pink noise για σύγκριση απόκρισης R-L

Reaction score
3
Γειά σας παιδιά,

Τις προάλλες μου ήρθε μία περιέργεια, και κατέβασα από το νετ κάτι σαμπλς pink noise. Ήθελα να δω πως ακουγεται στα ηχεία μου, εαν το αναπαραγάγω μία από το δεξί και μία από το αριστερό.

Το έβαλα να παίξει λοιπόν. Από τον ενισχυτή μου, κάνω pan δεξιά και αριστερά για να δω αν υπάρχουν διαφορές. Και βουαλά! Η διαφορά δεξιού και αριστερού ηχείου ήταν πάρα πολύ εμφανής στην αναπαραγωγή του pink noise σήματος!!!:111::111: Μιλάμε για σχεδόν ένα τόνο ίσως διαφορά στο tssss από το ένα στο άλλο!

Επίτηδες δεν θέλω να σας πω ακόμα καμία λεπτομέρεια για το setup των ηχείων και του χώρου ακρόασης. Η γνώμη μου είναι πως πολλές φορές υπάρχουν προκαταλήψεις για το τι επιρρεάζει τον ήχο που βγάζουν τα ηχεία μας, και με το να σας πω ότι είναι στημένο με τον τάδε τρόπο, θα περιορίσω την χρήση της (επιστημονικής) λογικής σας!

Τί πιστεύεται ότι μπορεί να προκαλεί αυτή την διαφορά; Pink noise είναι κάτι ανάλογο με το θόρυβο του ραδιοφώνου ανάμεσα στους σταθμούς, για όσους δεν τον έχουν ξανακούσει. Περιμένω λοιπόν απαντήσεις, παρόλο που θέλω να απωθήσω στο ασυνείδητό την ανακάλυψη αυτή για το σύστημα μου:142:!

Reaction score
1.844
Απάντηση: pink noise για σύγκριση απόκρισης R-L

Η μάντισσα Κίρκη πέθανε εδώ και πολλά χρόνια. Πες setup για να πούμε, τουλάχιστον ποια είναι τα ηχεία.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.433
Έκανες μια στοιχειώδη μέτρηση με Ντεσιμπελόμετρο για να διαπιστώσεις ότι η στάθμη είναι ίδια και στα δύο κανάλια?
Μια μικρή διαφορά στο ποτενσιόμετρο όγκου διαφοροποιεί αρκετά το αποτέλεσμα.

Reaction score
3
Παιδιά καταρχήν μη μου λέτε για μετρήσεις, η μόνη μετρηση που μπορώ να κάνω είναι το αυτί μου. Το πρώτο μου σύστημα είναι, δεν είμαι ακόμα μέλος του ACA ακόμα :). Τα ηχεία είναι τα monitor audio RS6. To σετάπ είναι πάναπλο, ένας αρχαίος technics δικάναλος, μιας και δεν έχει έρθει ακόμα ο harman kardon 255.

Η αληθεια είναι ότι δεν έχω τεστάρει ακόμα εάν ο pink noise βγαίνει πράγματι ίδιος και στα δύο κανάλια, ως σήμα. Προσπάθησα να κάνω mono την πηγή αλλά δεν τα κατάφερα. Αυτό που ήθελα να ρωτήσω είναι τι μπορεί να φέρνει αυτό το αποτέλεσμα. Διαφορετικό μήκος καλωδίου ας πούμε μπορεί να αλλάξει την "τονικότητα" ενός ροζ θορύβου, και αν ναι, τί σημαίνει αυτό; Ότι το καλώδιο ισοσταθμίζει μη γραμμικά το σήμα;

Το γεγονός ότι μιλάω για ροζ θορύβους να μην σας κάνει να πιστέψετε ότι είμαι φοβερός hi-endας, γιατί δεν είμαι. Απλά πολυτεχνίτης είμαι.

Reaction score
4

Άλλαξες τα ηχεία μεταξύ τους ?

Reaction score
3
Οχι, αλλά είναι καλή ιδέα και θα την κάνω. Έχει δοκιμάσει κανείς αντίστοιχο πείραμα;

Η συμπεριφορά του χώρου θα μπορούσε να δώσει τόσο χτυπητή διαφορά; Και δεν είναι ότι η διαφορά έχει τόσο σχέση με τη θέση που την ακούς, σε διάφορα σημεία ακούγεται.

Reaction score
4

Τι να σου πω....δεν είμαι καλός στα τεχνικά :116:

Προσπάθησε να εντοπίσεις τι συμβαίνει.
Αν το ένα από τα δύο ηχεία δεν παίζει σωστά, ψάξε το λόγο.

Μπορεί να φταίει το ηχείο
Μπορεί να φταίει κάποιο καλώδιο.
Μπορεί να φταίει η έξοδος του ενισχυτή.

Στην θέση σου δεν θα το δοκίμαζα με ροζ ήχο, αυτό είναι τιμωρία :138:
Το χρησιμοποιούμε, μόνο όταν πρόκειται να μετρήσουμε.

Βάλε λοιπόν κάτι που γουστάρεις (μουσική) και πλησίασε το κάθε ηχείο να δεις τι συμβαίνει.

Από πότε το παρατήρησες - έκανες κάποια αλλαγή ?
(θέσης-μηχανήματος-καλώδια)

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.433
Μπορείς να κάνεις το ίδιο με μονοφωνικό πρόγραμμα αν θες να δοκιμάσεις.
Για τα ηχεία απλά άλλαξε τις εξόδους στον ενισχυτή σου για να μη κουβαλάς!
Κάλλιστα από ένα παλιό ή κακής ποιότητας ποτενσιόμετρο φωνής, και μόνο, μπορείς να πάρεις το αποτέλεσμα που αναφέρεις.

Reaction score
3
Κοιτάχτε το ροζ θόρυβο τον έβαλα γιατί δεν υπάρχει περίπτωση να ξεχωρίσω κάτι με κανονική μουσική. Αν δεν είναι είτε μεμονωμένες συχνότητες ή κάποιου είδος ομοιόμορφο σήμα δεν θα έβλεπα τη διαφορά.

Γενικώς δεν ήταν ενδελεχής η μελέτη που έκανα. Απλά ήθελα να πάρω μερικές ιδέες από εσάς για να δω πως να συνεχίσω.

Κάλλιστα από ένα παλιό ή κακής ποιότητας ποτενσιόμετρο φωνής, και μόνο, μπορείς να πάρεις το αποτέλεσμα που αναφέρεις.
Αυτό δεν το έπιασα, εξηγείς;

Reaction score
1.844

Λέει για το ποντεσιόμετρο της έντασης. Αν το περιστρέφεις, σε χαμηλή ένταση χωρίς μουσική, ακούς κάποιο "ξύσιμο";

Reaction score
3
Ο ενισχυτής είναι αρχαίος όπως είπα, όσα καλοκαίρια έχω και εγώ στην πλάτη μου, δηλαδή περί τα 25. Το ποτενσιόμετρό του ας πούμε στο 0, βγάζει αρκετή ένταση από τα ηχεία. Όταν βγαίνει από το 0 και πάει ας πούμε στο 0.2 τότε έχει λιγότερη ένταση από ότι στο 0.0. Ε αυτό μέχρι περίπου το 1 οπου και συμπεριφέρεται κανονικά. Τριξίματα ακούγονται ανα φάσεις. Και είναι γραμμικό, δεν είναι περιστρεφόμενο.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.547
δίπλα σε ένα ηχείο έχεις έντονη ανακλαστική επιφάνεια? πχ τζάμι?

Reaction score
3
Και τα δύο είναι γύρω στους 80 πόντους από τις γωνίες του δωματίου. Στα περίπου 20-30 εκατοστά μακρυά από το ένα ξεκινάει μπαλκονόπορτα, ναι. Η κουρτίνα είνια πολύ λεπτή (για την ώρα).

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.433
Κοιτάχτε το ροζ θόρυβο τον έβαλα γιατί δεν υπάρχει περίπτωση να ξεχωρίσω κάτι με κανονική μουσική. Αν δεν είναι είτε μεμονωμένες συχνότητες ή κάποιου είδος ομοιόμορφο σήμα δεν θα έβλεπα τη διαφορά.

Γενικώς δεν ήταν ενδελεχής η μελέτη που έκανα. Απλά ήθελα να πάρω μερικές ιδέες από εσάς για να δω πως να συνεχίσω.

Αυτό δεν το έπιασα, εξηγείς;
Αυτό που λέει ο Anemelos και επιπλέον είναι πολύ συνηθισμένο στα φτηνά ποτενσιόμετρα ρύθμισης όγκου (φωνής αν θες) να υπάρχει διαφορά στο δεξί από το αριστερό κανάλι. Αυτό αυτομάτως σε οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα.

Reaction score
3
Παρόλαυτά δεν είναι θέμα έντασης. Φαίνεται να είναι θέμα εκλαμβανόμενης (perceived?) τονικότητας του θορύβου.

Reaction score
4
Απάντηση: Re: pink noise για σύγκριση απόκρισης R-L

Παρόλαυτά δεν είναι θέμα έντασης. Φαίνεται να είναι θέμα εκλαμβανόμενης (perceived?) τονικότητας του θορύβου.
Άλλαξες τίποτα τελευταία ?
+
Είδες επαφές καλωδίων ?

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.130
Πριν αντιμεταχωρήσεις τα ηχεία, όπως σου πρότεινε ο Timbre, κάνε τη ίδια δοκιμή με καφέ και λευκό θόρυβο, και δες αν το σύστημα σου δίνει την ίδιαν αντίληψη, δηλαδή αν διατηρείται το πριμάρισμα στο ίδιο κανάλι. Υποθέτω πως το μέρος που βρήκες ροζ θόρυβο θα έχει διαθέσιμα να κατεβάσεις και δείγματα λευκού και καφέ θορύβου. Ο λευκός θόρυβος ακούγεται οξύτερος, πιο πριμαριστός, ενώ ο καφέ θόρυβος είναι πιο μπάσος από τον ροζ θόρυβο, θυμίζοντας ήχο καταρράκτη από απόσταση.

Reaction score
3
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας παιδιά. Δυστυχώς δεν μπορώ να κάνω τίποτα πριν γυρίσω σπίτι (το άάλλο ΣΚ). Ήδη όμως πήρα ιδέες και έμαθα κάτι, αυτός ήταν και ο λόγος του ποστ.

Τα cd αυτά φαίνονται ενδιαφέροντα. Θα ήταν καλό να υπήρχαν σε κάνα public torrent tracker σαν το pirate bay για να μπορούν να τα παίρνουν όλοι έυκολα. Σε flac εννοείται συμπίεση.

Reaction score
384
H Θεση που ακουσες τα ηχεια σου ειναι αθροισμα του αμεσου ηχου αλλα και των ανακλασεων. Απο τη στιγμη που ειναι διαφορετικες οι ανακλασεις απο το καθε ηχειο λογω ιδιαιτεροτητας του χωρου, λογικο ειναι να ακουγονται διαφορετικα.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.006
Members
38.525
Νεότερο μέλος
seos