Scam με ψευδοϋποστήριξη από την Microsoft

rose.athens

Not in the mood Mod
Super Moderator
Μηνύματα
46.151
Reaction score
93.263
Πολύ συχνό φαινόμενο τελευταία είναι οι κλήσεις (συνήθως από τηλεφωνικό αριθμό με πρόθεμα Αγγλίας -0044) όπου υποτίθεται ότι καλούν από το support της Microsoft, λόγω προβλήματος στον υπολογιστή μας. Ο υποτιθέμενος εκπρόσωπος της Microsoft ζητάει πρόσβαση στον υπολογιστή μέσω κάποιου προγράμματος απομακρυσμένης πρόσβασης (συνήθως AnyDesk ή Supremo) που πρέπει να κατεβάσουμε και να εγκαταστήσουμε.

Αφού αποκτήσουν πρόσβαση στον υπολογιστή εμφανίζουν στην οθόνη σωρεία υποτιθέμενων σφαλμάτων, ενώ την ίδια στιγμή προσπαθούν να αποκλείσουν την δική μας πρόσβαση από τον υπολογιστή.

Σκοπός είναι ή το κλείδωμα του υπολογιστή ώστε να ζητήσουν αμοιβή, ή η πρόσβαση σε λογαριασμούς τραπεζών ή Paypal.

Την πάτησε χθες γιός φίλου, που ευτυχώς είχε αναλαμπή και πρόλαβε να διακόψει την πρόσβαση, όχι όμως αρκετά νωρίς. Μετά από συμβουλή τεχνικού, έκλεισε τον υπολογιστή, και αφαίρεσε το καλώδιο δικτύου ώστε να μην υπάρχει πρόσβαση στο internet. Δυστυχώς το pc είχε "πειραχτεί" τόσο, ώστε χρειάστηκε να το ξαναστήσει από την αρχή με καθαρή εγκατάσταση των Windows. Επίσης χρειάστηκε να αλλάξει όλους τους κωδικούς πρόσβασης σε gmail, fb, προγράμματα και sites.

Το ίδιο ακριβώς μου έτυχε πριν από 10 περίπου ημέρες: τηλεφώνημα με πρόθεμα 0044 (Μεγάλη Βρετανία) από Ινδό - με χαρακτηριστική αγγλική προφορά- που μου συστήθηκε ότι ήταν από το support της Microsoft. Μου είπε ότι ο υπολογιστής μου έχει τεράστια κενά ασφαλείας.

Επειδή κατάλαβα την απάτη, του ζήτησα το serial number των Windows ώστε να δω για ποιον υπολογιστή πρόκειται. Ως δια μαγείας έπεσε η γραμμή.


Η απάτη έχει ξεκινήσει εδώ και μερικούς μήνες.

Εδώ η πρόταση της Microsoft για τους τρόπους προστασίας.
 



wnet

Nearfieldένιος
Μηνύματα
4.433
Reaction score
15.081
περιμένω πως και πως να με πάρουν τηλέφωνο να του δώσω πρόσβαση σε ένα Virtual Box που έχω για να δοκιμάζω όλα τα επίφοβα :p
 


Μηνύματα
7.234
Reaction score
11.774
Με έχουν καλέσει αμέτρητες φορές, μερικές φορές που έχω κέφια απαντώ. Στο πρώτο λεπτό κλείνουν τη γραμμή, χωρίς καν να τους βρίσω.
Πρέπει να στήσω κι εγώ ένα δεύτερο μηχανάκι που να το έχω μόνο για να τους γλεντάω.
 


Staff online

  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • xfader
    Segregation supporter
  • Zizik
    Chauncey Gardiner * tl;dr *

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.310
Μηνύματα
2.858.059
Members
37.892
Νεότερο μέλος
Nardo
Top