optoma H-81

Reaction score
0
Χαζευοντας σε ξενα forum και παρασυρμενος απο αναφορες για ολους τους 1980χ1020 pj απο τον Ανδρεα,ειδα μια ιδιαιετεροτητα του optoma 81 αλλα λογω περιορισμου των αγγλικων μου καπου μπερδευτηκα.Αναφερεται λοιπον αν καταλαβα καλα οτι εχει δυσκολια στην τοποθετηση γιατι εχει 27%offset και δεν υπαρχουν ρυθμιστικα στον φακο του.Δινουν μαλιστα και εναν τυπο ακομα πιο μπερδεμενο που πολλαπλασιαζεις το υψος της οθονης για να βρεις που μπορει να μπει ο pj με αποτελεσμα εμενα τουλαχιστον να μου βγαινει να βαλω τον optoma καπου στην μεση του σαλονιου του απο πανω οροφου !!Θα μου πειτε βεβαια τι σε καιει κατσε να ερθει...χμμμ να πω την αληθεια φιλοδοξω το πρωτο κομματι που θα πουλησει ο Ανδρεας να ειναι το δικο μου.Επισης θελω να ρωτησω να μου πει καποιος απλα:το 1080p ειναι σημανικο?δηλαδη 1080i εχουμε χειροτερη εικονα?Ευχαριστω πολυ.

Reaction score
50
Χμμμμ... για τα 1080p έχουν γίνει κουβέντες και κουβέντες (μ' ένα search θα βρεις πολλά). Εν ολίγης είναι το πολυαναμενόμενο HD format. Και, ναι, θα παίζει καλύτερα από 1080i (όλα τα progressive παίζουν καλύτερα απ' τα αντίστοιχα interlaced καθώς έχουν διπλάσιο ρυθμό πληροφορίας να το πω πολύ γενικά).

Τώρα, όσον αφορά το offest: όπως σωστά διάβασες το offset αντικατοπτρίζει την απόσταση του φακού απ' το (πάνω ή κάτω, ανάλογα με την τοποθέτηση) άκρο της εικόνας. Παράδειγμα: μηδενικό offset σημαίνει ότι αν βάλεις ένα προβολέα πάνω σ' ένα τραπεζάκι ύψους 1 μέτρου να παίξει, τότε το ύψος που θα προβάλει απ' το πάτωμα, όσο μακριά κι αν είναι τοποθετημένη η οθόνη, θα είναι το ίδιο (1 μέτρο). Αυτό όμως μόνο για μηδενικό offset. Καθότι το offset αποτελεί την "απόκλιση" της εικόνας σε σχέση με το μέγεθός της, καταλαβαίνεις ότι όσο μεγαλύτερη εικόνα (άρα και μεγαλύτερη απόσταση προβολέα) τόσο μεγαλύτερη απόκλιση. Και για να μην παρεξηγήσει κανείς τη λέξη απόκλιση (που δεν είναι κάτι κακό) ας πάρουμε το προηγούμενο παράδειγμα: ο προβολέας τοποθετημένος στο 1 μέτρο. Το offset 27% (αυτό που γράφεις για τον Optoma). Η εικόνα που θες να δεις έχει ας πούμε ύψος 1.5 μέτρα (120 ίντσες διαγώνιος πάνω κάτω). Αυτό σημαίνει ότι το offset σε μέτρα θα είναι 0.27*1.5 = 0.405m = 40.5 cm. Άρα πρακτικά, αφού ο προβολέας θα είναι τοποθετημένος στο 1 μέτρο, για να δεις την εικόνα που θες, αυτή θα ξεκινάει απ' το 1 + 0.405 μέτρα = 1.405 μέτρα. Εκεί θα ξεκινάει το κάτω της άκρο. Άρα θα τελειώνει στα 1.405 + 1.5 = 2.905 μέτρα. Τώρα αν ο προβολέας είναι ανάποδα (τοποθετημένος στο ταβάνι) ισχύει το αντίστοιχο... ανάποδα. Πχ. τον έχεις τοποθετήσει στα 50 εκατοστά. Μηδενικό offset σημαίνει ότι το πάνω άκρο της οθόνης θα ξεκινάει 50 εκατοστά απ' το ταβάνι και θα φτάνει ως τα 150 (ύψος εικόνας) + 50 = 2 μέτρα απ' το ταβάνι. Αν ο τοίχος είναι 3μετρος η κάτω απόσταση θα είναι 3-2 = 1 μέτρο. Αν τώρα έχεις το 27% τότε το παραπάνω παράδειγμα διαμορφώνεται ως εξής: 50 εκατοστά η τοποθέτηση + 40.5 το offset = 90.5 εκατοστά απ' το ταβάνι άρα θα κατεβαίνει ως τα 1.5 + 0.905 = 2.405 μέτρα, άρα απόσταση απ' το πάτωμα 0.596 ας πούμε 60 εκατοστά. Βλέπεις ότι αρχίζει να κατεβαίνει πολύ! Οπότε αν έχεις πιο χαμηλοτάβανο δωμάτιο ή τον τοποθετήσεις πιο χαμηλά (δεν έχεις λόγο βέβαια να το κάνεις) ή θες να δεις μεγαλύτερη εικόνα, αυτή θα πηγαίνει... όλο και πιο κάτω. Γενικά νομίζω θεωρείται ότι το υπερβολικό offset δημιουργεί όπως να'ναι προβλήματα στην τοποθέτηση. Λύση σε αυτό είναι το lens shift (οριζόντια ή/και κάθετη μετατόπιση της οθόνης), αλλά στους DLP δεν το απαντάμε συχνά. Πάντως όσο μεγαλύτερη εικόνα θες να έχεις τόσο μεγαλώνει η απόλυτη τιμή του offset (δηλαδή η απόσταση της εικόνας απ' το ύψος τοποθέτησης του φακού).

Reaction score
0
Αν εχεις γνωσεις ...!!!Σε υπερ-ευχαριστω.Κριμα γιατι απογοητευτηκα..ο pj ειναι τωρα περιπου 30 εκατοστα απο το ταβανι και η οθονη μου σχεδον μια απο τα ιδια λογω του οτι απο κατω ειναι η τηλεοραση +106 πανι ε καπου τελειωνει ο τοιχος.Βεβαια κατα την ταπεινη μου γνωμη δυσκολα θα βρει ελληνικο σπιτι ο optoma εκτος απο σπιτια που εχουν play-room(προς Εκαλη μερια και πανω).Εμεις οι ταπεινοι που σε ενα 3μετρο τοιχο προσπαθουμε να χωρεσουμε tv-οθονες-μηχανηματα μαλλον παιξαμε και χασαμε.Δεν ξερω μπορει να λεω και βλακειες αλλα νομιζω οτι ειναι τραγικο λαθος τοσο δυσχρηστια.
Αναμονη λοιπον

Reaction score
50
Για μένα πάντως η πρακτικότητα και λειτουργικότητα ενός προβολέα σε σχέση με την τοποθέτησή του είναι απ' τους βασικούς παράγοντες για αγορά. Ίσως να μη φαίνεται ιδιαίτερης σημασίας με την πρώτη ματιά (φαντάζομαι πολλοί θα πουν "Ε άμα μ' αρέσει η εικόνα του, για την τοποθέτηση θα σκάσω; Κάπου θα τον χωρέσω!") πάντως εγώ το θεωρώ πρωτεύον. Άμα είναι να κάνω καμιά παραχώρηση στο σπίτι μου να την κάνω, δε λέω, αλλά εξαρτάται απ' την παραχώρηση. Να μετακινινήσω κάνα έπιπλο, κάνα φωτιστικό να πω, αλλά αν έχει να κάνει με το μέγεθος της εικόνας πχ., ευχαριστώ δε θα πάρω. Άλλωστε τον προβολέα για τη μεγάλη εικόνα τον παίρνεις, άμα είναι να συμβιβάζεσαι κι εκεί να λείπει. Καλύτερα ένας λίγο χαμηλότερης ποιότητας που να μου δίνει τις ίντσες που θέλω και να τον βλέπω και ξεκούραστα (να μη σηκώνω ή χαμηλώνω πολύ το κεφάλι μου) παρά ένας που να μ' αρέσει καλύτερα αλλά να μην κολλάει στο δωμάτιο που θα τον τοποθετήσω. Άλλωστε όταν τον βλέπεις μόνο του χωρίς συγκριτικά κτλ. θα ξεχάσεις και πιθανές ατέλειες και απ' όλα, το μόνο που θα σ' ενδιαφέρει θα'ναι η εικόνα. Βέβαια εδώ είναι ειδική περίπτωση γιατί ο συγκεκριμένος θα είναι (υποτίθεται) ο φθηνότερος στα 1080p οπότε πού να βρεις αντικαταστάτη; Τέλοσπάντων, κάτσε να βγει πρώτα και βλέπουμε...

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Reaction score
731
"Οι καλοι παντου χωρανε" :wink:
Ιδου μια λυση απο το αμερικανικο φορουμ για περιπτωσεις υψηλου offset
με  ελαφρια κλιση(5 μοιρες) της οθονης και συγχρονως κλιση του βιντεοπροβολεα
προς τα επανω.

Και το παραπανω στην πραξη

Reaction score
0
Αντρέα η κλίιση του προβολέα θα δημιουργήσει σίγουρα πρόβλημα που θα ζητάει το keystone του. Με την κλίση προς τα εμπρός της οθόνης θα μπορούμε να κρατήσουμε το keystone στο μηδέν? (για οτιδήποτε άλλο δεν το συζητώ καν).

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Reaction score
731
Θοδωρη , για αυτο γινεται ολη η ιστορια , ετσι δεν ειναι?
Για να εχουμε οσο το δυνατον μικροτερη ρυθμιση keystone!

Reaction score
0
Σκεφτομαι να τα στραβωσω ολα !Τοιχους, πατωματα και πορτες.Τελως παντων ισως οταν βγει να εχει διορθωθει.Αλλιως 7 χιλιαρικα και να τα βλεπεις ολα σαν να εχεις μυωπιια δεν το κανω.αληθεια οι LCD θα ακολουθησουν γρηγορα? Οτι θα βγει σε Ηιde πανελακι μονο οι DLP τρεξαν να το ανακοινωσουν

Reaction score
1
Δηλαδή, Μάνο, το 127,3% που δίνει η INFOCUS για τον 4805 πως υπολογίζονται τα παραπάνω νούμερα για ceiling τοποθέτηση?

Reaction score
50
Δημήτρη το 127.3% φαντάζομαι εννοεί μαζί με το ύψος της εικόνας (απ' ό,τι έχω δει είναι κι αυτός "εναλλακτικός" τρόπος ρύθμισης). Δηλαδή το ουσιαστικό "καθαρό" offset είναι 27.3% (ας με διορθώσει κάποιος αν κάνω λάθος). Από'κει και πέρα υπολογίζεται με τον ίδιο τρόπο.

Πάντως ο τρόπος που αναφέρει ο Ανδρέας για να αποφύγουμε τα προβλήματα του υψηλού offset έχει ενδιαφέρον. Αλλά την τοποθέτηση της οθόνης με κλίση τη βλέπω λίγο δύσκολη. Όχι ότι δε γίνεται, αλλά υποθέτω ότι ή πρέπει να είναι σταθερή και να ξεδιπλώνεται σε... κεκλιμένο τοίχο (ή τέλοσπάντων να στερεώνεται κάτω κατάλληλα). Καλά με διάθεση και μεράκι όλα γίνονται, αρκεί να είμαστε σίγουροι ότι αξίζει (και ότι εξαλείφει την ανάγκη για ρύθμιση keystone)! Απλά φαντάζομαι θέλει και καλό υπολογισμό ανάλογα με την κλίση του προβολέα αντίστοιχη να είναι η κλίση της οθόνης κτλ. Κέφι να υπάρχει και... καλός μάστορας από'κει και πέρα:)

Reaction score
1
Να πω την μαυρη μου αλήθεια κάτι τετοιο καταλαβα και εγω....αλλά καμιά φορά ποτέ δεν ξέρεις. Anyway, Thanks.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.369
Members
38.691
Νεότερο μέλος
agnooumenos