και τέλος πάνινο τροχό με γυαλιστικό υλικό σαν κερί.
Έχω γυαλίσει και πλατώ από πικάπ Linn και από 2 άλλα Thorens 125 και 160.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.891
Members
38.516
Νεότερο μέλος
Θάνος Γαλάνης