klopy paste "Αναζητώντας το τέλειο βραστό αυγό"

Μηνύματα
551
Reaction score
142
Αναζητώντας το τέλειο βραστό αυγό

Οι οδηγίες για το βράσιμο ενός αυγού, σύμφωνα και με σχεδόν όλα τα βιβλία μαγειρικής, αναφέρουν 3-6 λεπτά για ‘μαλακό’ αυγό, 6-8 λεπτά για μέτριο και 8-10 για σκληρό. Εάν είστε ικανοποιημένοι με αυτό, δεν χρειάζεται να διαβάσετε παρακάτω. Εάν όμως αναρωτηθήκατε ποτέ σχετικά με το μέγεθος του αυγού και εάν αυτό σχετίζεται με την ώρα που χρειάζεται να το βράσουμε, τότε ίσως έχουμε έναν κοινό στόχο.

Από επιστημονικής άποψης, ο χρόνος των 3-8 λεπτών για ένα μαλακό αυγό, δεν είναι και τόσο ακριβής. Υπάρχουν αρκετά ερωτήματα που μένουν αναπάντητα. Το μέγεθος του αυγού; Έχει θερμοκρασία ψυγείου ή μήπως δωματίου; Το βράζουμε σε κρύο νερό, ή σε νερό που ήδη βράζει; Και εάν χρησιμοποιούμε κρύο νερό, πότε ξεκινάμε τη μέτρηση; Από τη στιγμή που ανάβουμε την εστία ή όταν το νερό ξεκινήσει να βράζει; Τέλος, το μέγεθος του σκεύους, η ποσότητα του νερού και η ένταση της εστίας τι ρόλο παίζουν;

Υπάρχει εξίσωση για το βράσιμο του αυγού;

Φυσικά! Η καλύτερη εξίσωση βρίσκεται στο site του Dr. Charles D. H. Williams, και συγκεκριμένα στη σελίδα που έχει δημιουργήσει για την επιστήμη του βραστού αυγού.

Σύμφωνα με τη φόρμουλα του, χρειαζόμαστε την αρχική θερμοκρασία του αυγού(T egg), τη θερμοκρασία του νερού(T water) και την επιθυμητή θερμοκρασία του κρόκου(T yolk). Ο χρόνος βρασίματος του αυγού (t) σε λεπτά, με μάζα Μ (σε γραμμάρια) μας δίνεται από την εξίσωση:

Πολλές φορές, στη συμβατική κουζίνα, δεν είναι δυνατό να πάρουμε ακριβείς μετρήσεις των παραπάνω παραμέτρων, αλλά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την εξίσωση του Peter Barham που βρίσκεται στο βιβλίο του “The Science of Cooking”. Η περιφέρεια του αυγού μπορεί να μετρηθεί σχετικά εύκολα με μια κλωστή και ένα χάρακα. (ένα χρήσιμο flash εργαλείο σχετικά με τη περιφέρεια θα βρείτε εδώ) Ο χρόνος βρασίματος (t) (σε λεπτά) ενός αυγού με περιφέρεια (c) (σε εκατοστά) μας δίνεται από:

Η χρήση της φόρμουλας του Barham γίνεται ακόμη πιο εύκολη με τη χρησιμοποίηση ενός χρήσιμου flash calculator που θα βρείτε εδώ, μια ευγενική προσφορά των παιδιών από το πανεπιστήμιο του Όσλο.

Θερμοκρασίες και αλλαγές.

Θερμοκρασία (C) .«Ασπράδι»............................. Κρόκος
62 ....................Ξεκινάει να δένει, υγρό............Υγρός
64.....................Έχει σχεδόν δέσει, υγρό.........Ξεκινάει να δένει
66.....................Έχει δέσει, ακόμη υγρό...........Πολύ μαλακός
70.....................Σκληρό..................................Μαλακός
80.....................Πολύ σκληρό..........................Σκληρός
90.....................Λαστιχένιο.............................Διαλύεται

Άρα βρήκαμε το τέλειο βραστό αυγό;

Όχι ακριβώς. Το πρόβλημα βρίσκεται στο βραστό νερό που χρησιμοποιούμε. Όσο εμείς βράζουμε τον κρόκο, του οποίου και τη θερμοκρασία μπορούμε να ελέγξουμε, δεν έχουμε κανέναν έλεγχο στο «ασπράδι» του αυγού. Εάν το νερό μας είναι κάπου γύρω στους 100 C, θα βράσει στην ίδια θερμοκρασία και το ασπράδι. Σύμφωνα με το παραπάνω γράφημα μας, αυτό θα μας δώσει ένα «λαστιχένιο» ανεπιθύμητο «ασπράδι». Με άλλα λόγια, θέλουμε έναν κρόκο λίγο πάνω από τους 65 C και ένα «ασπράδι» όχι πάνω από τους 80 C. Η λύση στο πρόβλημα αυτό, βρίσκεται στις τεχνικές sous vide. Στην παρακάτω εικόνα μπορούμε να δούμε το αυγό σε διαφορετικές θερμοκρασίες, όχι βρασμένο σε νερό αλλά sous vide.


http://www.foodzine.gr/
 

Μελίδης Μιχάλης

Πρόεδρος ΕΒΒΕ
Μηνύματα
31.143
Reaction score
30.761
Απάντηση: klopy paste "Αναζητώντας το τέλειο βραστό αυγό"

Εγώ πάντως όταν κάνω αυγά στο τηγάνι (μάτια) ρίχνω πρώτα το ασπράδι χωρίς τους κρόκους.
Τους κρατάω χωριστά μέσα στο μισό τσόφλι, μέχρι να ψηθεί καλά το ασπράδι και η κάτω του πλευρά να πάρει πορτοκαλί χρώμα.
Τότε το γυρνάω αλλιώς και ρίχνω τους κρόκους και το ψήνω λίγο ακόμη μέχρι λίγο να σφίξουν οι κρόκοι και να γίνουν "μελάτοι"
Τα βραστά μ΄αρέσουν επίσης "μελάτα" μερικές φορές τα καταφέρνω και τα πετυχαίνω.
 

Maria Pentagiotissa

Επίτιμο μέλος
Μηνύματα
15.781
Reaction score
344
Απάντηση: klopy paste "Αναζητώντας το τέλειο βραστό αυγό"

Εγώ πάντως όταν κάνω αυγά στο τηγάνι (μάτια) ρίχνω πρώτα το ασπράδι χωρίς τους κρόκους.
Τους κρατάω χωριστά μέσα στο μισό τσόφλι, μέχρι να ψηθεί καλά το ασπράδι και η κάτω του πλευρά να πάρει πορτοκαλί χρώμα.
Τότε το γυρνάω αλλιώς και ρίχνω τους κρόκους και το ψήνω λίγο ακόμη μέχρι λίγο να σφίξουν οι κρόκοι και να γίνουν "μελάτοι"
Τα βραστά μ΄αρέσουν επίσης "μελάτα" μερικές φορές τα καταφέρνω και τα πετυχαίνω.
Ναι αλλά έτσι χάνεις το ωραιότερο μέρος του τηγανητού αυγού, που είναι η βάση του κρόκου... σαν βελούδο γίνεται η άτιμη!!
 

Μηνύματα
32.362
Reaction score
27.281
Απάντηση: klopy paste "Αναζητώντας το τέλειο βραστό αυγό"

ΕΓΩ ΠΑΛΙ ΤΑ ΑΥΓΑ ΜΑΤΙΑ ΕΙΤΕ ΤΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΜΕ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΕΙΤΕ ΜΕ ΒΟΥΤΥΡΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ (ΤΟ ΠΡΟΤΙΜΩ) ΤΑ ΕΧΩ ΣΕ ΜΙΚΡΟ ΤΗΓΑΝΑΚΙ (3-4 ΑΥΓΑ) ΣΕ ΓΚΑΖΑΚΙ ΚΑΙ ΜΟΛΙΣ ΠΑΕΙ ΝΑ ΔΕΣΕΙ ΤΟ ΑΣΠΡΑΔΙ ΦΕΡΝΩ ΒΟΛΤΕΣ ΓΥΡΩ-ΓΥΡΩ - ΜΕ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΑΝ ΤΟ ΣΗΜΑ ΤΟΥ ΑΠΕΙΡΟΥ- ΤΟ ΥΓΡΟ ΚΑΙ ΚΑΥΤΟ ΒΟΥΤΥΡΟ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΕΡΝΑΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΤΕΛΙΚΑ ΝΑ ΔΕΝΕΙ ΟΛΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ.
ΘΕΛΕΙ ΧΕΡΙ ΔΗΛΑΔΗΣ.
ΑΝΤΙΚΟΛΗΤΙΚΟ ΤΗΓΑΝΙ ΕΝΝΟΕΙΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΛΤΑΡΕΙ ΠΙΟ ΑΝΕΤΑ ΤΟ ΚΑΥΤΟ ΒΟΥΤΥΡΟ.
ΜΟΛΙΣ ΠΑΕΙ ΝΑ ΡΟΔΙΣΗ Ο ΠΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΣΠΡΑΔΙΟΥ ΑΚΟΥΜΠΑΩ ΤΟ ΤΗΓΑΝΙ ΣΕ ΛΙΜΝΟΥΛΑ ΜΕ ΚΡΥΟ ΝΕΡΟ ΣΤΟΝ ΝΕΡΟΧΥΤΗ ΝΑ ΚΑΝΗ "ΤΣΣΣΣΣΣΣΣ".
ΚΡΥΩΝΕΙ ΕΤΣΙ ΑΠΟΤΟΜΑ ΚΑΙ ΞΕΚΟΛΑΕΙ ΑΜΕΣΑ ΟΠΟΤΕ "ΤΑ ΓΛΥΣΤΡΑΩ" ΣΕ ΒΑΘΥ ΠΙΑΤΟ.

ΓΙΑ ΟΜΕΛΕΤΑ ΘΑ ΓΡΑΨΩ ΑΛΛΗ ΦΟΡΑ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΠΕΡΙΠΛΟΚΗ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΑ ΥΛΙΚΑ.
 

abcd

Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
Super Moderator
Μηνύματα
82.363
Reaction score
108.257
Απάντηση: klopy paste "Αναζητώντας το τέλειο βραστό αυγό"

ΜΟΛΙΣ ΠΑΕΙ ΝΑ ΡΟΔΙΣΗ Ο ΠΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΣΠΡΑΔΙΟΥ ΑΚΟΥΜΠΑΩ ΤΟ ΤΗΓΑΝΙ ΣΕ ΛΙΜΝΟΥΛΑ ΜΕ ΚΡΥΟ ΝΕΡΟ ΣΤΟΝ ΝΕΡΟΧΥΤΗ ΝΑ ΚΑΝΗ "ΤΣΣΣΣΣΣΣΣ".
Και μετά γίνεται σαν γαλλικό ξ το τηγάνι! :116:
 

Zizik

Safety Last
Super Moderator
Μηνύματα
43.592
Reaction score
78.813
Τα αλουμινένια που έχω πολλά χρόνια και μόνιμα βρέχω καυτά, δε στραβώνουν.
 

Μηνύματα
32.362
Reaction score
27.281
Απάντηση: klopy paste "Αναζητώντας το τέλειο βραστό αυγό"

Και μετά γίνεται σαν γαλλικό ξ το τηγάνι! :116:
ΜΑ ΓΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΑΖΩ ΣΤΟ ΓΚΑΖΑΚΙ.....
ΓΙΑΤΙ ΠΛΕΟΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟ ΜΑΤΙ ΤΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ...:103:
 

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Μηνύματα
8.666
Reaction score
11.725
Απάντηση: klopy paste "Αναζητώντας το τέλειο βραστό αυγό"

Καταπληκτικό! :607:
Νομίζω όμως ότι πρέπει να μπει μια ακόμα παράμετρος στην εξίσωση, σχετική με το σημείο ζέσης: για παράδειγμα, ακόμα κι αν όλες οι άλλες παράμετροι είναι σταθερές, ένα αυγό στα Χανιά της Κρήτης, πιθανότατα δε θα βράσει το ίδιο μ'ένα στα... Χάνια Πηλίου. :606:
 

Μηνύματα
32.362
Reaction score
27.281
Απάντηση: klopy paste "Αναζητώντας το τέλειο βραστό αυγό"

ΔΥΣΚΟΛΗ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΣ ΑΥΤΗ ΓΙΑΤΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΤΕΣ ΠΙΝΟΥΝ ΡΑΚΕΣ...:103:
ΕΑΝ ΔΕ ΦΑΣ ΑΥΓΟ ΑΠ ΤΑ ΖΩΝΙΑΝΑ, ΣΟΥ ΠΕΡΝΟΥΝΕ ΟΛΑ...:103:




ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΚΡΗΤΙΚΟΙ ΟΤΙ ΑΣΤΕΙΕΥΟΜΑΙ!
 

Y

Yiannis_B

Guest
Απάντηση: klopy paste "Αναζητώντας το τέλειο βραστό αυγό"

Καταπληκτικό! :607:
Νομίζω όμως ότι πρέπει να μπει μια ακόμα παράμετρος στην εξίσωση, σχετική με το σημείο ζέσης: για παράδειγμα, ακόμα κι αν όλες οι άλλες παράμετροι είναι σταθερές, ένα αυγό στα Χανιά της Κρήτης, πιθανότατα δε θα βράσει το ίδιο μ'ένα στα... Χάνια Πηλίου. :606:
Egg Timer με ...ρύθμιση υψομέτρου και αρχικής θερμοκρασίας...

http://www.mn.uio.no/kjemi/tjenester/kunnskap/egg/
 


Μηνύματα
30.008
Reaction score
29.746
Απάντηση: klopy paste "Αναζητώντας το τέλειο βραστό αυγό"

Και άμα τα τρώς μόνο ομελέτα ποιά είναι?
 



Staff online

  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.130
Μηνύματα
3.042.430
Members
38.534
Νεότερο μέλος
Drizzt
Top