Retrofit Home Theater

Reaction score
70
Πρέπει να ήταν στις αρχές της δεκαετίας του 90, όταν μαθητής στις πρώτες τάξεις του γυμνασίου βρέθηκα τυχαία σε κάποια έκθεση audio visual, στο Μαρούσι εάν θυμάμαι καλά, να θαυμάζω σε περίπτερο γνωστής εταιρίας το Top Gun σε μία τεραστίων διαστάσεων οθόνη η οποία σίγουρα δεν ξεπερνούσε τις 30"-35" , ενώ ο ήχος έβγαινε από ηχεία τοποθετημένα περιμετρικά στο χώρο. Στα χρόνια που ακολούθησαν, κουβαλώντας πάντα το μικρόβιο της τεχνολογίας και του κινηματογράφου έστησα διάφορα συστήματα. Ο πρώτος μου προβολέας ήταν ο Sony CPJ-200 ενώ ακολούθησε ο VPL-X600.
Στο παρόν και μετά από μία αποχή από το "άθλημα" για μερικά χρόνια κυρίως λόγο περιορισμένου χρόνου αποφάσισα να φτιάξω στο καθιστικό του σπιτιού μου, ένα σύστημα οικιακού κινηματογράφου αξιοποιώντας στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό hardware που βρισκόταν ήδη στα χεριά μου.

Γενική Άποψη του χώρου

Πριν ανεβάσω άλλες φωτο θα ήθελα να τονίσω ότι στην προσπάθεια μου να μην διαταράξω πολύ τη λειτουργικότητα του καθιστικού τοποθέτητα το home theater κάθετα στο χώρο.

Τις θέσεις του καναπέ συμπλήρωσαν δύο κόκκινα, βελούδινα, αναδιπλούμενα καθίσματα της εθνικής λυρικής τα οποίο αγόραστηκαν από παλαιοπωλείο. Πριν την τοποθέτηση τους στο χώρο τα καθίσματα αποσυναρμολογήθηκαν, βάφτηκαν και συντηρήθηκαν.

Reaction score
70
Ως Media Player χρησιμοποίησα ένα παλιό NetBook - ADVENT 4211b.
  • Η μνήμη του αναβαθμίστηκε στα 2GB, ενώ έγινε overclock κατά 25% στον 1.6Ghz CPU
  • Η εσωτερική κάρτα WIFI αντικαταστάθηκε με μία BCM70015 Crystal HD της Broadcom ( αφού δεν υπήρχε άλλη θύρα mini PCI-E) ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα αναπαραγωγής HD και 3D περιεχομένου.
  • Προστέθηκε μία εξωτερική ( USB) κάρτα ήχου με οπτική έξοδο (S/PDIF) ώστε να δώσει τον απαραίτητο πολυκάναλο ήχο (Dolby Digital & DTS)
  • Προστέθηκε ένα USB TV Tuner
  • Η μπαταρία αφαιρέθηκε μόνιμα ώστε να περιοριστεί η αυξηση της θερμοκρασίας. Επίσης προστέθηκαν μερικές μικροσκοπικές παθητικές ψύκτρες στο motherboard.
  • Τέλος για τηλεχειριστήριο επιλέχθηκε ένα παλιό MCE Remote της Microsoft
H πλειονότητα των υλικών εκτός από την Crystal HD και την USB καρτα ήχου που αγοράστηκαν για λίγα ευρώ online, βρίσκονταν ξεχασμένα στην αποθήκη μου.

Ο Media Player - καρδιά του συστήματος - ολοκληρώθηκε με την εγκατάσταση του OPENELEC.

Ιδού το απλό Media Player ικανό να παίξει 720/1080p , DTS, Dolby Digital και κάθε είδους media format είτε αυτό βρίσκεται online έιτε στο οικιακό δίκτυο (DLNA).

To menu του OPENELEC σε 122"

Reaction score
70
Ξεφυλλίζοντας τις σελίδες του Forum και τις καταχωρήσεις των άλλων μελών μου μπαίνουν έμονες ιδέες να αγοράσω καινούριο εξοπλισμό, προς το παρόν όμως θα ήθελα να ανεβάσω και άλλες φώτο αυτών που έχω.

Ρόλο ενισχυτή του συστήματος έχει ένας SONY STR DB930 (5.1) ο οποίος κρύφτηκε μέσα σε ένα Grundig Peter ( της γιαγιάς αγορασμένο το '60 !) . Εκτός από τον SONY, το παλιό ραδιο της Grundig ακούγεται ακόμα εξαιρετικά ενώ η πρόσοψη του φωτίζεται όταν λειτουργεί.

Μπροστινά ηχεία 2 x KLH PRO31
Κεντρικό B&W CDMC Special Edition
Πίσω ηχεία 2 x KLH AV2001
Subwoofer YAMAHA SUN YST-SW3000

Ο προβολέας Benq MW519 , αφού μου απαγορευτηκε ρητά η εγκατάσταση του σε κρεμαστή βάση στο ταβάνι ;), τοποθέτηθηκε στο εσωτερικό σκαμπό του ΙΚΕΑ το οποίο λειτουργεί και σαν υποπόδιο για τα καθίσματα! Φυσικά έγιναν τρύπες στα καταλληλα σημεία ώστε να βγαίνει ο θερμός αέρας αλλά και για να περάσουν τα καλώδια.

Η προβολή προς το παρόν γίνεται στον τοίχο, ενώ είναι στα πλάνα μου η αγορά μιας σταθερής οθόνης ~120" ή μήπως θα ήταν καλύτερα να αναβαθμίσω πρώτα τον προβολέα??

Μερικές φώτο του χώρου ακόμη

Reaction score
15.548
μια αναβαθμιση καλη χωρις εξοδα θα ηταν να κανεις τον τοιχο προβολης γκρι(ολον)
... θα δωσεις στον χωρο αλλη οπτικη και θα δεις βελτιωση στην εικονα σου..

• Like
Reactions: PPG

Reaction score
70
μια αναβαθμιση καλη χωρις εξοδα θα ηταν να κανεις τον τοιχο προβολης γκρι(ολον)
... θα δωσεις στον χωρο αλλη οπτικη και θα δεις βελτιωση στην εικονα σου..
Εάν βάλω σταθερή οθόνη θεωρείς ότι θα μειωθούν οι αντανακλάσεις στον τοίχο? Είναι ο χώρος του καθιστικού οπότε δεν θα ήθελα να αλλάξω χρώμα.

Reaction score
15.548
ελαχιστα....μπορει και καθολου...δεν ξερω την αποχρωση του τοιχου.

αν μιλαμε για λευκο σαν της οθονης θαχεις πιο ακριβες εικονα(με την οθονη)το οποιο δεν ξερω αν μπορεις να το δεις κιολας !

Reaction score
70
ελαχιστα....μπορει και καθολου...δεν ξερω την αποχρωση του τοιχου.

αν μιλαμε για λευκο σαν της οθονης θαχεις πιο ακριβες εικονα(με την οθονη)το οποιο δεν ξερω αν μπορεις να το δεις κιολας !
Ο τοίχος είναι ανοιχτό μπεζ.

Reaction score
15.548
ο φωτισμος δε που εχεις περιμετρικα της εικονας βοηθαει παρα πολυ στην αντιθεση της εικονας ειδικα στα σκοτεινα πλανα..

spylab

TrumpoMusk
Moderator
Reaction score
38.165
Θα ελεγα οτι με σταθερη οθονη (που εχει πλαισιο) περισσοτερη σημασια για τις ανακλασεις εχει το ταβανι που δεν μπορουν να γινουν πολλα.

Θα ελεγα επισης να παρεις πρωτα οθονη και μετα προβολεα...
Αν εισαι αθηνα και θελεις να δεις πως ειναι μια σταθερη οθονη 120 εισαι καλοδεχουμενος :thumbsup: (γλυφαδα)

Τα περιφερικα ειναι στο πατωμα???? :o

Reaction score
70
Θα ελεγα οτι με σταθερη οθονη (που εχει πλαισιο) περισσοτερη σημασια για τις ανακλασεις εχει το ταβανι που δεν μπορουν να γινουν πολλα.

Θα ελεγα επισης να παρεις πρωτα οθονη και μετα προβολεα...
Αν εισαι αθηνα και θελεις να δεις πως ειναι μια σταθερη οθονη 120 εισαι καλοδεχουμενος :thumbsup: (γλυφαδα)

Τα περιφερικα ειναι στο πατωμα???? :o
Και γώ έτσι σκέφτομαι να πάρω πρώτα μια σταθερή curved oθόνη και μετά να αναβαθμίσω τον προβολέα.
Σχετικά με τα περιφερειακά έχω 4 βάσεις της STAND DESIGN. Λες να τις χρησιμοποιήσω?

spylab

TrumpoMusk
Moderator
Reaction score
38.165
Ναι βρε, ολα τα ηχεια πρεπει να πανε ψηλοτερα ;) τα πισω δε αρκετα υψηλοτερα .

curved?? :smile: Ωχ σβησε το μηνημα γρηγορα, γιατι θα σε παρουν χαμπαρι οι καμπηλoκολλημενοι που ειναι κατι σαν την σκοτεινη δηναμη του star wars!!,
και θα σου πουν τουλαχιστον 136" κλπ κλπ

You have been warned !

stathis

Ultra Home Theater
Reaction score
36.430
E, το σωστό τόσο ειναι! 125" και πάνω τουλάχιστον για curved!

Χαχαχαχαχαχα!
Το σωστό είναι να μην υπάρχει κενός τοίχος οσο το δυνατόν γίνεται δεξιά και αριστερά αν μιλάμε για σταθερή.
Οι ίντσες είναι θέμα τμ.

Reaction score
2.482
Το σωστό είναι να μην υπάρχει κενός τοίχος οσο το δυνατόν γίνεται δεξιά και αριστερά αν μιλάμε για σταθερή.
Οι ίντσες είναι θέμα τμ.
Βασικά είναι θέμα απόστασης θέασης. Αν κάθεσαι στα 2,5 και ο απέναντι τοίχος ειναι 7 μέτρα, δεν το γεμίζεις. Νομίζω ότι για scope οθόνη, ΑΠΟΣΤ.ΘΕΑΣΗΣ δια 2,0 έως 2,4 είναι ένας καλός μπούσουλας για να βρείς το ύψος της οθόνης και κατα συνέπεια τις ιντσες που θές

Reaction score
70
Βασικά είναι θέμα απόστασης θέασης. Αν κάθεσαι στα 2,5 και ο απέναντι τοίχος ειναι 7 μέτρα, δεν το γεμίζεις. Νομίζω ότι για scope οθόνη, ΑΠΟΣΤ.ΘΕΑΣΗΣ δια 2,0 έως 2,4 είναι ένας καλός μπούσουλας για να βρείς το ύψος της οθόνης και κατα συνέπεια τις ιντσες που θές
Αυτή τη στγμή βλέπω 120" από τα ~4.5m. Θα δοκιμάσω να μεγαλώσω την επιφανεία προβολής λίγο και θα σας πω εντυπώσεις.

Reaction score
2.482
Σαν πολύ μεγάλη τη βγάζεις Άρη. :D
Ελα υπερβολές! Δηλαδή με 2,4 συντελεστή δεν είναι ΟΚ? Εσυ πόσο κάθεσαι μακρυά από την οθόνη σου και τι υψος έχει; (Έστω ιντσες)

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.882
Members
38.626
Νεότερο μέλος
silvain