My new DSP preamplifier

Reaction score
215
καλησπέρα σε όλους,,
Μετά την επιτυχή σχεδίαση-υλοποίηση του 2ου ενεργού crossover μου (2ης τάξης 3 δρόμων) είπα να δοκιμάσω και ένα dsp ώστε να μπορώ να έχω σωστά χρονισμένες τις μονάδες και ένα πολύ καλύτερο step response. Σχεδίασα λοιπόν έναν dsp προενισχυτή και χρησιμοποίησα το minisharc dsp. Έχει 3 αναλογικές εισόδους, 4 spdif (2 coaxial + 2 optical), μια i2s είσοδο και 8 αναλογικές εξόδους + μια coaxial. Την πλακέτα την σχεδίασα μονος μου όπως πάντα (έχω πλέον πολλά χρονια εμπειρία σε αυτό το κομματι). Η πλακέτα είναι 4 στρώσεων και κατασκευασμένη απο pcbway.com. Στις φωτογραφίες βλέπετε την πλακέτα έτοιμη. Εχω κολλήσει ολα τα εξαρτήματα (όταν έβγαλα τις φωτογραφίες ακόμα κάποια έλειπαν) και είναι δοκιμασμενη και δουλεύει οκ. Σε λίγες μερες θα έχω έτοιμο και το τροφοδοτικό της (περιμένω τις πλακέτες από pcbway). Το μόνο που μένει είναι ένα κουτί (από modushop) και είναι έτοιμο. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων που έχω κάνει μέχρι στιγμής είναι πολύ καλά. Θα αντικαταστήσει τον λαμπάτο προενισχυτή μου και το ενεργό crossover . Το όλο κύκλωμα ελέγχεται από μικροελεγκτή και φυσικά ελέγχεται από τηλεχειριστήριο. Θα χρησιμοποιήσω τα iir φιλτρα σε συνδυασμό με τα fir φίλτρα ώστε το αποτέλεσμ να έχει γραμμική φάση. έχω ήδη κάνει μερικές δοκιμές και συνεχίζω...

Attachments

Reaction score
11.759
Αισθάνομαι πρωτόγονος. Συγχαρητήρια, συνέχισε! (έστω και αν δεν κατάλαβα τα πάντα, ξέρω όμως ότι το θέλω!)

Reaction score
215
πληροφοριακά τα ολοκληρωμένα που επέλεξα να χρησιμοποιήσω είναι:
cs5361 adc
pcm1794a dac
opa1642 τελεστικούς
cs8416 digital receiver
cs3318 volume control
pic16f877a μικροελεγκτής
si8645 isolators- level converters
74ac11257 για i2s διακόπτες
cdcv304 για clock buffers/drivers
παντού χρησιμοποιήθηκαν low noise voltage regulators. Σχεδόν για κάθε ολοκληρωμένο ξεχωριστά. H πλακέτα έχει και άλλα ολοκληρωμένα μικρής όμως σημασίας γιαυτό δεν τα αναφέρω.

zakman35

Επαγγελματίας
Reaction score
4.008
Συγχαρητήρια και από εμένα.

Πληροφοριακά υπάρχει ένα αντίστοιχο project το Najda που ίσως σου φανεί χρήσιμο στην περαιτέρω εξέλιξη του δικού σου project. Στο Diyaudio το σχετικό νήμα.

Reaction score
215
καλησπέρα zakman
ναι το είχα δει το najda, και φυσικά ήταν ένα απο αυτά απο τα οποία εμπνεύστικα, (και κάποιοα άλλα) αλλά δεν κάλυπτε τις ανάγκες μου. Εχει μόνο 1 αναλογική είσοδο, δεν έχει την δυνατότητα iir+fir , δεν έχει relay στις εξόδους (σημαντικό) κτλ. και γενικά είναι καλά σχεδιασμένο αλλά με το κριτήριο του κόστους (χαμηλότερης ποιότητας εξαρτήματα και τροφοδοτικά, dac, adc κτλ.). Φυσικά μπορούσα να κανω δικες μου πλακέτες με relay και επιλογέα εισόδου αλλά δεν μου αρέσουν λύσεις με πολλές πλακέτες και συνδέσεις. Εγώ είχα στόχο να σχεδιάσω κάτι ακριβώς για τις δικές μου ανάγκες βέβαια στοίχισε κατι παραπάνω αλλά έτσι είναι αυτό το hobby. :) Εννοείται υπήρχε και η πιθανοτητα να μην δουλέψει καλά έως καθόλου αλλά παρόλα αυτά το ρίσκαρα. Τελικά δεν το μετάνιωσα καθόλου που έδωσα αρκετάάά παραπάνω απότι κανει το najda. Στο minisharc μου άρεσε πολύ το software του και ο dsp του έχει καλές δυνατότητες και με καλύπτει πλήρως.
Τωρα είμαι σε αναμονή μέχρι αν μου έρθουν οι πλακέτες για το τροφοδοτικό το οποίο και αυτό είναι καλοσχεδιασμένο και με καλής ποιότητας εξαρτήματα. Ξεχωριστές τροφοδοσίες για το digital κομματι του μικροελεγκτή, ξεχωριστή τροφοδοσία για το αναλογικό κομμάτι και τροφοδοσία για το ψηφιακό κύκλωμα του ήχου. Θα ανεβάσω εικόνες και του τροφοδοτικού μολις το έχω έτοιμο και φυσικά τις όλης συσκευής σε λειτουργία. Έχει κανείς από το forum ασχοληθεί με fir φίλτρα? Μαλλον θα χρειαστώ λίγη βοήθεια με αυτά (rephase κτλ)

Reaction score
215
καλημέρα σε όλους, λοιπόν τελείωσε εντελώς η κατασκευή του προενισχυτή και σας ανεβάζω μερικές φωτογραφίες. Η συσκευή δουλεύει πολύ καλά και τις τελευταίες μέρες ασχολούμαι με τον προγραμματισμό του επεξεργαστή (IIR και FIR φίλτρα). Στις φωτος φάινονται και κάποιοες μετρήσεις των ηχείων με το νέο crossover. Οι συχνότητες διαχωρισμού είναι 180 και 2Κ LR48db και υλοποιούνται με τα IIR φίλτρα και όλα τα υπόλοιπα όπως driver equalizations, διόρθωση φάσης κτλ. γινονται με τα FIR φίλτρα ώστε το αποτέλεσμα να έχει φάση σε όλες τις συχνόττηες γύρο από το 0.
Επειδή δεν έχω εμπειρία με τα ψηφιακά FIR φίλτρα όποιος μπορεί σας παρακαλώ να μου προτείνει ίσως κάποιοα αλλαγή η βελτίωση ή σχόλια πάνω στα αποτελέσματα.

Attachments

Reaction score
215
και οι επόμενες ...

Attachments

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.902
Members
38.518
Νεότερο μέλος
mrkgeo