NAS για Audio

stavrosz

"Επαγγελματίας"
Reaction score
1.811
Υπαεχει καποιος NAS που προτιμαται για Audio η ειναι ανευ σημασιας ? Οσοι ασχολειστε με ψηφιακο ηχο ποιον nas θα προτεινατε?

wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Reaction score
22.440
Ποιο είναι το χαρακτηριστικό το οποίο υποθέτεις ότι κάνει ένα NAS κατάλληλο για audio και το αναζητάς;

Reaction score
680
Ποιο είναι το χαρακτηριστικό το οποίο υποθέτεις ότι κάνει ένα NAS κατάλληλο για audio και το αναζητάς;
Εγω παραδειγμα θα κοιτουσα το επομενο NAS που θα επαιρνα να ειναι το πιο αθορυβο που υπαρχει. Γιατι το προηγουμενο το εδωσα για αυτο το λόγο. Και το αμεσως επόμενο να εχει αμεση προσβαση, που πλεον τα νεα μηχανηματα νομιζω όρι δεν αντιμετωπίζουν προβλημα σε αυτο λογω των εξελιγμενων θυρων που χρησιμοποιουν. Για τον θορυβο όμως δεν ξερω. Τελευταιο και σημαντικο να παιρνει αρκετους δισκους (Τουλαχιστον 4) και μεγαλης χωρητικότητας.
Γνωμη μου....μπορει όμως να κανω και λαθος. Σιγουρα δεν ειμαι ειδικός απλα ετυχε να εχω ενα καποτε....

wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Reaction score
22.440
Εγω παραδειγμα θα κοιτουσα το επομενο NAS που θα επαιρνα να ειναι το πιο αθορυβο που υπαρχει.
Το να είναι αθόρυβο, ΟΚ, να το καταλάβω, σε περίπτωση που θα το έχει δίπλα του ή/και στο χώρο ακρόασης. Σε διαφορετική περίπτωση, π.χ. όταν είναι σε άλλο χώρο/δωμάτιο κτλ, δεν έχει κάποια σημασία. Η χωρητικότητα δεν είναι πρόβλημα για κανένα σύγχρονο NAS. Υπάρχουν υλοποιήσεις με π.χ. 8 ή/και παραπάνω slots για σκληρούς - χρήματα να υπάρχουν. :)

Είμαι με την εντύπωση ότι ο TS κάτι άλλο εννοεί. Ας περιμένουμε να μας πει.

stavrosz

"Επαγγελματίας"
Reaction score
1.811
Μια παραμετρος ειναι ο θορυβος καθως το ρουτερ ειναι στο χωρο ακροασης. Ποσο θορυβο μπορει να εχει ενας nas; Ειναι ολοι αεροψυκτοι;
Δευτερη ερωτηση ειναι εαν υπαρχει διαφορα μεταξυ hd και ssd στον θορυβο γιατι η ταχυτητα δεν φανταζομαι οτι ειναι προβλημα σε ενα μουσικο αρχειο.
Τριτο ειναι το λογισμικο του καθε nas....ειναι linux φανταζομαι αλλα ειναι ιδια ολα οσον αφορα την αναγνωση και τη σταθεροτητα μεταφορας αρχειου ;
Τεταρτον ειναι πλεονεκτημα η raid λειτουργια;
Πεμπτον τι γινεται με συνδεση αλλου εξωτερικου σκληρου πανω στον nas;

ika

News
Reaction score
16.611
Ο ενοχλητικός θόρυβος είναι από τον ανεμιστήρα του NAS, όχι από τον δίσκο.
Κάποιοι NAS είναι χωρίς ανεμιστήρα και σε κάποιους δεν δουλεύει συνέχεια.

Όταν συνδεθεί άλλη αποθηκευτική μονάδα μέσω USB στο NAS, την βλέπει κανονικά.

Η όποια πρακτική διαφορά στην ταχύτητα μεταξύ SSD και HDD, μάλλον φαίνεται μόνο στο ξεκίνημα από STANDBY κατάσταση. Το firmware του NAS είναι σε EEPROM, όχι στον δίσκο.
Εξάλλου δεν μπορείς ακόμα να έχεις έναν SSD 8Tb πχ σε τιμή HDD.

Last edited:

Reaction score
33
Μια παραμετρος ειναι ο θορυβος καθως το ρουτερ ειναι στο χωρο ακροασης. Ποσο θορυβο μπορει να εχει ενας nas; Ειναι ολοι αεροψυκτοι;
Δευτερη ερωτηση ειναι εαν υπαρχει διαφορα μεταξυ hd και ssd στον θορυβο γιατι η ταχυτητα δεν φανταζομαι οτι ειναι προβλημα σε ενα μουσικο αρχειο.
Έχω τον NAS στον ίδιο χώρο, τον ακούω νύχτα κυρίως και αυτό που ακούω κυρίως είναι οι δίσκοι (δεν ειναι SSD)
Μέρα, ακούγοντς και μουσική βεβαίως δεν ακούγεται
Αν το αντέχει η τσέπη σου και σε καλύπτουν οι χωρητικότητες πάρε SSD
Τριτο ειναι το λογισμικο του καθε nas....ειναι linux φανταζομαι αλλα ειναι ιδια ολα οσον αφορα την αναγνωση και τη σταθεροτητα μεταφορας αρχειου ;
Αν κάτι μπορεί να καθυστερήσει τη μεταφορά είναι το δίκτυο και όχι το λειτουργικό
Το σημαντικό στο λογισμικό δεν είναι τι λειτουργικό τρέχει από κάτω (linux) αλλά το web interface που σου δίνει η κάθε εταιρία, το πόσο εύχρηστο είναι, το τι δωρεάν εξτρα εφαρμογές σου δίνει, πόσο υποστηρίζεται, παίρνει ανανεώσεις κλπ. Εκεί αξίζει να το ψαξεις
Επίσης όταν έχεις NAS ο τρόπος που σερβίρεται η μουσική στους clients είναι μέσω DLNA οπότε υπάρχει ένα λογισμικό (server) που κάνει το "σερβίρισμα". Τo λογισμικό αυτό από μόνο του έχει ένα δικό του interface αφού είναι ανεξάρτητο του λειτουργικού (πχ εγώ έχω το Twonky Media). Σε αυτό ορίζεις εσύ πως θες να φαίνεται η μουσική σου (αν πχ χρησιμοποιείς ID3 tags, folders) ποια είδη αρχείων κλπ

Τεταρτον ειναι πλεονεκτημα η raid λειτουργια;
Όλοι έχουν τη δυνατότητα, αν σε παίρνει και το θες είναι δικό σου θέμα

Πεμπτον τι γινεται με συνδεση αλλου εξωτερικου σκληρου πανω στον nas;
Τι εννοείς "τι γίνεται"; Εξτρα δυνατότητα είναι. Εγώ πχ σε ενα 2 bay NAS που έχω, εχω βαλει εναν εξωτερικό στον οποίο κάνω συχνό (προγραμματισμένο-αυτόματο) backup των αρχείων που θέλω από τους εσωτερικούς δίσκους

Όλα τα παραπάνω όμως δεν έχουν να κάνουν συγκεκριμενα με audio, αλλά γενικά με NAS

Reaction score
7.089
Αν το δικτυό σου είναι οκ,δεν χρειάζεται κάτι άλλο. Ο NAS έχει νόημα όταν είναι σε άλλο χώρο ή έστω αρκετά μακριά από το streamer (άρα δεν τον ακούς,όταν ακούς μουσική τουλάχιστον),διαφορετικά γιατί να πας σε NAS? SSD για ποιό λόγο? Είναι σημαντικά ακριβότεροι,με μικρότερες χωρητικότητες και μικρότερη αντοχή.

stavrosz

"Επαγγελματίας"
Reaction score
1.811
Αρα καταληγουμε οτι ειναι μικρο πλεονεκτημα οι ssd αντι των hd και φανταζομαι με μεγαλη θυσια στη χωρητικοτητα λογω κοστους.
Η εξωτερικη συνδεση σκληρου ειναι πλεονεκτημα το οποιο το εχουν σχεδον ολοι.
Η raid κατασταση ειναι ολιγον τι αχρηστη....
Μεγαλη σημασια εχει το web interface...ok ποια εταιρεια λοιπον εχει κανει καλυτερη δουλεια σε αυτο τον τομεα;
Αν το δικτυό σου είναι οκ,δεν χρειάζεται κάτι άλλο. Ο NAS έχει νόημα όταν είναι σε άλλο χώρο ή έστω αρκετά μακριά από το streamer (άρα δεν τον ακούς,όταν ακούς μουσική τουλάχιστον),διαφορετικά γιατί να πας σε NAS? SSD για ποιό λόγο? Είναι σημαντικά ακριβότεροι,με μικρότερες χωρητικότητες και μικρότερη αντοχή.
Σωστα.... απλα ετσι μπορω να εχω απο το κινητο η στο γραφειο προσβαση σε ολη τη ψηφισκη δισκοθηκη μου. Στο χωρο ακροασης υπαρχουν και περισσοτερα ηχοσυστηματα οποτε εχουν ολα προσβαση σστον ιδιο σκληρο ετσι.

sk

Reaction score
499
Συγχωρείστε μου την άγνοια, αλλά το κύριο ζητούμενο ενός ΝΑS δεν είναι η δυνατότητα πρόσβαση στα μουσικά αρχεία απομακρυσμένα - μέσω του δικτύου ?

Εάν ναι, τότε το σημαντικότερο δεν είναι η δυνατότητα της 24/7 λειτουργίας του, με τα λιγότερα προβλήματα ψύξης, θορύβου, κατανάλωσης, λειτουργίας / μακροζωίας των δίσκων κ.λ.π.?

Γιατί τίθεται θέμα του τύπου του δίσκου αποθήκευσης ?

Αυτός σε κάθε περίπτωση, δεν υπαγορεύεται από το διαθέσιμο budget και το μέγεθος της δισκοθήκης ?

Το εξελιγμένο Web Interface σε ποια περίπτωση θα χρησιμεύσει ?

Μήπως εκτός από NAS για μουσικά αρχεία, ζητείται στο ίδιο μηχάνημα να συνδυάσουμε λειτουργικότητες όπως το Backup, το tagging, το κατεβαστήρι κ.λ.π. ?

Reaction score
7.089
Σωστα.... απλα ετσι μπορω να εχω απο το κινητο η στο γραφειο προσβαση σε ολη τη ψηφισκη δισκοθηκη μου. Στο χωρο ακροασης υπαρχουν και περισσοτερα ηχοσυστηματα οποτε εχουν ολα προσβαση σστον ιδιο σκληρο ετσι.
Αν θέλεις και στο γραφείο να έχεις πρόσβαση σε ολό το μουσικό υλικό,η επιλογή NAS είναι μονόδρομος. Απλά με τις δικτυακές μουσικές υπηρεσίες (tidal,spotify),το βλέπω λίγο περιττό. Για το γραφείο έχω ένα φορητό ssd 256gb με υλικό,αλλά εδώ και δύο χρόνια,ζήτημα να έχω ακούσει το 5%.

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • Zizik
    Safety Last

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.812
Members
38.498
Νεότερο μέλος
antikotsos