nikon d60 και επιλογη ερυγωνιου

Reaction score
0
εχω μια nikon d60 με το φακο 18-55 AF θελω τωρα να παρω ενα υπερερυγωνιο φακο για φωτογραφηση τοπιων και εσωτερικων χωρων. ποιον φακο θα μου προτεινατε σε λογικη τιμη, υποψην λεω να τον παρω απο φρανκφουρτη-γερμανια θα παω τον απριλλιο

ευχαριστω

Kotsidis John

Photography
Moderator
Reaction score
37.090
Πανω κατω σε τι κατηγορια τιμης στοχευεις να κινηθεις?
Γιατι υπαρχουν πολλες λυσεις, ακριβες και πιο φθηνες.

Kotsidis John

Photography
Moderator
Reaction score
37.090

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
40.413
Απάντηση: nikon d60 και επιλογη ερυγωνιου

Σίγμα 8-16, Τοκίνα 11-16/2.8 είναι οι σημαντικότεροι παίκτες.
Αλλά και ο πολύ φθηνότερος Τάμρον 10-24 ενδεχομένως να μη σε αφήσει παραπονεμένο (όχι βέβαια στο επίπεδο των παραπάνω, πάντως εάν δεν είσαι pixel peeper μπορεί να σου κάτσει μια χαρά), και δίνει και μεγαλύτερο και πολύ πιο χρήσιμο εύρος: δλδ παίρνεις κάδρα αντίστοιχα με 15 και 36mm σε FF, ένας που φωτογραφίζει κυρίως ευρυγώνια κάδρα μπορεί να τον έχει και ως στάνταρ φακό στη μηχανή του.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.663

ψηφίζω 8-16.

"δαγκωτά".

Reaction score
0

αυτος ο AF 11-18mm f/4.5-5.6 LD IF ASPH, kotsidi μου αρεσε και καλη τιμη αλλα ποσο διαφορα θα δω απο τα 18 στα 11 και επισης γενικα ειναι καλος η το ρισκρω

Reaction score
11.740
Από τα 18 στα 11; Μεγάλη έως τεράστια διαφορά. Η αλλαγή της προοπτικής (μεταξύ 'αλλων) είναι σημαντικότατη!

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.663

που να δεις τι γίνεται απ' τα 11 στα 8...

Reaction score
0

Επανέρχομαι και πρόσθετω δυο ακόμη πράματα πέρα απο το ότι θέλω ευρυγωνιο θέλω να έχει γρηγόρη ταχύτητα κλειστρου πχ 2'8 για νυχτερινές λήψεις και επίσης σταθερόποιητη γιατί η d60 δεν έχει στο σώμα αναμένω για τις προτάσεις σας.

Ελπίζω να μη μου βγει πολύ ακριβό.....

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.663

νομίζω πως αυτά είναι ασύμβατα. ο υπερευρυγώνιος έχει τη δυνατότητα να δίνει τεράστια κάλυψη, που σαφώς εμπεριέχει πολύ μεγάλο βάθος πεδίου (το οποίο και τονίζει, αυξάνοντας την αίσθηση του βάθους σε μια φωτό), και η χρήση πολύ χαμηλών τιμών διαφράγματος δεν συμβαδίζει, διότι ...μεγάλο μέρος των απεικονιζόμενων πραγμάτων θα είναι θολά!

Νομίζω πως μια τιμή f4 είναι ό,τι χαμηλότερο θα χρησιμοποιήσεις ποτέ.

Reaction score
1

με απασχόλησε το ίδιο δίλημμα πριν λίγες βδομάδες, έχοντας ως σώμα το D90. Κατέληξα στον Tokina 12-24. Αρχικά να σου πω πως όντως το 2.8 δεν θα σου χρειαστεί στη πράξη, τόσο όσο θα σου κοστίσει τουλάχιστον στην τσέπη. Με το 4 του συγκεκριμένου Tokina, είμαι υπέρ ευχαριστημένος. Όσο για τη διαφορά 12 σε 11, ή 11 σε 10, πράγματι είναι τόσο μεγάλη που μόνο όταν το δουλέψεις θα το καταλάβεις. Ταυτόχρονα όμως και εξίσου, σημαντική είναι και η διαφορά από τα 16 στα 24, καθώς κάποια στιγμή θα χρειαστείς να "ζουμάρεις" και λιγάκι. Ο 11-16 Tokina είναι πολύ καλός, θέλει όμως τσεκάρισμα στο κομμάτι που θα σου πέσει, καθώς έχουν αναφερθεί προβλήματα στην εστίαση κάποιων τεμαχίων.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.663

προσωπικά χρησιμοποιώ τον ZUIKO DIGITAL ED 7-14mm 1:4.0 που αντιστοιχεί στα 35mm σε 14-28mm εστιακό εύρος, και έχω καταλάβει πως το 1-2mm στα χαμηλά εστιακά μήκη (δηλαδή από 14mm σε 16mm στην αναλογία των 35mm) είναι άλλος πλανήτης...

Επίσης, αν είναι μέρα με λιακάδα, για φωτογράφηση τοπίου, ένα f5.6 είναι νομίζω η καλύτερη επιλογή, και βγαίνουν όλα εστιασμένα στην τρίχα (φυσικά αυτό σε αισθητήρα 4/3). Σε χαμηλότερης φωτεινότητας περιστάσεις, καταφεύγω φυσικά σε f4.

Reaction score
0

να στε καλα παιδες αν καποιος εχει να προσθεσει κατι θα τον ακουγα ευχαριστως

Reaction score
1

θα συμπλήρωνα φίλε μου πως καλό είναι να αποφασίσεις με γνώμονα τη χρηστικότητα των φακών και την ποιότητα κατασκευής τους. Στη πράξη το 12 από το 11, είναι δυο βήματα σου προς τα πίσω. Οι δυο Tokina που αναφέρθηκαν, σίγουρα θα σε ικανοποιήσουν. Επίσης καλός φακός είναι και ο Sigma 8-16mm. Το σημαντικότερο όμως θα είναι να χαρείς τον υπερευρυγώνιο, καθώς μιλάμε για φακό που προσφέρει άφθονες ευκαιρίες για παιχνίδι! Παρεμπιπτόντως και καθώς γύρισα από τη Φρανκφούρτη πριν 10 μέρες, θα σε συμβούλευα να επισκεφτείς το Heidelberg, 70 χιλιόμετρα στο νότο. Εκεί θα χαρείς τοπία, γέφυρες και κάστρα για απίθανες φωτογραφίες...

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
40.413

Στην πράξη το 10 με το 11 και το 12 μικρή διαφορά έχουν στον χρήστη, ήδη το 12 δίνει ένα πολύ ευρυγώνιο κάδρο (18mm αντίστοιχο σε φιλμ) που θέλει λιγάκι προσπάθεια στη σύνθεση για να αξιοποιηθεί κατάλληλα. Θέλω να πω, εάν έχουμε τα 12, τα 11 και τα 10 δεν πρόκειται να μας λείψουν. Τα 8mm, ωστόσο, του Sigma, έχουν αρκετή διαφορά.

Reaction score
0

Ο υπερευρυγώνιος θέλει πολύ εξάσκηση. Τα 10 ή 11 δεν είναι τόσο σημαντικά για έναν αρχάριο όσο η εξάσκηση της προοπτικής που δίνουν.

Ο 11-16 είναι κορυφή!

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • Zizik
    Safety Last

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.809
Members
38.497
Νεότερο μέλος