No trigger? No problem.

Reaction score
397
Καλημέρα παιδιά.

Πρόσφατα αγόρασα ένα Dac που το χρησιμοποιώ αντί για προενισχυτή για 2 hypex nc400 που επίσης είναι καινούριοι. Τοποθέτησα τα monoblocks δίπλα στα ηχεία, σε αρκετά μεγάλη απόσταση μεταξύ τους και μάλιστα το ένα απο τα 2 δεν είναι και πολύ εύκολα προσβάσιμο. Ως εκ τούτου δεν είναι ιδιαίτερα πρακτικό να τους ανοιγοκλείνεις. Το τροφοδοτικό των ενισχυτών έχει trigger input αλλά προφανώς το dac δεν έχει κάτι τέτοιο, οπότε σκέφτηκα να φτιάξω κάτι για να αξιοποιήσω την δυνατότητα του τροφοδοτικού. Η πρώτη ιδέα που σκέφτηκα είναι να φτιάξω κάτι που να διαβάζει την κατανάλωση του Dac αλλά θα ήταν αρκετά πολύπλοκο. Μετά είχα την ιδέα να αξιοποιήσω το κουμπί power του Dac μέσω ενός δέκτη ΙR. Και έτσι έγινε. Έφτιαξα μια συσκευή με ένα Arduino nano και έναν IR Receiver, συγκεκριμένα τον TSOP34838. Τοποθετώντας την συσκευή δίπλα στο Dac και πατώντας το power, το Dac ανοίγει και ταυτόχρονα η συσκευή στέλνει triggers στους 2 ενισχυτές (και το αντίστροφο φυσικά όταν το κύκλωμα κλείνει). Να σημειωθεί ότι το project δεν λύνει και κάτι πολύ σπουδαίο στην περίπτωση μου καθώς οι ενισχυτές λόγω τροφοδοτικού έχουν πολύ χαμηλή standby κατανάλωση. Πιο πολύ με έτρωγαν τα οπίσθια μου να φτιάξω κάτι. Το κόστος είναι ελάχιστο. Η συσκευή είναι αυτή:

1642292750175.jpg

1642336654305.jpg

1642292599933.jpg

1642292599924.jpg

Και εδώ επι τω έργω:

1642292579666.jpg

Η βασική λειτουργία είναι η εξής: Η συσκευή διαβάζει τον κώδικο του power button του τηλεχειριστηρίου του dac (αφού τον αποκωδικοποιήσει), ανοιγοκλείνει μια έξοδο, και 'παγώνει' για μερικά δευτερόλεπτα για να αποφευχθούν φαινόμενα αποσυγχρονισμού των 2 συσκευών. Η έξοδος είναι 9V με όριο τα 7mA και ανοιγοκλείνει με ένα μικρό ρελέ. Αν θέλετε μπορώ να σας βάλω και τα σχέδια, ή και τον κώδικα (ο θεός να τον κάνει, μιας και είμαι εντελώς χομπίστας, δεν έχω κάποια εκπαίδευση σε αυτά τα πράγματα).

K

kimon

Guest
Εύγε για την ενασχόλησή σου με τον DIY κόσμο και για την διάθεσή σου να μοιραστείς τις εμπειρίες σου.
Σου στέλνω ΠΜ με κάποιες απορίες μου σχετικά με ένα παρόμοιο θεματάκι που αντιμετωπίζω και θα ήθελα κάποια συμβουλή.

Reaction score
6.094
Καλημέρα παιδιά.

Πρόσφατα αγόρασα ένα Dac που το χρησιμοποιώ αντί για προενισχυτή για 2 hypex nc400 που επίσης είναι καινούριοι. Τοποθέτησα τα monoblocks δίπλα στα ηχεία, σε αρκετά μεγάλη απόσταση μεταξύ τους και μάλιστα το ένα απο τα 2 δεν είναι και πολύ εύκολα προσβάσιμο. Ως εκ τούτου δεν είναι ιδιαίτερα πρακτικό να τους ανοιγοκλείνεις. Το τροφοδοτικό των ενισχυτών έχει trigger input αλλά προφανώς το dac δεν έχει κάτι τέτοιο, οπότε σκέφτηκα να φτιάξω κάτι για να αξιοποιήσω την δυνατότητα του τροφοδοτικού. Η πρώτη ιδέα που σκέφτηκα είναι να φτιάξω κάτι που να διαβάζει την κατανάλωση του Dac αλλά θα ήταν αρκετά πολύπλοκο. Μετά είχα την ιδέα να αξιοποιήσω το κουμπί power του Dac μέσω ενός δέκτη ΙR. Και έτσι έγινε. Έφτιαξα μια συσκευή με ένα Arduino nano και έναν IR Receiver, συγκεκριμένα τον TSOP34838. Τοποθετώντας την συσκευή δίπλα στο Dac και πατώντας το power, το Dac ανοίγει και ταυτόχρονα η συσκευή στέλνει triggers στους 2 ενισχυτές (και το αντίστροφο φυσικά όταν το κύκλωμα κλείνει). Να σημειωθεί ότι το project δεν λύνει και κάτι πολύ σπουδαίο στην περίπτωση μου καθώς οι ενισχυτές λόγω τροφοδοτικού έχουν πολύ χαμηλή standby κατανάλωση. Πιο πολύ με έτρωγαν τα οπίσθια μου να φτιάξω κάτι. Το κόστος είναι ελάχιστο. Η συσκευή είναι αυτή:

View attachment 236855

View attachment 236856

View attachment 236857

View attachment 236858

Και εδώ επι τω έργω:

View attachment 236859

Η βασική λειτουργία είναι η εξής: Η συσκευή διαβάζει τον κώδικο του power button του τηλεχειριστηρίου του dac (αφού τον αποκωδικοποιήσει), ανοιγοκλείνει μια έξοδο, και 'παγώνει' για μερικά δευτερόλεπτα για να αποφευχθούν φαινόμενα αποσυγχρονισμού των 2 συσκευών. Η έξοδος είναι 9V με όριο τα 7mA και ανοιγοκλείνει με ένα μικρό ρελέ. Αν θέλετε μπορώ να σας βάλω και τα σχέδια, ή και τον κώδικα (ο θεός να τον κάνει, μιας και είμαι εντελώς χομπίστας, δεν έχω κάποια εκπαίδευση σε αυτά τα πράγματα).
Εγώ για να λύσω παρόμοιο πρόβλημα (να μην τεντώνομαι δηλαδή να πατήσω τον διακόπτη στους NC400) τους έχω συνδέσει σε μπρίζα με τηλεχειρισμό, οπότε τους ανοιγοκλείνω με το remote control!
Φυσικά καθόλου δημιουργικό, απλά πρακτικό!

Reaction score
397
Εγώ για να λύσω παρόμοιο πρόβλημα (να μην τεντώνομαι δηλαδή να πατήσω τον διακόπτη στους NC400) τους έχω συνδέσει σε μπρίζα με τηλεχειρισμό, οπότε τους ανοιγοκλείνω με το remote control!
Φυσικά καθόλου δημιουργικό, απλά πρακτικό!

Προφανώς έχεις τους nc400 από την hypex, εγώ έχω την υλοποίηση από την audiophonics που έχει τον διακόπτη μπροστά. Μια άλλη διαφορά ανάμεσα στις 2 εκδόσεις είναι και το trigger. Κανονικά το SMPS600N400 (το τροφοδοτικό δηλαδή) δέχεται τριγκάρισμα με active low, δηλαδή ανοίγουν όταν το σήμα του trigger είναι κάτω, συγκεκριμένα κάτω από τα 3.3V. Περίεργη σχεδίαση που δεν μπορώ να καταλάβω καθώς τους καθιστά μη συμβατούς με πάρα πολλούς προενισχυτές. Στους audiophonics συμβαίνει το αντίθετο, δηλαδή τριγκάρονται με active high. Δεν ξέρω ακριβώς τι έχουν κάνει γιατί δεν τους έχω ανοίξει ακόμα και από τις φωτογραφίες δεν φαίνεται.

Όπως και να χει switching τροφοδοτικό με κλάση D είναι, δεν έχει κατανάλωση. Μπορεί να μένει και συνέχεια on αν χρησιμοποιείται συχνά.

jpaudio

Επαγγελματίας
Reaction score
1.743
Ωραία ιδέα. Μια ερώτηση, υπάρχει ξεχωριστός κωδικός IR για ON και ξεχωριστός για OFF; Το R/C δηλαδή έχει δύο διαφορετικά μπουτόν; Αν ναι τότε όλα είναι καλά και προβλέψιμα. Αν όχι (το μπουτόν είναι ίδιο για ON/OFF) υπάρχει πιθανότητα να διαβάσει η μια από τις δύο συσκευές και να κάνουν ακριβώς το αντίθετο, ειδικά στην περίπτωση που το dac θυμάται την προηγούμενη κατάσταση μετά από διακοπή δικτύου ενώ το μοντουλάκι όχι.
Από κατασκευαστικής άποψης, η πλακέτα είναι πολύ καλή και μαζεμένη. Ιδιαίτερα μου άρεσαν οι ακιδοσειρές με τα φις.

Last edited:

Reaction score
397
Ωραία ιδέα. Μια ερώτηση, υπάρχει ξεχωριστός κωδικός IR για ON και ξεχωριστός για OFF; Το R/C δηλαδή έχει δύο διαφορετικά μπουτόν; Αν ναι τότε όλα είναι καλά και προβλέψιμα. Αν όχι (το μπουτόν είναι ίδιο για ON/OFF) υπάρχει πιθανότητα να διαβάσει η μια από τις δύο συσκευές και να κάνουν ακριβώς το αντίθετο, ειδικά στην περίπτωση που το dac θυμάται την προηγούμενη κατάσταση μετά από διακοπή δικτύου ενώ το μοντουλάκι όχ

Τώρα το είδα αυτό συγνώμη! Ο κωδικός για ON/OFF είναι ο ίδιος. Θεωρητικά υπάρχει αυτό το πρόβλημα ναι. Πρακτικά δεν είναι καθώς όπως έγραψα με το που βλέπει ο ελεγκτής την εντολή παγώνει την οποιαδήποτε εργασία για κάποιο διάστημα (το έχω βάλει στα 10 sec). Έτσι ακόμα και στην περίπτωση που δεν ανοίξει το DAC κρατώντας απλά πατημένο το κουμπί θα ανοίξει και αυτό. Υπάρχει το μειονέκτημα εδώ οτι δεν μπορείς να ανοιγοκλείσεις το σύστημα σε διάστημα μικρότερο των 10 δευτερολέπτων. Πάλι πράκτικά δεν μου έχει δημιουργήσει πρόβλημα καθώς δεν έχει υπάρξει η ανάγκη. Για να μπορέσω να ξεπεράσω μια τέτοια κατάσταση έχω βάλει ένα pushbutton στην πρόσοψη του κουτιού που ουσιαστικά κάνει reset τον εκλεκτή. Έτσι αν ανοίξει μια συσκευή μόνο και περάσουν 10 δευερολέπτα μπορώ να πατήσω το κουμπί. Αυτό όμως δεν έχει συμβεί ποτέ αυτους τους μήνες που τα ανοιγοκλείνω. Γενικά δουλεύει απροβλημάτιστα.

Staff online

• Zizik
    Safety Last
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • spylab
    TrumpoMusk

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.069
Members
38.643