Linux 2019

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Μηνύματα
25.051
Reaction score
20.464
1200px-Tux.svg.png


Μήπως να δοκίμαζα κι αυτό; Να κατεβάσω και το άλλο, να το δω κι εκείνο; Δ’ είν’ κακ’ ιδέα. Προ ημερών έπρεπε να κάνω κάποιες δοκιμές για κάποια δουλειά, και βάλθηκα να δοκιμάσω πεντέξι διανομές Linux.

Για όσους το έχετε απλώς ακουστά, το Linux είναι ένα λειτουργικό σύστημα που το δημιούργησε ο φινλανδός Linus Torvalds. Ήταν Αύγουστος του 1991, όταν ο Torvalds γνωστοποίησε αυτή την προσπάθειά του στην online κοινότητα, στο Usenet, τότε. Ο κώδικας ήταν ανοικτός, καθώς μπορούσε να τον έχει στη διάθεσή του όποιος ήθελε, στην αρχή συμμετέσχον κάποιοι λίγοι προγραμματιστές, ενώ στη συνέχεια, το έρεισμα του νέου λειτουργικού συστήματος εξαπλώθηκε με εκθετική ταχύτητα. Και το όνομα αυτού, Linu(s’ Uni)x, Linux.

Αφ’ ης στιγμής σ’ αυτό το project συμμετείχαν πλέον πάρα πολλά άτομα διαφορετικά μεταξύ τους, ήταν επόμενο πως θα δημιουργούνταν ξεχωριστές ομάδες με διαφορετικές ικανότητες και -κυρίως- διαφορετική νοοτροπία. Έτσι, μέσα σε ελάχιστα χρόνια, υπήρχαν διαθέσιμες διάφορες εκδοχές του Linux, διανομές, ως έκτοτε επεκράτησε να λέγονται. Δεδομένου πως εξ αρχής το Linux σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε κατά τρόπον ώστε να είναι κατ’ ουσίαν ένα σύστημα όμοιο -ούτως ειπείν- με το Unix, να είναι ένα παρακλάδι του Unix χωρίς να το γράφει ρητά, οπότε δεν είχε νομικές δεσμεύσεις από αυτό, και δεδομένης επίσης της πολύ μεγάλης προσπάθειας της Microsoft, να αποκτήσει μεγάλο μερίδιο αγοράς στο χώρο των μεγάλων πληροφοριακών σε μεγάλες επιχειρήσεις και οργανισμούς, μέσα σε διάστημα 15 ετών, περί το μέσον της πρώτης δεκαετίας του 21ου αι. το τοπίο είχε αλλάξει.

Έτσι, αν σήμερα θέλει κάποιος να στήσει ένα μεγάλο σύστημα, είτε προς εσωτερική χρήση, είτε για να παρέχει υπηρεσίες σε τρίτους, θα επιλέξει είτε Linux server, είτε Windows server, είτε και τα δύο. Το πρώτο είναι δωρεάν (αν και όχι σε όλες τις περιπτώσεις), το δεύτερο πωλείται, ενώ σε αμφότερα τα σενάρια απαιτείται εκτεταμένο γνωσιακό πλαίσιο, ώστε το σύστημα να στηθεί σωστά και να λειτουργεί εύρυθμα.

Όταν παρουσιάσθηκε το λειτουργικό σύστημα Unix στην πρώτη του έκδοση, το έτος 1971, συνοδεύθηκε από τη γλώσσα C, η οποία είχε κατασκευασθεί παράλληλα γι’ αυτό το σύστημα. Έκτοτε, όποιο γιουνιξοειδές σύστημα παρουσιάσθηκε στην αγορά, πάντοτε υπήρχε γι’ αυτό και μια εκδοχή της γλώσσας C, και την πεπατημένη αυτή ακολούθησε και το Linux. Αυτή ταύτη η C είναι γλώσσα προγραμματισμού πολύ χαμηλού επιπέδου, και επομένως πανίσχυρη και πανταχού παρούσα, όχι μόνο στο Linux, αλλά και σε όλα τα άλλα ευρείας χρήσης λειτουργικά συστήματα, ενώ το Unix είναι σήμερα εξαπλωμένο σχεδόν παντού. Με μιαν εξαίρεση. Τους προσωπικούς υπολογιστές που δεν παράγονται από την Apple, δηλαδή όλον αυτόν τον ωκεανό φορητών και σταθερών υπολογιστών που μέσα τους έχουν καρδιά Intel ή AMD, καθώς εκεί είναι παντοκράτωρ τα Windows.

Κρυφοκοιτάζοντας το παρελθόν πίσω από τον ώμο μου, κατά τα τελευταία 25 χρόνια, ίσως μπορώ να σταχυολογήσω κάποιους βασικούς λόγους, για τους οποίους συμβαίνει αυτό.

1. Η κεκτημένη ταχύτητα. Ήδη δέκα χρόνια προ της έλευσης του Linux, ολόκληρη η αγορά των προσωπικών υπολογιστών στον κλάδο των PC, ξέχωρα από την Apple δηλαδή, είχε συνηθίσει σε μια συγκεκριμένη ορολογία, συγκεκριμένους τύπους αρχείων, εν πολλοίς συγκεκριμένη βάση δεδομένων (αναφέρομαι στη DBase), και έμαθε να διακρίνει τα αποθηκευτικά μέσα με την αντιστοίχιση ενός γράμματος της αγγλικής αλφαβήτου σε καθένα εξ αυτών. Εκ φύσεως, αυτό δεν συνέβαινε στο Linux. Ακόμη και σήμερα, 35 χρόνια μετά την κυκλοφορία της Dbase ΙΙΙ, εξακολουθούν να λειτουργούν σε περιβάλλον Windows 10 επαγγελματικές εφαρμογές βάσης δεδομένων σε αρχεία Dbase III Plus, .dbf δηλαδή.

2. Η πληθώρα εφαρμογών, οι οποίες διαρκώς αυξάνονταν και βελτιώνονταν –κι όχι μόνον αυτό, αλλά και η αποτελεσματική αποσφαλμάτωσή τους. Ό,τι υπάρχει και λειτουργεί στην υπηρεσία της μεγάλης μάζας, δουλεύει χωρίς προβλήματα και αμέσως, out of the box, που έλεγε και η γιαγιά μου. Ακολούθως, για να κάνει κάποιος μια δουλειά στον υπολογιστή, πρέπει να χειρισθεί μια εφαρμογή, κατάλληλη γι’ αυτήν τη δουλειά, είτε πρόκειται για κατά κυριολεξίαν δουλειά, είτε για παιχνίδι. Εάν δεν γνωρίζει να χειρίζεται καμιά εφαρμογή, τότε αναγκαστικά θα μάθει κάποια – αλλά ποια; Φυσικά, αυτή που γνωρίζουν οι εντός και πλησίον του επαγγελματικού και κοινωνικού κύκλου του, (όχι πάντοτε, αλλά συνηθέστατα). Προεκτείνοντας, για το 90% των χρηστών, το καλύτερο πρόγραμμα για να κάνουν τη δουλειά τους είναι αυτό που ήδη ξέρουν να χειρίζονται, ασχέτως αν υπάρχει ενδεχομένως διαθέσιμο και κάποιο άλλο, εξ αντικειμένου καλύτερο.

3. Η ενδελεχής και συνεχής υποστήριξη της Microsoft. Όλα αυτά τα χρόνια, παρά τις μισαλλόδοξες και πικρόχολες επικρίσεις που δέχθηκε, ακολουθώντας πολιτική προερχομένη από πολύ ψηλά, από τον ίδιον της τον ιδρυτή, η Microsoft συντηρεί ένα εκτεταμένο και πολύ αποτελεσματικό σύστημα οπισθοπληροφόρησης (feedback), ώστε να γνωρίζει την ποιότητα της υποδοχής των προϊόντων της, αλλά κυρίως τις ανάγκες και επιθυμίες των χρηστών.

4. Η συνάφεια της διεπαφής για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Αυτό ίσως να φαντάζει στην αντίληψή σας ως κάτι δεσμευτικό, συντηρητικό, ή ό,τι άλλο παρόμοιο, αλλά για το επαγγελματικό περιβάλλον είναι πλεονέκτημα θεμελιώδες.

5. Η ολοσχερής αποφυγή της χρήσης της γραμμής εντολών, όχι μόνον στα Windows, αλλά και στο MacOs, το λειτουργικό σύστημα της Apple, καθώς και στα λειτουργικά συστήματα των τάμπλετ και των κινητών τηλεφώνων, κάτι που απλοποίησε στο έπακρο τη χρήση όλων αυτών των συσκευών.

6. Η ίδια η ανθρώπινη ψυχολογία. ‘Εναντι του δωρεάν Linux, για να αποκτήσετε μια νόμιμη άδεια Windows, θα πρέπει να την πληρώσετε. Όμως, αυτά που εκτιμούμε και χρησιμοποιούμε είναι κυρίως αυτά για τα οποία θυσιάσαμε κάτι για να τα αποκτήσουμε, και όχι τα δωρεάν.
 

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Μηνύματα
25.051
Reaction score
20.464
Έναντι αυτής της κατάστασης, το Linux ανέκαθεν είχε να αντιτάξει τη δωρεάν διανομή, ενώ από καταβολής του χαρακτηρίζεται από μια προσέγγιση ρευστής -ούτως ειπείν- και εύπλαστης σύνθεσης, ώστε καθείς που το χρησιμοποιεί να έχει την άνεση προσαρμογής του συστήματος κατά το δοκούν. Αλλά δεν είναι μόνον αυτό. Πάντα υπήρχε μέσα κάτι υπό κατασκευή και επομένως με σφάλματα, πάντα κάτι θα τρέχει λάθος ή θα σπάει. Όμως, ακόμη κι αν δεν υπήρχαν αυτά τα προβλήματα, αυτή η ευελιξία είναι δίκοπο μαχαίρι, καθώς αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την μεγάλη μάζα των χρηστών, για τον απλό χρήστη, όπως θα έλεγε ο Νίκος Δήμου. Αν έχετε κάποια σημαντική και άνω άνεση στο χειρισμό ενός υπολογιστή, οπότε αρκετά πράγματα θα σας είναι απλά και αυτονόητα, θα δυσκολευθείτε να πιστέψετε το μέγεθος του πλήθους των συνανθρώπων μας που έχουν στην κυριολεξία αποστηθίσει τα απλούστατα, ας πούμε πώς να αντιγράφουν ένα αρχείο από ένα φλασάκι στο δίσκο και τανάπαλιν. Για όλους αυτούς τους ανθρώπους, η σταθερότητα της διεπαφής είναι εκ των ων ουκ άνευ, καθώς, αν κάτι δεν είναι εκεί που το περιμένουν, αμέσως πελαγώνουν. Βεβαίως, η άλλη όψη αυτής της ευελιξίας καθιστά το Linux ιδανικό εργαλείο στην εκπαίδευση.

Ένα ακόμη γεγονός που κατέστη παράγων ανασταλτικός στην ευρεία εξάπλωση του Linux είναι η εμμονή των προγραμματιστών του στη γραμμή εντολών, για πολλές εργασίες στο παρελθόν, αλλά και αρκετές ακόμη και σήμερα. Αυτό ίσως να είναι ακόμη και στοιχείο κομπορρημοσύνης των “ψαγμένων” με το Linux έναντι της μεγάλης μάζας των “ασχέτων”, αλλά το αποτέλεσμα δεν αλλάζει. Βέβαια, ίσως να αλλάξει στο μέλλον, ακόμη και στο άμεσο τοιούτο.

Προ ολίγων ετών είχα κατεβάσει μια διανομή Ubuntu για να τη δοκιμάσω, και μέσα σε λίγες ημέρες ανακάλυψα πως, απλώς, για να ενημερώσω τον Firefox, έπρεπε να κατεβάσω και να εγκαταστήσω χειροκίνητα την ενημέρωσή του, μέσα από το τερματικό, με εντολές της μορφής sudo κατιτίς αυτό εκεί πιο κάτω δίπλα στο μανάβικο του κυρ Μανώλη. Φρίκη! Το ξήλωσα αυτοστιγμεί. Είπα, είναι δυνατόν, τη στιγμή που ο χρήστης των Windows ή του MacOs κάνει αυτή τη δουλειά κυριλέ με καναδυό κλικ, ή και εντελώς αυτόματα, εγώ θα πρέπει να παλεύω εδώ με το πληκτρολόγιο; Αφήστε δηλαδή, πόσο με εξενεύριζαν από πιο παλιά οι κομπλεξικοί του πληκτρολογίου, που είχαν κυκλοφορήσει τη σχετική φράση, real men do it with keyboard. Είμαστε σοβαροί; Real men do it with girls και τελεία και παύλα και πάμε παρακάτω κι ας έρθουμε στο σήμερα.

Σήμερα, λοιπόν, το Linux διάγει περίοδο ακμής. Μεγάλης. Αν ψάξετε στην πιάτσα, θα ανακαλύψετε ότι υπάρχουν διαθέσιμες δεκάδες διανομών, άλλες καλύτερες άλλες χειρότερες, εντός ή εκτός εισαγωγικών. Οι περισσότερες εξ αυτών επικοινωνούν με τον χρήστη μέσα από δύο κύριες εφαρμογές desktop, το Gnome και το KDE. Επίσης, φέρουν προεγκατεστημένον έναν web browser, συνήθως τον Firefox. Οι πλέον διαδεδομένες - και κάποιες ακόμη διανομές, φέρουν προεγκατεστημένο το Libre Office, που είναι σουίτα γραφείου συμβατή με το Microsoft Office. Όσον αφορά, δε, πρόσθετες εφαρμογές που ίσως θα ήθελε κάποιος να εγκαταστήσει, υπάρχει διαθέσιμη μια εφαρμογή που λειτουργεί ως πύλη συνδεδεμένη με κάποια “τράπεζα” εφαρμογών, repository, όπου ο χρήστης μπορεί να ψάξει να βρει και να κατεβάσει και να εγκαταστήσει αυτό που θέλει. Φαντασθείτε δηλαδή κάτι σαν το Google Playstore ή το Apple iTunes, με τη διαφορά πως εδώ όλα είναι δωρεάν.

Ας δούμε κάποια παραδείγματα...
 

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Μηνύματα
25.051
Reaction score
20.464
Screenshot from 2018-10-01 16-12-31.png


Αυτή εδώ είναι η επιφάνεια εργασίας του Ubuntu 18. Είναι Gnome προσαρμοσμένο. Παρατηρήστε πως κάποιες εφαρμογές είναι καρφιτσωμένες αριστερά, στην πλευρική ράβδο που στο Linux ονομάζεται panel, ενώ οι συντομεύσεις των υπολοίπων παρουσιάζονται στην οθόνη, πατώντας το πλήκτρο με τα εννέα στίγματα, που είναι πάντοτε ορατό. Στην επάνω πλευρά της οθόνης υπάρχει η λεγομένη top bar, κάτι σαν ράβδος κατάστασης, που περιέχει κάποια εργαλεία, καθώς και το πτυσσόμενο μενού εισόδου – εξόδου του χρήστη στο δεξιό της άκρο. Χωρίς να είναι κακή ως σύλληψη, προσωπικά θεωρώ ανεπιθύμητο, να καταναλώνεται χώρος στην οθόνη κατ’ αμφότερες τις διαστάσεις, ακόμη και σε οθόνες ευρύχωρες, δηλαδή με ανάλυση full HD και άνω. Βέβαια, αυτό το πρόβλημα λύνεται με τρόπο που θα δούμε παρακάτω.


Screenshot from 2018-10-09 10-53-52.png

Εδώ βλέπετε την επιφάνεια εργασίας του Linux Mint, η σύλληψη της οποίας προσομοιάζει με αυτήν των Windows, καθώς υπάρχει μια και μόνη ράβδος στην κάτω πλευρά της οθόνης, στο αριστερό άκρο της οποίας εδράζεται το πλήκτρο έναρξης ακολουθούμενο από τα πλήκτρα των καρφιτσωμένων εφαρμογών, ενώ στο άλλο άκρο υπάρχει το ρολόι και κάποια πρόσθετα εικονίδια ελέγχου του δικτύου, της διάταξης πληκτρολογίου κ.λ.π. Αν δεν κάνω λάθος -που δεν το έψαξα δηλαδή- αυτή η επιφάνεια εργασίας είναι μάλλον ένα τροποποιημένο KDesktop.
 

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Μηνύματα
25.051
Reaction score
20.464
Στιγμιότυπο από 2018-10-09 16-46-42.png

Αυτή εδώ είναι η επιφάνεια εργασίας της Fedora. Η Fedora είναι ας πούμε η «λιανική», η σπιτική διανομή που παρέχει η Red Hat, εταιρεία που δραστηριοποιείται από πολύ παλιά στο χώρο του Linux, και σήμερα ασχολείται μόνον με μεγάλες εγκαταστάσεις, επιχειρήσεις, οργανισμούς, τράπεζες, εκεί δηλαδή που υπάρχει το πολύ χρήμα. Όπως βλέπετε, η προεπιλεγμένη διεπαφή της Fedora είναι παρόμοια μ’ αυτήν του Ubuntu, καθώς βασίζεται κι αυτή στο Gnome, αλλά με «χοντροκομμένο» το πάνελ των εφαρμογών, το οποίο φυσικά μπορεί να προσαρμοσθεί αναλόγως. Βαριά διανομή, καθώς το ταπεινό μου πειραματόζωο την έτρεχε λαχανιασμένο. Την ξήλωσα σχεδόν αμέσως.
 

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Μηνύματα
25.051
Reaction score
20.464
Screenshot from 2018-10-09 21-40-53.png

Εδώ είναι το Debian, μια από τις παλαιότερες και μακροβιότερες διανομές. Η τρέχουσα τοιαύτη έρχεται με προεγκατεστημένο το KDesktop, όπως καταμαρτυρεί το γρανάζι στο πλήκτρο έναρξης. Παλιομοδίτικη διανομή, που δεν υποστηρίζει ακόμη πλήρως το UEFI.



Screenshot_2018-10-11_08-22-00.png

To Linux Manjaro το βλέπετε εδώ με προεγκατεστημένο το desktop Xfce. Απλό και παλιομοδίτικο interface, αλλά και ελαφρύ. Παρατηρήστε πως τα πλήκτρα των καρφιτσωμένων εφαρμογών ευρίσκονται στο δεξί άκρο του πάνελ.
 

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Μηνύματα
25.051
Reaction score
20.464
Screenshot from 2018-10-14 16-53-01.png

Αυτή εδώ είναι η επιφάνεια εργασίας του Linux Zorin. Απλή και απέριττη, και με σικάτη εμφάνιση. Χωρίς να αποκλείεται από τις άλλες διανομές, το Wine λειτουργεί ως υπόστρωμα προσαρμογής ανάλογο, ώστε να μπορείτε να τρέχετε εφαρμογές Windows, και εδώ θα το βρείτε προεγκατεστημένο, έτοιμο για δράση.


Screenshot_20181016_102538.png

Δείτε εδώ την επιφάνεια εργασίας του KUbuntu. Όπως υποδηλώνει και η ονομασία της, πρόκειται για μια διανομή Ubuntu με προεγκατεστημένο το KDesktop, και μάλιστα στην Plasma, την πλέον πρόσφατη έκδοσή του. Η εμφάνιση των εικονιδίων είναι αλλαγμένη σε σχέση με την προεπιλεγμένη ρύθμιση, αλλά γενικά αυτή είναι η βασική του αισθητική σύλληψη.
 

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Μηνύματα
25.051
Reaction score
20.464
Screenshot_20181016_181532.png

Τέλος, άξια μνείας -φυσικά- είναι και η OpenSuse Tumbleweed, η οποία είναι κυλιόμενη (rolling), δηλαδή μπορείτε να την έχετε εγκατεστημένη και να τη χρησιμοποιείτε, κι αυτή να εξελίσσεται συνεχώς μέσω των ενημερώσεων, σε μεγάλο βάθος χρόνου, χωρίς να αντικαθίσταται -ακόμη και αυτόματα, όπως στην περίπτωση των Windows 10. Η εικόνα δίσκου εγκατάστασης αυτής της διανομής είναι μεγάλη, πάνω από 4GB, και περιέχει αμφότερες τις κύριες desktop διεπαφές, Gnome και KDesktop, παρέχοντας στον χρήστη τη δυνατότητα επιλογής κατά την εγκατάσταση. Στην εικόνα βλέπετε την Tumbleweed με φορεμένο το Plasma.

Έχοντας χρησιμοποιήσει καθεμιά από αυτές για λίγο, η γενική εντύπωση που απεκόμισα είναι μάλλον θετική. Γενικώς, όλα δούλεψαν όπως έπρεπε, ενώ δεν έλειψαν και διάφορα κουλά! Για παράδειγμα, αφού εγκατέστησα το Linux Mint, ε, λέω, δεν κάθομαι να δω και καμιά ταινία; Αμ δε! Ο καημένος ο VLC σερνόταν κυριολεκτικώς. Ο δείκτης του χρόνου προχωρούσε, ήχος ακουγόταν, αλλά με σπασίματα και διακοπές και η εικόνα παγωμένη. Θα μου πείτε, ρε φίλε πού πας με N2840 να πούμε; Δεν έχετε άδικο, αλλά η ίδια εφαρμογή στην προηγούμενη εγκατάσταση, στο Ubuntu, λειτουργούσε απρόσκοπτα. Τελικά, εγκατέστησα το Βanshee, το οποίο έτρεξε την ταινία χωρίς πρόβλημα -και άρα δεν έφταιγε ο αργός επεξεργαστής. Μάλιστα, το πρόβλημα ήταν επαναλήψιμο, καθώς το ξαναβρήκα μπροστά μου μετά από εκ νέου κι εξ αρχής εγκατάσταση του Mint. Βέβαια, αυτή είναι ας πούμε μια μεμονωμένη περίπτωση προβλήματος. Είναι αυτός λόγος σοβαρός, για να μην έχετε Linux υπό τις διαταγές σας; Όχι βέβαια! Άρα, για ποιους λόγους θα θέλατε να χρησιμοποιείτε Linux; Α, μάλιστα! Διότι είστε χομπίστας και σας αρέσει να σκαλίζετε και να μαθαίνετε. Ας μιλήσουμε όμως για τον απλό χρήστη, τη μεγάλη μάζα, όλα αυτά τα εκατομμύρια χρηστών που χρησιμοποιούν υπολογιστή, όχι από χόμπυ, αλλά για να εξυπηρετούν την καθημερινότητά τους, είτε στη δουλειά, είτε στο σπίτι. Καλά ο χομπίστας! Ο απλός χρήστης; Για ποιον λόγο να χρησιμοποιήσει Linux; Να μια ουσιαστική ερώτηση.
 
Last edited:

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Μηνύματα
25.051
Reaction score
20.464
Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Τί (πρέπει να) εννοούμε με τη φράση “απλός χρήστης”; Ποιο είναι το προφίλ αυτού του ανθρώπου; Ποιες είναι κατά βάσιν οι ανάγκες του, και ποιες οι κυριότερες επιθυμίες του, σχετικά με έναν υπολογιστή; Σχηματοποιώντας αυτές τις δύο κατηγορίες, θα μπορούσα να πω ότι οι ανάγκες αφορούν την εκπλήρωση των επαγγελματικών του υποχρεώσεων, ενώ οι επιθυμίες ανήκουν αμιγώς στην προσωπική του σφαίρα, στην καθημερινή του συνειδησιακή λειτουργία της εκπλήρωσης των υποσυνειδήτων εντολών για κοινωνία, επικοινωνία και διασκέδαση. Δηλαδή, με απλά λόγια, τί κάνει ο απλός χρήστης; Γράφει κείμενα, σκαρώνει κανα φύλλο υπολογισμών, καμιά παρουσίαση, ρετουσάρει ελαφρώς κάποιες φωτό και τις αποθηκεύει, ενώ στο σπίτι διεκπεραιώνει ηλεκτρονικώς αραιά και πού – αλλά και πιο τακτικά, ακούει μουσική, βλέπει ταινίες και βλέπει ή και ακούει και μπόλικο youtube, καθώς η τηλεόραση όπως την ξέραμε κάποτε είναι μέσο παρωχημένο, πλέον – για να μην πω προϊστορικό. Α! Και φυσικά, παίζει και κανα παιχνίδι, είτε καθημερινώς, είτε στο πιο χαλαρό, αναλόγως του διαθεσίμου χρόνου, αναλόγως της ηλικίας, αναλόγως πόσο κόλλημα έχει “φάει”. Αυτά τα απλά και ανθρώπινα, πώς μπορεί να τα κάνει; Ο απλός χρήστης; Μ;


Κοιτάξτε! Έχει στη διάθεσή του τρεις εναλλακτικές λύσεις:

1. Να πάρει έναν υπολογιστή πολυτελείας, είτε Mac επειδή έτσι του αρέσει, είτε κάποιον εξ ίσου ακριβό, αλλά “από τους άλλους”, γιατί πρέπει να έχει ισχυρή κάρτα γραφικών για τα παιχνίδια. Ωραία, πάει αυτό.

2. Να πάρει έναν υπολογιστή πιο λογικής, τέλος πάντων ρε παιδί μου, χαμηλότερης τιμής, ει δυνατόν φορητό, να τονε παίρνει και στη βεράντα παρέα με τη φραπεδιά. Να τον παίρνει μαζί και στο χωριό. Αντί να βλέπει τα μούτρα της πεθεράς του, να την πέφτει στην κρεββατοκάμαρα και να βάζει καμιά ταινιούλα. Άααααρχοντας.

3. Να τη βγάλει με λίγα, στο φτηνό να πούμε, κανα τρακοσάρι φτάνει; Άντε τρακοσοπενηντάρι βαριά – βαριά. Ε! Αυτό. Μη το παραχέ... Μετριοπάθεια και σεμνότης, άντε κι έχουμε κι άλλα έξοδα – και πρέπει να βγάλουμε και το μήνα.

Μην το ψάχνετε παραπάνω. Με τις αναμενόμενες επικαλύψεις, αυτές είναι οι τρεις βασικές κατηγορίες του βαλαντίου όλων αυτών των καλών ανθρώπων που χρησιμοποιούν υπολογιστή εκτός των επαγγελματικών τους υποχρεώσεων, σχεδόν ολόκληρης της κοινωνίας δηλαδή, εκτός από τα γεροντάκια – κι όχι όλα. Χωράει Linux στη ζωή κάποιων εξ αυτών; Ποιων, και γιατί; Έλα μου ντε...


Κατ’ αρχάς, στην υψηλή κατηγορία τιμής, ο χρήστης του Mac (ας πούμε πως) δεν χρειάζεται κάτι περαιτέρω – πολύ περισσότερο δε, δεν το θέλει. Αγόρασε ένα ακριβό προϊόν πολυτελείας. Στο κάτω της γραφής, όπως και το Linux, το MacOs είναι και αυτό ένα παρακλάδι του Unix. Ποιος ο λόγος να την ψάξει παραπάνω, αφού στην τιμή του υπολογιστή του περιλαμβάνεται και το λειτουργικό σύστημα – και κάποιες ακόμη χρήσιμες εφαρμογές; Κάνει τη δουλειά του μια χαρά ο άνθρωπος, κι έχει και δωρεάν κάποια γίγα στο iCloud. Όσον αφορά τον χρήστη της πλατφόρμας των Windows, στην υψηλή κατηγορία τιμής δύσκολα θα στραφεί προς το Linux – για ποιον λόγο άλλωστε. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι τίτλοι των παιχνιδιών είναι διαθέσιμοι για Windows, ενώ, όσον αφορά το οικονομικόν του πράγματος, κάποιος που είναι σε θέση να δώσει 1500 – 2000 ευρώ και βάλε για υπολογιστή, ε, μπορεί να δώσει κι άλλα 150 για μια άδεια Windows, έτσι δεν είναι; Θέλω να πω δηλαδή, πως ο χρήστης αυτός δεν λαχανιάζει οικονομικώς, για να προσπαθήσει να γλιτώσει 150 ευρώ και να στραφεί στο δωρεάν Linux.


Στη μέση κατηγορία τιμής, τα πράγματα είναι κάπως πιο ρευστά. Όλοι οι κατασκευαστές και τουλάχιστον όσον αφορά τις οικιακής χρήσης σειρές τους, κινούνται περί το μέσον της διελκυστίνδας μεταξύ δυνατοτήτων και τιμής. Οι δυνατότητες αυτές, δηλαδή εκείνα τα χαρακτηριστικά που κάνουν έναν υπολογιστή ελκυστικό, είναι ο γρήγορος επεξεργαστής, η επαρκής μνήμη ram, η οθόνη υψηλής ανάλυσης, ο γρήγορος δίσκος, η παρουσία κάποιας γρήγορης κάρτας γραφικών, καθώς και το φωτιζόμενο πληκτρολόγιο (εάν πρόκειται για φορητό), που μάλιστα θα έχει μηχανικά πλήκτρα, αν πρόκειται για σταθερό υπολογιστή προορισμένο για παιχνίδια. Έτσι, προσπαθώντας ο κατασκευαστής να συγκρατήσει την τιμή σε κάποια μοντέλα, μπορεί να δίνει κάποιες από αυτές τις δυνατότητες και να περικόπτει κάποιες άλλες. Σ’ αυτές τις περικοπές, σε πολλές περιπτώσεις περιλαμβάνεται και η «απουσία» λειτουργικού συστήματος, δηλαδή ο υπολογιστής δεν έχει προεγκατεστημένα Windows, στη θέση του οποίου είναι προεγκατεστημένη κάποια εκδοχή Linux, ή και κανένα λειτουργικό. Η ολοσχερής, δε, απουσία λειτουργικού συστήματος βαίνει συχνότερη μειουμένης της τιμής.


Μέσα από αυτόν τον μηχανισμό marketing, δεν είναι και λίγα τα μοντέλα που διατίθενται «σκέτα», χωρίς λειτουργικό σύστημα. Βεβαίως, υπάρχει και η αγορά των κομματιών, που τα συναρμολογεί ο πελάτης, αλλά αυτού του είδους οι χρήστες είναι εκτός συζήτησης. Εδώ αναφέρομαι στην μεγάλη μάζα που δίπλα από το ψυγείο, την τηλεόραση, το τάμπλετ, το κινητό και το φωτιστικό, θα πάρει και έναν «κανονικό» υπολογιστή, με φυσικό πληκτρολόγιο, φορητό ή σταθερό. Εκτός του κενού δίσκου και της προεγκατάστασης, ένα ακόμη ενδεχόμενο επιλογής είναι να ξηλώσει κάποιος το τρέχον λειτουργικό σύστημα και να εγκαταστήσει Linux. Ωραία. Για ποιον λόγο να το κάνει; Τελικά, γιατί να εγκαταστήσει και να χρησιμοποιήσει κάποιος Linux;
 

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Μηνύματα
25.051
Reaction score
20.464
Αν ανατρέξετε στο Internet, θα βρείτε δεκάδες άρθρων που απαντούν σ’ αυτό το ερώτημα, προτάσσοντας σειρά επιχειρημάτων, κάποια εκ των οποίων είναι λογικά, ενώ άλλα φλερτάρουν έντονα με την ηλιθιότητα. Ας δούμε τα τρία βασικά:

1. Το Linux είναι δωρεάν, ενώ τα Windows 10 κοστίζουν ένα σεβαστό ποσό, γύρω στα 120 - 150€. Στέκει αυτό το επιχείρημα; Τί να σας πω! Και ναι, και όχι. Αν θέλετε Windows για τον υπολογιστή στο σπίτι, και δεν θέλετε ρε παιδί μου να δώσετε αυτό το 150άρι, μπορείτε να πάρετε μια άδεια χρήσης (ένα «κλειδί» ενεργοποίησης) από το ebay, όπου πωλούνται κατά χιλιάδες έναντι πολύ χαμηλού τιμήματος, γύρω στα 10€. Αν, πάλι, θέλετε Windows εντελώς τζάμπα, μπορείτε να τα κατεβάσετε από τη Microsoft (από πουθενά αλλού), να τα εγκαταστήσετε και να μην τα ενεργοποιήσετε, να τα αφήσετε να τρέχουν «έτσι». Δεν θα μπορείτε βέβαια να τα φέρετε στο αισθητικό σας πλαίσιο, ας πούμε να αλλάξετε ταπετσαρία στην επιφάνεια εργασίας, αλλ’ ως σύστημα, τα Windows θα τρέχουν κανονικά, δεν θα σας «κλειδώσουν» ποτέ έξω, όπως συνέβαινε στα Windows 7.

2. Το Linux είναι ασφαλές και θα έχετε το κεφάλι σας ήσυχο. Ούτε antivirus ούτε τίποτε. Ανοησίες! (Είδατε πόσο ευγενικά το είπα;). Αν ήσασταν δελφίνι και βγαίνατε για φαγητό, δεν θα την πέφτατε, ούτε σε κάποιο μοναχικό φαγκρί, ούτε στο σπάρο, το παράνομο αμόρε της κυρίας καβουρίνας. Στο κοπάδι με τις σαρδέλες θα την πέφτατε (που έχουν ωφέλιμα λιπαρά Ω3 και μπόλικο ασβέστιο) και θα τις καταβροχθίζατε πέντε – πέντε. Με την ανάλογη λογική λειτουργεί και η βιομηχανία παραγωγής εμβολίων, όπου χρησιμοποιούνται μεγαλόσωμα ζώα, αγελάδες και άλογα – και όχι ας πούμε κουνέλια, ώστε να παράγονται μεγάλες ποσότητες υπό οικονομία κλίμακας, με μειωμένο κόστος. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και επί του προκειμένου. To ηλεκτρονικό έγκλημα προσελκύεται από τη μάζα. Την ανύποπτη μάζα. Εκεί θα πάει να πέσει για να αποσπάσει χρήματα. Στο 90% του πληθυσμού, και όχι στο 5%. Εάν κάποια στιγμή στο μέλλον αντιστραφούν οι ρόλοι, δηλαδή το Linux αποκτήσει μερίδιο αγοράς 90% και τα Windows συρρικνωθούν στο 5%, το έγκλημα και πάλι θα ψάχνει για θύματα στο κοπάδι, που τότε θα χρησιμοποιεί Linux. Όχι στα Windows. Και θα έχει κι τότε επιτυχίες, μην αμφιβάλλετε καθόλου. Δεν είναι το ασφαλές, ή ανασφαλές λειτουργικό σύστημα που προσελκύει τους «ιούς», αλλά το κοπάδι. Χωνέψτε το. Δε θέλετε να το χωνέψετε; Δεν το χωράει το μυαλό σας; Κανένα πρόβλημα. Η πραγματικότητα είναι εκ φύσεως υπαρκτή και σας περιμένει στη γωνία. Πάμε παρακάτω.

3. Για ποιον άλλο λόγο θα μπορούσατε να χρησιμοποιείτε Linux; Α ναι! Διότι το Linux είναι ελαφρύ και μπορείτε να το βάλετε στο παgλιό σας κομπγιούτερ και θα “πετάει”. Μμμμάιστα. Μόλις σήμερα, καθώς σερφάριζα, έπεσα και πάνω σ’ έναν βλάκα – μα τί ευγενικός που είμαι σήμερα! - που υποστηρίζει επωνύμως πως για το Linux αρκούν 512MB ram και επεξεργαστής των 700MHz. Ανοησίες, επίσης. Πρέπει επιτέλους να τελειώνουμε μ’ αυτήν την καραμέλα. Το Linux δεν είναι ο παρίας που ήταν κάποτε, και σήμερα είναι αδύνατο να τρέξει σε ψόφια μηχανή. Εντάξει, όχι αδύνατο, αλλ’ έτσι όπως τρέχει σε παλιό και φτωχό υπολογιστή, καλύτερα να μην έτρεχε καθόλου. Αν επιμείνετε να εγκαταστήσετε Linux σε ψόφιο υπολογιστή για να τον κάνετε να “πετάει”, αυτός θα σέρνεται, εσείς θα (ξανα)γίνετε καπνιστής κι ο ως άνω βλάκας θα σας έχει πάρει στο λαιμό του. Μην επιτρέπετε στον κάθε ημιμαθή, που απέκτησε δημόσιο βήμα στο Internet, να σας τραβάει προς τα κάτω, προς τη μιζέρια του.


Υπάρχουν επιχειρήματα υπέρ και κατά για όλα τα ευρείας χρήσης λειτουργικά συστήματα – δεν είναι και πολλά. Τρία είναι όλα κι όλα. Tα Windows, το MacOs και το Linux. Και κοιτάξτε, για να μην παραξηγιόμαστε δηλαδή, λέγοντας Windows, δεν εννοώ Windows XP ούτε Windows 7, αλλά Windows 10. Πάνε εννιά χρόνια πια, ξεκολλήστε από τα «εφτάρια». Και φυσικά, λέγοντας MacOs, δεν εννοώ ούτε το Leopard, ούτε το Snow Leopard, αλλά το τρέχον, το Mojave. Μοχάβε. Συνεννοούμαστε έτσι; Θα μου πείτε ότι μπορεί να έχετε μείνει πίσω μ’ αυτό το MacBook Pro που πήρατε το 2011, και δεν «παίρνει» Mojave. Οκ, αλλά τέλος πάντων, καλόν είναι να έχετε στον υπολογιστή σας την πλέον πρόσφατη συμβατή έκδοση. Μη μένετε στην πρώτη, την αρχική, αλλάξτε. Κουνήστε τον κώλο σας, μουβ γιωρ ας που λένε και στο χωριό της γιαγιάς μου, ξεβολευτείτε λίγο, καλό θα σας κάνει.
 

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Μηνύματα
25.051
Reaction score
20.464
Έτσι λοιπόν, ας πούμε πως είστε μεν απλός χρήστης, δηλαδή, πατάτε το κουμπί και βγαίνει η χοντρή, κάνετε τη δουλειά σας και μετά το κλείνετε το μαραφέτι και δεν ασχολείστε παραπάνω. Τέλος πάντων ρε παιδί μου, ασχολείστε, αλλά δεν «σκαλίζετε». Αλλ’ όμως δεν είστε και μονολιθικός, σας αρέσει η ποικιλία και θέλετε να έχετε και μια βιζιόν πανοραμίκ επί των ευρείας κατανάλωσης αυτών των πως-τα-λεν, των κομπιουτερικών ντε! Έχετε Windows στο γραφείο και Mac στο σπίτι και λέτε, δε βαριέσαι, δε βάζω και Λάινουξ σ’ εκείνο το λαπτοπάκι που πήρα πρόπερσι σε προσφορά; Έτσι για ποικιλία, να μου φύγει και η περιέργεια δηλαδή.


Όμως, το λειτουργικό σύστημα δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά η βάση επί της οποίας τρέχουν οι εφαρμογές σας. Αυτές είναι που χρειάζεστε κατά βάσιν, και όχι αυτό τούτο το λειτουργικό σύστημα. Αλλά για μια στιγμή! Ποιες είναι οι δουλίτσες που κάνετε με τον υπολογιστή σας, σαν απλός χρήστης που είστε; Για να δούμε…

1. Πρώτ’ απ’ όλα επεξεργάζεστε τα βασικά αντικείμενα των εφαρμογών που περιλαμβάνει μια τυπική σουίτα γραφείου, δηλαδή, κείμενα, παρουσιάσεις και φύλλα υπολογισμών. Φυσικά, θεωρείτε αυτονόητη τη δυνατότητα πρόσβασης στα αρχεία σας από “παντού”, και επομένως τα έχετε αποθηκευμένα σε κάποιο cloud, με το οποίο συγχρονίζονται όλοι οι υπολογιστές, ίσως και κάποιες άλλες φορητές συσκευές σας. Εξαιρούνται βεβαίως οι βάσεις δεδομένων. Αν κατασκευάζετε και τηρείτε βάσεις δεδομένων, δεν είστε απλός χρήστης.

2. Επεξεργάζεσθε τις φωτογραφίες που τραβάτε, καθώς ίσως και κάποια βιντεάκια. Απλά πράγματα. Αν την ψάχνετε και λίγο παραπάνω, ίσως επεξεργάζεσθε και αρχεία ήχου, αλλ’ όχι συστηματικά.

3. Βλέπετε προς τον έξω κόσμο και επικοινωνείτε μ’ αυτόν μέσα από ένα παράθυρο στο Internet, κάποιον browser. Και βεβαίως, θέλετε τους σελιδοδείκτες σας όχι μόνο σε κάποιον από τους υπολογιστές σας, αλλά συγχρονισμένους και διαθεσίμους σε όλες τις συσκευές σας.

4. Βλέπετε βίντεο, ταινίες και ακούτε μουσική, είτε on line (σχεδόν αποκλειστικά από το Youtube, μην κρυβόμαστε), είτε από αρχεία αποθηκευμένα τοπικά στον υπολογιστή σας, ίσως ιδιαιτέρως σε κάποιον εξωτερικό δίσκο αραχτό πάνω στο γραφείο σας, ή δίπλα από την τηλεόραση.


Τίθεται, λοιπόν, το ερώτημα: Υπάρχει κάποιος τρόπος, κάποιος συνδυασμός, ώστε όλες αυτές τις δουλειές να τις κάνετε με τρεις υπολογιστές που τρέχουν αντίστοιχα Windows, MacOs και Linux; Η απάντηση είναι βεβαίως, ναι, αλλά με κάποιους περιορισμούς, ίσως σημαντικούς, ίσως ασημάντους. Οι περιορισμοί αυτοί αφορούν το είδος των αρχείων που επεξεργάζεσθε, καθώς και την προσβασιμότητα στο cloud, αν χρησιμοποιείτε κάτι τέτοιο.


Εάν χρησιμοποιείτε το Microsoft Office σε περιβάλλον MacOs και Windows, τότε τα πράγματα είναι πολύ εύκολα, καθώς και στο Linux θα συναντήσετε παρόν σε όλες τις διαδεδομένες διανομές το Libre Office, που είναι συμβατό με τα αρχεία του Microsoft Office. Όσον αφορά τα τρία δημοφιλέστερα cloud, το icloud, το onedrive και το Google drive, μπορείτε να τα προσπελαύνετε με τον αντίστοιχο client που υπάρχει διαθέσιμος για αμφότερα τα λειτουργικά συστήματα, MacOs και Windows. Στο Linux υπάρχουν πολλά εμπόδια, κάποια εκ των οποίων θα εξακολουθήσουν να υφίστανται και κάποια άλλα θα αρθούν, αργά ή γρήγορα.


Ίσως είναι σκόπιμο να δούμε το θέμα εκ του σύνεγγυς, εγκαθιστώντας μια διανομή Linux και βλέποντας πώς πάει το πράγμα στην πορεία του. Εάν τελικώς καταδεχθείτε να το εγκαταστήσετε και να το χρησιμοποιήσετε, θα επιλέξετε φυσικά την έκδοση των 64bit, ενώ ο υπολογιστής σας πρέπει να έχει επεξεργαστή σχετικά γρήγορο, ας πούμε τουλάχιστον Intel i3 1ης γενιάς, ή έστω έναν E7500, τουλάχιστον και οπωσδήποτε 4GB ram και SSD. Τίποτε λιγώτερο. Δεν υπάρχει πλέον καμιά δικαιολογία. 4 GB ram κοστίζουν 30-35 ευρώ, 8GB γύρω στα 50-80 ευρώ, ενώ οι 120άρηδες SSD ξεκινούν μόλις από 25 ευρώ. Αν παρ’ όλ’ αυτά επιμένετε να χρησιμοποιήσετε κάποιον μηχανικό δίσκο που τον έχετε σε αχρησία, για κανένα λόγο να μην συμβιβασθείτε με λιγώτερα από 8GB ram. Και για να σας προλάβω, κυκλοφορούν πάμπολλα φθηνά λάπτοπ με αξιοπρεπή επεξεργαστή, αλλά μόνον 4GB ram και 500άρη μηχανικό δίσκο στις 5400rpm, συνδυασμός ο οποίος κάνει τη μηχανή εφιαλτικά αργή. Η λύση λέγεται SSD. Παντού. Εντελώς παντού. Οκ, πάμε στο σύστημα.


Κατ’ αρχάς, προσωπικά σας προτείνω να εγκαταστήσετε Linux, έχοντας μια πολύ σημαντική και ανελαστική απαίτηση από αυτό. Να μην χρησιμοποιήσετε ποτέ τη γραμμή εντολών, να μην ανοίξετε ποτέ το παράθυρο του τερματικού. Ποτέ! Αυτό ίσως αποτελεί ύβρι για πολλούς θιασώτες του Linux, ίσως τους περισσοτέρους, αλλά μπαίνουμε πια στο 2019 και εδώ και πάρα πολλά χρόνια, οι ανταγωνιστές του Linux, τα Windows και το MacOs, έχουν καταργήσει την ανάγκη χρήσης της γραμμής εντολών από τους χρήστες τους. Όλα γίνονται μέσα από το γραφικό περιβάλλον όμορφα και γρήγορα. Όλα.


Η διανομή που σας προτείνω είναι φυσικά το Ubuntu – κι αυτό για κάποιους συγκεκριμένους λόγους:

1. Το Ubuntu είναι τεχνολογικά σύγχρονο. Εάν ο υπολογιστής στον οποίο θα εγκατασταθεί φέρει UEFI, απενεργοποιήστε το compatibility support module. Επίσης, έχει περιποιημένο, όμορφο interface.

2. Το Ubuntu ενημερώνεται συχνά και συστηματικά, καθώς εκδίδεται από μια οργανωμένη εταιρεία, την Canonical. Η Canonical είναι μια μικρή επιχείρηση IT consulting που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο και απασχολεί λίγα άτομα, περίπου 600, υποστηρίζει δε το Ubuntu με μια έκδοση τύπου μακροπρόθεσμης υποστήριξης, long term support, ενώ εκδίδει το σύστημα εξ ολοκλήρου δύο φορές το χρόνο, τον Απρίλιο και τον Οκτώβριο, κάτι που καταμαρτυρείται και στον αριθμό της έκδοσης. Έτσι, για παράδειγμα, η έκδοση που θα κατεβάσετε και θα εγκαταστήσετε αυτή την εποχή, είναι η έκδοση 18.10. Επιπροσθέτως, το σύστημα περιέχει τον ανάλογο updater, ο οποίος μπορεί να ρυθμισθεί καταλλήλως, ώστε το σύστημα να ενημερώνεται και να αντικαθίσταται από τη νέα έκδοση όταν αυτή θα καθίσταται διαθέσιμη, όπως συμβαίνει και στα Windows και το MacOs.

3. Το Ubuntu εγκαθίσταται συνοδευμένο από ένα περιποιημένο desktop, όντας έτοιμο προς χρήση. Φυσικά, θα χρειασθούν κάποιες επεμβάσεις καθώς και κάποιες πρόσθετες εφαρμογές, ώστε το σύστημα να έλθει στα μέτρα σας, όπως άλλωστε συμβαίνει και με όλα τα λειτουργικά συστήματα.

Επίσης, χωρίς να είναι το μόνον, το Ubuntu έρχεται με ομαλό και εύληπτο πρόγραμμα εγκατάστασης σε πλήρως γραφικό περιβάλλον.
 

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Μηνύματα
25.051
Reaction score
20.464
Έχοντας τα παραπάνω υπ’ όψιν, ας δούμε τη διαδικασία εγκατάστασης του Ubuntu, στην οποία μπορούμε να διακρίνουμε τρεις ενότητες.

1. Να αποκτήσετε το Ubuntu.

2. Να δημιουργήσετε το μέσο εγκατάστασης.

3. Να το εγκαταστήσετε.

Κατ’ αρχάς, λοιπόν, επισκεφθείτε την ανάλογη σελίδα, ώστε να κατεβάσετε το Ubuntu. Φυσικά, αυτή που σας αφορά είναι η έκδοση desktop, και θα τη βρείτε εδώ. Μη διστάσετε! Κατεβάστε κατ’ ευθείαν την έκδοση 18.10 και όχι την 18.04 LTS. Αν διαβάζετε αυτές τις γραμμές σε χρόνο πολύ μεταγενέστερο από τις ημέρες κατά τις οποίες εγράφησαν, αποφασίστε ανάλογα. Δηλαδή, αν αυτή τη στιγμή έχουμε 2019, επιλέξτε την πλέον πρόσφατη έκδοση 19.04 ή 19.10, 20.04 ή 20.10 κ.ο.κ.

Ολοκληρώνοντας το κατέβασμα, το αρχείο που θα έχετε θα είναι μια εικόνα του DVD εγκατάστασης του Ubuntu σε μορφή ISO. Αυτήν την εικόνα μπορείτε να την εγγράψετε σε δίσκο DVD, προφανώς χρησιμοποιώντας κάποια ανάλογη εφαρμογή. Αν χρησιμοποιείτε Windows 10, μπορείτε να τοποθετήσετε στον οπτικό σας οδηγό έναν κενό δίσκο DVD και απλώς να κάνετε δεξί κλικ επάνω στο αρχείο και να επιλέξετε την εγγραφή της στο DVD. Εναλλακτικά και ειδικώς στην περίπτωση που ο υπολογιστής, στον οποίο θα εγκαταστήσετε το σύστημα, στερείται οπτικού οδηγού, μπορείτε αυτήν την εικόνα ISO να την εγγράψετε σε μια μνήμη flash USB, χρησιμοποιώντας κάποιο ανάλογο πρόγραμμα, το οποίο σας συνιστώ εμφατικά να είναι το Rufus. Τελικά, μπορείτε να εκκινήσετε τον υπολογιστή εγκατάστασης από αυτό το DVD ή τη μνήμη USB, εμφανίζοντας το μενού επιλογής συσκευής εκκίνησης. Το μενού αυτό θα αναφέρεται σαν startup menu ή κάτι ανάλογο, και στους περισσοτέρους υπολογιστές ενεργοποιείται κατά την έναυση, πατώντας κάποιο function key στο πληκτρολόγιο, συνήθως το F12. Ανατρέξτε σχετικά στο εγχειρίδιο του bios ή του υπολογιστή σας.
 

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Μηνύματα
25.051
Reaction score
20.464
Screenshot from 2018-10-21 08-25-07.png

Εκκινώντας τον υπολογιστή με το Ubuntu, αφήστε τον ανέγγιχτο έως ότου φορτωθεί το σύστημα και σας “βγάλει” στην επιφάνεια εργασίας, η οποία θα είναι όπως την βλέπετε σ’ αυτήν την εικόνα. Τρέχοντας το Ubuntu σ’ αυτή την κατάσταση, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε προσωρινά, να πάρετε μια γεύση για το πώς δουλεύει. Μπορείτε να συνδεθείτε στο wi-fi σας και να σερφάρετε, να τροποποιήσετε την επιφάνεια εργασίας και διάφορα άλλα. Όμως, όλες αυτές οι ρυθμίσεις θα χαθούν όταν επανεκκινήσετε ή κλείστε τον υπολογιστή, καθώς δεν θα έχουν μονιμοποιηθεί κάπου, αφού το σύστημα τρέχει on the fly, live, όπως είναι ευρέως γνωστό.


Screenshot from 2018-10-21 08-26-09.png

Πέραν όλων αυτών, στην επιφάνεια εργασίας θα δείτε και το σχετικό εικονίδιο, με διπλό κλικ στο οποίο θα τρέξετε το πρόγραμμα εγκατάστασης του συστήματος, διαδικασία της οποίας το πρώτο βήμα βλέπετε σ’ αυτήν την εικόνα, όπου θα επιλέξετε τη γλώσσα με την οποίαν θα σας “μιλάει” το σύστημα. Σας συνιστώ εμφατικά να επιλέξετε τα αγγλικά, αλλ’ αν αντιμετωπίζετε προβλήματα μ’ αυτά, επιλέξτε τα ελληνικά και πατήστε “Continue”.
 

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Μηνύματα
25.051
Reaction score
20.464
Screenshot from 2018-10-21 08-26-30.png

Στο επόμενο βήμα θα πρέπει να επιλέξετε το layout του πληκτρολογίου που χρησιμοποιείτε. Φυσικά, στην αριστερή λίστα επιλέξτε Greek και στη δεξιά την παραλλαγή του πληκτρολογίου που έχει ο υπολογιστής σας. Σε πλείστες των περιπτώσεων επιλέξτε το σκέτο Greek, ενώ, αν έχετε πληκτρολόγιο με σημασμένους στα πλήκτρα τους πολυτονικούς χαρακτήρες, επιλέξτε Polytonic. Με τις υπόλοιπες επιλογές μάλλον δεν θα χρειαστεί να ασχοληθείτε. Τελικά, πατήστε και πάλι το πλήκτρο Continue.



Screenshot from 2018-10-21 08-26-51.png

Σ’ αυτό το βήμα αφήστε επιλεγμένη τη normal installation και τσεκάρετε την επιλογή download updates while installing ubuntu. Αν είναι μαζεμένες αρκετές ενημερώσεις, που δεν είναι ενσωματωμένες στο iso εγκατάστασης που κατεβάσατε, η εγκατάσταση θα διαρκέσει λίγο περισσότερο, αλλά καλύτερα αυτές να κατέβουν και να εγκατασταθούν τώρα. Επίσης, αν ο υπολογιστής έχει κάρτα οθόνης για την οποία υπάρχει διαθέσιμος driver για Linux από τον κατασκευαστή, τότε τσεκάρετε και την επιλογή Install third-party software μπλα μπλα, και καθορίστε και το password για το secure boot. Για να κάνει secure boot ο υπολογιστής σας, πρέπει να είναι εξοπλισμένος με uefi, το οποίον, καλόν είναι να το έχετε ενημερώσει στην πλέον πρόσφατη έκδοσή του. Κοιτάξτε όμως. Επειδή σας βλέπω να συνοφρυώνεστε, αφήστε κατά μέρος αυτήν την επιλογή, μην την ενεργοποιήσετε. Ούτως ή άλλως, μπορείτε να την ενεργοποιήσετε εκ των υστέρων, αφού εγκαταστήσετε το σύστημα. Προχωρήστε πατώντας continue.
 

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Μηνύματα
25.051
Reaction score
20.464
Screenshot from 2018-10-21 08-27-39.png

Και χοπ!, ήρθαμε στο κυρίως ζουμί της υπόθεσης. Εδώ πρέπει να καθορίσετε τον τρόπο με τον οποίον το πρόγραμμα εγκατάστασης θα διαχειρισθεί το χώρο του δίσκου. Αν ο δίσκος σας είναι εντελώς κενός, χωρίς να περιέχει καν οποιαδήποτε κατάτμηση (partition), δηλαδή σαν να αποσφραγίσατε τη συσκευασία του μόλις τώρα, προχωρήστε με την προεπιλεγμένη επιλογή. Αν ο δίσκος δεν είναι κενός, θα υπάρχουν κάποιες επιπλέον επιλογές, όπως φαίνεται στο παράδειγμα της εικόνας. Για να μην μπλέκετε με dual boot και τα τοιαύτα, σας συνιστώ εμφατικά να επιλέξετε erase disk and install ubuntu, ώστε ο υπολογιστής αυτός να τρέχει μόνον αυτό το λειτουργικό σύστημα και τίποτε άλλο. Απλά πράγματα, καθαρές λύσεις, όχι πονοκέφαλος. Πατήστε τώρα continue.



Screenshot from 2018-10-21 08-27-56.png

Στο παράθυρο αυτό, το πρόγραμμα εγκατάστασης θα σας ζητήσει επιβεβαίωση εγγραφής στο δίσκο, μιας και η κατάτμηση και η εγκατάσταση του συστήματος θα διαγράψουν ο,τιδήποτε άλλο τυχόν υπάρχει στο δίσκο, κατά τρόπο σχεδόν μη αναστρέψιμο. Ξανασκεφτείτε το για μια στιγμή, αν ο δίσκος περιέχει δεδομένα και αν αυτά τα έχετε ήδη κάπου αλλού ή δεν τα χρειάζεστε, και πατήστε continue.
 

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Μηνύματα
25.051
Reaction score
20.464
Screenshot from 2018-10-21 08-28-11.png

Εδώ είναι πολύ απλά τα πράγματα. Αν το πρόγραμμα εγκατάστασης δεν ανίχνευσε την τοποθεσία σας, προφανώς επειδή ο υπολογιστής δεν είναι συνδεδεμένος ακόμη στο Internet, κάντε κλικ στο σημείο του χάρτη που είναι η Ελλάδα. Αν δεν ξέρετε πού είναι, ρωτήστε τη μαμά σας. Αυτή, ξέρει. Μετά, πατήστε continue.



Screenshot from 2018-10-21 08-28-57.png

Στο βήμα αυτό πρέπει να καταχωρήσετε κάποια στοιχεία για το λογαριασμό με τον οποίον θα συνδέεστε στο σύστημα, καθώς και κάποια ονόματα. Η εικόνα μιλάει από μόνη της, νομίζω. Επίσης, θα καθορίσετε, αν το σύστημα θα σας “μπάζει” μέσα αυτόματα, ή θα πρέπει να πληκτρολογείτε τον κωδικό σας, κάθε φορά που θα συνδέεστε. Σημειώστε, πως ακόμη κι αν καθορίσετε κάποιον απλό και σύντομο κωδικό, π.χ. nikos ή 2357 (οι τέσσερις πρώτοι, πρώτοι αριθμοί), το σύστημα θα σας ειδοποιήσει πως ο κωδικός είναι πολύ μικρός (και εύκολος να σπάσει), αλλά θα τον δεχθεί. Τελικώς, πατήστε continue – που αυτό είναι και το τελευταίο, καθώς αμέσως θα εκκινήσει η κατάτμηση του δίσκου και η εγκατάσταση του συστήματος. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία, πατήστε το πλήκτρο “Restart now” το παράθυρο που θα εμφανισθεί στην οθόνη, ώστε να επανεκκινηθεί ο υπολογιστής. Σ’ αυτό το μεσοδιάστημα θα σας ζητηθεί να αφαιρέσετε και το μέσο εγκατάστασης που χρησιμοποιήσατε, και μετά να πατήσετε Enter.
 

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Μηνύματα
25.051
Reaction score
20.464
Ωραία! Καλώς εχόντων των πραγμάτων, το σύστημα θα επαναφορτωθεί και θα επιστρέψετε στην επιφάνεια εργασίας του Ubuntu. Τώρα; Τελειώσαμε; Μμμμάλλον όχι. Πρέπουν κάποιες δουλίτσες ακόμη. Για να δούμε…

Και πρώτα – πρώτα, με το cloud τί γίνεται; Αν ήδη χρησιμοποιείτε το icloud και το onedrive, τα πράγματα δεν είναι και τόσο ρόδινα. Δηλαδή, μπορείτε φυσικά να ανοίξετε αυτά τα cloud μέσα από κάποιον browser, και από εκεί να ανεβοκατεβάζετε αρχεία χειροκίνητα, τρόπος όχι ευχερής, αφού δεν περιέχει κανενός είδους αυτοματισμό. Ίσως κάτι πάει να γίνει με το onedrive, καθ’ όσον η Canonical ήδη έχει σχετικό παράθυρο μέσα στις ρυθμίσεις, όπου μπορείτε να καταχωρήσετε τα στοιχεία εισόδου.

Βεβαίως, αν η επεξεργασία των αρχείων σας περιορίζεται σε έγγραφα Word, φύλλα Excel και παρουσιάσεις στο Powerpoint, μπορείτε να συνδεθείτε στο office.com μέσα από οποιονδήποτε σύγχρονης τεχνολογίας browser, είτε τρέχετε MacOs, είτε Windows, είτε Linux, απ’ όπου μπορείτε να τρέχετε on line αυτές τις εφαρμογές και να αποθηκεύετε τα αρχεία σας κατ’ ευθείαν στο onedrive, (όχι όμως και στο icloud).

Screenshot from 2018-10-31 17-14-19.png

Με το Google drive τα πράγματα είναι καλύτερα, αφού το περιεχόμενό του μπορείτε να το βλέπετε μέσα από το Files, τον file explorer του Ubuntu, υπό την προϋπόθεση, φυσικά, ότι θα καταχωρήσετε τα ανάλογα διαπιστευτήρια στους online accounts, μέσα στις ρυθμίσεις. Δεν μπορείτε να αντιγράψετε ή να μετακινήσετε αρχεία, αλλά μπορείτε να τα ανοίγετε και να τα αποθηκεύετε κατ’ ευθείαν εκεί. Δείτε τη σχετική εικόνα, να πάρετε μια γεύση…

Μια εξαιρετική περίπτωση cloud είναι το Mega. Κάνοντας εγγραφή στο Mega, έχετε αυτομάτως 50GB δωρεάν χώρο, ενώ η Νεοζηλανδική φίρμα παρέχει και ειδικό client, συμβατό με Windows και με MacOs και με Android και iOS, αλλά και με τις δημοφιλέστερες διανομές Linux, ώστε να έχετε αρκετό χώρο, μεγάλη ευελιξία και πλήρως αυτόματο συγχρονισμό σε όλες τις συσκευές σας.


Από Office, τί κάνουμε;

Το Ubuntu φέρει προεγκατεστημένο το Libre Office, που υποστηρίζει τα αρχεία του Ms Office, αλλά έχει παλιομοδίτικο στυλ, με pulldown menu κι όχι καρτέλες. Καλόν είναι να κρατήσετε και να χρησιμοποιήσετε αυτό, ενώ, όπως ήδη σας έχω αναφέρει, μέσα από το office.com μπορείτε να χρησιμοποιείτε τις τρεις κύριες εφαρμογές του Ms Office, έχοντας όμως τη δυνατότητα αποθήκευσης μόνον on line, στο onedrive. Ε, για τζάμπα δεν είναι και λίγο!


Μουσική και ταινίες

Εδώ το πράγμα χρειάζεται το πείραγμά του. Αποφύγετε τον ενσωματωμένο media player και εγκαταστήστε τον VLC, που τα βλέπει και τα παίζει όλα. Φυσικά, αυτό θα το κάνετε μέσα από τη σχετική πύλη του Ubuntu. Θα κάνετε κλικ στο πλήκτρο Ubuntu Software ώστε να ανοίξει το σχετικό παράθυρο, θα πληκτρολογήσετε στα τυφλά VLC και ως διά μαγείας θα εμφανισθεί το πλαίσιο αναζήτησης, καθώς και το σχετικό εύρημα μετά από καναδυό δευτερόλεπτα. Επάνω σ’ αυτό θα κάνετε κλικ και στη συνέχεια θα ακολουθήσετε τις οδηγίες στην οθόνη.


Και για το σερφάρισμα;

Το Ubuntu φέρει προεγκατεστημένο τον Firefox, ο οποίος διατίθεται και για Windows και MacOs, ενώ το ίδιο ισχύει και για τον Chrome, την Opera και τον Vivaldi. Αυτοί οι τέσσερις browsers έχουν τη δυνατότητα εγγραφής στο περιβάλλον τους, ώστε να συγχρονίζετε τους σελιδοδείκτες σας σε όλες τις συσκευές σας.

Κι εκείνο το εξ αποστάσεως; Να δεις το λεν…
 

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Μηνύματα
25.051
Reaction score
20.464
Screenshot from 2018-10-09 10-58-40.png

Το Teamviewer μπορείτε να το κατεβάσετε κατ’ ευθείαν από τον ιστότοπο του κατασκευαστή του. Kάνετε κλικ στο πλήκτρο Download, επάνω δεξιά στη σελίδα, ώστε να μεταβείτε στην αντίστοιχη σελίδα. Ανεξαρτήτως αν ο ιστότοπος ανιχνεύσει αυτόματα το λειτουργικό σύστημα που εκείνη τη στιγμή τρέχει ο υπολογιστής σας, κάντε κλικ στο link του Linux και στη συνέχεια επιλέξτε να κατεβάσετε το αρχείο που αντιστοιχεί σε Ubuntu / Debian – και μάλιστα στην 64μπιτη εκδοχή του. Το αρχείο αυτό θα έχει επέκταση ονόματος .deb και μπορείτε να το “τρέξετε” κάνοντας δεξί κλικ πάνω του και επιλέγοντας “Open with software install”. Αμέσως να ανοίξει το σχετικό παράθυρο, όπου μπορείτε να πατήσετε το πράσινο πλήκτρο “Install” και να εγκαταστήσετε την εφαρμογή. Μόλις ολοκληρωθεί η εγκατάσταση, το παράθυρο αυτό θα παραμείνει ανοιχτό και τη θέση του πρασίνου πλήκτρου εγκατάστασης θα έχει καταλάβει το κόκκινο πλήκτρο αφαίρεσης. Μα, τώρα αμέσως αφαίρεση; Καλά – καλά δεν προλάβαμε να το εγκαταστήσουμε το προγραμματάκι; Βεβαίως και “κανονικά”, το παράθυρο θα έπρεπε να κλείνει, όπως συμβαίνει σε όλα τα “σωστά” λειτουργικά συστήματα. Τί τα θέλετε, είναι κι αυτή μια ακόμη “κουλαμάρα” που θα συναντήσετε στο Linux. Και μη πεταχτεί κανένας λινουξοπαπάρας τώρα να μου πει ότι εδώ είναι Linux και αυτά που ήξερα να τα ξεχάσω! Δηλαδή, έλεος! Δείτε το και εντελώς ψυχρά και λογικά. Πόση είναι η πιθανότητα, να θέλει κάποιος να απομακρύνει κάτι που μόλις -μόλις!- εγκατέστησε; Μηδέν!
 

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Μηνύματα
25.051
Reaction score
20.464
Δίκην επιλόγου

Μόλις λίγα 24ωρα πριν γραφούν αυτές εδώ οι γραμμές, η IBM ανακοίνωσε την πρόθεσή της να εξαγοράσει τη Red Hat έναντι ποσού 34 δις δολλαρίων, ώστε να ενισχύσει την ανταγωνιστική της παρουσία στην διεθνή αγορά υπηρεσιών cloud. Η Red Hat είναι μια αμερικανική εταιρεία IT consulting σε μεγάλες επιχειρήσεις, η τεχνογνωσία της είναι άρρηκτα δεμένη με το Linux και αυτήν την εποχή το προσωπικό της αριθμεί περίπου 13000 άτομα. Αυτό το γεγονός είναι μόνο μια ένδειξη της τεραστίας δυναμικής του Linux στις μεγάλες επιχειρήσεις, στην αγορά των server, των mainframe, ακόμη και στους υπερυπολογιστές, πράγμα μάλλον αναμενόμενο, καθώς πρόκειται για ένα λειτουργικό σύστημα με σχεδόν ανεξάντλητες δυνατότητες κλιμάκωσης, χαρακτηριστικό που κληρονόμησε από τον πρόγονό του, το Unix.

Όμως, παρά την πρωτοκαθεδρία του εκεί, η διείσδυση του Linux στους οικιακούς υπολογιστές και τις μικρές επιχειρήσεις είναι πάρα πολύ μικρή, αμελητέα. Αυτό μάλλον συμβαίνει για δύο λόγους: Είτε διότι η κοινότητα του Linux δεν θέλει να το καταστήσει ελκυστικό στην μεγάλη μάζα των χρηστών, είτε διότι απέτυχε να το κάνει. Ο,τιδήποτε από τα δύο κι αν συμβαίνει και παρά την επάρκεια των δύο ανταγωνιστών του, προσωπικώς φρονώ πως το Linux αξίζει πολύ καλύτερης τύχης, αξίζει τουλάχιστον να διπλασιάσει το ποσοστό διείσδυσής του στην αγορά των οικιακών υπολογιστών. Ωστόσο, για να γίνει αυτό, θεωρώ πως προϋποτίθενται κάποια πράγματα. Τι πρέπει να γίνει:

1. Το θέμα της ασφάλειας. Αν θίξετε σε κάποια συζήτηση το θέμα της ασφάλειας των λειτουργικών συστημάτων, όλο και κάποιο πορωμένο λινουξοξυλάγγουρο θα πεταχτεί - σαν να μην πω τί- και θα σας κουνάει το δάχτυλο μπροστά στη μύτη σας, μιλώντας με θριαμβευτικό ύφος και σχεδόν ψιθυριστά, δίκην δημοδιδασκάλου, λέγοντάς σας πόσο ασφαλές είναι το Linux και πόσο τρύπια είναι τα Windows, και ότι πρέπει να έχουμε ισχυρά πασγουωρντ, γιατί αλλιώς η Ανθρωπότητα κινδυνεύει και τον Γαλαξία μας θα τον κάνει μια χαψιά η μαύρη τρύπα που παραμονεύει στη γωνία. Ανοησίες στο πάτερο! Επί του προκειμένου, δεν μιλάμε για server κάποιου υπουργείου, ούτε για το σύστημα διοίκησης πυρός του Ελληνικού Ναυτικού, ούτε για τα σχέδια του επομένου iPhone. Εδώ μιλάμε για desktop. Ντέσκτοπ! Που έχει το κάθε ανθρωπάκι να κάνει τη δουλίτσα του όμορφα κι απλά και χωρίς πολλά – πολλά, και όταν -όταν, λέγω- το κρίνει απαραίτητο ή αναγκασθεί εκ των πραγμάτων, τότε και μόνον τότε να καθορίσει πάσγουωρντ εισόδου στο σύστημα. Δηλαδή, αυτό που προτείνω είναι, να καταργηθεί η απαίτηση password στη δημιουργία του προφίλ χρήστη. Όπως γίνεται στα Windows. Επίσης, πρέπει να είναι ξεκλείδωτο και το default key ring. Αυτή δηλαδή η επιμονή, να ζητάει το σύστημα password από τον χρήστη κάθε φορά που θα ανοίγει κάποιον browser που έχει αποθηκευμένα password καταντά ενοχλητική. Πολύ ενοχλητική. Πάρα πολύ ενοχλητική. Θα γίνει μια, θα γίνει δυό, θα γίνει τρεις και μετά ο χρήστης, ή θα επιδείξει κάποια καλόπιστη υπομονή και θα την ψάξει και θα ξεκλειδώσει το keyring μονίμως, ή θα ξεστομίσει μια προστακτική σεξουαλικού περιεχομένου, θα ξηλώσει το Linux και θα βάλει Windows.

2. Το θέμα της διεπαφής. Εσείς ποιο desktop θα προτιμούσατε; Το Gnome ή το KDE; Και με ποια διανομή; Αυτή που περιέχει και το Brasero, ή την άλλη που αντί για τον Firefox έχει εγκατεστημένον τον Chromium; Κακά τα ψέματα. Μπορεί η ποικιλία και η πολυμορφία να κάνουν τον οποιοδήποτε πορωμένο λινουξά να αισθάνεται σαν πιτσιρικάς μέσα σε ζαχαροπλαστείο, αλλά απωθούν την μάζα των απλών χρηστών. Πρέπει ολόκληρη η κοινότητα να έλθει σε συνεννόηση – άντε καλά, όνειρα θερινής νυκτός! Όπου λαλούν πολλοί μαλ… γκουχ! Τέλος πάντων, πάμε πάλι. Πρέπει μόνη της η Canonical να το πάρει επάνω της και να βαπτίσει τη διανομή της ΕΠΙΣΗΜΗ. OLOSCU! The Οfficial Linux Operating System for the Common User. Και πρέπει αυτή τη διανομή να την αποσφαλματώσει κι άλλο, να την κάνει ακόμη πιο όμορφη, ακόμη πιο πρακτική. Πώς θα γίνει αυτό; Ενσωματώνοντας το Brasero, καθώς και το Dash-to-panel shell extension, ώστε, αν θέλει ο χρήστης, να το ενεργοποιεί και να έχει μια και μόνη ράβδο εργασιών στην κάτω πλευρά της οθόνης. Μάλιστα, πρέπει αυτή η ρύθμιση να συμπεριληφθεί και στην αρχή, κατά την εγκατάσταση του συστήματος. Αυτή η εργονομική προσέγγιση θα ενισχύσει τη δυναμική της εξάπλωσης του Linux στον πολύ κόσμο, διότι του είναι πιο γνώριμη.

3. Το θέμα του reset. Αμφότερες οι σύγχρονες εκδόσεις των Windows και του MacOs ενσωματώνουν τη δυνατότητα αυτο-επανεγκατάστασης του συστήματος, ώστε να έλθει σε «φρέσκια» κατάσταση – σαν να εγκαταστάθηκε προ λεπτού. Αυτή η δυνατότητα υπάρχει επίσης και σε όλα τα προηγμένα κινητά τηλέφωνα. Ερευνώντας το θέμα, ανακάλυψα ένα προγραμματάκι ονόματι Resetter που δηλώνει πως κάνει ακριβώς αυτό στο Linux. Επαναφέρει μια διανομή Debian ή Ubuntu σε στοκ κατάσταση. Το εγκατέστησα και το έτρεξα και - μαντέψτε! – δεν δούλεψε. Αυτή η δυνατότητα πρέπει να ενσωματωθεί στο Ubuntu και να δουλεύει. Πάντοτε και απρόσκοπτα. Ο,τιδήποτε κι αν είναι μεταγενέστερα εγκατεστημένο στο σύστημα.

4. Το θέμα της ταχύτητας. Όλες τις προαναφερθείσες διανομές τις δοκίμασα σε ένα ταπεινό λαπτοπάκι της Lenovo με επεξεργαστή Intel N2840, που είναι ένας αργός επεξεργαστής, κατάλληλος μόνο για όχι απαιτητικό σερφάρισμα, για σύνταξη μικρών κειμένων και φύλλων υπολογισμού, και για καμιά ταινία. Κι όμως, σε περιβάλλον Windows, η αίσθηση που αποκομίζει κανείς απ’ αυτό το ταπεινό μηχανάκι είναι αρκετά ευχάριστη, καθώς η αποκρισιμότητα του κλικ και το animation των παραθύρων είναι πιο ομαλά, πιο «ζωντανά». Δεν συνέβη το ίδιο και στο Linux, διότι προφανώς ο driver των γραφικών είναι πολύ βασικός και τελικά μάλλον ανεπαρκής. Το πρόβλημα υποστήριξης του Linux με κατάλληλους drivers δεν είναι πρόσφατο. Σε κάποιες περιπτώσεις στο παρελθόν, έπρεπε να γίνει ακόμη και reverse engineering για να κατασκευασθεί αποτελεσματικός driver. Και βεβαίως, με το Linux θα ασχοληθούν σοβαρά οι κατασκευαστές του hardware μόνον εάν αυτό αυξήσει το μερίδιό του στην καταναλωτική αγορά.

5. Το θέμα της εκτίμησης. Ναι, σας το λέω ανοικτά. Η δωρεάν διανομή του αποτελεί πρόβλημα, αποτελεί παράγοντα ανασταλτικό της εξάπλωσης του Linux στην αγορά. Για να αρχίσει να το εκτιμάει ο κόσμος, πρέπει να το πληρώνει. Η περιφρόνηση είναι πολύ κοντινή φίλη του τζάμπα.

Όλα αυτά θα προσδώσουν στο Linux – ώπα, λάθος, πάμε πάλι. Όλα αυτά θα προσδώσουν στο Ubuntu το βασικό πράγμα που του λείπει. Ταυτότητα. Για να γίνουν, όμως, χρειάζεται πολύ μεγάλη προσπάθεια, όχι μόνον επί των τεχνικών, αλλά και αλλού. Χρειάζονται άνθρωποι που να αγαπούν το Linux αλλά να έχουν και ευρύτητα πνεύματος και μεγάλη ηγετική ικανότητα, ενώ πρέπει να παραγκωνίσουν όλα τα βαρίδια, όλους αυτούς τους ελεεινούς, κομπλεξικούς, γραφικούς, κοντόφθαλμους τύπους, που το καταδυναστεύουν για να ταΐζουν την απύθμενη κομπορρημοσύνη του αθλίου και αδηφάγου τους Eγώ. Μόνον τότε το Linux θα γίνει αυτό που αξίζει. Και αυτό δείχνει να μπορεί να το επιτύχει μόνον η Canonical με το Ubuntu. Κανένας άλλος.
 

wnet

Nearfieldένιος
Μηνύματα
4.433
Reaction score
15.081
Χρησιμοποιώ Linux για χρόνια παράλληλα με τα windows, κυρίως Debian ως server και αν και δοκίμασα διάφορες διανομές, έμεινα και στο σπίτι με Debian (για να έχω όσο το δυνατόν πιο κοινά πράγματα με τους Server Debian που χρησιμοποιώ ώστε να διευκολύνομαι κάπως στη ...γνώση που χρειάζεται).
Διαβάζοντας όοολα τα παραπάνω, κοντοστάθηκα και χαμογέλασα στον ορισμό του "απλού χρήστη" γιατί είναι κάτι που χρησιμοποιώ τακτικά....
Ως απλό χρήστη ορίζω (δε διαφέρει και πολύ ο ορισμός μου από το δικό σου) αυτόν που βλέπει ταινίες, ακούει μουσική, χρησιμοποιεί social media, συμπληρώνει καμιά αίτηση, μέρισμα και φορολογική δήλωση Online και διαβάζει και καμιά είδηση στα sites. Άντε οι "προχωρημένοι" απλοί χρήστες (!) ρετουσάρουν και καμιά φωτό.
Τα περισσότερα από τα παραπάνω γίνονται με τα ίδια προγράμματα που θα τα έκαναν και με τα windows... Vlc, Firefox. 'Αντε να βάλουμε και ένα Libre Office και ένα Gimp και καλύψαμε και τα υπόλοιπα...
Δοκίμασα λοιπόν σε κάποιους τέτοιους απλούς χρήστες να βάλω linux... Κάποιοι από αυτούς ήταν προχωρημένης ηλικίας (π.χ. ήθελαν να μιλάνε με τα παιδιά τους στη Γερμανία...) όλα τα "πειραματόζωα" μου όμως είχαν ένα κοινό χαρακτηριστικό.... ελάχιστη, σχεδόν μηδενική (κάποιοι) εμπειρία με υπολογιστές.... ήξεραν απλά να χρησιμοποιούν ποντίκι...
Για τουλάχιστον ένα χρόνο!!! δε με ενόχλησε κανένας.... όλοι έκαναν αυτό που ήθελαν και τους το είχα μάθει και είχαν προχωρήσει και 2 βήματα παραπέρα.... όταν με ενόχλησαν, δεν το έκαναν γιατί κάτι δε δούλευε αλλά απλά επειδή τρώγοντας έρχεται η όρεξη και ήθελαν να κάνουν και παραπάνω πράγματα.... συνεχίζω μετά από χρόνια να τους επισκέπτομαι πολύ σπάνια γιατί πλέον κάνουν και τα Updates μόνοι τους....!
Το προσωπικό μου συμπέρασμα λοιπόν είναι πως αν είναι για κάποιους το linux .... είναι για τους απλούς χρήστες! (ή για τους πολύ τρελλαμένους ή επαγγελματίες του χώρου αλλά αυτοί είναι άλλο κεφάλαιο....)
Σίγουρα δεν κάνει καθόλου αν είσαι gamer (αν και γίνονται βήματα με το Steam) ή έχεις ανάγκη να χρησιμοποιήσεις κάποιο πρόγραμμα που δεν έχει εναλλακτική και τρέχει σε max ή windows.
 
Last edited:

Μηνύματα
12.831
Reaction score
10.048
Θέλω να δοκιμάσω Linux αλλά πάντα μπερδευόμουν με όοοολες αυτές τις διανομές.
Μετά το παραπάνω κείμενο νομίζω ότι πλέον μπορώ να κατεβάσω την προτεινόμενη και να την δοκιμάσω.
 


Τελευταια Μηνυματα

Staff online

  • Zizik
    Chauncey Gardiner * tl;dr *

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.317
Μηνύματα
2.858.309
Members
37.894
Νεότερο μέλος
tassos249
Top