MP3 encoder

Reaction score
0
Ο στόχος μου είναι να αποθηκεύση μουσική από CD (wav) στο iPod (mp3) μια και με τη βάση σύνδεσης (craddle) για το Hi-Fi στο σπίτι και στο αυτοκίνητο, κάνει τη διαχείρηση της μουσικής παιχνίδι. (Tip: Η γυναίκα μου που δεν είναι tech addicted, ξετρελάθηκε! από τη βάση του iPod).
Στη μετατροπή από τα 1440 (bitrate) στα 128, το αποτέλεσμα είναι άθλιο, σε σπίτι και αυτοκίνητο. Στα 256 ή καλύτερα 320 τα πράγματα είναι πάρα πολύ καλά για καθημερινή μουσική και καλά για jazz, vocals & classic.
Για τη μετατροπή χρησιμοποιώ το Musicmatch και θέλω κάποιες ιδέες για κάτι καλύτερο. Προτείνετε κάποιο sofware?
Όταν κάνει κανείς το ανάποδο, δηλαδή από τα 128 ή τα 192 στα 320, ξέρει κανείς αν το αποτέλεσμα είναι το ίδιο αν περνούσε από τα 1440 στα 320? ή απλά μπουκώνει τη μουσική με ενδιάμεση πληροφορία, άσχετη με την αρχική.
Επειδή θα αρχίσω μια αναδιάρθρωση αρχείων 500-700Gb και δε θέλω να ανακαλύψω αργότερα ότι έγιναν χάλια, τι προτείνετε?

Ευχαριστώ

Reaction score
1
Το σιγουρο ειναι οτι από τα 128-192 στα 320 το αποτελεσμα δεν εχει καμμια σχεση με το 1440 στα 320.
Στην καλυτερη θα ακουγεται σαν 128 η 192.
Για μετατροπεα απο οτι ξερω τα περισσοτερα προγραμματα (GUI) χρησιμοποιουν τον LAME, και καποια τεστ τον βρισκουν απο τους καλυτερους.

Καποια απο τα τζαμπατζιδικα που τον χρησιμοποιουν ειναι και τα Αudiograbber και CDex .

O Audiograbber χρειαζεται και τον LAME σαν plugin απο οτι φαινεται.

Κωστα, πες και συ τιποτα! :happy_9:

Reaction score
0
Όσο αφορά την χρήση mp3, η συμπίεση σταθερού bitrate (CBR 320 kbps) δίνει θεωρητικά το καλύτερο αποτέλεσμα.

Υπάρχει και η δυνατότητα μη σταθερού bitrate, VBR με μέσο όρο 256 kbps.

Αυτό σημαίνει ότι στα δύσκολα σημεία ενός κομματιού, χρησιμοποίουνται περισσότερα bit με αποτέλεσμα να διατηρείται όσο το δυνατό περισσότερη πληροφορία από αυτά.

Απώλειες υπάρχουν πάντα στην συμπίεση από μεγαλύτερο bitrate σε μικρότερο (1441kbps σε 320,256,192...)

Θα πρότεινα για μια τέτοια προσπάθεια, χρήση συμπίεσης χωρίς απώλειες (lossless).

Με τον τρόπο αυτό θα μεταφερθούν τα τραγούδια σε σκληρό δίσκο, με το μισό περίπου μέγεθος από το αρχικό.

Για 700GB θα χρειαστεί ένας δίσκος τουλάχιστον 350GB, ή διαφορετικά ένα αρχείο 40ΜΒ θα γίνει περίπου 20ΜΒ.

Θα είναι όμως σε τέτοια μορφή, που αν αποσυμπιεστούν δεν θα έχουν καμιά διαφορά από το αρχικό wav.

Τέτοιου είδους codec, είναι οι:

1.Ανοιχτού κώδικα

-FLAC (http://flac.sourceforge.net)
-WAVPACK (http://www.wavpack.com)
-APE (http://www.monkeysaudio.com)

2.Κλειστού κώδικα

-WMA lossless (Microsoft)
-Apple lossless ή ALAC

Από τα παραπάνω, στο ιpod μπορούν να αναπαραχθούν απευθείας τα αρχεία που έχουν συμπιεστεί με Apple Lossless.

Με τον τρόπο πετυχαίνουνε αναπαραγωγή στην ποιότητα του αρχικού αρχείου, από ένα αρχείο στο μισό μέγεθος.

Επιπλέον, τα Lossless αρχεία μετατρέπονται ακριβώς όπως και τα wav σε mp3.

Το πρόβλημα που παρουσιάζεται είναι ότι το Musicmatch, δεν υποστηρίζει ALAC αρχεία.

Γενικότερα, οι codec κλειστού κώδικα, δεν έχουν μεγάλη συμβατότητα και διαλειτουργικότητα με τα περισσότερα player (software ή hardware), εκτός του ίδιου του κατασκευαστή.

Για δοκιμή θα μπορούσε αρχικά να χρησιμοποιηθεί το iTunes.

Αφού εγκατασταθεί το iTunes, επιλέγετε στο EDIT>Preferences>ADVANCED> Import Using : Apple Lossless Encoder.

Επιλέγετε το wav αρχείο που θα μετατραπεί και από το ADVANCED to convert to lossless.

Το νέο αρχείο θα γραφτεί στο directory που φαίνεται στο EDIT>Preferences>ADVANCED>General.

Από εκεί και πέρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί όπως είπε και ο Sambalis το EAC, που δίνει και τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Το πως γίνεται με το EAC, το συζητάμε μετά την επιλογή του είδους της συμπίεσης.

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.042
Επειδή θα αρχίσω μια αναδιάρθρωση αρχείων 500-700Gb και δε θέλω να ανακαλύψω αργότερα ότι έγιναν χάλια, τι προτείνετε?

Ευχαριστώ
Σε τί μορφή είναι αυτά τα αρχεία;

Reaction score
0
1. Το ΕΑC ειναι μεθοδος αντιγραφης wav αρχειων σε mp3 χρησιμοποιωντας μη απολεστικη μεθοδολογια (κατι σαν το FLAC)?

2. Υπαρχει τροπος να βελτιωσουμε την ακουστικη ποιοτητα ενος κακογραμμενου mp3? Εαν ειναι δηλαδη 128αρι μπορουμε να το μετατρεψουμε σε 320? Αν ναι, αυτο απο μονο του αρκει? Η θα τα κανει ακομα χειροτερα τα πραγματα, λαμβανοντας υποψη την περαιτερω κωδικοποιηση που θα υποστει το αρχειο?

Reaction score
1
To EAC ειναι ενα προγραμμα μετατροπης CD-Αudio σε MP3 (και MP3=απωλεστικη μεθοδολογια). :pc:
Τροπος βελτιωσης στην ακουστικη μπορει να γινει (οσο αυτο ειναι δυνατον και απο οσο γνωριζω) μονο με προγραμματα εμπλουτισμου σαν το DFX audioenhancer κατα την διαρκεια της αναπαραγωγης. :pc:

Reaction score
0
1. Το ΕΑC ειναι μεθοδος αντιγραφης wav αρχειων σε mp3 χρησιμοποιωντας μη απολεστικη μεθοδολογια (κατι σαν το FLAC)?
Το EAC είναι καταρχήν ένα εργαλείο εξαγωγής των αρχείων που είναι σε format CDA που καθορίζεται από τις προδιαγραφές του CD Digital Audio - Red book, σε οποιαδήποτε άλλη μορφή στο Pc.

Το πρώτο που κάνει είναι να διαβάσει όσο το δυνατό καλύτερα τα δεδομένα από το CD και από εκεί και πέρα θα τα μετατρέψει σε wav και αν κάποιος θέλει, με αδιαφανή διαδικασία σε κάποιου είδους συμπιεσμένο format.

Τα κυριότερα Lossless τα είπαμε.

Τα format με απώλειες:

1.MPEG-1 Audio Layer 3 -MP3

-LAME (Υλοποιήση codec ανοιχτού κώδικα)
-mp3pro ((Υλοποιήση codec κλειστού κώδικα, καλύτερο θεωρητικά από το LAME)

κ.α.

2.Ogg Vorbis (Καλύτερος αλγόριθμος από το mp3)
http://www.vorbis.com/

3.Advanced Audio Coding (AAC) - Apple (κλειστού κώδικα)

4.High Efficiency AAC (HE-AAC)- Apple (κλειστού κώδικα)

5.Windows Media Audio (WMA) - Microsoft (κλειστού κώδικα)

]2. Υπαρχει τροπος να βελτιωσουμε την ακουστικη ποιοτητα ενος κακογραμμενου mp3? Εαν ειναι δηλαδη 128αρι μπορουμε να το μετατρεψουμε σε 320? Αν ναι, αυτο απο μονο του αρκει? Η θα τα κανει ακομα χειροτερα τα πραγματα, λαμβανοντας υποψη την περαιτερω κωδικοποιηση που θα υποστει το αρχειο?
To bitrate καθορίζει το μέγεθος του αρχείου, δηλαδή το ποσοστό της αρχικής πληροφορίας που θα διατηρηθεί καθώς και την πληροφορία που θεωρεί ότι είναι σημαντική και επηρεάζει το ακουστό αποτέλεσμα.

Στην αποσυμπίεση, ο αλγόριθμος προσπαθεί να "μαντέψει" τις ενδιάμεσες τιμές.

Η μετατροπή από 128 kbps σε 320 kbps είναι ουσιαστικά αποσυμπίεση.

Από την στιγμή που η συμπίεση έχει γίνει από 1441kbps σε 128 kbps, οι πραγματικές τιμές έχουν χαθεί και η μετατροπή σε 320kbps θα γίνει κατά προσέγγιση.

Reaction score
1
Ασχετο, φιλε Λεο, συγγνωμη κιολας, δεν ξερω μηπως φανηκα επιθετικος με τα :pc:
Καμμια σχεση, ετσι? :smoking:

Reaction score
0
Κατ' αρχάς ευχαριστώ gbour για την απάντηση, τόσο σε ουσία όσο και σε μεθοδολογία :cool_4:
Τα αρχεία είναι είτε σε CD που έχω ή σε μορφή mp3 από 192 έως 320 από το btjunkie και γι' αυτό η ερώτηση περί εμπλουτισμού.
Τέλος πάντων, επειδή το iPod χρησιμοποιείται από όλους καθημερινά σε σπίτι και αυτοκίνητο, με αρκετή περιφερειακή "ηχορύπανση" και "χωράει" 80Gb, η προφανής λύση είναι η μετατροπή μέσω alac από CD και όλα τα υπόλοιπα που έχω κατεβάσει θα γίνουν mp3 320.
Ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια :happy_4:

Reaction score
0
Παρακαλώ.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρότεινα να γίνει και δοκιμή πριν ξεκινήσεις.

Χρειάζεται δουλειά η μετατροπή. Μην πάει χαμένη και με κυνηγάς μετά :mad_2:

Reaction score
51
Υποσημείωση σε όλα τα ανωτέρω που ορθώς παρουσιάστηκαν.
Ενα θέμα που προκύπτει από τις συμπιέσεις-μετατροπές είναι και η διαφορά έντασης -db από αρχείο σε αρχείο, γεγονός πολλές φορες ενοχλητικό που μας εξαναγκάζει τις περισσότερες φορές να διορθώνουμε την ένταση, πράγμα κουραστικό!
Προτείνω το mp3Gain, ένα πρόγραμμα μαζικού ελέγχου καταλόγων με mp3 ή και επι μέρους αρχείων, και μετατροπή αυτών σε ισοδύναμα -db (gain)!
Δοκιμάστε το!!:smoking:

Reaction score
5

Η εγώ δεν καταλαβαίνω η εσείς δεν τα λέτε καλά. :prof: Για ποια συμπίεση και αποσυμπίεση μιλάτε?? Όταν σε ένα αρχείο wav αφαιρούμε πληροφορία και το μετατρέπουμε σε 128 kbps mp3 πάει τελείωσε ότι πληροφορία ήταν να χαθεί χάθηκε ανεπιστρεπτί finito la musica. Οποία άλλη επέμβαση σε αυτό το αρχείο δεν επιφέρει την χαμένη πληροφορία αλλά μεγαλώνει μόνο το μέγεθος του αρχείου. Και όποια άλλη μετατροπή ξανά του ίδιου αρχείου σε mp3 μεγαλύτερου bit rate το μόνο που προσφέρει είναι απώλεια περισσότερης πληροφορίας μουσικής αλλά με μεγαλύτερο σε μέγεθος αρχείο.

Σχήμα οξύμωρο έτσι? :happy_4:

Κώστας Φ.

Truth hurts. Here's a teddy bear.
Reaction score
895
Απάντηση: Re: MP3 encoder

Η εγώ δεν καταλαβαίνω η εσείς δεν τα λέτε καλά. :prof:
Μάλλον εσείς δεν καταλαβαίνετε κ. Καθηγητά.
Δεν είπε κανείς ότι υπάρχει ουσιαστικό όφελος αν ένα 128άρι το πας στα 320...
Εγώ διαβάζω:

Από την στιγμή που η συμπίεση έχει γίνει από 1441kbps σε 128 kbps, οι πραγματικές τιμές έχουν χαθεί και η μετατροπή σε 320kbps θα γίνει κατά προσέγγιση.
Όσο γι'αυτό:

Και όποια άλλη μετατροπή ξανά του ίδιου αρχείου σε mp3 μεγαλύτερου bit rate το μόνο που προσφέρει είναι απώλεια περισσότερης πληροφορίας μουσικής αλλά με μεγαλύτερο σε μέγεθος αρχείο.
...ομολογώ δεν έχω ιδέα αλλά...αναμένω αναμμένος να διαβάσω σχετικά στο επόμενό σας paper. :happy_8:

:respect:

Reaction score
5
Η μετατροπή από 128 kbps σε 320 kbps είναι ουσιαστικά αποσυμπίεση.

Αποσυμπίεση έχουμε όταν αναφερόμαστε σε συμπίεση δίχως απώλεια. Εδώ θα υπάρξει περισσότερη απώλεια πληροφορία μουσικής και μεγαλύτερο μέγεθος αρχείου.

Και για να το διευκρινίσουμε, καμία μετατροπή δεν γίνεται στο αρχείο για να αποκατασταθεί η χαμένη πληροφορία.

Reaction score
5
Re: Απάντηση: Re: MP3 encoder

Μάλλον εσείς δεν καταλαβαίνετε κ. Καθηγητά.
Δεν είπε κανείς ότι υπάρχει ουσιαστικό όφελος αν ένα 128άρι το πας στα 320...

Και κανείς δεν είπε ότι υπάρχει περαιτέρω ζημία

...ομολογώ δεν έχω ιδέα αλλά...αναμένω αναμμένος να διαβάσω σχετικά στο επόμενό σας paper. :happy_8:
Για ποιο πράμα δεν έχεις ιδέα αγόρι μου?:happy_8:

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.934
Members
38.520
Νεότερο μέλος
Atoll