Popcorn Hour: Οδηγός επιβίωσης

CostasD

"Επαγγελματίας"
Μηνύματα
2.139
Reaction score
19
Δε διαφωνεί κανείς ότι η σύνθεση ενός HTPC είναι μεράκι από μόνο του αλλά, στον αντίποδα, οι όλο και πιο δημοφιλείς συσκευές τύπου Popcorn για τα χρήματα, το μέγεθος, την ησυχία, τις δυνατότητες και και την out of the box λειτουργία τους έχουν αρχίσει να κερδίζουν ολοένα αυξανόμενο αγοραστικό κοινό.

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που τυχαίνει να ασχολούνται για πρώτη φορά με μια τέτοια συσκευή και έτσι οι απορίες αλλά και τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσουν είναι εύλογα. Εδώ θα απαντήσουμε τις πιο συχνές ερωτήσεις και θα παρουσιάσουμε τα απαραίτητα βήματα που χρειάζεται να γίνουν ώστε, ακόμα και κάποιος που έχει μικρή σχέση με το αντικείμενο, να μπορέσει να εκμεταλλευτεί στο μέγιστο τις δυνατότητες που του προσφέρει αυτή η συσκευή. Η συμμετοχή όλων είναι παραπάνω από απαραίτητη!


1. Το έβγαλα από το κουτί του, το έβαλα στην TV και δε δείχνει τίποτα!

Η συσκευή αυτή, ως μικρός υπολογιστής που είναι, πρέπει να ρυθμιστεί στην κατάλληλη ανάλυση προκειμένου να δώσει σήμα στην TV.
Επειδή η εργοστασιακά προρυθμισμένη ανάλυση δεν είναι σίγουρο ότι θα παίξει σε όλες τις τηλεοράσεις, καταλήγοντας έτσι να μη βλέπουμε καθόλου σήμα και να μην μπορούμε να προβούμε σε καμία ρύθμιση, υπάρχουν κάποιοι συνδυασμοί κουμπιών στο remote control ώστε να κάνουμε τη ρύθμιση αυτή στα "τυφλά". Οι παρακάτω είναι όλοι οι δυνατοί συνδυασμοί:


- TV Mode + 0 | Auto TV mode (Please use it only for FAILSAFE)
- TV Mode + 1 | Composite NTSC 480i
- TV Mode + 2 | Composite PAL 576i
- TV Mode + 3 | reserved
- TV Mode + 4 | Component 720p60
- TV Mode + 5 | Component 1080i60
- TV Mode + 6 | Component 1080p60
- TV Mode + 7 | HDMI 720p60
- TV Mode + 8 | HDMI 1080i60
- TV Mode + 9 | HDMI 1080p60
- TV Mode + Caps/Num | Toggles between 50/60 Hz

Ας υποθέσουμε ότι έχουμε κάνει σύνδεση με καλώδιο HDMI και η τηλεόρασή μας μπορεί να δεχτεί σήμα 1080p.
Με το popcorn συνδεδεμένο στην τηλεόραση κάνουμε τα παρακάτω, πλησιάζοντας το κοντρόλ αρκετά κοντά, μήπως δεν πιάνει, και σιγουρεύοντας κάθε φορά ότι πατάμε τα πλήκτρα καλά.

1) Πατάμε TV-mode μία φορά (περιμένουμε 1 με 2 δευτερόλεπτα) και μετά πατάμε το 9. Περίμενε περίπου 10 δευτερόλεπτα για να δείξει.

2) Αν δεν δειξει, υπάρχει πιθανότητα να πρέπει να αλλάξουμε και τα Hz οπότε πατάμε πάλι το TV-mode μία φορά (περιμένουμε 1-2 δευτερόλεπτα) και μετά πατάμε το κουμπί CAPS/NUM που βρίσκεται δεξία από το 0. Περιμένουμε πάλι 5-10 δευτερόλεπτα.

Αν τα παραπάνω δεν πετύχουν, πατάμε πάλι TV-mode (περιμένουμε 1-2 δευτερόλεπτα), πατάμε το 0 και περιμένουμε γύρω στο 1 λεπτό μήπως καταφέρει και συντονίσει μόνο του. Έπειτα, αφού δείξει, πάμε στο μενού Setup -> Audio/Video και ρυθμίζουμε το Video Output κατάλληλα μιας και η επιλογή της ανάλυσης κατά την αυτόματη ρύθμιση είναι συνήθως η κατώτερη αποδεκτή.

Σε κάθε περίπτωση μπορούμε να πειραματιστούμε και με τους υπόλοιπους συνδυασμούς.


2. Εντάξει, δείχνει η TV, τώρα πως θα δω video από το PC μου μέσω δικτύου (streaming);

Αρχικά πρέπει να γίνουν οι κατάλληλες ρυθμίσεις ώστε το Popcorn να αποκτήσει παρουσία στο τοπικό μας δίκτυο.

Αυτό μπορεί να γίνει με δύο τρόπους:
- Αυτόματα, εφόσον είναι ενεργοποιημένη η λειτουργία DHCP στο router μας
- Χειροκίνητα, ρυθμίζοντας τις διευθύνσεις IP, Subnet, Gateway και Primary DNS κατάλληλα

Αν ισχύει η πρώτη περίπτωση, πάμε στο μενού Setup -> Network και επιλέγουμε Mode: "Wired Auto IP".

Στη δεύτερη περίπτωση επιλέγουμε "Wired Manual IP". Αν δεν γνωρίζουμε τις διευθύνσεις που πρέπει να βάλουμε, μπορούμε να ανοίξουμε τις ρυθμίσεις δικτύου του υπολογιστή μας και να αντιγράψουμε αυτούσια τα Subnet, Gateway και Primary DNS που θα βρουμε εκεί. Για IP, όμως, θα πρέπει να βάλουμε μια διαφορετική από αυτή που έχει ο υπολογιστής και όχι την ίδια, φροντίζοντας παράλληλα να μην την έχουμε δώσει και σε κάποια άλλη συσκευή (π.χ., άλλον υπολογιστή ή κονσόλα). Αν ο υπολογιστής, για παράδειγμα, έχει IP 192.168.1.16 μπορούμε να βάλουμε στο Popcorn την 192.168.1.17.

Για να σιγουρευτούμε ότι οι ρυθμίσεις έγιναν σωστά μπορούμε να ελέγξουμε αν "βλέπουμε" το Popcorn από τον υπολογιστή μας ανοίγοντας ένα command prompt και γράφοντας "ping 192.168.1.17", χρησιμοποιώντας προφανώς την IP που δώσαμε προηγουμένως στο Popcorn και περιμένοντας επιστροφή της μορφής:

"Reply from 192.168.1.17: bytes=32 time=1ms TTL=64"​

Ειναι πολύ σημαντικό αυτές οι ενέργειες να γίνονται με κλειστό το όποιο firewall μπορεί να είναι εγκατεστημένο στον υπολογιστή και ενδέχεται να παρεμποδίζει την επικοινωνία με το Popcorn. Όταν σιγουρευτούμε ότι η επικοινωνία είναι εφικτή τότε μπορούμε να ανοίξουμε ξανά το firewall και να το ρυθμίσουμε κατάλληλα αν χρειαστεί.

Αυτή τη στιγμή από το Popcorn μπορούμε να δούμε τους φακέλους και τα περιεχόμενά τους που μοιράζουμε από οποιοδήποτε PC του τοπικού μας δικτύου. Αρκεί να πλοηγηθούμε στο μενού Media Source -> Network Browser και να ακολουθήσουμε τη διαδρομή μέχρι το φάκελο που θέλουμε και διατηρούμε μοιρασμένο (shared).


3. Γιατί να βάλω εσωτερικό δίσκο;

Με την τοποθέτηση εσωτερικού σκληρού δίσκου το Popcorn μπορεί να ξεδιπλώσει κι άλλες δυνατότητες όπως web radio, web tv, youtube, google video, torrent client μπορεί να γίνει FTP/NFS/SMB server ώστε να μοιράζει κι αυτό με τη σειρά του υλικό στο τοπικό δίκτυο (σε περίπτωση π.χ. κι άλλου popcorn ή κάποιας κονσόλας κάπου στο σπίτι). Με λίγα λόγια το δίσκο τον χρειάζεται για να γίνει η εγκατάσταση ενός πακέτου χρήσιμων προγραμμάτων.


4. Του έβαλα εσωτερικό σκληρό δίσκο, τώρα πως τον γεμίζω;

Αφού βάλαμε τον δίσκο και κάναμε εγκατάσταση των NMT Applications, ο SMB (Samba) server που εγκαταστάθηκε μας δίνει τη δυνατότητα να τον προσπελάσουμε από οποιοδήποτε PC του τοπικού μας δικτύου δημιουργώντας απλά μια συντόμευση (shortcut) και δίνοντας ως προορισμό την διεύθυνση IP του Popcorn στη μορφή:

\\192.168.1.17​

Τα username και password που θα ζητηθούν είναι "nmt" και "1234" αντίστοιχα.

Ο κατάλογος "share" αντιπροσωπεύει τον σκληρό δίσκο ενώ οι συσκευές USB που ενδεχομένως να βρίσκονται πάνω στο Popcorn εμφανίζονται ως "usb_drive_a-1" και "usb_drive_b-1".


5. Παίζω αρχεία υψηλής ανάλυσης (high-definition) μέσω του τοπικού μου ασύρματου δικτύου αλλά παρατηρώ "σπασίματα" στην εικόνα.

Γενικότερα τα αρχεία πολυμέσων χαρακτηρίζονται από μια τιμή bitrate (δεδομένα/δευτερόλεπτο) που καθορίζει σε μεγάλο βαθμό και την ποιότητά τους. Τα αρχεία υψηλής ανάλυσης, λόγω της φύσης τους, έχουν υψηλό bitrate και έτσι το δίκτυό μας (ασύρματο ή ενσύρματο) πρέπει να είναι σε θέση να υποστηρίξει μεταφορά δεδομένων με ταχείς ρυθμούς ώστε να τροφοδοτεί το Popcorn συνεχώς και να μην παρατηρούνται "σπασίματα" στην εικόνα. Αν, για παράδειγμα, μια ταινία που βρίσκεται στο laptop μας έχει μέσο bitrate ~30Mbps και η πραγματική ταχύτητα του ασύρματου δικτύου μας* κυμένεται στα ~20-25Mbps, η ταινία δεν θα παίξει σωστά. Πρέπει να φροντίσουμε να βελτίωσουμε την ποιότητα της ασύρματης σύνδεσης ή να επιλέξουμε τη γνωστή ενσύρματη οδό των 100Mbit ή φυσικά του 1Gigabit. Παλαιότερα δίκτυα των 10Mbit κρίνονται ανεπαρκή για μετάδοση υλικού High-Definition.

* π.χ. Popcorn <---wired---> Router <~~~wireless 20-25Mbps~~~> Laptop (ταινία 30Mbps)


Σύμφωνα με το υλικό που θέλουμε να αναπαράγουμε, καλό είναι να έχουμε στο μυαλό μας τις ταχύτητες που μπορεί να μας προσφέρει κάθε σύνδεση (δικτυακή ή φυσική) του Popcorn:

SMB: | ~38Mbps
NFS: | ~33Mbps
HTTP: | ~42Mbps
USB HDD: | ~42Mbps
USB DVDROM (8x): | ~42Mbps
Internal HDD: | ~42Mbps

Γίνεται κατανοητό ότι οι παραπάνω δικτυακές συνδέσεις (SMB/NFS/HTTP) αναφέρονται σε ενσύρματη σύνδεση, τουλάχιστον 100Mbps, και πως σε ασύρματο περιβάλλον εξαρτώνται και πιθανώς περιορίζονται από την ποιότητα της ασύρματης σύνδεσης.
 

Μηνύματα
16.004
Reaction score
14
Απάντηση: Popcorn Hour: Οδηγός επιβίωσης

BRAVO Κώστα πολύ χρήσιμος μπούσουλας!!!
 



Μηνύματα
13.106
Reaction score
163
Απάντηση: Popcorn Hour: Οδηγός επιβίωσης

Πολύ καλό Κώστα! Μπράβο!
Βρήκε κανένας κάποιον τρόπο να γράφει στους USB δίσκους του Popcorn μέσω δικτύου από το PC;
 


CostasD

"Επαγγελματίας"
Μηνύματα
2.139
Reaction score
19
Re: Απάντηση: Popcorn Hour: Οδηγός επιβίωσης

Βρήκε κανένας κάποιον τρόπο να γράφει στους USB δίσκους του Popcorn μέσω δικτύου από το PC;
Βασίλη το linux ανέκαθεν είχε ένα θέμα με τους δίσκους NTFS τους οποίους χειριζόταν ως read-only. Αν βάλεις FAT/FAT32 θα παίξουν μια χαρά.

Απ'όσο γνωρίζω βέβαια το θέμα linux+NTFS έχει λυθεί εδώ και αρκετό καιρό οπότε ποιος ξέρει... μπορεί να το υποστηρίξουν κάποια στιγμή.
 

Μηνύματα
6.141
Reaction score
167
Απάντηση: Re: Απάντηση: Popcorn Hour: Οδηγός επιβίωσης

Βασίλη το linux ανέκαθεν είχε ένα θέμα με τους δίσκους NTFS τους οποίους χειριζόταν ως read-only. Αν βάλεις FAT/FAT32 θα παίξουν μια χαρά.
Απ'όσο γνωρίζω βέβαια το θέμα linux+NTFS έχει λυθεί εδώ και αρκετό καιρό οπότε ποιος ξέρει... μπορεί να το υποστηρίξουν κάποια στιγμή.
Αυτο δεν ειναι σιγουρο. Εγω την πατησα με εναν 500ρι. Τον εκανα fat32 και δεν τον ειδε ποτε. Μιλαω βεβαια για το mediabox 200.
 


Μηνύματα
13.106
Reaction score
163
Απάντηση: Popcorn Hour: Οδηγός επιβίωσης

Να βάλω και εγώ το λιθαράκι μου;

Πώς κατεβάζουμε Torrents με το Popcorn;

Κατ' αρχάς το Popcorn έχει δύο clients για torrents. Θα αναφερθώ στον καινούριο, τον Transmission.
Στον Transmission έχουμε πρόσβαση μόνο μέσω web interface, το οποίο ονομάζεται Clutch.
Πληκτρολογούμε λοιπόν σε στον Firefox, τον Opera ή τον Safari (δεν υποστηρίζονται άλλοι browsers):
http://[I]PopcornIP[/I]:8077
Όπου PopcornIP η IP του Popcorn στο τοπικό μας δίκτυο.
Θα μας ζητήσει username (δίνουμε nmt) και password (1234) και πλέον μπαίνουμε στον Clutch.
Οι ρυθμίσεις γίνονται πατώντας το εικονίδιο του γραναζιού, κάτω δεξιά. Από εκεί μπορούμε να ρυθμίσουμε:

Preferences:
- Το folder στο οποίο θα σώζουμε τα torrents (/share είναι ο τοπικός δίσκος).
- Την πόρτα από την οποία θα μεταφέρονται τα δεδομένα. Χρειάζεται προσοχή, γιατί θα πρέπει να την κάνουμς forward στον ρούτερ μας.
- Το αν θα συνδέεται με χρήστες που χρησιμοποιούν κρυπτογράφηση.
- Καθορίζουμε τα όρια στην ταχύτητα upload και download.
- Δϊνουμε κάθε πότε θα κάνει refresh η σελίδα.

Τotal Download Rate:
Γρήγορη επιλογή ορίου ταχύτητας για download.

Total Upload Rate:
Ομοίως για το upload.

Sort Transfers By:
Ταξινόμηση των torrents με διάφορα κριτήρια.

Για να κατεβάσουμε κάποιο torrent, απλά το κατεβάζουμε στο pc μας, και στον Clutch πατάμε Open και μετά browse (ή δίνουμε κατ' ευθείαν το url του, σε εμένα δεν δουλεύει). Τέλος πατάμε "Upload".

Oι άλλες επιλογές (Pause, Resume κτλ) νομίζω ότι είναι αυτονόητο τι κάνουν.
 

Μηνύματα
7.140
Reaction score
4
Απάντηση: Popcorn Hour: Οδηγός επιβίωσης

Αυτον το client δεν μπορουμε να τον παρακολουθουμε μεσω tv ?
Πρεπει παντα απο το pc να βλεπουμε την προοδο του κατεβασματος?
 

Μηνύματα
13.106
Reaction score
163
Απάντηση: Popcorn Hour: Οδηγός επιβίωσης

Δεν νομίζω να μπορείς να δεις την πρόοδο μέσα από το Popcorn. Νομίζω ότι γίνεται με τον παλιά client. Θα κοιτάξω και θα σου πω!
 

CostasD

"Επαγγελματίας"
Μηνύματα
2.139
Reaction score
19
Με τον παλιό γίνεται (Web Services -> Torrent)!

Και εδώ που τα λέμε, με τον παλιό δεν είχα κάποιο παράπονο, μόνο το ότι δεν έπαιρνε κωδικό και ήταν χύμα που είναι πρόβλημα αν το χειρίζεσαι και εκτός σπιτιού. Συν το ότι δεν μπορείς να του πεις να κατεβάζει σε κάποιο usb δίσκο, μόνο στον εσωτερικό. Διαφορετικά σου κάνει κι αυτός.
 

Μηνύματα
13.106
Reaction score
163
Απάντηση: Popcorn Hour: Οδηγός επιβίωσης

O παλιός δεν μου δούλεψε, μία-δύο φορές που δοκίμασα.
 

CostasD

"Επαγγελματίας"
Μηνύματα
2.139
Reaction score
19
Στο κατέβασμα εννοείς; Φαντάζομαι είχες φτιάξει μια χαρά τις ports απ'το router...
Εμένα δούλευε υποδειγματικά μάλιστα...! Μήπως έπεσες σε περίεργα torrents?
 

Μηνύματα
13.106
Reaction score
163
Απάντηση: Popcorn Hour: Οδηγός επιβίωσης

Ναι, τα είχα φτιάξει. Θα το ξαναδοκιμάσω και θα σου πω.

Δεν δίνεις μερικές πληροφορίες για τoν "remote" χειρισμό των clients; Πώς γίνεται; Μπορείς μόνο να βλέπεις την πρόοδο ή και να του δίνεις Torrents να κατεβάζει;
 

CostasD

"Επαγγελματίας"
Μηνύματα
2.139
Reaction score
19
Εννοώ ότι τον clutch ή τον παλιό client μπορείς να τον δεις κι εκτός σπιτιού όπως ακριβώς τον βλέπεις και τοπικά. Απλά χρησιμοποιώντας την εξωτερική ip και κάνοντας το κατάλληλο port forward (από μια εξωτερική που θα επιλέξεις προς την 8077 που "ακούει" ο clutch).

Αυτό εννοείς;

π.χ. το δικό μου είναι http://neted.homeip.net:2222/
 

Μηνύματα
13.106
Reaction score
163
Απάντηση: Popcorn Hour: Οδηγός επιβίωσης

Ναι, απλά επειδή δεν έχω ιδέα, όταν σου είναι εύκολο πες το πιο αναλυτικά! :138:
 

Μηνύματα
13.106
Reaction score
163
Απάντηση: Popcorn Hour: Οδηγός επιβίωσης

Συμβουλή: Χρησιμοποιείστε για εσωτερικό δίσκο κάποιον 2.5". Πριν είχα έναν 3.5" και η διαφορά σε θερμοκρασία είναι πολύ μεγάλη. Ιδίως αν είναι ανοιχτό 24/7 και κατεβάζει torrents. Φυσικά, διαφορά υπάρχει και στον θόρυβο.
 

Μηνύματα
13.106
Reaction score
163
Απάντηση: Re: Popcorn Hour: Οδηγός επιβίωσης

Στο κατέβασμα εννοείς; Φαντάζομαι είχες φτιάξει μια χαρά τις ports απ'το router...
Εμένα δούλευε υποδειγματικά μάλιστα...! Μήπως έπεσες σε περίεργα torrents?
Μπα... δεν μου δουλεύει ο παλιός client...
Στο setup του client έβαλα port το 55554. Η ip του Popcorn είναι 192.168.1.5
Στο ρούτερ (της On) έχω δώσει Lan Port και Public Port την 55554, Lan IP Adress, την 192.168.1.5 και Protocol Type TCP&UDP. Έκανα κάτι λάθος;:108:
Φορτώνω torrent και ενώ λέει "Downloading" όλα τα νούμερα παραμένουν στο μηδέν.
 


Staff online

  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • rose.athens
    Not in the mood Mod

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.310
Μηνύματα
2.858.087
Members
37.892
Νεότερο μέλος
Nardo
Top