Luxman DVA-250 (review)

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Μηνύματα
15.897
Reaction score
301
Luxman DVA-250

Μετά από αρκετό καιρό συνύπαρξης (περίπου 2 μνήνες) με το universal player της Luxman κατάφερα να ξεκλέψω λίγο χρόνο για να γράψω μία μικρή κριτική.

Ας ξεκινήσουμε όμως με τα βασικά



Το Luxman DVA-250 έρχεται σε ασημί χρώμα. Το πρώτο πράγμα που σου κάνει εντύπωση μόλις το πάρεις στα χέρια σου είναι το βάρος του, 5,5 ολόκληρα κιλά! Και η εξήγηση είνα απλή. Το σασί είναι φτιαγμένο εξολοκλήρου από παχύ αλουμίνιο. Η δε πρόσοψη πάχους περίπου 2cm είναι από ένα μονοκόμματο κομμάτι βουρτσισμένου αλουμινίου. Ποιότητα κατασκευής λοιπόν που παραπέμπει σε
μηχανήματα πολλάπλάσιας αξίας. Οι διαστάσεις του είναι τυπικές (440 x 300 x 99 mm) και δεν θα προβληματίσει κανέναν στην τοποθέτησή του. Το player στηρίζεται σε 4 ποδαράκια που όμως δεν είναι ρυθμιζόμενα.



Παρατηρώντας την πρόσοψη παρατηρούμε από τα αριστερά τον κυκλικο διακόπτη έναυσης με το μπλε led του (το οποίο ανάβει μόλις κλείσουμε το μηχάνημα). Στην συνέχεια υπάρχουν δύο ομάδες των τεσσάρων πλήκτρων τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς είτε για να ενεργοποιήσει το setup του dvd player, είτε για να πλοηγηθεί μέσα στα μενού ενός dvd. Ιδιαίτερα η τελευταία λειτουργία είναι φοβερα χρήσιμή. Μετά περνάμε στην οθόνη ενδείξεων του dvd player, η οποία σε μπλε πάλι χρώμα έχει τις τυπικές ενδείξεις, συν ότι μας πληροφορεί για το μέσο που αναπαράγεται. Ακριβώς από πάνω βρίσκεται το συρταράκι του μηχανισμού ανάγνωσης. Η συσκευή μπορεί να αναπαράγει δισκάκια DVD, CD, DVD Audio, SACD, Dolby Digital, dts. Εκτος των παραπάνω μπορεί να δεχθεί μία πληθώρα από διαφορετικά δισκάκια και format(δέχεται CD-R, CD-RW, DVD-R, DVD-RW, DVD+RW, VCD, SVCD, MP3 from 64 - 320K, WMA version 9.0, KODAK CD and Fuji CD). Καθόλου άσχημα. Τέλος στα δεξιά της οθόνης βρίσκονται τα κλασσικά πλήκτρα αναπαραγωγής (Play, stop, pause etc, etc). Η μοναδική έλλειψη που μπορώ να βρω από την πρόσοψη, είναι αυτή της εξόδου για ακουσικά. Όταν έθεσα με e-mail το θέμα στους ανθρώπους της εταιρίας μου είπαν ότι το θεώρησαν περιττό να την περιελάβουν στα σχέδιά τους μιας που υπάρχει έξοδος για ακουστικά στους ενισχυτές της εταιρίας (και μάλιστα με suround).



Ας περάσουμε τώρα στο πίσω μέρος της συσκευής. Ξεκινώντας από τα δεξιά προς τα αριστερά θα δούμε ότι το πίσω μέρος χωρίζεται σε 4 τμήματα. Το πρώτο ανήκει στις αναλογικές εξόδους ήχου και περιλαμβάνει την έξοδο 5.1 , την στερεοφωνική έξοδο. Στο δεύτερο τμήμα υπάρχουν οι ψηφιακές έξοδοι ήχου (οπτική και ομοαξονική). Στην συνέχεια υπάρχει το τμήμα των εξόδου video, όπου υπάρχει μία έξοδος composite, μία s-video και ένα scart. Τέλος στο τελευταίο τμήμα υπάρχει η έξοδος συνιστωσών, η οποία μπορεί να δώσει και προοδευτικό σήμα τόσο σε PAL όσο και σε NTSc (PAL 576i, 576p και NTSC 480i, 480p). Το καλώδιο τροφοδοσίας βρίσκετε στην δεξιά άκρη του player και δεν είναι αποσπώμενο. Η μοναδική, αλλά πολύ σοβαρή έλλειψη είναι αυτή της ψηφιακής εξόδου εικόνας (HDMΙ ή DVI). Η συγκεκριμένη έλλειψη είναι το πρώτο πράγμα (και ίσως το μοναδικό) που θα πρέπει να αλλάξει άμεσα στο player αυτό.



Το εσωτερικό της συσκευής τώρα είναι "αραιοκατοικημένο". Στο αριστερό άκρο διακρίνουμε την πλακέτα τροφοδοσίας. Οι πιο παρατηρητικοί θα διακρίνουν ένα φερίτη στο καλώδιο τροφοδοσιας ρεύματος. Στο κέντρο δεσπόζει ο μηχανισμός ανάγνωσης της RMC (model RL-S880) ο οποίος χρησιμοποιεί σύστημα ανάγνωσης από την Sanyo. Ακριβώς από πίσω βρίσκεται και η πλακετα αποκωδικοποίησης του οπτικού και ηχητικού σήματος. Το DAC του ήχου είναι το CS4382 (192 KHz/ 24-Bit).



Για το τέλος άφησα το τηλεχειριστήριο, το οποίο είναι φοβερό. Δεν περιμένεις σίγουρα να βρεις κάτι τέτοιο σε αυτή την κατηγορία τιμής. Μεταλλικό (και αρκετά βαρύ) με ένα μεγάλο αριθμό πλήκτρων και ένα κόκκινο LED που ανάβει όποτε πατάμε κάποιο πλήκτρο. Το τηλεχειριστήριο μπορεί να διαχειριστεί και τους ραδιοενισχυτές της εταιρίας, αλλά και μπορεί να προγραμματιστεί για να διαχειρίζεται video, tv, και κασετόφωνα. Μοναδική ένσταση το μικρό μέγεθος των πλήκτρων του χειριστηρίου.


Τι είδα, τι άκουσα

Ξεκινώντας δε θα κρύψω ότι η κριτική σε ένα universal player πάντα με προβλημάτιζε. Ως τι θα πρέπει να αξιολογηθεί, ως μηχάνημα εικόνας ή ως μηχάνημα ήχου. Τελικά αποφάσισα να επικεντρώσω το ενδιαφέρον μου στον ήχο, και απλά να πω και 2-3 πραγματάκια για την εικόνα του.

Το Luxman λοιπόν συνδέθηκε στο πολυκάναλο σύστημά μου και αφέθηκε 2-3 μέρες να παίζει μόνο του για να "στρώσει". Στην συνέχεια, άρχισα το σκάλισμα των μενού. Τα μενού του εμφανίζονται με OSD στην οθόνη της TV και έτσι οι ρυθμίσεις είναι παιχνιδακι. Οι ρυθμίσεις είναι λίγες αλλά ουσιαστικές. Η βασική ρύθμιση που έκανα , στον τομέα του ήχου, ήταν να δηλώσω τα ηχεία μου (τα μπροστά μπορούν να ρυθμιστούν σαν large μονο) αλλά και να δηλώσω την προτίμισή μου για δικάναλη αναπαραγωγή των SACD.



Λόγω του μεγάλου διαστήματος συνύπαρξης με το μηχάνημα το δοκίμασα με διάφορα είδη μουσικής, απο κλασσική, μέχρι punk χρησιμοποιόντας κυρίως Cd και DVD-Audio. Ας ξεκινήσουμε πρώτα με την απόδοσή του σαν CD player. Σίγουρα όπως και με τα περισσότερα Universal Players θα μπορούσε κάποιος να πάρει καλύτερη απόδοση από ένα stand alone cd player της ίδιας κατηγορίας τιμής (στο εξωτερικό το Luxman πωλείτε από 600€-750€ αναλόγως της χώρας). Αυτό δεν σημαίνει ότι ο ήχος του είναι κακός, αλλά έχει συγκεκριμένα μειονεκτήματα. Σε κομμάτια πληθωρικά με μέτριες ηχογραφήσεις, σου δίνει την αίσθηση ότι κάπου χάνει το feeling, ή καλύτερα αναπαράγει τα μουσικά δρώμενα καθαρά μηχανηστικά. Αν του δώσεις όμως μία πιο απλή εγγραφή ή μία καλύτερη ηχογράφηση δεν έχει κανένα πρόβλημα να αποδώσει σωστά. Σίγουρα όμως αν κάποιος το πάρει για Audio player θα πρέπει να σκεφτεί την λύση ενός εξωτερικού DAC. Το συνέδεσα σε 2-3 διαφορετικά DAC και διαπίστωσα ότι τα πηγαίνει σχετικά καλά και σαν οδηγός. Ο μηχανισμός ανάγνωσης είναι λίγο θορυβώδης (πράγμα που θα φανεί μόνο σε χαμηλόφωνες ακροάσεις) και θέλει καλά φροντισμένα δισκάκια. Η παραμικρή ανωμαλία (γρατζουνιά, χτύπημα) στην επιφάνεια του δίσκου "διαβάζετε" και δημιουργεί παράσιτα στον ήχο.Επιγραμματικά θα μπορούσα να πω ότι η ποιότητα αναπαραγωγής CD είναι λίγο πάνω από αυτή ενός player της οικονομικής κατηγορίας.



Σε μουσικά DVD που το δοκίμασε τα αναπαρήγαγε χωρίς πρόβλημα και μπορώ να πω ότι ξεπέρνούσε σε απόδοση το Panasonic RA61 που έχω. Το ίδιο καλή ήταν και η αναπαραγωγή του ηχητικού τμήματος διαφόρων ταινιών. Ο ενσωματομένος αποκωδικοποιητής κανει αρκετά καλή δουλειά. Μόνο ένσταση ότι πολλές φορές το κεντρικό κανάλι έπαιζε λίγο πιο δυνατά από τα υπολοιπα (πράγμα που ρυθμίζεται φυσικά).

Σαν DVD-Audio player όμως το μηχάνημα πραγματικά απογειώνεται. Η υψηλότερη ανάλυση του μέσου φαίνεται από την πρώτη νότα που θα ακούσει κάποιος. Οι χροιές γίνονται πιο φυσικές, και η στερεοφωνική εικόνα ανοίγει διάπλατα. Σίγουρα θα υπάρχουν καλύτεροι αναπαραγωγείς DVD-Audio αλλά σίγουρα θα ανήκουν σε μια πολύ υψηλότερη κατηγορία τιμής. Τέλος τα ίδια λίγο πολύ ισχύουν και για την αναπαραγωγή SACD. Κι εκεί οι διαφορές είναι εμφανείς. Στην συνέχεια αποφάσισα να κάνω ενα μικρό blind test. Αγγάρεψα την γυναίκα μου να παίξει το ρόλο του ακροατηρίου και ενάλλασα το Cd layer με την πολυκάναλη έκδοση και την δικάναλη έκδοση σε μερικά SACD. Ακόμα και το ελάχιστα "εκπαιδευμένο" αυτί της κατάλαβε τις διαφορές με την πρώτη. Τελικά (και χωρίς να ξέρει τι ακούσει κάθε φορά) επέλεξε ως πιο σωστό άκουσμα την δικάναλη έκδοση του SACD.



Στην εικόνα τώρα... Το Luxman δίνει μια καλή εικόνα τόσο σε TV όσο και σε projector. Δοκιμάστηκε τόσο με προοδετικό όσο και με απλό σήμα, και φυσικά προτιμώ την εικόνα του προοδευτικού σήματος. Σίγουρα όμως η έλλειψη HDMI εξόδου είναι σοβαρό μειονέκτημα, από την στιγμή που ακόμη και budget players πλέον διαθέτουν ψηφιακή έξοδο εικόνας.

Συμπερασματικά τώρα έχουμε ένα καλό DVD_Audio/SACD player, ένα συμαπθητικό CD player και ένα καλό DVD player ενσωματωμένα σε ένα πακέτο. Μειονέκτημα η μή ύπαρξη HDMI εξόδου, ο "θορυβώδης" μηχανισμός και η "προτίμηση" που δείχνει σε καλοπεριποιημένα δισκάκια.

Σίγουρα όμως αν κυκλοφορούσε στην αγορα θα είχε σοβαρό ανταγωνισμό από το Denon DVD1920 και από τα φθηνά universal players της Pioneer...
 


Μηνύματα
4.496
Reaction score
2
Re: Luxman DVA-250

Σπύρο σωστός και επεξηγηματικός. :D
Σίγουρα κάποια στιγμή,που δεν είναι μακρυά,θα επικρατήσουν τα universal,φτάνει να υπάρχει και η ανάλογη δισκοθήκη απο τον χρήστη.

Εάν πάμε σε κατηγορίες των 5000 ευρώ και πάνω,όπως είχα γράψει παλαιότερα,οι διαφορές ακόμη και με πανάκριβα cd players είναι μηδαμινές ως ελάχιστες.
Εάν κάποιος ,όπως πχ εγώ,έχει αρκετά μουσικά Dvd ή και κάποια υψηλής ανάλυσης δισκάκια,sacd,dvdaudio και θέλει να τα ακούει όσο το δυνατόν σωστότερα,αλλά και να τα βλέπει,το universal είναι μονόδρομος. :)
 

Gebreselassie

Μαύρος!
Μηνύματα
30.910
Reaction score
2.524
Re: Luxman DVA-250

Η μεγάλη προσφορά των universal είναι ότι έκαναν προσιτά στον κόσμο νέα ψηφιακά φορμά (που ειδικά σε αυτές τις κατηγορίες τιμής δεν έχουν καμία σχέση με τα cd), καθώς και σωστή εικόνα...

Κατά τα άλλα ότι δίνεις... πέρνεις, σε κάθε φορμά.
 

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Μηνύματα
15.897
Reaction score
301
Re: Luxman DVA-250

Κάποια πραγματάκια που ξέχασα να πω...

Η πλακέτα μετατροπής/επεξεργασίας του σήματος χρησιμοποιεί εξαρτήματα SMD (με όλα τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας).

Επίσης στην Ολλανδία υπάρχει ήδη ετιαρία που τροποποιεί τα DVA250 ώστε να έχουν καλύτερη απόδοση και σαν CD player. Η εταιρία ονομάζεαι VM (για πληροφορίες δείτε στο http://www.audiomart.nl/dva250.htm). Το κόστος της μετατροπής είναι 200€ και οι αλλαγές έχουν να κάνουν κυρίως με τα στάδια της τροφοδοσίσς, αλλά και με τα υλικά στην πορεία του σήματος...
 

Μηνύματα
4.927
Reaction score
49
Re: Luxman DVA-250

Γιώργος(MAC)Αναμουρλίδης said:
Σπύρο σωστός και επεξηγηματικός. :D
Σίγουρα κάποια στιγμή,που δεν είναι μακρυά,θα επικρατήσουν τα universal,φτάνει να υπάρχει και η ανάλογη δισκοθήκη απο τον χρήστη.

Εάν πάμε σε κατηγορίες των 5000 ευρώ και πάνω,όπως είχα γράψει παλαιότερα,οι διαφορές ακόμη και με πανάκριβα cd players είναι μηδαμινές ως ελάχιστες.
Εάν κάποιος ,όπως πχ εγώ,έχει αρκετά μουσικά Dvd ή και κάποια υψηλής ανάλυσης δισκάκια,sacd,dvdaudio και θέλει να τα ακούει όσο το δυνατόν σωστότερα,αλλά και να τα βλέπει,το universal είναι μονόδρομος. :)
Δηλαδή να κρατήσω το Primare DVD30 λέτε??? :shock: :shock: :roll: :?:
 


Μηνύματα
4.496
Reaction score
2
Re: Luxman DVA-250

Sambalis said:
Γιώργος(MAC)Αναμουρλίδης said:
Σπύρο σωστός και επεξηγηματικός. :D
Σίγουρα κάποια στιγμή,που δεν είναι μακρυά,θα επικρατήσουν τα universal,φτάνει να υπάρχει και η ανάλογη δισκοθήκη απο τον χρήστη.

Εάν πάμε σε κατηγορίες των 5000 ευρώ και πάνω,όπως είχα γράψει παλαιότερα,οι διαφορές ακόμη και με πανάκριβα cd players είναι μηδαμινές ως ελάχιστες.
Εάν κάποιος ,όπως πχ εγώ,έχει αρκετά μουσικά Dvd ή και κάποια υψηλής ανάλυσης δισκάκια,sacd,dvdaudio και θέλει να τα ακούει όσο το δυνατόν σωστότερα,αλλά και να τα βλέπει,το universal είναι μονόδρομος. :)
Δηλαδή να κρατήσω το Primare DVD30 λέτε??? :shock: :shock: :roll: :?:
Το έχεις συγκρίνει με κάποιο αντίστοιχης κατηγορίας cd?
Πάντως για το συγκεκριμένο μοντέλο,έχω ακούσει πολύ καλά λόγια και κριτικές. :)
 

Μηνύματα
4.927
Reaction score
49
Re: Luxman DVA-250

Γιώργος(MAC)Αναμουρλίδης said:
Sambalis said:
Γιώργος(MAC)Αναμουρλίδης said:
Σπύρο σωστός και επεξηγηματικός. :D
Σίγουρα κάποια στιγμή,που δεν είναι μακρυά,θα επικρατήσουν τα universal,φτάνει να υπάρχει και η ανάλογη δισκοθήκη απο τον χρήστη.

Εάν πάμε σε κατηγορίες των 5000 ευρώ και πάνω,όπως είχα γράψει παλαιότερα,οι διαφορές ακόμη και με πανάκριβα cd players είναι μηδαμινές ως ελάχιστες.
Εάν κάποιος ,όπως πχ εγώ,έχει αρκετά μουσικά Dvd ή και κάποια υψηλής ανάλυσης δισκάκια,sacd,dvdaudio και θέλει να τα ακούει όσο το δυνατόν σωστότερα,αλλά και να τα βλέπει,το universal είναι μονόδρομος. :)
Δηλαδή να κρατήσω το Primare DVD30 λέτε??? :shock: :shock: :roll: :?:
Το έχεις συγκρίνει με κάποιο αντίστοιχης κατηγορίας cd?
Πάντως για το συγκεκριμένο μοντέλο,έχω ακούσει πολύ καλά λόγια και κριτικές. :)
Σπίτι μου όχι! Δεν τόχω συγκρίνει!!!
Ακόμα προσπαθώ να καλέσω έναν φίλο που του τόχω υποσχεθεί!!! :oops:
 


LUXMAN

Επαγγελματίας
Μηνύματα
1.993
Reaction score
69
Σπυρο καλησπερα . Απο που το προμηθευτηκες το LUXMAN ;
 



Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.581
Μηνύματα
2.864.928
Members
37.932
Νεότερο μέλος
JimmyP
Top