Progressive vs Interlaced

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
11.650
Οι ερασιτεχνικές βιντεοκάμερες μέχρι σήμερα γράφουν τα 1080/60 fps σε πεπλεγμένη σάρωση, πράγμα που δημιουργεί προβλήματα στην καταγραφή κινούμενης εικόνας. Από την άλλη πλευρά η προοδευτική καταγραφή της σε χαμηλότερα fps, μάλλον δημιουργεί χειρότερα και ανεπίλυτα ζητήματα.

Θα ήθελα την άποψη των πιο έμπειρων μελών που έχουν ασχοληθεί με το αντικείμενο, σχετικά με τα ακόλουθα:
  • πόσο καλή είναι η HD εικόνα που προκύπτει από τη real-time απόπλεξη και προβολή υλικού 1080/60i από ερασιτεχνική βιντεοκάμερα, σ' ένα full-HD μέσο προοδευτικής σάρωσης, όπως μια τηλεόραση Plasma/LCD ή ένας DLP προβολέας; Συμβαίνει μήπως να γίνονται ορατά "χτενάκια" ή/και μείωση αναλυτικότητας σε περιοχές της εικόνας με έντονη κίνηση, ανάλογα με τη μέθοδο απόπλεξης που χρησιμοποιείται;
  • πόσο καλύτερα αποτελέσματα δίνει η post-production απόπλεξη κι η δημιουργία αρχείου προοδευτικής σάρωσης;
  • ποιες είναι οι πιο αποτελεσματικές μέθοδοι απόπλεξης που γνωρίζετε από την εμπειρία σας, για καθεμιά από τις προαναφερθείσες προσεγγίσεις του προβλήματος;
  • ...και τελικά πιστεύετε ότι η καταγραφή σε 1080/60p είναι ένα killer-feature, που πρέπει ν' απαιτούμε πλέον από μια ερασιτεχνική βιντεοκάμερα;
Όπως πιθανό γνωρίζετε, η πρώτη τέτοια μόλις κυκλοφόρησε από ένα μάλλον απροσδόκητο κατασκευαστή (Sanyo HD2000) κι αν δεν την έχετε υπόψη, μια ιδέα μπορείτε να πάρετε από αυτό το κλιπ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει νομίζω το τρένο που διασχίζει το πλάνο στα 30", καταγεγραμμένο στα 1080/60p. Μπορείτε επίσης να συγκρίνετε με μία παρόμοια σκηνή, γραμμένη στα 1080/60i από βιντεοκάμερα άλλου κατασκευαστή (Sony TG1, αρχείο 00054.MTS).

Reaction score
424
Απάντηση: Progressive vs Interlaced

...και τελικά πιστεύετε ότι η καταγραφή σε 1080/60p είναι ένα killer-feature, που πρέπει ν' απαιτούμε πλέον από μια ερασιτεχνική βιντεοκάμερα;
Αυτός είναι ο μόνος λόγος που δεν έχω πάρει κάμερα ακόμα.

Reaction score
424

Τώρα είδα τα video. Αν η Sanyo είχε 5.1 την αγόραζα.
Τα 60p είναι μονόδρομος. Δες video που είχε ανεβάσει σε προηγούμενο thread ένας φίλος από την sony SR11 και θα πάθεις ζαλάδα, κατά την οριζόντια κίνηση.
http://rapidshare.com/files/215853879/SR11.rar.html

Έχεις βρει κανένα video sample της sanyo με κίνηση;

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
11.650

Οι βασικοί προβληματισμοί μου είναι αν τα 24Mbps σηκώνουν 60p με κίνηση της κάμερας και -κυρίως- η έλλειψη OIS.

Για βιντεάκι της HD2000 με λίγη κίνηση, ρίξε μια ματιά σ' αυτό. Είναι γεγονός ότι χάνει κάπως σε λεπτομέρεια, μάλλον λόγω motion-blur και EIS, παρά λόγω bitrate.

Reaction score
3

Θα μου επιτρέψετε να ξαναφέρω το θέμα στην επιφάνεια, μόνο που θα κατέβω λίγο στην ανάλυση του SD.
Πιο συγκεκριμένα, τα βίντεο που τραβάω με την βιντεοκάμερα είναι σε DV avi (interlaced - bottom field) και μετά τα κάνω DVD.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι έχω CRT οθόνη στον Η/Υ, κάθε φορά έφτιαχνα (με Vegas) βίντεο progressive χωρίς όμως να κάνω deinterlace.
Δεν είχα διαπιστώσει κάποιο πρόβλημα.
Κάποιες κινήσεις όχι και τόσο ομαλές και πολλές ψιλές γραμμές στις άκρες των ατόμων ή αντικειμένων, δεν ήταν ορατές στον προβολέα σε αντίθεση με το CRT monitor.
Το ερώτημα μου λοιπόν είναι, αν αυτό είναι σωστό ή πρέπει να κάνω κάποια αλλαγή στα settings του προγράμματος;
Δηλαδή να κάνω τα DV avi σε MPEG2 με interlace όπως αυτό της βιντεοκάμερας (bottom field);
Ή progressive, με ή χωρίς deinterlace και ποιά από τις 2 μεθόδους: Blend ή interpolate;
Ευχαριστώ.

ΥΓ. Έκανα κάποιες δοκιμές με interlaced avi σε interlaced MPEG2 και με progressive settings (Vegas) και deinterlace: blend / interpolate.
Συμπέρασμα:
Το progressive / blend είναι πολύ θολό.
Το progressive / interpolate είναι καθαρό αλλά με πρόβλημα στην κίνηση
ενώ το interlaced είναι πολύ καθαρό και κανένα πρόβλημα στην κίνηση.
Βέβαια δεν τα δοκίμασα στον προβολέα.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.741
Members
38.490
Νεότερο μέλος
Nikos88