Panic Room

platon

"Επαγγελματίας"
Reaction score
1.527
Για την ακριβεια θα ειναι Sound Room, αλλα θα στεγασει και τον προβολεα.
Το WAF εδω απλα ΔΕΝ υπαρχει, οποτε ΟΛΕΣ οι λυσεις εδω ειναι εφικτες.
Να διευκρινησω οτι αυτο που μας ενδιαφερη ειναι καθαρα το ΔΙΚΑΝΑΛΟ.

Θα παει φυσικα μακρια η βαλιτσα..........

Να πω τα καλα νεα πρωτα?? Ενταξει,......τα καλα νεα ειναι οτι απ΄εξω τωρα περναει ενα ωραιο γκομεν@κι. Ωχ.... συγνωμη αλλος το ειπε αυτο....

Λοιπον ν΄αρχισουμε με τις διαστασεις. 2.55χ6.30χ5.50, ξερω, ξερω, δεν ειναι οι ιδανικες, αλλα τι ειναι στο κοσμο αυτο τελειο?

Με βαση το διαβασμα τωρα τελευταια, ενας λογος 1:1.6:2.5 ειναι αρκετα καλος και εφικτος.
Καλο επισης ειναι οτι η διασταση των 5.50, μπορει να μειωθει αρκετα, οσο θελουμε.

Τα κακα νεα ειναι οτι ειναι χαμηλοταβανος (2.55), το δαπεδο απο κατω δεν ειναι σταθερο, αλλα καιτι απλες στραντζες και πανω τους κατι σανιδια.
Το τριτο οτι οι πλαγιοι τοιχοι, εναι απο γυψοσανιδα.

Ακολοθουν οι φωτο, και θα ηθελα απ΄ολους σας, συμβουλες και σχολια.

Attachments

platon

"Επαγγελματίας"
Reaction score
1.527
Ωπ, δεν μπορω να τις ανεβασω ολες μαζι.
Για να μην κανω καθε φωτογραφια και ξεχωριστο ποστ, μπορει να τις ανεβασει καποιος??
(Να τις στειλω σε κεινον πρωτα).

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Γιατί δεν μπορείς να τις ανεβάσεις?...
Αν θέλεις στείλε μου τις φωτογραφίες να τις ανεβάσω εγώ.

Reaction score
80
Λοιπον ν΄αρχισουμε με τις διαστασεις. 2.55χ6.30χ5.50, ξερω, ξερω, δεν ειναι οι ιδανικες, αλλα τι ειναι στο κοσμο αυτο τελειο?

Με βαση το διαβασμα τωρα τελευταια, ενας λογος 1:1.6:2.5 ειναι αρκετα καλος και εφικτος.
Καλο επισης ειναι οτι η διασταση των 5.50, μπορει να μειωθει αρκετα, οσο θελουμε.

Τα κακα νεα ειναι οτι ειναι χαμηλοταβανος (2.55), το δαπεδο απο κατω δεν ειναι σταθερο, αλλα καιτι απλες στραντζες και πανω τους κατι σανιδια.
Το τριτο οτι οι πλαγιοι τοιχοι, εναι απο γυψοσανιδα.

Ακολοθουν οι φωτο, και θα ηθελα απ΄ολους σας, συμβουλες και σχολια.

Πρόβλημα δαπέδου, πόνος μεγάλος...
Χρειαζόμαστε πρωτίστως δάπεδο όσο το δυνατόν στιβαρό και αυτό συνήθως σημαίνει μεγάλη μάζα.

Οι γυψοσανίδες ώς υλικό τοίχων δεν είναι άσχημο, αλλά πλαϊνό από μονή γυψοσανίδα ίσον προβληματάκι. Η ενίσχυση των πλαϊνών τοίχων με ασύμμετρες στρώσεις γυψοσανίδας είναι καλή ιδέα.

Γενικά καλό είναι ο χώρος ακρόασης να είναι όσο το δυνατό κατασκευαστικά στιβαρός. Στην αντίθετη περίπτωση θα υπάρχει απώλεια χαμηλού η οποία δεν είναι αντιστρέψιμη. :prof:

Στιβαρότητα κατασκευής λοιπόν, και τα υπόλοιπα τα βρίσκουμε στη συνέχεια. Το βέβαιον είναι ότι μετρήσεις θα πρέπει να γίνουν ώστε να υπάρχει μια ξεκάθαρη εικόνα των προβλημάτων.

platon

"Επαγγελματίας"
Reaction score
1.527
Ευχαριστω Νικο για το ανεβασμα.

Το δαπεδο οντως ειναι το μεγαλυτερο προβλημα του χωρου.
Θα το παλεψω ομως οσο μπορω. Περιμενω μια μελετη-προσφορα απο μια εταιρια, εδω στη Ροδο.
Μια σκεψη ειναι να βαλω ασφαλτοπανο για να γινει ακουστικα πιο νεκρο, και στιβαρο, ομως το συνολικο βαρος θα ειναι πολυ.
Αλλη λυση ειναι να βαλω καποιο ελαστικο-λαστιχοειδες, και σε συνδυασμο με μονωτικο.
Εχω σκοπο να το κανω "floating" ουτως η αλλως, και με ξυλο στο τελος παλι.
Αλλη μια σκεψη ειναι να βγαλω εντελως τα σανιδια και να βαλω φυλλα κοντρα πλακε θαλασσης.

Υπαρχει ομως περιορισμος στο υψος γιατι δεν θελω να ξεπερασω τα 5 εκατοστα συνολικα.

Το πλατος θα αλλαξει, (μικροτερο) στα 4.20-4.30μετρα.
Θα γινει ενα αλλο χωρισμα, με διπλη γυψοσανιδα, δεξια της της πορτας, και η εισοδος στον χωρο θα γινεται απο τον διαδρομο που θα δημιουργηθει, στο πλαι και πισω μερος του δωματιου κοντα στο παραθυρο.
Η γυψοσανιδα στον δεξιο τοιχο ειναι διπλη. Διπλη θα γινει και στο χωρισμα.
Δειτε στη φωτο κατι αναλογο μ΄αυτο που λεει ο Βασιλης, για να γινει ο τοιχος ασυμετρος, αν και αυτο νομιζω οτι ειναι αλφαμπλοκ, κολλημενο ετσι.

Μηπως να βαλω μπροστα απο την γυψοσανιδα λεπτο αλφαμπλοκ, για να κανω και τις ασυμετριες????????

Οσο για τις μετρησεις, ασε πονεμενη ιστορια.

Εδω δεν υπαρχει καποιος για να κανει μετρησεις.
Ειναι ευκολο να το κανω μονος μου, και τι μετρητικα χρειαζεται???

Attachments

Reaction score
80
Η γυψοσανιδα στον δεξιο τοιχο ειναι διπλη. Διπλη θα γινει και στο χωρισμα.
Δειτε στη φωτο κατι αναλογο μ΄αυτο που λεει ο Βασιλης, για να γινει ο τοιχος ασυμετρος, αν και αυτο νομιζω οτι ειναι αλφαμπλοκ, κολλημενο ετσι.
Αναφέρθηκα σε ασύμμετρες στρώσεις γυψοσανίδας ώστε να μην συμπίπτουν οι ραφές των γυψοσανιδών. Οι ασύμμετρη στρώση επάλληλων φύλλων γυψοσανίδας ενισχύει την ακαμψία του τοίχου.

Ο βασικός μας καημός είναι να περιορίσουμε το μπάσα μέσα στον χώρο και μετά να ασχοληθούμε με τα προβλήματα που δημιουργούν. Τονίζω ότι η απώλεια-διαρροή χαμηλών από τον χώρο ακρόασης δεν είναι αναστρέψιμη και το κυριότερο είναι σχετικά απρόβλεπτη ( εκτός εάν είσαι γάτος στην μέθοδο των πεπερασμένων στοιχείων )

Μηπως να βαλω μπροστα απο την γυψοσανιδα λεπτο αλφαμπλοκ, για να κανω και τις ασυμετριες????????
Εάν κατάλαβα καλά, αναφέρεσαι σε ασυμμετρίες που παίζουν τον ρόλο διαχύτη. Θα συνιστούσα να το αποφύγεις προς το παρόν και να επικεντρώσεις τις προσπάθειές σου στην στιβαρή κατασκευή του χώρου. :prof:

Τα υπόλοιπα μπορούν να περιμένουν..
Οσο για τις μετρησεις, ασε πονεμενη ιστορια.
Εδω δεν υπαρχει καποιος για να κανει μετρησεις.
Ειναι ευκολο να το κανω μονος μου, και τι μετρητικα χρειαζεται???
Θα συνιστούσα να περιορισθείς σε ένα ντεσιμπελόμετρο και ένα CD με τόνους για να πάρεις μία γενική ιδέα των όποιων προβλημάτων στην θέση ακρόασης......

platon

"Επαγγελματίας"
Reaction score
1.527
Αναφέρθηκα σε ασύμμετρες στρώσεις γυψοσανίδας ώστε να μην συμπίπτουν οι ραφές των γυψοσανιδών. Οι ασύμμετρη στρώση επάλληλων φύλλων γυψοσανίδας ενισχύει την ακαμψία του τοίχου.

>>>>>>>>>> O.K. Καταλαβα.......<<<<<<<<<<<

Ο βασικός μας καημός είναι να περιορίσουμε το μπάσα μέσα στον χώρο και μετά να ασχοληθούμε με τα προβλήματα που δημιουργούν. Τονίζω ότι η απώλεια-διαρροή χαμηλών από τον χώρο ακρόασης δεν είναι αναστρέψιμη και το κυριότερο είναι σχετικά απρόβλεπτη ( εκτός εάν είσαι γάτος στην μέθοδο των πεπερασμένων στοιχείων )

>>>>>>>>> Αρα δεν μας κανει η γυψοσανιδα στην ουσια.<<<<<<<<<<

Εάν κατάλαβα καλά, αναφέρεσαι σε ασυμμετρίες που παίζουν τον ρόλο διαχύτη. Θα συνιστούσα να το αποφύγεις προς το παρόν και να επικεντρώσεις τις προσπάθειές σου στην στιβαρή κατασκευή του χώρου. :prof:

Τα υπόλοιπα μπορούν να περιμένουν..

>>>>>>>Σωστα καταλαβες,
Αυτο που ελεγα ηταν να "κολλησω" πανω στην γυψοσανιδα αλφαμπλοκ για να κανω τον τοιχο πιο στιβαρο.<<<<<<<<<<

Θα συνιστούσα να περιορισθείς σε ένα ντεσιμπελόμετρο και ένα CD με τόνους για να πάρεις μία γενική ιδέα των όποιων προβλημάτων στην θέση ακρόασης......
>>>>>>Ναι αλλα πρεπει πρωτα να "βρω", την θεση ακροασης.

Καμια ιδεα, για να γινει στιβαρο το δαπεδο εχετε???
Σκεφτομαι και κατι τετοιο,..........
http://www.topfloor.it/
http://www.metaxiotis.gr/html/GR/topgr.htm

Reaction score
281
Να εκμεταλλευτω λιγο το παρον θρεντ, και να ρωτησω κατι που με απασχολει ?

Ενα δωματιο 6,5 χ 4,5 χ 3,10 το οποιο προοριζεται για home cinema.

_ Το ταβανι θα "κατεβει" στα 2,80
_ Το δωματιο ειναι ανεξαρτητο (δεν "συνορευει" με αλλο, μονο απο την μια πλευρα των 6,5 μετρων με μια αποθηκη). Ειναι δλδ εξωτερικο, μεσα σε κηπο.
_ Τοιχοι δεν υπαρχουν σημερα, μονο κολωνες.

2 ερωτησεις:

1. Ποιος ειναι ο σωστοτερο / καλυτερος τοιχος (για την χρηση που προοριζεται το δωματιο):

α) Διπλο τουβλο + νταο
β) 20αρι αλφαμπλοκ + πετροβαμβακας + διπλη γυψοσανιδα
γ) 2πλο 10αρι αλφαμπλοκ, + μονωση (μου ειπαν για καποια που εχει τα χαρακτηριστικα τοσο του νταο, οσο και του πετροβαμβακα)
δ) Αλλο (please define)

Σας ευχαριστω.

Reaction score
1
Από τα γραφόμενα σου, δεν τίθεται θέμα παρα-πλήσιων δωματίων του δικού σου σπιτιού.

Άρα η ηχομόνωση που θα επιλέξεις είναι μόνο για τα γειτονικά σπίτια.

Πόσο μακριά είναι αυτά;

Αν δεν υπάρχουν γείτονες κοντά, εγώ θα πήγαινα για τη πιο φτηνή λύση(α η γ) και να δώσω βάρος στην εσωτερική διαρύθμιση για καλύτερη ακουστική του χώρου.

Reaction score
281
O πλησιεστερος (μονιμος) γειτονας ειναι στα 100+ μετρα. Δεν ειναι εκει ομως το θεμα.

Θελω να μην ενοχλω ομως την οικογενεια.

Reaction score
1
Το "γ", ειναι οντως φθηνοτερο απο το "β" ?
Πιστεύω πως ναι.

Βασικά το θέμα ουσίας που πρέπει να αντιμετωπίσεις είναι το μπάσο από το sub.

Από τη δική μου εμπειρία η πιο εύκολη λύση είναι η μάζα των τοίχων. Όσο πιο βαρύ το υλικό τόσο λίγοτερο μπάσο θα διαρρέει προς τα έξω.

Αν έφτιαχνες τους τοίχους από 30εκ μπετόν δεν θα ακουγότανε σχεδόν τίποτα απ' έξω.

Από πάνω τι υπάρχει;

Reaction score
80
......................
1. Ποιος ειναι ο σωστοτερο / καλυτερος τοιχος (για την χρηση που προοριζεται το δωματιο):

α) Διπλο τουβλο + νταο
β) 20αρι αλφαμπλοκ + πετροβαμβακας + διπλη γυψοσανιδα
γ) 2πλο 10αρι αλφαμπλοκ, + μονωση (μου ειπαν για καποια που εχει τα χαρακτηριστικα τοσο του νταο, οσο και του πετροβαμβακα)
δ) Αλλο (please define)
.......
Θεωρώ την (β) λύση προτιμότερη απο άποψη ηχομόνωσης.
Καλό είναι ο πετροβάμβακας να πιάσει πάνω στο αλφαμπλόκ και να υπάρχει μία απόσταση τουλάχιστον 2-3 εκατοστών απο την γυψοσανίδα.

Εάν η ηχομόνωση είναι τόσο κρίσιμη για σένα ,( με βάση την θέση του δωματίου δεν βλέπω τον λόγο ) φρόντισε το δάπεδο να είναι - στοιχειωδώς - πλωτό με την παρεμβολή φύλλων αντικραδασμικού υλικού μεταξύ του μπετόν και της τελικής επίστρωσης του δωματίου.

Reaction score
281
Κατ' αρχας, σας ευχαριστω για τις απαντησεις σας.

@ Ανδρεα: Το ταβανι, στα 3,10, ειναι απο 20αρα πλακα. Θα "κατεβει" ομως στα 2,80 με ψευδοροφη (διπλη γυψοσανιδα + πετροβαμβακα σκεφτομαι).
Πανω απο την οροφη δεν υπαρχει τιποτε (ταρατσα)

@ Βασιλη: Η γυψοσανιδα στον τοιχο μου ειναι αντιπαθης, τοσο στην αισθηση, οσο και στην δυσκολια αν θελω να κρεμασω κατο βαρυ, πχ καποια ραφια. Ισως ειναι και η ιδεα μου, αλλα δεν την προτιμω.
Ακομη, τι εννοεις λεγοντας το πατωμα να ειναι στοιχειωδως πλωτο ? Μπετο, τσιμεντοκονια, πλακακι, μοκετα θα ειναι οι "στρωσεις" του. Μεταξυ ποιων στοιχειων και τι υλικο εννοεις ?
Τελος, κατω απο την πλακα του πατωματος ειναι χωμα (κηπος), δεν ειναι αλλο δωματιο. Ειναι απαραιτητο το να ειναι στοιχειωδως πλωτο ? Τι θα προσφερει ?

Παραθετω ενα προχειρο σχεδιο, (μηπως και ειμαι υπερβολικος με το θεμα ηχομονωσης) ???

edit: Διαστασεις δωματιου, 6,50 χ 4,50

Attachments

Reaction score
80
.......
@ Βασιλη: Η γυψοσανιδα στον τοιχο μου ειναι αντιπαθης, τοσο στην αισθηση, οσο και στην δυσκολια αν θελω να κρεμασω κατο βαρυ, πχ καποια ραφια. Ισως ειναι και η ιδεα μου, αλλα δεν την προτιμω.
Ακομη, τι εννοεις λεγοντας το πατωμα να ειναι στοιχειωδως πλωτο ? Μπετο, τσιμεντοκονια, πλακακι, μοκετα θα ειναι οι "στρωσεις" του. Μεταξυ ποιων στοιχειων και τι υλικο εννοεις ?
Τελος, κατω απο την πλακα του πατωματος ειναι χωμα (κηπος), δεν ειναι αλλο δωματιο. Ειναι απαραιτητο το να ειναι στοιχειωδως πλωτο ? Τι θα προσφερει ?

Παραθετω ενα προχειρο σχεδιο, (μηπως και ειμαι υπερβολικος με το θεμα ηχομονωσης) ???
(1) Εάν θέλεις αποτελεσματική και με μικρό κόστος ηχομόνωση τότε η γυψοσανίδα είναι ένα ιδανικό υλικό, εφ' όσον χρησιμοποιηθεί σωστά.

(2) Ενα σωστό πλωτό δάπεδο είναι αυτό που αναρτάται σε ελατήρια. Εχει υψηλό κόστος και χρησιμοποιείται πρωτίστως σε επαγγελματικές εφαρμογές.

Υπάρχουν υλικά σε ρολό με αντικραδασμικές ιδιότητες τα οποία στρώνονται στο μπετόν προτού τοποθετηθεί η τελική επίστρωση ( πλακάκια, ξύλο κλπ ) αλλά με αποτελεσματικότητα πολύ μικρότερη των ελατηρίων. Γι αυτό τον λόγο αναφέρθηκα σε "στοιχειωδώς πλωτό" δάπεδο.

(3) Εάν ο χώρος του Home-Cinema δέν έχει καμμία επαφή με το σπίτι σου ( ο σκελετός του χώρου είναι ανεξάρτητος από τον σκελετό του σπιτιού ) τότε δεν χρειάζεσαι πλωτό δάπεδο.

Σε αυτή την περίπτωση οι επιλογές (α) & (γ) είναι αμφότερες ικανοποιητικές.
Νομίζω ότι το DOW δεν έχει σοβαρές ηχομονωτικές ιδιότητες αλλά περισσότερο θερμομονωτικές.

Λάβε υπ΄όψιν σου ότι μία σωστή και ιδιαίτερα αποτελεσματική ηχομόνωση προϋποθέτει κατασκευή "δωμάτιο μέσα σε δωμάτιο" κάτι το οποίο ως λύση είναι περίπλοκη κατασκευαστικά αλλά και δαπανηρή.

Εάν θέλεις να κάνεις πλήρη ηχομόνωση τότε θα πρέπει να αποτανθείς σε ειδικό.

Σε βρίσκω πάντως κομματάκι υπερβολικό...

Reaction score
1
+1. Ακριβώς όπως τα λέει ο Βασίλης. Τέτοιες λύσεις είναι για περιπτώσεις που το HC είναι μέσα στο σπίτι.

Νομίζω δεν θα έχεις σοβαρό πρόβλημα.

Μόνο το μπάσο <80Ηz(εκρήξεις κλπ), θα βγαίνει προς τα έξω και με αρκετά μεγαλύτερη ένταση από την αριστερή πλευρά (εκεί που θα είναι το sub).

Η αποθήκη μπορεί να προσφέρει αρκετή προστασία. Σίγουρέψου ότι οι τοίχοι προς την αποθήκη και αποθήκης μπάνιου είναι χονδροί.

Μπορείς να βάλεις και φύλλο μόλυβδου κάτω από το σουβά σε αυτόυς του τοίχους για περισσότερη απόσβεση του μπάσου.

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • xfader
    Segregation supporter

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.809
Members
38.497
Νεότερο μέλος
Κωνσταντίνος Παντός