Roksan Radius ανακατασκευή

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.439
Το Radius ήταν ένα πικάπ μεσαίας κατηγορίας, που πρωτο-εμφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του '90.
Χωρίς να έχει κάτι ριζοσπαστικό στην φιλοσοφία του, έφερε κάποιες ενδιαφέρουσες σχεδιαστικές λύσεις.
Ήταν αρχιτεκτονικής σασί-υποσασί, με το δεύτερο να στηρίζεται σε τρεις λαστιχένιους αποσβεστήρες.
Επίσης διέθετε συνδυασμό πλατό-υποπλατό, με το πρώτο να είναι αλουμινένιο και το δεύτερο συνθετικό.
Από τα δυνατά του σημεία ήταν το μοτέρ και η τροφοδοσία αυτού, 24 Volts AC με επανατροφοδότηση συχνότητας.
Περισσότερες πληροφορίες αναφέρονται εδώ:
https://www.vinylengine.com/library/roksan/radius.shtml
Συνοδεύονταν συνήθως από τον βραχίονα tabritz, που τον θεωρώ εξαιρετικό για την κατηγορία του.

Το πικάπ αυτό ήρθε στην κατοχή μου το 1994. Αγοράστηκε μάλιστα από την Πάτρα.
Για μια δεκαετία σχεδόν ήταν μέρος του κύριου ηχοσυστήματος μου, ώσπου την θέση του πήρε το Mitcell gyrodeck SE. Έκτοτε μπήκε στην κούτα του και αποθηκεύτηκε.
Πρόσφατα, μετά την πώληση του gyrodeck, αποφάσισα να ασχοληθώ ξανά μαζί του.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.439
Αρχικά το πικάπ λύθηκε εις στα εξ ων συνετέθη...
πλατό, υποπλατό, υποσασί, μοτέρ, μεντεσέδες, τροφοδοτικό και άλλα έγιναν φύλλο και φτερό!
radius rest.jpg

Είχα προσέξει πως το τροφοδοτικό του μοτέρ σήκωνε υψηλή θερμοκρασία. Για τον λόγο αυτό, όταν λύθηκε, έκανα μια σειρά από τρύπες εξαερισμού γύρου από τις ψύκτρες του, όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία:
radius down.jpg

και το πάνω τμήμα του πικάπ, προτού αφαιρεθεί και το ταμπελάκι με τη φίρμα
radius up.jpg

Reaction score
1.380
...ώσπου την θέση του πήρε το Mitcell gyrodeck SE...
Είχες πρόβλημα με το Gyro? Σε κουβέντα αρκετά χρόνια πριν μου ΄χε πει κάποιος ότι το έδωσε γιατί ρύθμιζε τις αναρτήσεις σχεδόν κάθε φορά που άλλαζε ο καιρός.
Το Radius είναι ωραίο πικάπ. Σε αντίστοιχη ανακατασκευή είχα δει κάποιον που είχε βάλει και τρίτο σασί.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.439
Είχες πρόβλημα με το Gyro? Σε κουβέντα αρκετά χρόνια πριν μου ΄χε πει κάποιος ότι το έδωσε γιατί ρύθμιζε τις αναρτήσεις σχεδόν κάθε φορά που άλλαζε ο καιρός.
Το Radius είναι ωραίο πικάπ. Σε αντίστοιχη ανακατασκευή είχα δει κάποιον που είχε βάλει και τρίτο σασί.
Το παραμικρό πρόβλημα ποτέ. Η ανάρτηση του θέλει ρύθμιση μια φορά το χρόνο και αν. Τα mitcell είναι κορυφαία πλατό.
Αυτό που χρειάζεται είναι αν κάνεις καιρό να το χρησιμοποιήσεις να το <<τακάρεις>>, ώστε να μην φθείρεται η ανάρτηση του.

Ο λόγος που το έδωσα είναι γιατί όσο το είχα ανέβαλα την ιδιοκατασκευή μου, που απλά είναι άλλη ιστορία.

Reaction score
1.155
Ο λόγος που το έδωσα είναι γιατί όσο το είχα ανέβαλα την ιδιοκατασκευή μου, που απλά είναι άλλη ιστορία.
Την ιστορία της ιδιοκατασκευής θα μας τη διηγηθείς κάποια στιγμή ή είναι ακόμα στα πρώτα στάδια;
Το Mitchell Gyrodec SE ήταν για πολλά χρόνια ο ανεκπλήρωτος πόθος μου:(

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.439
Την ιστορία της ιδιοκατασκευής θα μας τη διηγηθείς κάποια στιγμή ή είναι ακόμα στα πρώτα στάδια;
Το Mitchell Gyrodec SE ήταν για πολλά χρόνια ο ανεκπλήρωτος πόθος μου:(
Μόλις το πρωτογενές υλικό του πλατό έχει αγοραστεί. Έχει πολύ δρόμο ακόμα.

Reaction score
1.155
Και πούλησες βρε αθεόφοβε το Mitchell χωρίς επάξιο αντικαταστάτη;;; Oh my God :o:o που λεν κι οι όμιλούντες την ξενική :D
Καλή επιτυχία Πέτρο στο ομολογουμένως δύσκολο εγχείρημά σου.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.439
Κάτι που από την αρχή με χαλούσε στο συγκεκριμένο πικάπ ήταν τα πλαστικά του πόδια. Φαίνονται εδώ:
http://www.usaudiomart.com/details/...s_a_new_wall_wart_power_supply/images/688793/
Για την αντικατάσταση τους σχεδίασα κώνους, που κατασκευάστηκαν από αεροπορικό αλουμίνιο και τοποθετήθηκαν με τον ίδιο τρόπο στην κατασκευή.
roksan akida.jpg

Last edited:

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.439
Το επόμενο που με χάλαγε ήταν το χρώμα του σασί και υποσασί του. Αν και αρκετοί το θεωρούν ιδιαίτερο, λόγο της βελούδινης υφής του, εμένα μου φαίνονταν αδιάφορο.
Αφού λύθηκαν λοιπόν τα περιφερειακά έπεσε και καινούρια βαφή και ιδού το αποτέλεσμα...
Έτσι ήταν:
roksan download.jpg

και έτσι είναι:
Radius red.jpg

Reaction score
1.155
Συμφωνώ, πολύ πιο ωραίο τώρα αλλά εγώ είμαι Ολυμπιακός εσύ σαν αεκτζής μήπως έπρεπε να επιλέξεις κάτι σε καναρινί ας πούμε:biggrin:
[DOUBLEPOST=1542355466][/DOUBLEPOST]Οι βάσεις που πατάνε οι αλουμινένιοι κώνοι είναι τεφλόν; είναι πρόχειρη λύση ή η τελική; το προτίμησες απ' το αλουμίνιο για κάποιο συγκεκριμένο λόγο;

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.439
[DOUBLEPOST=1542355466][/DOUBLEPOST]Οι βάσεις που πατάνε οι αλουμινένιοι κώνοι είναι τεφλόν; είναι πρόχειρη λύση ή η τελική; το προτίμησες απ' το αλουμίνιο για κάποιο συγκεκριμένο λόγο;
Τα πατάκια είναι Corian που δεν μου κόστισαν, διότι τα έβγαλα από δειγματολόγιο!;)
Λύση για να μην γίνουν σημάδια στο ικρίωμα και μόνο.

Last edited:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
145.129
Οι βάσεις που πατάνε οι αλουμινένιοι κώνοι είναι τεφλόν;
Σε κόκκινο δε βγαίνουν;

Εγώ προτιμώ ένα σεντ σε αυτή τη θέση. Κέρμα.
Άκου κει κόριαν... Πφφφφφφφχχχχχχχχχ

Reaction score
1.155
Τα πατάκια είναι Corian που δεν μου κόστισαν, διότι τα έβγαλα από δειγματολόγιο!;)
Λύση για να μην γίνουν σημάδια στο ικρίωμα και μόνο.
OK δηλαδή πρόχειρη λύση γιατί αισθητικά δε μου κάθονται καλά και μου έκανε εντύπωση, γνωρίζοντας πόσο ψείρας είσαι, πως συμβιβάστηκες με την εμφάνισή τους.

Last edited by a moderator:

PURETONE

Ένα σκέτο "Π"
Reaction score
4.017
Σε κόκκινο δε βγαίνουν;

Εγώ προτιμώ ένα σεντ σε αυτή τη θέση. Κέρμα.
Άκου κει κόριαν... Πφφφφφφφχχχχχχχχχ
Τσιπη..........αν ηταν τα ψηφιακα σου θα εβαζες ολοκληρο ευρω ειμαι βεβαιος :laugh:

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.439
και μερικές φωτογραφίες από το δέσιμο του τροφοδοτικού, του κινητήρα και του υποσασί...
λεπτομέρεια το κατσαβίδι που έχει το σωστό χρώμα!:)
roksan assemble 1.jpg

roksan assemble 2.jpg

roksan assemble 3.jpg

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.439
Την εποχή του πρώτου Radius δεν υπήρχαν ιδιαίτερες οικολογικές ανησυχίες ή νομοθεσία για περιορισμούς στην κατανάλωση ενέργειας των συσκευών.
Έτσι το τροφοδοτικό του κυκλώματος του κινητήρα ήταν ένα πακάκι, που από την στιγμή σύνδεσης του κατανάλωνε συνεχώς ενέργεια. Μάλιστα ακόμα και όταν δεν περιστρέφονταν ο κινητήρας, στις ψύχτρες του κυκλώματος ελέγχου υπήρχε αρκετά ανεβασμένη θερμοκρασία.
Η τάση εξόδου του είναι +-27 volts DC.
Το πακάκι ήταν το παρακάτω και μάλιστα ερμητικά κλειστό με κόλλα.
roksan pack.jpg

Το πακάκι ξηλώθηκε και μπήκαν φρέσκοι πυκνωτές ελαφρώς μεγαλύτεροι, από 1000 μF στα 2200 μF, 105 βαθμών.
Αγοράστηκε ένα μικρό αλουμινένιο κουτάκι γενικών κατασκευών και μέσα του τοποθετήθηκε το τροφοδοτικό, με την προσθήκη ενός διακόπτη On/Off και του αντίστοιχου καλωδίου ρεύματος.
Έτσι έγινε εφικτή η τοποθέτηση του τροφοδοτικού δίπλα στο πικάπ, στο μπροστινό του τμήμα.
Roksan P.S..jpg

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.237
Members
38.541
Νεότερο μέλος
v.angelos