Raspberry Pi Το Network streamer του φτωχού

Μηνύματα
510
Reaction score
659
Μετά από επιθυμία κάποιων μελών του avsite αποφάσισα να γράψω ένα μικρό θέμα για τη πρόσφατη Πασχαλινή μου εμπειρία με τον υπολογιστή των 35 δολαρίων όπως αλλιώς κοροιδευτικά και μη λέγεται.

Ήθελα εδώ και χρόνια να δω τι κάνει ένας τόσο μικρός υπολογιστής αλλά η αλήθεια είναι πως δεν είχα κάποιο ερέθισμα να αγοράσω έναν για κάποιο συγκεκριμένο λόγο και χωρίς project η αγορά έπαιρνε συνεχώς αναβολή.

Η όλη ιδέα ήρθε από μια δημοσίευση της pro-ject audio για ένα μοντέλο που θα κυκλοφορήσει το 2018 με όνομα Pro-ject stream s2

Παραθέτω το παρακάτω video



Η όλη υλοποίηση βασίζεται στο φτηνό μοντέλο της οικογένειας Raspberry, το Pi Zero το οποίο βλέποντας το βίντεο θα βγεί μάλλον σε 2 εκδόσεις, μια με ασύρματη μετάδοση ήχου πιθανόν Bluetooth και μια με εξόδους rca, και οι δύο εκδόσεις περιλαμβάνουν καθώς φαίνεται dac και σαν λογισμικό το volumio.

( αυτά όλα βέβαια μπορεί να είναι εικασίες καθώς κανείς δεν επιβεβαιώνει πως το βίντεο είναι αληθινό η όχι κοιτώντας τα σχόλια)


Τέλος πάντων αποφάσισα να ασχοληθώ με μια υλοποίηση που δε θυμίζει κατασκευή diy καθώς η συναρμολόγηση/κατασκευή θυμίζει lego. Για το λόγο ότι dac έχω και μάλιστα είμαι αρκετά ευχαριστημένος από τη συμβίωση μαζί του ήθελα κάτι να έχει ψηφιακές εξόδους toslink και s/pdif να τροφοδοτήσω το dac καθώς η usb είναι κατειλλημένη από το pc που παίζει foobar2000 μέσω Nas.

Αγόρασα από ένα κατάστημα το νέο πιο ακριβό μοντέλο raspberry pi3 b+

quad-core 64-bit 1.4GHz Processor, 1GB Ram and onboard Dual-band 802.11ac wireless LAN and Bluetooth 4.2 (including BLE).
This edition allows for PXE network and USB mass-storage booting and has a Gigabit Ethernet Network Interface.


Raspberry-Pi-3-Model-B-head-on.jpg

Το hifiberry digi + pro,(θα το λέω για συντομία hat),επίσης το πιο ακριβό digi λόγω ότι διαθέτει επίχρυσο s/pdif , διπλό ρολόι 44.1 & 48 και έχει και θέση να κολλήσεις bnc φις που είναι πιο συμβατό με τα 75ohm από τα κλασσικά rca που θεωρούνται ο αδύναμος κρίκος του ψηφιακού ακόμα κι αν χρησιμοποιήσεις βύσματα canare που είναι ότι πιο κοντινό σε bnc. Δε σας κρύβω πως θα ήθελα η digi+ pro να είχε και μια πόρτα AES/EBU αλλά με τα χρήματα αυτά και πολλά έχει….


digiplus_pro-630x420.jpg


Αγοράστηκαν επίσης

1) case steel είναι το μόνο που βρήκα να αγοράσω και να χωράει και το hat μέσα (αρκετά αισθητικά απαράδεκτο για τα γούστα μου )


case-metal-digi-600x600.jpg
assembly1-1024x768-1.jpg

[DOUBLEPOST=1523362994][/DOUBLEPOST]Τροφοδοτικό original factory 5v-2.5A , υπάρχουν πάρα πολλά στην αγορά και φτηνότερα όπως και πολύ ακριβότερα linear αλλά αυτό βρήκα μπροστά μου την ώρα της αγοράς
IMG_7556.jpg
 

Μηνύματα
510
Reaction score
659
3) Κάρτα μνήμης micro sd 32 gb sandisk extreme (φτάνουν και 10gb αρκει η κάρτα να είναι καλής ποιότητας και γρήγορη)
4) Mini Keyboard με touchpad για τη λειτουργία του kodi προς το παρών
IMG_7552.jpg

[DOUBLEPOST=1523363190][/DOUBLEPOST]Και το αποτέλεσμα είναι αυτό....
IMG_7553.jpg
IMG_7554.jpg
IMG_7555.jpg

[DOUBLEPOST=1523363235][/DOUBLEPOST]Συνεχίζεται...
 

Μηνύματα
106
Reaction score
123
Τους ειχε προλαβει η Bryston ....
http://www.bryston.com/products/digital_audio/BDP-Pi.html που τους ειχε προλαβει η κοινοτητα των diyers χρονια πριν...
Ειναι καλο εγχειρημα το εχω κανει και εγω εδω και κανα δυο χρονια το μονο μειονεκτημα ειναι οτι πρεπει να μπεις στην διαδικασια να προγραματισεις το πραγματακι (που δεν ειναι ευκολο για ολους ) και να διαλεξεις πιο λειτουργικο σου κανει .
Εγω παιζω με usb dac και με kodi (γιατι ειναι στο σαλονι συνδεμενο με την tv ).
Καποια reviews...Για hats και για το μηχανακι...
https://darko.audio/2017/08/a-better-sounding-raspberry-pi-with-justbooms-digi-hat/
https://darko.audio/2017/08/allos-digione-pulls-five-star-sound-quality-from-the-raspberry-pi/
https://darko.audio/2018/02/step-up-from-a-raspberry-pi-with-allo-digitals-usbridge/
https://darko.audio/2017/11/allos-59-boss-dac-is-a-super-tasty-delicious-pi-maker/
https://darko.audio/2017/08/a-e65-roon-endpoint-for-the-kef-ls50-wireless-or-any-usb-dac/
https://parttimeaudiophile.com/2015/05/23/review-raspberry-pi-2-as-music-streamer/
https://www.collybia.com/product/mamboberry-hd-dac-192khz24bit/
Γενικα αν εισαι χαλαρος και σου αρεσει να πειραζεις πραγματα ειναι καλη και φθηνη φαση .Ειδηκα αν εχεις εξωτερικο dac φτιαχνεις streamer τσαμπα (σε σχεση με τα ετοιμα) και ειναι και αξιολογο.Επισης λογω του οτι υπαρχουν πολλα λειτουργικα και θα ξεπεταγονται καινουργια παντα θα υπαρχει αναβαθμιση σε σχεση με μια ετοιμη συσκευη καθως και επιλογη λειτουργικου αναλογα με τις αναγκες μας .
Επισης ολες σχεδον οι διανομες που ασχολουνται με την αναπαραγωγη μουσικης (moode audio,runeaudio,volumio) υποστηριζουν και την επισημη 7ιντση touch οθονη που σημαινει οτι μπορεις να φτιαξεις ενα συστημα αυτονομο τυπου squeezebox .π.χ
που το ελεγχεις ειτε με φυσικη επαφη η ασυρματα μεσω τηλεφωνου pc tablet κλπ κλπ.
Επισης σε περιπτωση που θελεις να κουμπωσεις επανω και σκληρους δισκους (οπως εγω) ειτε θα επιλεξεις εξωτερικο με δικη του τροφοδοσια η αν εχεις πανω απο ενα φορητο 2,5 θα χρειαστει usb hub με δικη του στιβαρη τροφοδοσια .Γενικα θελει καλη τροφοδοσια το μηχανακι το πακακι που επελεξες (γνησιο raspberry) ειναι safe bet.
 
Last edited:

Μηνύματα
2.599
Reaction score
4.585
Υπάρχουν πολλές εφαρμογές του Pi σαν streamer - media player. Υπάρχουν πολλά hats και ανάλογα του ποσού που μπορεί και θέλει κάποιος να διαθέσει φτιάχνει και διαφορετικό μηχάνημα. Θα περιμένω να τελειώσει την παρουσίαση ο GiorgosDrs και θα πω την εμπειρία μου μετά. Σε ό,τι έχει πει ως τώρα μόνο να προσθέσω πως εγώ δε θα έπαιρνα "τηλεχειριστήριο" μιας και τόσο το volumio όσο και το kodi έχουν καλές android εφαρμογές με τις οποίες μπορείς να τα χειρίζεσαι.
 

Μηνύματα
13.642
Reaction score
6.607
βεβαια σαν music streamer,μαλλον μιλαμε για transport και οχι player,μιας και θελουμε dac για να αποδωσει,αλλωστε και η συσκευη της pro-ject transport ειναι.
 

Μηνύματα
2.599
Reaction score
4.585
Του αλλάζεις "καπέλο" και έχεις αναλογικές εξόδους. Υπάρχει και δυνατότητα να γίνει πλήρης συσκευή με ενισχυτή και να συνδέεις τα ηχεία πάνω του.
 

Μηνύματα
13.642
Reaction score
6.607
ναι βρε το ξερω,αλλα για να παιξει καλα θελει καποιο καλο dac,για να το δει δηλαδη κανεις σαν hi-fi συσκευη δηλαδη,ειτε σαν βασικη και μοναδικη πηγη σε ενα συστημα,ειτε σαν συμπληρωματικη ενος cdplayer ή πικαπ. Υποθετω οτι απο μονο του , θα δινει επαρκη ηχο, για να το συνδεσει κανεις σε ενα ολοκληρωμενο συστημα ή σε ενα ζευγαρι αυτοενισχυομεων ηχειων , κατι αναλογο δηλαδη με ενα chromecasst audio.
 


minas

Πισιά
Μηνύματα
3.927
Reaction score
3.731
ναι βρε το ξερω,αλλα για να παιξει καλα θελει καποιο καλο dac,για να το δει δηλαδη κανεις σαν hi-fi συσκευη δηλαδη,ειτε σαν βασικη και μοναδικη πηγη σε ενα συστημα,ειτε σαν συμπληρωματικη ενος cdplayer ή πικαπ. Υποθετω οτι απο μονο του , θα δινει επαρκη ηχο, για να το συνδεσει κανεις σε ενα ολοκληρωμενο συστημα ή σε ενα ζευγαρι αυτοενισχυομεων ηχειων , κατι αναλογο δηλαδη με ενα chromecasst audio.
Από μόνο του είναι αξιοπρεπές, αλλά για καλύτερο ήχο και το DAC της hifiberry δεν είναι κακό, αν κάποιος ήθελε να φτιάξει σχεδόν το ίδιο σύστημα με το αρχικό, με αναλογική έξοδο.
 

Μηνύματα
13.642
Reaction score
6.607
Δεν το έχω δοκιμάσει σαν player όπως το λες αλλά δε νομίζω να συναντάς σε φθηνά cd players dac αυτής της κατηγορίας
https://www.banggood.com/X4000-Expa...s=detail-left-hotproducts__1&cur_warehouse=CN
αυτο ειναι πολυ αξιολογο αρθρωμα,αλλα ανεβαζει σημαντικα το κοστος και βεβαια καλη η τιμη,αλλα για να ερθει στη χωρα μας θα παει αρκετα πιο πανω.
 

Μηνύματα
510
Reaction score
659
Συνεχίζοντας θα ήθελα καταρχήν να εκφράσω τη χαρά μου που υπάρχει και από άλλα μέλη ενδιαφέρον για το θέμα και μακάρι κάτι τέτοιο να καταστεί εποικοδομητικό για να μπορέσουμε να βοηθηθούμε μεταξύ μας ώστε να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα πάντα με γνώμονα το κόστος σε συνάρτηση με τις ευκολίες χρήσης.
Λοιπόν όσο αφορά το λογισμικό του κατασκευάσματος αποφάσισα να εγκαταστήσω το volumio γιατί απλούστατα διάβασα στα διάφορα forum ανά το διαδίκτυο πως είναι προτεινόμενο από πολλούς.
H σελίδα του volumio :
https://volumio.org/
Το πρόγραμμα διατίθεται εντελώς δωρεάν για όλες τις πλατφόρμες και κάνουμε download στον υπολογιστή μας ακολουθώντας τις οδηγίες στη συγκεκριμένη περίπτωση στην ενότητα για το raspberry pi οι οποίες είναι αρκετά λεπτομερείς , τοποθετούμε την κάρτα μνήμης σε ένα card reader του υπολογιστή μας και ακολουθούμε τη διαδικασία κατά γράμμα.
Αφού προετοιμάσαμε τη κάρτα μνήμης τοποθετούμε τη κάρτα στο raspberry και αυτό κάνει εκκίνηση καθώς διαβάζει το λογισμικό.
Αν συνδέσουμε στο hdmi ένα μόνιτορ δυστυχώς δε θα δούμε το web ui του προγράμματος αλλά γραμμή εντολής όπως παλιά θυμούνται κάποιοι από dos. Για να δούμε υποχρεωτικά το volumio πρέπει να ανοίξουμε τον explorer που χρησιμοποιούμε και να πάμε στη διεύθυνση ip που του έχει δώσει το ρούτερ. Στην αρχή καλά θα είναι να το συνδέσουμε με ethernet καλώδιο για να κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη ώστε να το ρυθμίσουμε. Αν χρησιμοποιείτε pc προτείνω να κατεβάσετε το bonjour της apple καθώς με την εντολή http://volumio.local/ θα δείτε την οθόνη που ακολουθεί χωρίς να χρειαστεί να ψάχνετε κάθε φορά που το ανοίγετε τη νέα του διεύθυνση εκτός κι αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε static ip
IMG_7557.jpg

[DOUBLEPOST=1523391178][/DOUBLEPOST]Αφού ρυθμίσουμε το volumio , δούμε τους δίσκους μας δικτυακούς , usb ακόμα και έναν εσωτερικό δίσκο που μπορούμε να τοποθετήσουμε σε κάποιο μεγαλύτερο κουτί χρησιμοποιώντας τον κατάλληλο adaptor μπορούμε να πάμε στα plugin και να κατεβάσουμε το kodi. Όταν ενεργοποιήσουμε το kodi μπορούμε να συνδέσουμε ένα μόνιτορ ή τηλεόραση στην έξοδο hdmi και να έχουμε την ακόλουθη γνωστή εικόνα
IMG_7558.jpg
 

Μηνύματα
510
Reaction score
659
Το volumio και το kodi υποστηρίζονται σε app στα κινητά και στα tablet οπότε δε θα χρειαστεί να ανοίξετε πάλι υπολογιστή αφού ολοκληρώσετε τις ρυθμίσεις σας.
Το κόστος του μέχρι τώρα εγχειρήματος κόστισε ακριβώς 160 ευρώ , μπορεί να στοιχίσει και λιγότερα αν κάνουμε κάποιες υποχωρήσεις σε πιο οικονομικά εξαρτήματα ή αν μπορέσετε να βρείτε φτηνότερη πηγή αγοράς. Φυσικά μπορεί και το κόστος να ανέβει στα ύψη αλλά τότε καλύτερα αγοράστε μια ακόμα λουστραριστή έτοιμη συσκευή. Το raspberry είναι ένα παιχνίδι που θα περάσετε την ώρα σας καθώς έχει άπειρες εφαρμογές , υπάρχουν άπειρα hat στην αγορά και μπορείτε να διασκεδάσετε κάνοντας διάφορα πειράματα , ακόμα και να ασχοληθείτε με το προγραμματισμό του. Αυτό που θα ήθελα εγώ τώρα θα ήταν ένα κουτί πιο audio τύπου από αυτό που αγόρασα που μοιάζει με τενεκέ και αδικεί αυτόν το μικρό υπολογιστή.
Μου έχουν γεννηθεί ήδη άπειρες ιδέες στο μυαλό και θα τις μοιραστώ στο μέλλον μαζί σας και παρ 'όλο που δε διακρίνομαι για το συγγραφικό μου ταλέντο ελπίζω να έδωσα κάποια πρώτα βήματα σε κάποιους που θα θελήσουν να ασχοληθούν όπως και πρόθυμα θα μπορέσω να δώσω τη βοήθεια μου σε όσα λίγα ακόμα γνωρίζω.
Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας
 

Μηνύματα
640
Reaction score
535
Εξαιρετικός ο GiorgosDrs, το raspberry είναι ένα ενδιαφέρον 'παιχνιδάκι', αλλά υπό προϋποθέσεις μπορεί να κάνει και σοβαρή δουλειά. Προσωπικά το έχω να εκτελεί χρέη network storage και LMS Server.
Αυτό τον καιρό δοκιμάζω το max2play, αλλά στο πρόγραμμα είναι, αν βρεθεί χρόνος και όρεξη, να δω και το volumio.
 

Μηνύματα
510
Reaction score
659
Εξαιρετικός ο GiorgosDrs, το raspberry είναι ένα ενδιαφέρον 'παιχνιδάκι', αλλά υπό προϋποθέσεις μπορεί να κάνει και σοβαρή δουλειά. Προσωπικά το έχω να εκτελεί χρέη network storage και LMS Server.
Αυτό τον καιρό δοκιμάζω το max2play, αλλά στο πρόγραμμα είναι, αν βρεθεί χρόνος και όρεξη, να δω και το volumio.
Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να έγραφες λίγα λόγια για τις δικές σου εμπειρίες όπως και για το max2play και να κρατήσουμε το θέμα ζωντανό ως βοηθό για όλους μας που ασχολούμαστε
 

Μηνύματα
6.906
Reaction score
5.786
GiorgosDrs ευχαριστουμε για την πληρη και αναλυτικη σου περιγραφη.
Δηλαδη αγοραζοντας τα παρακατω με 106€ εχουμε μαζι media player & music player.
Και αν θελουμε περναμε αλλο προγραμμα και για χρηση υπολογιστη.Κανω λαθος?

https://www.hellasdigital.gr/comput...ssories-el/raspberry-pi-3-model-b-rpi3-modbp/
https://www.hellasdigital.gr/computers/raspberry-and-accessories-el/hifiberry-dac-pro/
https://www.hellasdigital.gr/comput...with-adapter-80mb-s-sdsqunc-016g-gn6ia-clone/
https://www.hellasdigital.gr/comput...closures/steel-case-for-hifiberry-digi-black/
https://www.hellasdigital.gr/comput...s/5v-3a-adapter-micro-connector-power-supply/
 

Μηνύματα
510
Reaction score
659
GiorgosDrs ευχαριστουμε για την πληρη και αναλυτικη σου περιγραφη.
Δηλαδη αγοραζοντας τα παρακατω με 106€ εχουμε μαζι media player & music player.
Και αν θελουμε περναμε αλλο προγραμμα και για χρηση υπολογιστη.Κανω λαθος?

https://www.hellasdigital.gr/comput...ssories-el/raspberry-pi-3-model-b-rpi3-modbp/
https://www.hellasdigital.gr/computers/raspberry-and-accessories-el/hifiberry-dac-pro/
https://www.hellasdigital.gr/comput...with-adapter-80mb-s-sdsqunc-016g-gn6ia-clone/
https://www.hellasdigital.gr/comput...closures/steel-case-for-hifiberry-digi-black/
https://www.hellasdigital.gr/comput...s/5v-3a-adapter-micro-connector-power-supply/
Το βίντεο που παραθέτεις αναφέρει dac+Pro χρησιμοποιεί dac hat , δεν υπάρχει διαφορά στα χρήματα , στα υλικά σου ανεφέρεις το digi +pro , που είναι για transport , αποφάσισε τι θα πάρεις
 

Μηνύματα
106
Reaction score
123
Οπως αναφερθηκε παραπανω αν υπαρχει budget συμφερει να το χρησημοποιησουμε σαν τρανσπορτ με καποιο εξωτερικο usb dac θα κερδισουμε σε θεματα τροφοδοσιας κλπ οποτε χρειαζομαστε μονο το raspberry τροφοδοτικο και sd card (αν δεν εχουμε σκοπο να την γεμισουμε με μουσικη μια 8giga αρκει) .
Αν χρειαστουμε κατι ολοκληρωμενο ψαχνουμε για hat με dac που να παρεχει δικο του χρονισμο (γιατι εχει ενα θεματακι με τα 44.1 στα χαρτια παντα ) η τσιπακι dac που να κανει αυτη την δουλια..
Ενδεικτικα τα hats με τσιπακι της ESS κανουν αυτη την δουλια τωρα αν το hat εχει και ξεχωριστα ρολογια ακομα καλυτερα επισης ενα καλο τροφοδοτικο γιατι αν το ταιζεις σαβουρα θα παρεις και σαβουρα....
Σε περιπτωση που το θελουμε τρανσπορτ με spdif η οπτικτο κοιταμε παλι το θεμα των ρολογιων και απομονωσης καλης τροφοδοσιας κλπ...
Παντως εγω σαν ακροατης οσο μου επιτρεπει το συστημα μου και τα αυτια μου διαφορες δεν εχω ακουσει σε σχεση με το laptop χωρις να εχω φροντισει για τροφοδοσιες περα απο το μαμισιο τροφοδοτικο (εχω το προπροηγουμενο raspberry b+) ,ειναι καπου καταχωνιασμενο μαζι με τα μηχανηματα μεσα στο πιο φθηνο κουτακι που βρηκα...
Να συμπληρωσω οτι ολα τα λειτουργικα ελεγχονται μεσω web browser οποτε στην ουσια θελεις μια συσκευη ελεγχου οποιασδηποτε μορφης απλα να εχει εγκατεστημενο ενα browser και να ειναι συνδεμενη στο τοπικο δικτυο του σπιτιου.
Επισης τα review μην τα παιρνετε πολυ στα σοβαρα γιατι ειτε ο reviewer δεν θελει να χαλασει την πιατσα ειτε στη περιπτωση των hats δεν θελει να κακοκαρδισει τον εκαστοτε κατασκευαστη μιας και ειναι σχετικα φθηνα και τους τα στελνουν δωρεαν για δοκιμη...
Η κατακλειδα ειναι ..
Ενα καλο τροφοδοτικο
Ενα ras
Ενα hat η οχι αναλογα με τις αναγκες και ειμαστε κομπλε.
Λειτουργικο κατα το δοκουν .

Επισης να ξεκαθαρισουμε οτι προκειται για μικρο υπολογιστη γενικης χρησεως που απλα το chipset που φοραει κανει και αναπαραγωγη βιντεο και ηχου .Οποτε οι γκρινιες για ρολογια κλπ δεν χωρανε ...
Επισης αν δεν μας αρεσει στο τελος μπορουμε να το αξιοποιησουμε μετατρεποντας το σε nas ,μετεορολογικο σταθμο ,ρομποτ, και οτι αλλο φανταστουμε.

Επισης ενα αλλο πλεονεκτημα που εχει ειναι οτι σχεδον καθε δυο χρονια αναβαθμιζεται οποτε και τα λειτουργικα που τρεχουν αναβαθμιζονται μαζι πράγμά που σημαινει οτι σε βαθος χρονου θα "τουμπανιαζονται" αναλογως δινοντας δυνατοτητες που δεν θα υπαρχουν σε ετοιμα η θα ειναι πολυ ακριβα..
[DOUBLEPOST=1523433942][/DOUBLEPOST]Tip....
Αγοραστε δυο καρτες sd η περισοτερες (να υπαρχει μια καβατζα) των 8 γιγα που ειναι και φθηνες ...
Στην μια θα σεταρετε το λειτουργικο που σας ενδιαφερει και στην αλλη θα δοκιμαζετε ...
Οποτε δεν θα χρειαζεται να ξανασεταρετε το οποιο λειτουργικο απο την αρχη...
 

Μηνύματα
2.599
Reaction score
4.585
Να προσθέσω και λίγα πράγματα από τη δική μου εμπειρία. Αγόρασα ένα PI πριν 3-4 χρόνια όταν μόλις είχε βγει το 2 Β+ (η έκδοση με το 1Gb). Δεν είμαι gadgetακιας αλλά μου φάνηκε πολύ ιδιαίτερη συσκευή. Τη δοκίμασα σαν pc και το συμπέρασμά μου ήταν πως κάνει τη δουλειά για την οποία φτιάχτηκε, να εντάξει μικρά παιδιά στο σκεπτικό του computing. Τη δοκίμασα σαν emulator, οκ ήταν αλλά βαρέθηκα γρήγορα. Τη δοκίμασα σαν NAS εκεί δεν είναι καλή, μπορείς απλά αν έχεις ένα δίσκο κι ένα raspberry και δεν ξέρεις τι άλλο να τα κάνεις να φτιάξεις ένα δικτυακό HDD (δεν είναι NAS μιλάμε για usb σύνδεση και 100αρι lan). Τέλος της πέρασα KODI και τη χρησιμοποιώ καθημερινά για να βλέπω σειρές και sports (ναι το γνωρίζω πως είμαι παράνομος :idk:) πριν κοιμηθώ.

Η πιο πρόσφατη έκδοση του raspberry έχει ενσωματωμένο wifi, bluetooth και Gbit lan. Κοστίζει τη στιγμή που μιλάμε 40€ στην Ελλάδα και για μένα αποτελεί μια άριστη λύση για audio χρήση. Μεγαλύτερο μειονέκτημα του είναι, θα συμφωνήσω με τον GiorgosDrs, η εμφάνιση και ίσως η έλλειψη on/off κουμπιού. Και τα δύο λύνονται αλλά αυξάνουν το κόστος. Ένα raspberry με κόστος κάπου 150-200€ θα κάνει την ίδια δουλειά με μία dedicated συσκευή των 500€.

Κάποια HAT που έχω δει (πάντα για audio χρήση) και μου έχουν κάνει εντύπωση (δεν αναφέρω τιμές, παίζουν από 10€ έως πολλά):
1) SPDIF έξοδοι για να γίνει transport
2) Πλήρες DAC με αναλογικές εξόδους
3) ΗΑΤ που σου δίνει τη δυνατότητα να προσθέσεις ssd (αν έχεις το νέο raspberry νομίζω κάνει και boot από τον ssd)
4) Δυνατότητα να προσθέσεις μπαταρία ώστε και φορητό να το κάνεις αλλά και hi end!
5) Ξεχωριστή τροφοδοσία ώστε να μην περιορίζεσαι στα καλώδια micro usb
6) Class D ενισχυτές για να οδηγήσεις απευθείας ηχεία ή ακουστικά
7) Έχω δει και λαμπάτα buffers για τους πιο μερακλήδες!!!

Για μένα όμως το καλύτερο θα ήταν η σύνθεση μιας πλήρους συσκευής με βάση το raspberry, που θα περιελάμβανε τροφοδοσία, κάποιο ικανοποιητικό κινέζικο dac, headamp και άλλα καλούδια μέσα σε ένα σασί. Το PI έχει i2s έξοδο που μπορεί να δώσει στο dac και τα υπόλοιπα θέλουν απλά γνώσεις και μεράκι. Το δίνω σαν ιδέα, εδώ στην κοινότητα υπάρχουν πάρα πολλά μέλη που έχουν και τις γνώσεις και το μεράκι. Το συνολικό κόστος, αν δεν πάμε σε υπερβολές, δε θα ξεπεράσει τα 200€ και θα είναι μια συσκευή που στην αγορά, αν υπήρχε, θα κοστολογούνταν στο 1000€.
 

Μηνύματα
106
Reaction score
123
On -Off με software off ομως, μπορεις να προσθεσεις με χρηση ενος διακοπτη τυπου reset στο σημειο που εχει υποδοχη για πιν που το ονομαζει run .Θελει κολητιρι ενα σετ πιν και ενα διακοπτη push button το εχω κανει ετσι και δουλευει αψογα .Απλα shut down κανεις απο το λειτουργικο και μετα πατας τον διακοπτη για να ανοιξει (η να του κανεις reset αν εχει κολησει για καποιο λογο χωρις να βγαζεις την τροφοδοσια καθε λιγο και λιγακι ) .Οδηγιες παρακατω ισχυει για ολα τα raspberry.
 

Μηνύματα
106
Reaction score
123
Τα μειονκτηματα που εχει ειναι τα εξης μιας και αναφεραμε μονο προτερηματα οσο αφορα την audio αναπαραγωγη αλλα και αυτα ελεγχονται γιατι ενδεχωμενως ειναι μονο στα χαρτια η εχουν να κανουν στο πως επιλεγει να το χρησημοποιησει ο χρηστης ....
Το βασικο υποτειθεται μειονεκτημα ειναι η χρηση κοινου διαυλου chipset των usb με του ethernet στην ουσια προκειται για ενα usb hub με ethernet 100αρι οποτε ισως δημιουργει προβληματα αν τραβαμε αρχεια απο καποιο nas και ταυτοχρονα εχουμε ενα usb dac κουμπωμενο .Στην τελευταια εκδοση του μηχανακιου ειναι πιο γρηγορο οποτε ισως λυνει καποια προβληματα επισης τωρα στα καινουργια boards με το wifi λεγεται (χωρις να ειναι σιγουρο) οτι βελτιωνεται αν streamαρεις μεσω wifi οποτε ο φορτος δεδομενων παει στο chip του wifi και το usb δινει μονο data στο dac (οποτε δεν χρησημοποιεις το ethernet) .
Αυτο μονο αν χρησημοποιουμε καποιο nas η streamαρουμε απο καποιο αλλο pc στο οικιακο δικτυο.
Στην περιπτωση μου που εχω τον δισκο επανω στο raspberry και το usb dac το ethernet χρησημοποιηται ελαχιστα για να δωσει απλα εντολες στον mpd server οποτε το παρε δωσε των data γινεται κατα 90% στo usb .
Δεν ξερω ποια απο τις δυο περιπτωσεις ειναι η πιο audiophile ...
Δευτερο μειονεκτημα ειναι η διασυνδεση i2s που αφορα τα hats επειδη τα ρολογια του chip λειτουργουν σε διαφορετικη συχνοτητα υπαρχει καποιο θεμα με τα 44.1khz (που και παλι καποιοι το αντιλαμβανονται καποιοι οχι και μαλλον οι περισοτεροι δεν...) .Εκει η λυση δινεται απο τους κατασκευαστες των hats με επαναχρονισμο του i2s .
Ειπαμε οι τυποι φτιαχνουν ενα υπολογιστακι γενικης χρησης απλα εμεις ανακαλυψαμε οτι κανει και κατι αλλο.
Στο software τωρα ολα τα λειτουργικα ειναι open source που σημαινει οτι ο εκαστοτε δημιουργος δεν εχει καποιο αμεσο κερδος και οποιαδηποτε βελτιωση η διορθωση λαθων ειναι στην διακριτικη ευχερεια και τις γνωσεις του εκαστοτε προγραμματιστη μακροπροθεσμα αυτο σημαινει οτι αν το παρατησει ο δημιουργος τελειωσε και το project αν και ειναι πολυ πιθανο να το συνεχισει καποιος αλλος .
Επισης υπαρχουν περιπτωσεις εξωτερικων dac η hats που δεν συνεργαζονται (σπανιο) με το εκαστοτε λειτουργικο οπερ σημαινει οτι πρεπει να το ψαξουμε λιγο πριν επενδυσουμε μην τυχον και ανοικουμε στην κατηγορια που θα πρεπει να δουλεψουμε αποκλειστικα μονο με ενα λειτουργικο η να περιμενουμε να βγουνε drivers .
Τα παραπανω αναφερονται ως επισημα μειονεκτιματα οποτε θεωρησα να τα αναφερω και εγω για τους πιουριστες του αθληματος .
Βεβαια αν οι μετρησεις του τυπου ευσταθουν(και γιατι οχι) στην ουσια ενα προσεγμενο pi εχει την ιδια αποδοση με αρκετα μηχανηματα (λαπτοπ κλπ)
http://archimago.blogspot.gr/2017/01/measurements-raspberry-pi-3-as-usb.html
http://archimago.blogspot.gr/2017/02/measurements-look-listen-to-roon-bridge.html
Οποτε δεν βλεπω τον λογο να απασχολουμε ενα μηχανημα με μεγαλη υπολογιστικη ισχυ και κοστος για να αναπαραγαγει αρχεια ηχου.
Αυτα....
 
Last edited:


Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.591
Μηνύματα
2.866.910
Members
37.936
Νεότερο μέλος
albie
Top