Sigma 50-500 mm 1:4-6,3 APO DG HSM - κοινώς ... Bigma!

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.436
Reaction score
125.822


Δυστυχώς ή ευτυχώς, μετά από τόσο καιρό, μόλις τώρα μπορώ να σας πω τις τελικές εντυπώσεις μου από το εν λόγω "φακουδάκι". *(επεξηγήσεις στο επόμενο ποστ)

Πάμε λοιπόν στο (περίπου) "ριβιού από την σκοπιά του ερασιτέχνη", του απλού χρήστη του εν λόγω φακού, του Sigma 50-500 mm 1:4-6,3 APO DG HSM με "άρμωση" 4/3 για Olympus.

Είναι, εν συντομία, ένα εξαιρετικό φακουδάκι!

Πάμε τώρα στα πιο αναλυτικά:

Ταχύτατο στην εστίαση και για να δώσω ένα γνωστό "σημείο αναφοράς", νομίζω πως είναι πιο γρήγορο στην εστίασή του από τον ζουίκο 50-200! (κι όμως!),

Ακριβέστατο στην εστίαση (δεν κάνει με τίποτα λάθη εστίασης), και με πολλή πληροφορία στην εικόνα του απ'άκρη σ'άκρη, πολύ καλά τα κρύσταλλά του. Πιθανά σε αυτό να συμβάλλει το γεγονός πως στο σύστημα 4/3 χρησιμοποιείται ας πούμε το κεντρικό τμήμα των κρυστάλλων του, και εν πάσει περιπτώσει δε χρησιμοποιούνται τα άκρα του.

Ακόμα και με τέρμα ανοιχτό το διάφραγμα δίνει εξαιρετική εικόνα, ενώ η μέγιστη οξύτητα έρχεται πιο ψηλά, σε f8-9. Για να είμαι ειλικρινής, μέχρι f11 δεν βλέπω να έχει διαφορά οξύτητας ο φακός, αλλά αρχίζει να υφίσταται το παλιο-ντιφράξιον. Πιο πάνω δε το δοκίμασα, κι ούτε πρόκειται.

Το βάρος του δεν είναι ιδιαίτερο (δείχνει στο μάτι πιο βαρύ απ'όσο είναι στην πραγματικότητα), ενώ στο σώμα της Ε-5 με το γκριπ, κάθεται άριστα, με πολύ καλή ισορροπία (ισορροπεί στο αριστερό χέρι όταν πιάνεις το φακό κολλητά στο σώμα).

Η πολύ εύκολα αφαιρούμενη βάση του για τρίποδα έχει εξαιρετική λαβή για πιάσιμο, και βολεύει να κουβαλάς φακό και σώμα μαζί από αυτή τη λαβή.

Ο δακτύλιος περιστροφής για ζουμ είναι κάπως σφιχτός, αλλά με καλή αίσθηση.

Ο δακτύλιος περιστροφής για εστίαση έχει εξαιρετική αίσθηση, ομαλή σα βούτυρο και σταθερή.

Η συνολική αίσθηση που αποπνέει είναι υψηλότατης ποιότητας κατασκευής.

Η εμφάνισή του είναι κάπως τρομακτική, το μέγεθός του προκαλεί τα βλέμματα, ενώ όπου και να πας με αυτό το φακό στη μηχανή σου, ανοίγουν το χώρο για να περάσεις. :116:

Εμπνέει δέος... :116:

Ωραίο εργαλείο!

να και μια φωτό μου, που βγήκε με το εν λόγω φακουδάκι:



η φωτό είναι 1:1 κροπ, χωρίς resize. Όπως φαίνεται, η εστίαση έγινε μπροστά στο ράμφος του πουλιού, στα πούπουλα. Ο πελαργός φυσικά, ασχέτως του πως φαίνεται, ήταν σε αρκετά μεγάλη απόσταση από μένα!
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.436
Reaction score
125.822
Απάντηση: Sigma 50-500 mm 1:4-6,3 APO DG HSM - κοινώς ... Bigma!

Εδώ πρέπει να κάνω και μια αναφορά στο εξαιρετικό τμήμα σέρβις της SIGMA, το

"ΤΣΑΚΝΑΡΙΔΗΣ Camera Repair"

http://www.camerarepair.gr/company_gr.html

Τον εν λόγω φακό τον πήρα μεταχειρισμένο, και πέραν των εξωτερικών του φθορών (ήταν γδαρμένο εξωτερικά το μαύρο κάλυμα του σώματος του φακού, μάλιστα είχε "ξεφλουδίσει" σε καναδυό σημεία) δεν λειτουργούσε στην αρχή το διάφραγμα και μετά από την επιδιόρθωση του διαφράγματος εμφάνισε πρόβλημα η εστίαση.

Επειδή το πλήρες ανταλλακτικό περιελάμβανε μοτέρ και πλακέτα, και δεν υπήρχε τρόπος (πέραν της δοκιμής) να διαπιστωθεί αν έφταιγε μόνο η πλακέτα, έφυγε ο φακός σούμπιτος για ιαπωνία, όπου και κατασκευάζεται ο εν λόγω φακός.

Προφανώς, οι ιάπωνες κατασκευαστές, τον έκαναν πιο καλό και από καινούριο!
Πέραν του ότι αλλάξαν τα πάντα, πέραν του ότι τον ξαναπέρασαν με την μαύρη επικάλυψη που έχει εξωτερικά όλος ο φακός, πέραν του ότι τον ξαναρύθμισαν στην τρίχα (οι δακτύλιοι ζουμ και εστίασης είναι πλέον αλοιφή), συσκευάστηκε ως καινούριος φακός και μου ήρθε στην τρίχα, σα να κατασκευάστηκε χθες!

Και πέραν της χρέωσης του μισού ανταλλακτικού (χωρίς το μοτέρ) δεν χρεώθηκα τίποτε από όλα τα ανωτέρω, ούτε καν τα μεταφορικά για ιαπωνία!

Οφείλω να ευχαριστήσω θερμά τον Τσακναρίδη, διότι με εξυπηρέτησε με τον καλύτερο τρόπο (και χωρίς να με "γδάρει") και έχω αυτή τη στιγμή στα χέρια μου ένα φακό που εκτός του ότι λειτουργεί άψογα, εμφανισιακά δείχνει εντελώς καινούριος, σα να ανοίχτηκε για πρώτη φορά από τη ζελατίνα του! Λάμπει!
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.436
Reaction score
125.822
Απάντηση: Sigma 50-500 mm 1:4-6,3 APO DG HSM - κοινώς ... Bigma!

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα από τον φακό αυτό. (οι φωτός είναι ...μεγαλούτσικες! Είναι τα ενσωματωμένα jpg στο raw αρχείο, χωρίς επεξεργασία)

Το x10 ζουμ, είναι το κάτι άλλο!

Ένα κοντινό θέμα, στα 50,100,150,200,300 και 500mm:




 


costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.436
Reaction score
125.822
Απάντηση: Sigma 50-500 mm 1:4-6,3 APO DG HSM - κοινώς ... Bigma!

Ένα μακρινό θέμα, επίσης στα 50,100,150,200,300 και 500mm:





 


costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.436
Reaction score
125.822
Απάντηση: Sigma 50-500 mm 1:4-6,3 APO DG HSM - κοινώς ... Bigma!

κινούμενα θέματα, στα 500mm, 100% crop (1:1):





Σταθερό θέμα, στα 500mm, 100% crop (1:1):





όλες οι φωτός είναι "στο χέρι", χωρίς τη χρήση τρίποδου. Ας είναι καλά η σταθεροποίηση του σώματος της Ε-5.
 


Staff online

  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.653
Μηνύματα
2.870.326
Members
37.934
Νεότερο μέλος
daemon76
Top