Mini DSP 2x4 / tweaks

Reaction score
1.173

ΠΡΟΣΟΧΗ: η παρακάτω αλλαγή εάν πραγματοποιηθεί να γίνει κατόπιν διαβάσματος και έχοντας γνώση βασικών ηλεκτρονικών.

======================================================

Έχω κάνει μια αλλαγή στο minidsp 2x4 και έχει λειτουργήσει μια χαρά το τελευταίο 6μηνο.

Αφαίρεσα τους τέσσερις πυκνωτές εξόδου που έχω σημαδέψει παρακάτω:

https://drive.google.com/open?id=0BzyR9HA_Z2OZeFdzTnZMcDYtSnM

Στην θέση τους μπήκαν παλιά high end κλαδεμένα συρματάκια dale από κατασκευές.:D

Λόγο του ότι όλοι οι τελικοί που διαθέτω έχουν πυκνωτές στην είσοδο είναι κρίμα και άδικο να υπάρχουν άλλοι τόσοι εν σειρά.

Οι πυκνωτές που αφαίρεσα είναι της Nichicon σειρά muse, δεν είναι της πλάκας αλλά είναι ηλεκτρολυτικοί εν σειρά.:(

Μετά την αλλαγή διαπίστωσα βελτίωση σε όλο το φάσμα που ακούνε τα κουφά μου αφτιά :D, η διαύγεια και η λεπτομέρεια που έδωσε είναι ιδιαίτερα σημαντική για να μην πραγματοποιήσει κάποιος την αλλαγή αυτή.

Σημαντικό είναι να γνωρίζει όποιος προβεί στην παρακάτω ενέργεια ότι θα πρέπει να ελέγξει εάν στην είσοδο των τελικών του υπάρχει πυκνωτής εν σειρά.
Ακόμα προσοχή θέλει εάν πουλήσει το συγκεκριμένο cross να ενημερώσει τον αγοραστή ή να επανατοποθετήσει ξανά τους πυκνωτές, κρίμα από τον θεό είναι.:focus:

Εάν κάποιος έχει προβεί στην αντίστοιχη αλλαγή ή και εάν ακόμα έχει αλλάξει κάτι άλλο με θετικά αποτελέσματα στο συγκεκριμένο cross κάντε post ελεύθερα.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.098
Πολύ σωστή η αλλαγή που έκανες, και πολύ σωστή η προϋπόθεση που αναφέρεις. ;)

Δοκίμασε αν δε βαριέσαι :p στη θέση των (μπλιαχ) ηλεκτρολυτικών, να βάλεις ένα πανασονικ πορτοκαλί. Να μας πεις αν ακούσεις διαφορά με και χωρίς αυτόν. ;)

Reaction score
1.173
Είμαι σίγουρος για τις διαφορές αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να μπω στην διαδικασία εκτός και εάν τους έβαζα σαν αναβάθμιση των muse.

Ούτος η άλλως τα οφέλη του mini είναι τόσα πολλά που θα το χρησιμοποιούσα και με 10 πυκνωτές εν σειρά.......:p

Reaction score
6.598
Eγω δεν καταλαβα τι εκανες και γιατι υπαρχουν εκει οι πυκνωτες?

Reaction score
11.759
Αποτρέπουν τη συσκευή να βγάλει συνεχές ρεύμα στην έξοδο.
[DOUBLEPOST=1488474620][/DOUBLEPOST]Συνήθως πολλοί ενισχυτές έχουν πυκνωτές στην είσοδο για αυτό ακριβώς το λόγο, για να μην αφήνουν συνεχές να μπει μέσα τους.
Για αυτό τους έβγαλε, για να μην υπάρχουν 2 φορές.

zakman35

Επαγγελματίας
Reaction score
4.008
Θα μπορούσες επίσης αντί να καταργήσεις τους ηλεκτρ/κούς, να κολλήσεις παράλληλα πυκνωτές 10-100nf polyester ή και καλύτερους, θα είχες παρόμοιο αποτέλεσμα.

Τώρα αν θες και άλλα κόλπα μπορείς να ασχοληθείς με τις εισόδους - εξόδους I2s που διαθέτει το minidsp.

Reaction score
1.173
Θα μπορούσες επίσης αντί να καταργήσεις τους ηλεκτρ/κούς, να κολλήσεις παράλληλα πυκνωτές 10-100nf polyester ή και καλύτερους, θα είχες παρόμοιο αποτέλεσμα.

Τώρα αν θες και άλλα κόλπα μπορείς να ασχοληθείς με τις εισόδους - εξόδους I2s που διαθέτει το minidsp.
Ευχαριστώ Χάρη, ναι έχω αρκετούς wima από mouser που είχα πάρει γενικά για κατασκευές.

Reaction score
1.173
Eγω δεν καταλαβα τι εκανες και γιατι υπαρχουν εκει οι πυκνωτες?
Αποτρέπουν τη συσκευή να βγάλει συνεχές ρεύμα στην έξοδο.
[DOUBLEPOST=1488474620][/DOUBLEPOST]
Δεν μπορούν να αποτρέψουν την συσκευή.

Βασικά κόβουν(φιλτράρουν) το dc που υπάρχει περίπτωση να βγει από τον pro σου και στην συνέχεια να πάει στα τελικά στάδια και τσουπ οι κώνοι έξω. :geek:
[DOUBLEPOST=1488484713][/DOUBLEPOST]Έχει δοκιμάσει κανείς το παρακάτω;
https://www.minidsp.com/products/minidspkits/2-x-in-8-x-out

Το σκέφτομαι για αγορά ή να βάλω στο παιχνίδι άλλο ένα minidsp για το τρίδρομο μου.

zakman35

Επαγγελματίας
Reaction score
4.008
Δεν το έχω δοκιμάσει αλλά νομίζω το 4χ10HD είναι ποιο συμφέρουσα λύση.

Αν περιορίζεσαι στην χρήση της αναλογικής εισόδου, τότε μπορείς αγοράζοντας ένα ακόμα minidsp 2x4 και το αντίστοιχο plugin να έχεις 4 δρόμους ανά κανάλι.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.428
Σε κάθε περίπτωση ένα σκέτο σύρμα είναι πολύ καλύτερο από οποιασδήποτε ποιότητας πυκνωτή ή συστοιχία πυκνωτών, οπότε δεν τίθεται θέμα αλλαγών.

Αυτό που θέλει προσοχή σε τέτοιες μετατροπές και δεν αναφέρθηκε είναι το εξής:
Στη περίπτωση ύπαρξης τάσης DC στην έξοδο του προηγούμενου σταδίου (Mini DSP εδώ) και ταυτόχρονη ύπαρξη αντίστασης (εισόδου) ή ποτενσιομέτρου (στάθμης) στην είσοδο του τελικού ενισχυτή, πριν τον πυκνωτή του κυκλώματος, υπάρχει θέμα.
Αυτό γιατί θα <<φορτώσει>> το κύκλωμα εξόδου του σταδίου (Mini DSP) στην περίπτωση αντίστασης, ενώ αν υπάρχει ποτενσιόμετρο, κατά τη ρύθμιση του, θα περνάει χαμηλής συχνότητας σήμα στον τελικό και θα ταλαιπωρεί τα woofers με διαδρομές μεγάλες.

Last edited:

Reaction score
1.173
Αυτό που θέλει προσοχή σε τέτοιες μετατροπές και δεν αναφέρθηκε είναι το εξής:
Στη περίπτωση ύπαρξης τάσης DC στην έξοδο του προηγούμενου σταδίου (Mini DSP εδώ) και ταυτόχρονη ύπαρξη αντίστασης (εισόδου) ή ποτενσιομέτρου (στάθμης) στην είσοδο του τελικού ενισχυτή, πριν τον πυκνωτή του κυκλώματος, υπάρχει θέμα.
Αυτό γιατί θα <<φορτώσει>> το κύκλωμα εξόδου του σταδίου (Mini DSP) στην περίπτωση αντίστασης, ενώ αν υπάρχει ποτενσιόμετρο, κατά τη ρύθμιση του, θα περνάει χαμηλής συχνότητας σήμα στον τελικό και θα ταλαιπωρεί τα woofers με διαδρομές μεγάλες.
Δηλαδή γίνεται ένα R C φίλτρο έτσι;

Πέτρο στην περίπτωση αυτή εάν το ποντεσιόμετρο βρίσκεται στο τέρμα της διαδρομής λογικά δεν θα παρουσιάσει αυτό το φαινόμενο σωστά;
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων.:drinks:

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.428
Δηλαδή γίνεται ένα R C φίλτρο έτσι;

Πέτρο στην περίπτωση αυτή εάν το ποντεσιόμετρο βρίσκεται στο τέρμα της διαδρομής λογικά δεν θα παρουσιάσει αυτό το φαινόμενο σωστά;
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων.:drinks:
Σωστά. Αυτό συμβαίνει κατά τη μεταβολή και μόνο του ποτενσιομέτρου, μέχρι να σταθεροποιηθεί το πεδίο στα άκρα του πυκνωτή εισόδου του τελικού σταδίου.
Ως γνωστών ένας πυκνωτής φιλτράρει τις συνεχείς τάσεις και περνάει μόνο της μεταβλητές.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.896
Members
38.517
Νεότερο μέλος
DimAster