Microsoft vs. Linux vs. Mac (+Poll)

skaloumbakas

4Haris
Reaction score
1.677
Αν θα θέλατε να συνεισφέρετε με τις απόψεις σας (και με την ψήφο σας...)

http://aca.gr/forum/viewtopic.php?t=294

Αν δεν θέλετε εκεί, μπορείτε και εδώ - δεν είμαι παραπονιάρης...  :cry:
(Το poll όμως μόνον εκεί...  :mrgreen:  )

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Reaction score
307
windows (οταν το linux γίνει φιλικοτερο προς τον μέσο χρήστη και έχει σωστή υποστήριξη μπορεί να αλλάξω. Ως τότε όμως αναγκαστικά windows)

Reaction score
7
Tα Mac που ειναι...?

Δεν εχω δουλεψει το linux, ουτε απο μακρυα...

Και ποιος μου λεει οτι το linux δεν ειναι μια κρυφο-θυγατρικη του Bill, για να τραβηξει τους οχτρους του...

Για την ωρα Win (με AMD, ενω παντα ημουν Intelακιας)

Reaction score
5
Κοιτά να δεις που έχουμε και απαιτήσεις!

Τα windows είναι η απόλυτη έννοια του value for money και ακόμα περισσότερο!

Πέντε χρόνια που τα χρησιμοποιώ δεν πλήρωσα ποτέ!

Η αλήθεια είναι ότι στα XP μετά που εγκατέστησα το service pack1 δεν μου παρουσίασαν κανένα πρόβλημα..

:lol: :lol: :lol:

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Μιας και το poll δεν αφορά μόνο σε λειτουργικά desktop και home users δεν θα επικεντρωθώ εδώ.

Η προσωπική μου άποψη είναι ότι δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο αυτή τη στιγμή, συνολικά. Και λέω συνολικά γιατί σε επί μέρους θέματα η microsoft χάνει και είναι λογικό.

- Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις δουλεύουν με προϊόντα microsoft.
- Δεν είναι τυχαίο ότι ΚΑΜΙΑ σοβαρή εταιρεία τουλάχιστον που να ξέρω εγώ (και ξέρω πολλές...!), δεν δουλεύει με linux.
- Δεν είναι τυχαίο που πολλές επιχειρήσεις - βιομηχανίες, πρωτοπόροι στην μηχανογράφηση, γυρνάνε από άλλες πλατφόρμες σε microsoft. Και δεν μιλάω για linux και τέτοια. Μιλάω για novell, unix, as400, risc με aix και hewlett packard ux, ήτοι "σοβαρές" πλατφόρμες.

Και εδώ παιδιά είναι το "κουμπί". Καλώς ή κακώς την επικράτηση ή όχι της microsoft δεν την καθορίζουν "επαναστάτες" φοιτητές ή εμείς οι home users, αλλά μηχανογράφοι σε επιχειρήσεις. Η πλάκα είναι ότι μιλάμε για τoυς ίδιους ανθρώπους μερικά χρόνια μετά....! Οι ίδιοι άλλωστε διδάσκονται microsoft στα πανεπιστήμια και όχι κάτι διαφορετικό. Άντε και unix...
Kατ' εμέ ΔΕΝ υπάρχει καλύτερο περιβάλλον εργασίας από τα προϊόντα microsoft. Και όταν λέω καλύτερο δεν εννοώ το πιο user friendly αλλά το πιο πραγματικά λειτουργικό προϊόν σε απαιτητικά περιβάλλοντα όπως αυτά των επιχειρήσεων (και όχι του r&d πανεπιστημίων ή σχολείων). Και όσο περνάν τα χρόνια η ψαλίδα θα ανοίγει και δεν θα κλείνει όπως πολλοί νομίζουν, αφού η microsoft έχει σύμμαχο τους χώρους μετάδοσης πρωτογενούς γνώσης (σχολεία, πανεπιστήμια) και φυσικά όλη τη βιομηχανία hardware.
ΝΑΙ είναι πανάκριβα σε σχέση με τα linux πχ, ΝΑΙ έχουν αρκετά προβλήματα και ΝΑΙ πρέπει να είσαι πολύ γνώστης για να κάνεις δουλειά. Αλλά έτσι είναι αυτά τα πράγματα. Με πορδές, ήτοι με εφαρμογούλες σε linux από πιτσιρικάδες, δεν στήνονται μαγαζιά και έτσι δεν μπορεί κανένας επιχειρηματίας να τα εμπιστευτεί. Λίγοι προσπάθησαν, πολύ λίγοι τα κατάφεραν και τελικά σπατάλησαν σε ανθρωποώρες πολλά περισσότερα χρήματα από το αν πήγαιναν εξ αρχής στην γνωστή λύση (που τότε φαινόταν ακριβή).
Και επειδή τα χρόνια περνάνε και η microsoft αντί να χάνει, δυναμώνει, στο μέλλον αν της καπνίσει πιστεύω ότι ακόμη και τα πλυντήρια πιάτων ms s/w θα έχουν... (είδατε τι γίνεται με τα κινητά...).

Τέλος το θέμα mac, είναι κακώς τοποθετημένο στο poll. Και εξηγούμαι.
Εκτός από τα αμερικανάκια που μόνο σε κάτι τέτοια το παίζουν αντιδραστικοί, πουθενά αλλού δεν χρησιμοποιείται ευρέως. Και εκεί βέβαια το ποσοστό χρηστών δεν έχει καμία σχέση με του ανταγωνιστή.
Μιλάμε για συγκεκριμένο προϊόν με μικρή γκάμα εφαρμογών και ανύπαρκτη παρουσία παγκοσμίως στο business ΙΤ. Τι δίκτυα να στήσεις άλλωστε με τι server, τι βάσεις δεδομένων κλπ...
Άρα μιλάμε για ένα καταπληκτικό κατά τα άλλα προϊόν που απευθύνεται στην κατηγορία σχεδιαστές, αρχιτέκτονες, διαφημιστές, ειδικές εφαρμογές τέλως πάντων. Συνεπώς η σύγκριση είναι άνιση.

Reaction score
0
Μιας και το poll δεν αφορά μόνο σε λειτουργικά desktop και home users δεν θα επικεντρωθώ εδώ.

Η προσωπική μου άποψη είναι ότι δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο αυτή τη στιγμή, συνολικά. Και λέω συνολικά γιατί σε επί μέρους θέματα η microsoft χάνει και είναι λογικό.

- Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις δουλεύουν με προϊόντα microsoft.
- Δεν είναι τυχαίο ότι ΚΑΜΙΑ σοβαρή εταιρεία τουλάχιστον που να ξέρω εγώ (και ξέρω πολλές...!), δεν δουλεύει με linux.
- Δεν είναι τυχαίο που πολλές επιχειρήσεις - βιομηχανίες, πρωτοπόροι στην μηχανογράφηση, γυρνάνε από άλλες πλατφόρμες σε microsoft. Και δεν μιλάω για linux και τέτοια. Μιλάω για novell, unix, as400, risc με aix και hewlett packard ux, ήτοι "σοβαρές" πλατφόρμες.

Και εδώ παιδιά είναι το "κουμπί". Καλώς ή κακώς την επικράτηση ή όχι της microsoft δεν την καθορίζουν "επαναστάτες" φοιτητές ή εμείς οι home users, αλλά μηχανογράφοι σε επιχειρήσεις. Η πλάκα είναι ότι μιλάμε για τoυς ίδιους ανθρώπους μερικά χρόνια μετά....! Οι ίδιοι άλλωστε διδάσκονται microsoft στα πανεπιστήμια και όχι κάτι διαφορετικό. Άντε και unix...
Kατ' εμέ ΔΕΝ υπάρχει καλύτερο περιβάλλον εργασίας από τα προϊόντα microsoft. Και όταν λέω καλύτερο δεν εννοώ το πιο user friendly αλλά το πιο πραγματικά λειτουργικό προϊόν σε απαιτητικά περιβάλλοντα όπως αυτά των επιχειρήσεων (και όχι του r&d πανεπιστημίων ή σχολείων). Και όσο περνάν τα χρόνια η ψαλίδα θα ανοίγει και δεν θα κλείνει όπως πολλοί νομίζουν, αφού η microsoft έχει σύμμαχο τους χώρους μετάδοσης πρωτογενούς γνώσης (σχολεία, πανεπιστήμια) και φυσικά όλη τη βιομηχανία hardware.
ΝΑΙ είναι πανάκριβα σε σχέση με τα linux πχ, ΝΑΙ έχουν αρκετά προβλήματα και ΝΑΙ πρέπει να είσαι πολύ γνώστης για να κάνεις δουλειά. Αλλά έτσι είναι αυτά τα πράγματα. Με πορδές, ήτοι με εφαρμογούλες σε linux από πιτσιρικάδες, δεν στήνονται μαγαζιά και έτσι δεν μπορεί κανένας επιχειρηματίας να τα εμπιστευτεί. Λίγοι προσπάθησαν, πολύ λίγοι τα κατάφεραν και τελικά σπατάλησαν σε ανθρωποώρες πολλά περισσότερα χρήματα από το αν πήγαιναν εξ αρχής στην γνωστή λύση (που τότε φαινόταν ακριβή).
Και επειδή τα χρόνια περνάνε και η microsoft αντί να χάνει, δυναμώνει, στο μέλλον αν της καπνίσει πιστεύω ότι ακόμη και τα πλυντήρια πιάτων ms s/w θα έχουν... (είδατε τι γίνεται με τα κινητά...).

Τέλος το θέμα mac, είναι κακώς τοποθετημένο στο poll. Και εξηγούμαι.
Εκτός από τα αμερικανάκια που μόνο σε κάτι τέτοια το παίζουν αντιδραστικοί, πουθενά αλλού δεν χρησιμοποιείται ευρέως. Και εκεί βέβαια το ποσοστό χρηστών δεν έχει καμία σχέση με του ανταγωνιστή.
Μιλάμε για συγκεκριμένο προϊόν με μικρή γκάμα εφαρμογών και ανύπαρκτη παρουσία παγκοσμίως στο business ΙΤ. Τι δίκτυα να στήσεις άλλωστε με τι server, τι βάσεις δεδομένων κλπ...
Άρα μιλάμε για ένα καταπληκτικό κατά τα άλλα προϊόν που απευθύνεται στην κατηγορία σχεδιαστές, αρχιτέκτονες, διαφημιστές, ειδικές εφαρμογές τέλως πάντων. Συνεπώς η σύγκριση είναι άνιση.
:(
Νίκο, θα παρακαλούσα να αποφεύγεις τέτοιους χαρακτηρισμούς, ως προς τους χρήστες Mac. Ότι δε ξέρουμε δε χρειάζεται να το φτύνουμε κιόλας, έτσι δεν είναι; Εγώ δεν είμαι "αντιδραστικό αμερικανάκι" που λες (αμφιβάλλω αν υπάρχουν και τέτοια φρούτα άλλωστε), ασχολούμαι πάνω από 15 χρόνια με υπολογιστές, έχω δοκιμάσει και τα τρία λειτουργικά που αναφέρετε εδώ (είμαι τεχνικός δικτύου σε μια μεγάλη εταιρία με όλα τα μηχανάκια να παίζουν Windows), αλλά το αγαπημένο μου πράγμα είναι να γυρίσω σπίτι μου στο τέλος της ημέρας και να ανοίξω τον mac μου.
Δεν είναι ανάγκη να τα ισοπεδώνουμε όλα. Και για την ιστορία σου αναφέρω, ότι με την έλευση εδώ και 3 περίπου χρόνια του λειτουργικού MacOS X, βασισμένο απόλυτα πάνω στο πανίσχυρο UNIX (όπως και το Linux άλλωστε), πολλά πράγματα έχουν αλλάξει, πολλοί Mac servers στήνονται ανά τον κόσμο και οι πελάτες της Apple επεκτείνονται και σε άλλους τομείς πέρα από τους Γραφίστες/Designers/CAD/Aρχιτέκτονες...
Τέλος να σου κάνω μια ερώτηση: Αν δεν έβρισκες τα Windows XP Pro στη ζούλα, θα έδινες τα 440 Ευρώ που ζητάει ( http://www.shop21.gr/product_softwa...=9038&MSCSID=LBR05DDTRH8Q8HKPLA5ASHNQ3ASQBRP9 ) ;
Γιατί το Linux είναι δωρεάν, ως γνωστόν και η καινούργια έκδοση του MacOS X, η Panther κοστίζει 150 Ευρώ. Λοιπόν αν δεν ήσουν πειρατής, θα το σκεφτόσουν πολύ να σκάσεις 440 Ευρώ για το λειτουργικό σου και 810 (!!!) Ευρώ για το Office σου ( http://www.shop21.gr/product_softwa...14889&MSCSID=LBR05DDTRH8Q8HKPLA5ASHNQ3ASQBRP9 ), ενώ το Linux στα προσφέρει δωρεάν και ο Mac ζητάει 150 Ευρώ (έχει προεγκατεστημένο το Appleworks).
Είδατε λοιπόν που συγκρίνετε ανόμοια πράγματα; :twisted:

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Φίλε Αντώνη δεν φτύνω κανέναν. Αν παρουσιάστηκε αλλιώς, ζητώ συγγνώμη.
Στην πραγματικότητα δεν διαφωνούμε γιατί κι εγώ λέω ότι συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα. Λέω:
"Άρα μιλάμε για ένα καταπληκτικό κατά τα άλλα προϊόν που απευθύνεται στην κατηγορία σχεδιαστές, αρχιτέκτονες, διαφημιστές, ειδικές εφαρμογές τέλως πάντων. Συνεπώς η σύγκριση είναι άνιση. "

Κι εγώ της δουλειάς είμαι και σε μεγαλούτσικη εταιρεία δουλεύω και μπορώ να σε καταλάβω γιατί έχω δουλέψει και σε mac. Πρέπει να παραδεχτούμε όμως ότι η επέκταση της apple στους υπόλοιπους τομείς μηχανογρήφησης είναι ακόμη σε εμβριακό επίπεδο. Εγώ τουλάχιστον δεν έχω δει τέτοιους server που να μην ασχολούνται δηλαδή με εξειδικευμένα θέματα αλλά με συνολικές μηχανογραφήσεις erp συστήματα κλπ. Συνεπώς το πόσο καλή είναι σε αυτούς τους τομείς, που καλώς η κακώς καθορίζουν την αγορά και αποδίδουν "σκήπτρα" στην μία ή την άλλη εταιρεία δεν το έχουμε δει.
Και προς Θεού αυτά δεν τα λέω γιατί ζω πουλώντας τέτοια προϊόντα (εσύ προφανώς τα στήνεις), αλλά προσπαθώ να είμαι αντικειμενικός.

Τώρα όσο έχει να κάνει με το κόστος του κάθε προϊόντος είναι άλλο καπέλο στο οποίο νομίζω ότι αναφέρθηκα ήδη.

Reaction score
0
ΟΚ Nίκο! Τώρα συμφωνούμε. Εγώ στην Apple έχω να προσάψω πολλά, για να μην φανώ και πορωμένος:
1) Την ανικανότητα άμεσης παράδοσης προϊόντος. Τουλάχιστον 2 βδομάδες αναμονής για νέο προϊόν.

2) Την όχι και τόσο καλή υποστήριξη (αν κάτι πάθει ο mac σου, χμμμ...)

3) Την όχι 100% εγγενή υποστήριξη των Ελληνικών ακόμα. Χρειάζεται να δώσεις παραπάνω λεφτά για την "Ελληνική έκδοση"

4) Για μένα τα προϊόντα της Apple θα έπρεπε να έχουν πολύ μεγαλύτερο distribution στην αγορά και όχι να περιορίζονται στην αντιπροσωπεία και σε 2-3 εξουσιοδοτημένους μεταπωλητές - αν δεν μπορείς να το βρεις, δεν μπορείς να το αγοράσεις.

Αυτά.

Michael Iatrou

Συντονιστής
Reaction score
0
Μια μάλλον άστοχη σύγκριση: μια εταιρεία, ο kernel ενός λειτουργικού συστήματος και ένα προϊόν...

Κύριε Σκαλούμπακα είστε μάλλον μπερδεμένος! Δεδομένου δε ότι είμαι ο πρώτος που το παρατηρεί, μάλλον θα ήταν άσκοπο να σχολιάσω απόψεις...

Ή μάλλον, θα κάνω μια εξαίρεση...

AXA! Ώστε καμία σοβαρή και μεγάλη εταιρεία δεν ασχολείται με το Linux...
Άρα φαντάζομαι ότι η Oracle, η IBM, η Sun, η Dell, το Google είναι μικρές εταιρειούλες που αναπτύσσουν / χρησιμοποιούν / εμπορεύονται / προωθούν το GNU/Linux και το OSS και μπορούμε να τις αγνοήσουμε.

Yeah, right...

Χρήστος Ακρατόπουλος

Επίτιμο μέλος
Reaction score
53
Δεν πρέπει να ξεχνάμε 2-3 πράγματα...

1. Τα windows είναι μια καθαρή αντιγραφή του λειτουργικού συστήματος της aple.

Από το 1986 που είδα πρώτη φορά στην ζωή μου mac μέχρι την έλευση των windows 95 δεν έπιασα ποτέ στα χέρια μου pc. Παράθυρα, κύλιση, εικονίδια κλπ και γενικά user friendly λειτουργικό είχε η aple 10 πριν τα windows 95.

2. H microsoft μία μαγκιά έκανε. Επέτρεψε σιωπηρά την πειρατία. Τα mac τα παίρνεις πακέτο με το λειτουργικό μαζί. Αυτό είναι ίσως πρόβλημα marketing. Από την άλλη γύρω από τα pc δραστηριοποιούνται χιλιάδες εταιρίες, άρα η επιτυχία ήταν δεδομένη. Όταν όμως θέλεις σταθερότητα και επιδόσεις πας σε mac. Γι' αυτό και χρησιμοποιούνται από όλους αυτούς τους επαγγελματίες που είπατε.

3. Το linux είναι ένα λειτουργικό που σίγουρα έχει βρει τον δρόμο του σε πάρα πολλές εφαρμογές. Όμως δυστυχώς δύσκολα θα μπει στα σπίτια γιατί δεν υποστηρίζεται από πολλές εφαρμογές. Είναι όμως σαφώς πιο εύελικτο από τα windows.

4. H microsoft με ένα μέτριο προιόν και πολύ καλή στρατηγική marketing (ουσιαστικά κυκλοφορεί ελεύθερο το πρόγραμμα για τους home users και άρα γίνεται υποχρεωτικό για εργασίες γραφείου στις επιχειρήσεις) κατάφερε να ελέγχει την αγορά. Όμως βέβαια επί της ουσίας αυτό είναι αθέμιτος ανταγωνισμός...

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
AXA! Ώστε καμία σοβαρή και μεγάλη εταιρεία δεν ασχολείται με το Linux...
Άρα φαντάζομαι ότι η Oracle, η IBM, η Sun, η Dell, το Google είναι μικρές εταιρειούλες που αναπτύσσουν / χρησιμοποιούν / εμπορεύονται / προωθούν το GNU/Linux και το OSS και μπορούμε να τις αγνοήσουμε.

Yeah, right...
Τι λες τώρα ρε Μιχάλη? Μου φαίνεται ότι εσύ μπερδεύτηκες..
Ξέρεις πόσα μηχανήματα - server πουλάει η IBM με windows πλατφόρμες, πόσα με τις δικές της και πόσα με linux? Πόσες από τις τεχνολογίες της απλά δεν παίζουν σε linux? Το ότι τα τελευταία χρόνια προσπαθούν να βάλουν όλοι το linux στη γκάμα τους (και να γράψουν από κάτω ότι είναι συμβατοί) με πάση θυσία είναι επειδή είναι γ@αμιστερή πλατφόρμα, επειδή είναι τζάμπα ή επειδή είναι η μόδα και το αντίπαλο δέος?
Μη τρελαθούμε κιόλας. Όλες αυτές οι κινήσεις κατ' αρχάς είχαν να κάνουν με την κρίση της παγκόσμιας αγοράς στην πληροφορική. Δεν πέρασε πολύς καιρός που "χάσαμε" έναν κολοσσό, αν τον θυμάστε... Compaq την έλεγαν (και αυτοί στα τελευταία τους βγάλανε pc με linux)...

Ξέρεις τι γίνεται... μιλάμε για απλή, ατόφεια κοροϊδία. Δεν μπορεί να μου λέει η Oracle ή η IBM (που φυσικά δεν το λένε ευθέως), ότι προτείνουν linux επειδή είναι τζάμπα και όταν έρθει η ώρα να πληρώσεις τα δικά τους s/w, τις δικές τους πλατφόρμες να τα πληρώνεις τρίδιπλα από αυτά της microsoft...

Να σου δώσω ένα παράδειγμα αλητείας? Αν είσαι της δουλειάς θα το καταλάβεις.
- Θέλω να στήσω έναν database server σε cluster OK?
Η microsoft λέει ότι πρέπει να πάρω windows advanced server και sql με τους αντίστοιχους χρήστες ή να αγοράσω CPU licenses (απεριόριστους χρήστες δηλαδή με βάση του πόσες cpu έχει η μηχανή μου).
- Ξέρεις? λέει ο κουτοπόνηρος...Αν βάλουμε linux, δεν πληρώνουμε τα windows και θα βάλουμε oracle. Και αφού αγοράσουν τη μηχανή και βάλουν το linuxάκι τους, πέρνουν τηλέφωνο στην oracle η οποία απαιτεί την αγορά των διπλών client επειδή είναι cluster.... Ε τον δέρνεις τώρα ή σε λίγο?! Να πόσο φθηνοί είναι οι άλλοι κατασκευαστές.
Είναι απαράδεκτο να μιλάνε εταιρείες όπως η ΙΒΜ, η oracle ή ΠΡΟΣ ΘΕΟΥ η SUN για φθηνό λογισμικό. Όλα έχουν μια εξήγηση και συνήθως αυτή είναι εμπορική. Φθηνό s/w = περισσότερα λεφτά για κάτι άλλο. Ξέρεις πόσο κάνει ένας server sun, ένας ibm risc, ένας hp ux κι ένα as400 σε σχέση με τα intel based + windows?...
Κάτι κάναμε τώρα δηλαδή... Προωθούν, εμπορεύονται και αναπτύσσουν τι ρε Μιχάλη αυτοί που λες? αυτό που δεν τους έχει κοστίσει τίποτα? Δεν είναι εμπορική απάτη αυτό? Αλλά συγγνώμη, εμπορικές απάτες κάνει μόνο ο bill gates. ΞΥΠΝΑΤΕ όλοι ίδιοι είναι!!!

Να πω και το άλλο? Επειδή ζούμε στην Ελλάδα δηλαδή... Εγώ είμαι ένα μαγαζί που θέλω μια μηχανογραφησούλα. Βρες μου μια εταιρεία που να προτείνει εγκατάσταση erp οποιουδήποτε Έλληνα ή ξένου κατασκευαστή σε linux....
Βρες μου μια εταιρεία που να δουλεύει με as400 (θεωρώ ότι είναι οι σταθερότερες μηχανές μακράν) και στα pc τους να μην έχουν office.
Και εδώ δεν είναι μπανανία. Σε όλον τον κόσμο έτσι είναι φίλε. Είναι όλοι ηλίθιοι?

Και τέλως πάντων επειδή ξεφύγαμε. Οι λόγοι που ανέφερες δεν νομίζω ότι ισχύουν. Και κυρίως γιατί εγώ σου μίλησα για εταιρείες στην αγορά με ανάγκες μηχανογράφησης που δεν καλύπτονται από οτιδήποτε άλλον πλην microsoft ή στην καλύτερη περίπτωση μεικτής πλατφόρμας, (εμπορικές, παραγωγικές, βιομηχανίες) κι εσύ για κατασκευαστές - πωλητές. Και ξαναλέω ότι άλλο πράμα τα OSS, τα linux, το r&d, η άρνηση της παγκόσμιας αγοράς και ιδίως των χρηστών και των προγραμματιστών να κρέμονται από τις διαθέσεις του bill gates...., και άλλο η πραγματικότητα. Να μου πεις για τις ωραίες ανοιχτές πλατφόρμες, για την ελεύθερη γνώση, για τις πατέντες κλπ να σου πω πολύ ωραία. Η πραγματικότητα όμως είναι αυτή που ανέφερα. Δες τι μηχανογραφήσεις μπαίνουν σε αμερικάνικες και ευρωπαϊκές εταιρείες. Αυτό κρίνει το ποιός είναι ο βασιλιάς και ήτοι καλύτερος ή χειρότερος θέλουμε δεν θέλουμε, όχι εμείς, ούτε καν τα πανεπιστήμια. ΝΑΙ η microsoft έκλεψε ιδέες και κώδικα, ΝΑΙ είναι οι παγκόσμιοι νταβατζήδες αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι η μεγαλύτερη και σοβαρότερη εταιρεία λογισμικού παγκοσμίως και δεν τίθεται ούτε μια στο δις αμφιβολία για το ποιός (δικαιωματικά) θα επικρατεί για τα επόμενα 200 χρόνια..!

Τώρα, στο σπίτι σας κάντε ότι θέλετε. Ο Μιχάλης έχει linux, ο Χρήστος Mac κι εγώ windows, ο καθένας για τους λόγους μας. Σημαίνει κάτι αυτό?

p.s. Ελπίζω να μην παρεξηγηθώ Μιχάλη συζήτηση κάνουμε.....

Reaction score
0
Νομίζω ότι είναι άστοχο να συγκρίνουμε διαφορετικά πράγματα.
Είναι σαν να θέλουμε να συγκρίνουμε Τζίπ, Super Car και οικογενειακό αυτοκίνητο.
Το καθένα στο είδος του.
Σίγουρα κάθε πλατφόρμα έχει κάνει βήματα και προς τις άλλες κατευθύνσεις, όπως και με τα αυτοκίνητα όπου έχουν βγει π.χ. τα SUV ή οι sport εκδόσεις οικογενειακών.
Μέχρι όμως να μπορέσουν και να φτάσουν στο απόλυτο όπου όλοι θα έχουν παντρέψει όλους τους κόσμους υπάρχει δρόμος.
Δεν πάνε και πολλά χρόνια που για να πάρεις πληκτρολόγιο για έναν apple έπρεπε να δώσεις τα τριπλά από ότι για ένα PC και που έπρεπε να είσαι «μάγος» προκειμένου να έχεις Ελληνικά σε linux.
Το ότι η apple κράτησε μια κλειστή πολιτική της έδωσε τη δυνατότητα για καλύτερη ποιότητα προϊόντων και μεγάλη σταθερότητα μειώνοντας όμως την ανάπτυξη του λειτουργικού της στην αγορά, με αποτέλεσμα να μην είναι «χρήσιμο» στον καθένα. (Ας θυμηθούμε πόσο έκανε ένα floppy για Mac πριν από μερικά χρόνια και πόσο για PC ή πόσο έκανε ο φτηνότερος εκτυπωτής)
Το linux πάλι έχει κληρονομήσει ένα πυρήνα από το UNIX (το απόλυτο για μένα OS) αλλά η ανάπτυξή του που στηρίχθηκε στην καλή θέληση των ανά τον κόσμο ελεύθερων developer του έχει δώσει μια δυσχρηστία και μια πολυπλοκότητα που του «χαλάει το όνομα»…
Η Microsoft ακολούθησε ένα άλλο δρόμο. Τα άφησε όλα ελεύθερα και εξελίχθηκαν από μόνα τους. Και εκεί δημιουργήθηκε ένα μπάχαλο που το πληρώνουμε με το τίμημα της σταθερότητας αλλά το κέρδος μάλλον είναι μεγαλύτερο γιατί κακά τα ψέματα τα PC μπήκαν παντού και με μικρό κόστος τόσο αγοράς όσο και συντήρησης.
Βήματα έχουν γίνει από όλες τις πλευρές, και η apple έγινε προσιτή και βρίσκεις λύσεις και το linux φιλικότερο και τα windows σταθερότερα.
Μέχρι όμως να μπορείς να πεις εύκολα σε κάποιο επιχειρηματία βάλε linux ή apple για την μηχανογράφηση σου υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα.
Δρόμος πολύ υπάρχει και για να χτίσης ένα HTPC σε αυτά τα λειτουργικά αλλά και πολύ απλά για να βρεις μια γραμματέα που να ξέρει κάτι περισσότερο από office.
Και ο απλός πιτσιρικάς που θέλει να παίζει και κανένα παιχνίδι (καλός ή κακός από εκεί ξεκινάει ένα μεγάλο κομμάτι την εξοικείωση του με τους Η/Υ) τι θα πάρει;
Πριν από 20 χρόνια ήταν η Microsoft αιτία που πήρα το πρώτο μου PC και σήμερα είναι η Microsoft αιτία για αυτό που έχω…
Γιατί τα windows είναι τόσο open source όσο τους επιτρέπει να εξελίσσονται φτηνά, και σε πολλές διαφορετικές εφαρμογές. Από σοβαρές business εφαρμογές μέχρι παιχνίδια και από τον ήχο μέχρι την εικόνα.
Βέβαια καθώς είπα όλα εξελίσσονται και έτσι τώρα και η Microsoft ακριβαίνει, κλείνετε και αποκτά μια πιο ελιτίστική συμπεριφορά. Έχει βάλει όμως τέτοιες βάσεις που της επιτρέπουν να το κάνει και της δίνουν αυτό το αβαντάζ.
Μην ξεχνάμε ότι πάντα μια εταιρεία ήταν και ότι business is business.

Michael Iatrou

Συντονιστής
Reaction score
0
Ξέρεις πόσα μηχανήματα - server πουλάει η IBM με windows πλατφόρμες, πόσα με τις δικές της και πόσα με linux? Πόσες από τις τεχνολογίες της απλά δεν παίζουν σε linux? Το ότι τα τελευταία χρόνια προσπαθούν να βάλουν όλοι το linux στη γκάμα τους (και να γράψουν από κάτω ότι είναι συμβατοί) με πάση θυσία είναι επειδή είναι γ@αμιστερή πλατφόρμα, επειδή είναι τζάμπα ή επειδή είναι η μόδα και το αντίπαλο δέος?
Στο προηγούμενο μήνυμα σου ήσουν κατηγορηματικός ότι καμία μεγάλη εταιρεία δεν χρησιμοποιεί GNU/Linux. Τώρα φτάσαμε να μιλάμε για το πόσα συστήματα με GNU/Linux πουλάει η IBM... καλά πάμε.

Όταν λοιπόν η Τάδε εταιρεία υποστηρίζει το GNU/Linux, το κάνει και για τους τρεις λόγους που αναφέρεις:
1) Γιατί είναι ΠΟΛΥ καλύτερο από τα Windows.
2) Επειδή ως software είναι δωρεάν.
3) Επειδή έδωσε και πάλι πνοή στην αγορά των UNIX (aka είναι στη μόδα)

Και για έναν ακόμη:

4) Είναι Open Source, μπορούν να το αλλάξουν και να το φέρουν στα μέτρα τους!

Όταν ολόκληρη IBM σταματάει το development του AIX για χάρη του GNU/Linux, μη μου λες ιστορίες για αγρίους!

Ξέρεις τι γίνεται... μιλάμε για απλή, ατόφεια κοροϊδία. Δεν μπορεί να μου λέει η Oracle ή η IBM (που φυσικά δεν το λένε ευθέως), ότι προτείνουν linux επειδή είναι τζάμπα και όταν έρθει η ώρα να πληρώσεις τα δικά τους s/w, τις δικές τους πλατφόρμες να τα πληρώνεις τρίδιπλα από αυτά της microsoft...
To GNU/Linux είναι ένα λειτουργικό σύστημα. Αυτό και μόνο αυτό είναι free, όλα τα άλλα όχι! Αλλά και πάλι, το θέμα δεν είναι μόνο το free, είναι καλύτερο!

Αν έχεις κάνει development και administration τόσο σε Windows όσο και σε UNIX, θα ξέρεις ότι η διαφορά είναι Datsun με Rolls Royce!

Να σου δώσω ένα παράδειγμα αλητείας? Αν είσαι της δουλειάς θα το καταλάβεις.
- Θέλω να στήσω έναν database server σε cluster OK?
Η microsoft λέει ότι πρέπει να πάρω windows advanced server και sql με τους αντίστοιχους χρήστες ή να αγοράσω CPU licenses (απεριόριστους χρήστες δηλαδή με βάση του πόσες cpu έχει η μηχανή μου).
- Ξέρεις? λέει ο κουτοπόνηρος...Αν βάλουμε linux, δεν πληρώνουμε τα windows και θα βάλουμε oracle. Και αφού αγοράσουν τη μηχανή και βάλουν το linuxάκι τους, πέρνουν τηλέφωνο στην oracle η οποία απαιτεί την αγορά των διπλών client επειδή είναι cluster.... Ε τον δέρνεις τώρα ή σε λίγο?!
Τι σχέση έχουν όλα αυτά; Εδώ μιλάμε για το πιο λειτουργικό είναι καλύτερο! Ακόμη κι αν το GNU/Linux είχε το ίδιο κόστος με τα Windows, εγώ στον server μου πάλι το πρώτο θα ήθελα να έχω!

Να πόσο φθηνοί είναι οι άλλοι κατασκευαστές.
Είναι απαράδεκτο να μιλάνε εταιρείες όπως η ΙΒΜ, η oracle ή ΠΡΟΣ ΘΕΟΥ η SUN για φθηνό λογισΚαι φίλτατε, όταν παίρνεις Sunμικό. Όλα έχουν μια εξήγηση και συνήθως αυτή είναι εμπορική. Φθηνό s/w = περισσότερα λεφτά για κάτι άλλο. Ξέρεις πόσο κάνει ένας server sun, ένας ibm risc, ένας hp ux κι ένα as400 σε σχέση με τα intel based + windows?...
Κάτι κάναμε τώρα δηλαδή... Προωθούν, εμπορεύονται και αναπτύσσουν τι ρε Μιχάλη αυτοί που λες? αυτό που δεν τους έχει κοστίσει τίποτα? Δεν είναι εμπορική απάτη αυτό? Αλλά συγγνώμη, εμπορικές απάτες κάνει μόνο ο bill gates. ΞΥΠΝΑΤΕ όλοι ίδιοι είναι!!!
Δεν με ενδιαφέρει αν κερδίζουν περισσότερα ή λιγότερα, με ενδιαφέρει να κάνω τη δουλειά μου με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο! Με ενδιαφέρει το λειτουργικό σύστημα να είναι σταθερό, ασφαλές, αξιόπιστο, να μην απαιτεί τα απίστευτα resources και να ξέρω πως αν κάτι δεν πάει καλά, μπορώ να το φτιάξω μόνος μου, δεν περιμένω καμία MS να βγάλει patches!

Και ναι, μπορεί ένα Sunάκι να κάνει ένα σωρό λεφτά περισσότερο από ένα PC + Windows, η αξιοπιστία του όμως, τόσο σε h/w όσο και σε s/w είναι τάξεις μεγέθους μεγαλύτερη! Αν έχεις δουλέψει σε Sun πλατφόρμα θα το ξέρεις αυτό!

Να πω και το άλλο? Επειδή ζούμε στην Ελλάδα δηλαδή... Εγώ είμαι ένα μαγαζί που θέλω μια μηχανογραφησούλα. Βρες μου μια εταιρεία που να προτείνει εγκατάσταση erp οποιουδήποτε Έλληνα ή ξένου κατασκευαστή σε linux....
Βρες μου μια εταιρεία που να δουλεύει με as400 (θεωρώ ότι είναι οι σταθερότερες μηχανές μακράν) και στα pc τους να μην έχουν office.
Και εδώ δεν είναι μπανανία. Σε όλον τον κόσμο έτσι είναι φίλε. Είναι όλοι ηλίθιοι?
Sorry, δεν είναι δικό μου πρόβλημα αν η Ελλάδα είναι τριτοκοσμική σε ότι σχετίζεται με IT. Πολύ περισσότερο, δεν μπορεί να θεωρηθεί σημείο αναφοράς για το ποιά είναι καλή πρακτική και ποιά όχι!
Επειδή όμως έχω εργασιακή εμπειρία σε US, σου λέω ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα σε όλο τον κόσμο!

Και τέλως πάντων επειδή ξεφύγαμε. Οι λόγοι που ανέφερες δεν νομίζω ότι ισχύουν. Και κυρίως γιατί εγώ σου μίλησα για εταιρείες στην αγορά με ανάγκες μηχανογράφησης [...]
Η μηχανογράφηση είναι ένα από τα χιλιάδες πράγματα που μπορεί να κάνει κάποιος με ένα υπολογιστικό σύστημα! Τώρα να θεωρείς ότι η μηχανογράφηση είναι ενδεικτικό του ποιό λειτουργικό σύστημα είναι καλύτερο, ε, τι να πω, είναι τουλάχιστον εξωπραγματικό!

p.s. Ελπίζω να μην παρεξηγηθώ Μιχάλη συζήτηση
Καμία παρεξήγηση προφανώς.
Παρόλα αυτά, δεν έχω σκοπό να συνεχίσω τη συζήτηση γιατί είναι προφανές ότι έχουμε ένα εντελώς διαφορετικό point of view για την αξία των Operating Systems στο IT.

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Ναι, η μηχανογράφηση είναι το κριτήριο και τίποτε άλλο δυστυχώς. Οτιδήποτε έχει σχέση με ιδιωτικές επιχειρήσεις και δημόσιο τομέα (φορείς, νοσοκομεία) και όχι βέβαια σχολές, πανεπιστήμια και home users!...
Σε δύσκολες επιχειρησιακές συνθήκες κρίνονται τα πράγματα όχι πόσο γρήγορα δουλεύει το tmpg encoder στο σπίτι μου...

Τες πα..., έχεις δίκιο για το διαφορετικό point of view.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.635
Members
38.584
Νεότερο μέλος
sofia_4