Pink Floyd - The Endless River: Ένα Ποτάμι που γυρίζει.... πίσω

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
59.987

Η ύστατη κατάθεση των Pink Floyd καταστρατηγεί τη φυσική τάξη πραγμάτων, κινώντας τους δείκτες του μουσικού ρολογιού ανάποδα. Οι Dave Gilmour & Nick Mason χωρίς τον εκλιπόντα Rick Wright και τον πανταχού απόντα αλλά τα πάντα πληρώντα "Τσάρο"- ή..."Στάλιν" ανάλογα με την περίπτωση - Roger Waters, κατεργάζονται ενδελεχώς πάνω από 20 ώρες ακυκλοφόρητου υλικού από το "The Division Bell", παραδίνοντας στο κοινό ένα πρωτότυπο έργο.

Καθεμία από τις τέσσερις βινυλιακές όψεις μοιάζει με ανακεφαλαίωση των σπουδαιότερων στοιχείων που οικοδόμησαν τη θρυλική υπόσταση του συγκροτήματος. Η συνωμοσία του Σύμπαντος που δημιουργεί συνέργειες υπέρτερες από την απλή άθροιση των επιμέρους μουσικών ποσοτήτων τονίζεται κιόλας από το ξεκίνημα.

Η πρώτη κίνηση με την μεταλλαγμένη κιθάρα του Gilmour και τον αναλογικό ολοκληρωτισμό στο συνθετητή του Wright, ανατρέχει στα πρωτόλεια παιχνιδίσματα με τα ηλεκτρόνια που είχαν αποτελέσει σήμα κατατεθέν για τους κλασσικούς δίσκους των Floyd. Η δεύτερη κίνηση ξεκινά με κρουστικό ψιχάλισμα από τον Mason, ενώ η χείρα του Youth στην παραγωγή έχει εξασφαλίσει πληθώρα ατμοσφαιρικών φαινομένων. Κλαρινέτο και σαξόφωνο από τον Gilad Atzmon συνδυασμένα με τον αισθαντικό ηλεκτρισμό του Gilmour και συνθετητή Farfisa παρέχουν τελικά το απαραίτητο βαρομετρικό υψηλό.

Η τρίτη κίνηση είναι αφιερωμένη στον Rick Wright, καθώς εκτυλίσσεται από τον πιανιστικό μονόλογο στο "The Lost Art of Conversation" στο εκκλησιαστικό όργανο του Royal Albert Hall το φθινόπωρο του 1968, ανακεφαλαιώνοντας ενδιάμεσα εξάρσεις του συνόλου που παραπέμπουν στο ροκ των σταδίων. Η τέταρτη κίνηση μεταδίδει το κοσμικό υπονοούμενο μέσω της δειγματοληπτικής παρουσίας του Stephen Hawking, για να ολοκληρωθεί με μία γλυκόπικρη και ανάλαφρη ελεγεία στην αέναη ροή και την εφήμερη φύση των καταστάσεων που χαρακτηρίζουν την ανθρώπινη ύπαρξη.

Το "The Endless River" κυλά ανάμεσά μας, σαν ένα μουσικό αξιοπερίεργο που γεννήθηκε ηλικιωμένο και μεγαλώνει με την αντίστροφη φορά, θυμίζοντας έτσι τον μυθιστορηματικό χαρακτήρα ενός... Βenjamin Button.

Επισκόπηση κομματιών (πατάμε κάθε φορά το εμφανιζόμενο πλαίσιο εντός της εικόνας για τη διαδοχή)

Last edited:

Reaction score
578
Δεν προσθέτει τιποτε στον μυθο των Pink Floyd , αλλά αξιζει μουσικά και να το εχεις και να το ακους

Gojakla

Αρχαιολάγνος πιουριτανίστας
Reaction score
7.494
Βατόμουρο δεν το λές, αλλά εμένα προσωπικά δεν μου άρεσε.
Θα μπορούσε να ήταν ένα tribute album στους Pink Floyd απο κάποια μπάντα.

wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Reaction score
22.452
Δεν προσθέτει τιποτε στον μυθο των Pink Floyd , αλλά αξιζει μουσικά και να το εχεις και να το ακους
Καλά, μεταξύ μας κιόλας, οι Pink Floyd έχουν πολύ καιρό να προσθέσουν οτιδήποτε στο μύθο τους - μόνο στις τσέπες τους προσθέτουν, αλλά, ας όψεται το "σκουλήκι" που μας τρώει...

Θα περιμένω να το ακούσω στις δικές μου συνθήκες (σπίτι μου, στο ηχοσύστημά μου κτλ). Με videos από το YouTube, δεν θα εκφέρω άποψη - τουλάχιστον όχι για το συγκεκριμένο.

Reaction score
571
Για μένα -που είμαι και fan- έχει καθαρά συλλεκτική αξία: Ο τελευταίος δίσκος των Pink Floyd. Αν δεν ήταν δικό τους δεν θα ασχολούμαστε μ' αυτό. Εναλλακτικά θα μπορούσε να είναι bonus disc σε μία deluxe edition του The Division Bell (και λόγω χρονολογίας των εγγραφών).

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
59.987
Με λίγα λόγια, σου άρεσε ή όχι; :)
Δημιουργική δισκοκριτική κατά τον υποφαινόμενο δεν συνεπάγεται υποχρεωτική παράθεση ετυμηγορίας,αλλά πάνω απ'όλα ανάδειξη ενός διαφανούς νοήματος,το οποίο εδρεύει ανάμεσα στις φανερές λέξεις και φράσεις,έστω και αν προφέρεται σε αντιληπτικό επίπεδο ισχυρότερα από εκείνες.

Στη δική σου περίπτωση φανερώνεται-μέσω της επερώτησης που έκανες- ότι το υποσυνείδητό σου έγινε δέκτης,η μετάβαση ωστόσο στο συνειδητό μπορεί να ολοκληρωθεί μονάχα από εσένα τον ίδιο...
Έστω και αν δεν προσθέτει,το σπουδαιότερο στοιχείο είναι ότι τιμά τον ίδιο τον μύθο,ιδίως σε αντιπαραβολή με στείρες πολυτελείς επανεκδόσεις-οι οποίες μας τα έχουν κάνει (τα μουσικά αισθητήρια;)...)μολυβένια αερόπλοια- ή με νεκραναστάσεις που τείνουν στη...ζομπολαγνεία.
Για μένα -που είμαι και fan- έχει καθαρά συλλεκτική αξία: Ο τελευταίος δίσκος των Pink Floyd. Αν δεν ήταν δικό τους δεν θα ασχολούμαστε μ' αυτό. Εναλλακτικά θα μπορούσε να είναι bonus disc σε μία deluxe edition του The Division Bell (και λόγω χρονολογίας των εγγραφών).
("Ποιος είναι αυτός ο...Πινκ;")
Είναι αυθύπαρκτο album,ως ανεξάρτητος μουσικός συνδυασμός που διαθέτει ισχυρότερο αντίκτυπο από το άθροισμα των επιμέρους κομματιών που τον απαρτίζουν.

Σε παραλληλισμό με τη "Διαστρική" ταινία του Nolan,το περιεχόμενο στον Ατέλειωτο Ποταμό κλειδώνει-υπό το ρόλο ενός μουσικού... Poltergeist- το βρόχο που σχηματίστηκε χάρη στο "Meddle"...

rose.athens

Not in the mood Mod
Super Moderator
Reaction score
102.447
Με λίγα λόγια, σου άρεσε ή όχι; :)
Δημιουργική δισκοκριτική κατά τον υποφαινόμενο δεν συνεπάγεται υποχρεωτική παράθεση ετυμηγορίας,αλλά πάνω απ'όλα ανάδειξη ενός διαφανούς νοήματος,το οποίο εδρεύει ανάμεσα στις φανερές λέξεις και φράσεις,έστω και αν προφέρεται σε αντιληπτικό επίπεδο ισχυρότερα από εκείνες.

Στη δική σου περίπτωση φανερώνεται-μέσω της επερώτησης που έκανες- ότι το υποσυνείδητό σου έγινε δέκτης,η μετάβαση ωστόσο στο συνειδητό μπορεί να ολοκληρωθεί μονάχα από εσένα τον ίδιο...

Έστω και αν δεν προσθέτει,το σπουδαιότερο στοιχείο είναι ότι τιμά τον ίδιο τον μύθο,ιδίως σε αντιπαραβολή με στείρες πολυτελείς επανεκδόσεις-οι οποίες μας τα έχουν κάνει (τα μουσικά αισθητήρια;)...)μολυβένια αερόπλοια- ή με νεκραναστάσεις που τείνουν στη...ζομπολαγνεία.

("Ποιος είναι αυτός ο...Πινκ;")
Είναι αυθύπαρκτο album,ως ανεξάρτητος μουσικός συνδυασμός που διαθέτει ισχυρότερο αντίκτυπο από το άθροισμα των επιμέρους κομματιών που τον απαρτίζουν.

Σε παραλληλισμό με τη "Διαστρική" ταινία του Nolan,το περιεχόμενο στον Ατέλειωτο Ποταμό κλειδώνει-υπό το ρόλο ενός μουσικού... Poltergeist- το βρόχο που σχηματίστηκε χάρη στο "Meddle"...
Ναι. :D

wizzy

Reaction score
22.452

Ξέρεις, ένα "ναι", ένα "όχι" ή έστω, ένα "δεν απαντώ", θα ήταν αρκετό...

rose.athens

Not in the mood Mod
Super Moderator
Reaction score
102.447
Ξέρεις, ένα "ναι", ένα "όχι" ή έστω, ένα "δεν απαντώ", θα ήταν αρκετό...
Γιατί δηλαδή θα πρέπει να αλλάξεις την προσωπικότητα του Bhutia, ώστε να έχεις την απάντησή του με τον τρόπο που θες;

Δεν σου αρκεί η απάντησή μου; :p

wizzy

Reaction score
22.452
Γιατί δηλαδή θα πρέπει να αλλάξεις την προσωπικότητα του Bhutia, ώστε να έχεις την απάντησή του με τον τρόπο που θες;

Δεν σου αρκεί η απάντησή μου; :p
Εσύ δηλαδή ερμήνευσες την απάντηση του Bhutia και κατέληξες ότι του αρέσει;

Εννοώ, ΟΚ, έχει έναν ιδιαίτερο τρόπο γραφής, τον οποίο εκτιμάω, αλλά όταν σε μια απλή ερώτηση, δίνει μια τόσο επιτηδευμένη απάντηση, η οποία δεν απαντάει στην ερώτηση που τέθηκε, ε, είναι υπερβολικό. Και όχι, δεν νομίζω να αλλάξει η προσωπικότητα του Bhutia, εάν απαντήσει σε μια ερώτηση με μία απλή πρόταση.

Reaction score
620
Απ' οτι ειδα εχουν ανεβει και στο spotify. Σχολια μετα την ακροαση. Εσυ Αντωνη τα ακουσες?

rose.athens

Not in the mood Mod
Super Moderator
Reaction score
102.447
Οτιδήποτε δεν είναι άξιο λόγου, δεν αξίζει ούτε μια λέξη αναφοράς για τον Bhutia. Πόσο μάλλον ολόκληρο κείμενο. :wink:

...οτιδήποτε χρειάζεται κράξιμο, αλλά αυτό γίνεται εύκολα αντιληπτό.

Reaction score
6.582
Ειναι μεγαλη μαγκια για τα συγκροτηματα και τους καλλιτεχνες να γνωριζουν την χρονικη στιγμη που θα πρεπει να αποχωρουν απο μονοι τους απο τα μουσικα δρομενα... πριν αρχισουν να γελοιοποιουνται.

abcd

Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
Super Moderator
Reaction score
107.452
Χμμμ... δεν απαντώ! :D

Εμένα δεν μου άρεσε παιδγιά. :thumbsdown:

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
59.987
Ναι... :D
...Ως παραδοξότητα.
Το "σκουλήκι" που μας τρώει...
...I give up.
Και Όχι ως...αντιξοότητα.;)
Εσύ δηλαδή ερμήνευσες την απάντηση του Bhutia και κατέληξες ότι του αρέσει;

Εννοώ, ΟΚ, έχει έναν ιδιαίτερο τρόπο γραφής, τον οποίο εκτιμάω, αλλά όταν σε μια απλή ερώτηση, δίνει μια τόσο επιτηδευμένη απάντηση, η οποία δεν απαντάει στην ερώτηση που τέθηκε, ε, είναι υπερβολικό. Και όχι, δεν νομίζω να αλλάξει η προσωπικότητα του Bhutia, εάν απαντήσει σε μια ερώτηση με μία απλή πρόταση.
Ποτέ δεν ήταν τόσο εύκολο να βρεις αυτό που ψάχνεις (Χρυσός Οδηγός!)

Staff online

• Zizik
    Safety Last
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.842
Members
38.505
Νεότερο μέλος
wendigo