Roister ht 3300 ρύθμιση

Reaction score
1
Καλησπέρα!
Θα ήθελα ορισμένες συμβουλές για το σετάρισμα.
Βασικά αυτό που με προβληματίζει είναι το πως πρέπει να ρυθμιστεί το crossover του sub και του ενισχυτή (yamaha rx-v361)
Επίσης και η ένταση.Ο χώρος είναι ανοιχτός 3,3 χ 8.5.
Τα μπροστινά ηχεία είναι τοποθετημένα στον 3,3 τοίχο. Το sub βρίσκεται στο πάτωμα, 1/4m μπροστά απο την front right. Απόσταση ακρόασης απο το κεντρικό 2.5 - 3.0m . Τα μπροστινά ηχεία είναι τοποθετημένα στις γωνίες του χώρου. Ενω τα πίσω είναι 0.5m αριστερά και δεξιά πίσω απο την θέση ακρόασης.
Τα ηχεία λένε πως κατεβαίνουν ώς 80Hz ενω τα πισω και το κεντρικό 85Hz.
Προτάσεις για τα cross over και έντασης sub????

Zizik

Safety Last
Administrator
Reaction score
79.591
100-120Hz crossover στον ενισχυτή, στο τέρμα το crossover του sub γιά να μη λειτουργήσει το δικό του.

Η ένταση του sub θα ρυθμιστεί από τον ενισχυτή. Το volume του sub στα 3/4 περίπου.

Reaction score
1
Απάντηση: Roister ht 3300 ρύθμιση

3/4???? Εγω το έχω στο 1/4. Σε εντάσεις, δεν μπορεί παραπάνω απο το 1/4. Μπουκώνει - παραμορφώνει.. Τα έχεις εσύ τα ηχεία? Λες να έχει κανένα "θεματάκι" το sub μου? Υπάρχει τρ΄πος να το διαπιστώσω?

Zizik

Safety Last
Administrator
Reaction score
79.591
Μήπως μπουκώνει επειδή ο ενισχυτής το έχει +10-15db? Αν μπουκώνει στο 1/4, γιατί τα έχει τα άλλα 3/4? :103:
Δεν τα έχω, αλλά όλα παρόμοια είναι σε ρυθμίσεις.

Reaction score
1

Τι εννοείς μμε αυτά τα +10 -15? :) δεν σε καταλαβαίνω. Πως μπορώ να το καταλάβω αν είναι όντως έτσι?

rose.athens

Not in the mood Mod
Super Moderator
Reaction score
104.904

Πήγαινε στο μενού του Yamaha, speaker settings, και λογικά θα έχει κάπου τα levels των ηχείων. Από εκεί μπορείς να δεις για κάθε ηχείο, και φυσικά για το sub πόσα db + ή - έχει δώσει ο ενισχυτής.

Η άλλη λύση: βάλε εξ αρχής την ένταση του sub στα 3/4 και ξανατρέξε την ισοστάθμιση του ενισχυτή από το μικρόφωνό του.

Reaction score
1

Δεν έχει υποστύριξη για ισοστάθμιση με μικρόφωνο..
Πάντως είναι και ήταν στο 0 τα db του sub kκαι του LFE.
Εβαλα το sub στα 3/4 , άφησα το LFE στο 0 (όπως ήταν) και χαμήλωσα τέρμα το volume του sub απο το speaker level.
Εχει αλλάξει δραματικά ο ήχος, πλέον ακούγεται πολύ πιο συχνά, χωρίς όμως να παραμορφώνει.
Μου δίνει την εντύπωση ότι ανέβηκαν σε ένταση όλες οι συχνοτητες που παράγει το sub, εκτός απο ορισμένες που έμειναν σταθερές σε ένταση ώστε να μην παραμορφώνει. Δεν έχω ιδέα το πως εξηγείται - αν έχετε κάποια εξήγηση θα ήθελα να την ακούσω! Επίσης το cross του ενισχυτή to ;exv στο 120. Αν και θεωρητικά τα ηχεία κατεβαίνουν παρακάτω (80Hz).
Υπάρχει αισθητη ακουστική διαφορά απο τα 100 στα 120. Φυσικά δεν ξέρω πιο είναι το "φυσικό¨"..
Ευχαριστώ για την μέχρι τώρα βοήθεια σας!

Zizik

Safety Last
Administrator
Reaction score
79.591
Πιθανόν να παραμόρφωνε η έξοδος του ενισχυτή.

Γιά τη συχνότητα cross, μόνο δοκιμές με γνωστό υλικό. Αν τα δίνουν μέχρι τα 80Hz, δεν υπάρχει περίπτωση να παίξουν σωστά με το cross εκεί. 100-120Hz θα δοκιμάσεις.

Reaction score
1

ειναι 4x9cm το κάθε ηχείο - ξύλινα. Αν αυτό λέει κάτι για το πόσο μπορεί να κατέβει χωρίς παραμορφώσεις.

Reaction score
209

Έχεις λοιπόν αυτά τα ηχεία

Τα οποία ο κατασκευαστής λέει για τα μπροστινά 80Hz-25ΚHz, για τα πίσω 85 Hz-25 kHz και για το κεντρικό το ίδιο με τα πίσω.

Γνώμη μου, το βάζεις στα 100Hz το κρος, όχι παραπάνω και δοκιμάζεις και τα 80Hz. Νομίζω ότι πιο σωστό είναι το 100, το οποίο εξαρτάται πολύ από το πόση εξασθένιση έχουν τα ηχεία σε dB γύρω από το (ονομαστικό) κάτω άκρο της συχνότητας που μπορούν να αναπαράγουν.

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.881

1 το πως εχει σχεδιασει ο κατασκευαστης να αποδιδουν τα ηχεια
2 το πως συμπεριφερονται στον εκαστοτε χωρο
3 το τι απαιτησεις εχει ο καθε ιδιοκτητης
ειναι 3 διαφορετικα πραματα

Staff online

• PeterMeni
    DIY - "Επαγγελματίας"