shape of things to come!!!-έρχονται οι ΝΑΝΟΛΥΧΝΙΕΣ!!!

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Μηνύματα
15.897
Reaction score
301
Η νανοτεχνολογία είναι σήμερα ίσως ο ταχύτερα αναπτυσόμενος κλάδος της επιστήμης με εφαρμογές σχεδόν παντού, από την ηλεκτρονική μέχρι και την ιατρική.
Φυσικά δεν θα μπορούσε να παραμείνει ανεπηρέαστος από τις εφαρμογές της και ο κλάδος του Audio-Video. Ήδη την χρησιμοποιεί η Texas Instruments στους προβολείς DLP για την κατασκευή των μικροκαθρεπτών πάνω στο DMD chip.

Ένας νέος και πιο εντυπωσιακός ορίζοντας όμως φαίνετε να ανοιγετε για το μέλλον. Ο Sungho Jin ( http://maemail.ucsd.edu/~jin/ ) επί χρόνια μηχανικός στο περίφημα Bell Laboratories και σήμερα καθηγητής Επιστήμης Υλικών στο USCD (University of California San Diego) παρουσίασε μια νέα ευρεσιτεχνία (δημοσίευση υπ' αριθμ. WO 2004/32275 http://pubs.acs.org/cgi-bin/jcen?nalefd/asap/html/nl049121d.html ) σύμφωνα με την οποία προτείνει μία μέθοδο κατασκευής εκατοντάδων νανολυχνιών πάνω σε ένα wafer πυριτίου (δισκος πυριτίου υπερηψηλής καθαρότητας που χρησιμοποιείτε στην κατασκευή των microchip).

Η μέθοδος του (με λίγα και απλά λόγια) βασίζετε στην δημιουργία τριών πτερυγίων που περιέχουν προσμίξεις μετάλλων, μήκους μερικών μικρόμετρων, στην επιφάνεια του wafer, τα οποία θα απέχουν ελάχιστα (3 μικρόμετρα) μεταξύ τους. Το ένα από αυτά θα επενδυθεί με άνθρακα (κάθοδος) και τα άλλα δύο με πυρίτιο (πλέγμα και άνοδος). Η όλη διάταξη περικλείετε μέσα σε κενό.



στην φωτογραφία φαίνετε η επιφάνεια του wafer και η διαμόρφωση των ηλεκτροδίων

Ποιο το όφελος από την όλη διαδικασία? Οι νανολυχνίες θα είναι μέχρι και 10 φορές ποιο αποδοτικές από τα τρανζίστορ, και θα καταναλώνουν λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια!!!
Αρχικά οι νανολυχνίες θα χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση σημάτων υψηλών συχνοτήτων που βρίσκουν εφαρμογή στην κινητή τηλεφωνία και τα ασύρματα δίκτυα αλλά αργότερα θα έχουν και άλλες εφαρμογές.

Περιμένω εναγωνίως τον πρώτο Audio ενισχυτή που θα χρησιμοποιεί τις νανολυχνίες...(μάλλον ο nuvista του μέλλοντος θα βασίζετε σε αυτές)
 

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Μηνύματα
15.897
Reaction score
301
Κι άλλες πληροφορίες...

Για όσους θέλουν περισσότερα στοιχεία ας κοιτάξουν εδώ:

http://www.pa.msu.edu/cmp/csc/nanotube.html

To site περιέχει και στοιχεία για άλλες προσπάθειες δημιουργίας νανολυχνιών.

(Και μια απορία: τους ενισχυτές πως θα τους λέμε μετά??? νανοενισχυτές???)
 

Gebreselassie

Μαύρος!
Μηνύματα
30.910
Reaction score
2.524
....

άντε να βγούνε και τα νανοηχεία να μην αγοράζουμε τις κουμούτσες, πόρτες κλπ.
 


skaloumbakas

4Haris
Μηνύματα
24.751
Reaction score
1.676
Μέγεθος εικόνας από σημειακή πηγή?

Τσαρουχάς Νίκος said:
άντε να βγούνε και τα νανοηχεία να μην αγοράζουμε τις κουμούτσες, πόρτες κλπ.
Κι πως θα βγαίνουν οι μοντέλες δίπλα τους φωτογραφίες κε Συντονιστα?

Και για να σοβαρευτούμε: Εικόνα ΟΣΟ ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΝΕ ωρισμένοι, δεν μπορείς να πάρεις από σημειακή πηγή. Χρειάζεσαι μέγεθος... :wink:
 

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Μηνύματα
15.897
Reaction score
301
Νανοηχεία???

Πάντως οφείλουμαι να παραδεχτούμε ότι η συμβατική τεχνολογία (τρανζίστορ-λυχνίες) δεν έχει παρουσιάσει κάτι καινούργιο τα τελευταία χρόνια. Απλά αναλώνεται στο να υλοποιεί πιο αποδοτικά σχέδια του παρελθόντος. (άκόμα και οι ψηφιακοί ενισχυτές βασίζονται σε τεχνογνωσία του 1970, απλά τα σύγχρονα Mosfet έκαναν ευφικτή την δημιουργία των ενισχυτών)

Μία τέτοια επαναστατική εφεύρεση, όπως οι νανολυχνίες, θα μπορούσε να δώσει νέα ώθηση στο χώρο του hi-fi/hi-end.
 

Gebreselassie

Μαύρος!
Μηνύματα
30.910
Reaction score
2.524
...

Σπύρο έτσι είναι. Παρόλα αυτά οι ψηφιακοί είναι μάλλον αυτοί που θα αναπτυχθούν και θα προχωρήσουν πιο σύντομε ε?

Χρήστο τι λες?
 




Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.606
Μηνύματα
2.867.593
Members
37.936
Νεότερο μέλος
albie
Top