Silicon Optix HQV Benchmark

Μηνύματα
2.791
Reaction score
1
[ATTACHL]11417[/ATTACHL]Εισαγωγή

Το HQV (Hollywood Quality Video) είναι ένα σύνολο αλγορίθμων επεξεργασίας video (de-interlacing, scaling, noise reduction, detail enhancement, κλπ), που έχει τις ρίζες του στις αρχές του 1980, ως στρατιωτική εφαρμογή από την Lockheed Martin.

Το 1998 ξεκίνησε η εμπορική του εκμετάλλευση, αρχικά με τη μορφή αυτόνομων επεξεργαστών εικόνας με την επωνυμία Teranex και αποδέκτες τους μεγαλύτερους τηλεοπτικούς σταθμούς της Αμερικής. Λίγο αργότερα, το 2002, ξεκίνησε η μαζική του παραγωγή, με τη μορφή ολοκληρωμένου κυκλώματος (IC) από την Silicon Optix. Με την ονομασία Realta, Reon και Geo, το HQV είναι πλέον η καρδιά - κεντρική μονάδα επεξεργασίας - μιας εκτεταμένης γκάμας από καταναλωτικές συσκευές, όπως: Players, AV receivers, TVs, και Projectors.

Το HQV Benchmark είναι μια σειρά από τεστ που σκοπό έχουν την ανεύρεση τυχόν αδυναμιών του επεξεργαστή video (οποιουδήποτε), στις πιο βασικές του λειτουργίες. Κυκλοφορεί με τη μορφή DVD (PAL και NTSC), HD-DVD και BluRay Disc, καλύπτοντας όλες τις διαθέσιμες πηγές (players) της αγοράς. Η τιμή τους είναι αρκετά φιλική, δεδομένου πως ένα SD/BD bundle κοστίζει μόλις $30 (~€19.70). Τα δικά μου δισκάκια (όλη τη σειρά) έστειλε ο κ. Aniket Shah (διευθυντής του τμήματος "Marketing & Communications" της Silicon Optix), τιμής ένεκεν, με σκοπό τη χρήση τους στα επερχόμενα συγκριτικά του avsite. Αξίζει, ίσως, να αναφερθεί πως μου παραδόθηκαν από τη FedEx σε 4 μόλις μέρες, και μάλιστα τη δεύτερη μέρα του μεγάλου χιονιά όπου οι δρόμοι ήταν καλυμένοι με πάγο!

Κατόπιν αυτού, θεώρησα πως το λιγότερο που θα μπορούσα να κάνω είναι μια εκτενή αναφορά/παρουσίαση, με το πρόσθετο όφελος της ενημέρωσης των μελών μας σχετικά με το benchmark που υιοθετούν ολοένα και περισσότερα καταξιωμένα sites του εξωτερικού.


[ATTACHR]11420[/ATTACHR]Foreplay

Συνδυάζοντας και την περιέργειά μου για το νέο και ανακαινισμένο (dedicated) home cinema του co-συντονιστή μου MaxHeadroom, είχα την ιδέα να τον επισκεφτώ στη Χαλκίδα και να διοργανώσουμε από κοινού την παρουσίαση αυτή. Συγκεκριμένα, εγώ θα κάνω την παρουσίαση της έκδοσης PAL DVD και ο Δημήτρης του BluRay.

Θα ήθελα να αναφέρω πως είμαι ιδιαίτερα εντυπωσιασμένος από το χώρο του Δημήτρη, καθώς και από τον ίδιο και τη γυναίκα του Ζωή ως οικοδεσπότες!

Ξεκινήσαμε με προκαταρκτικά - a la Vogiatzaque - patterns από GetGray και DVE και περάσαμε αμέσως στο κυρίως πιάτο, που ήταν φυσικά το HQV Benchmark. Πως τα πήγε ο νεόκτητος BenQ W5000 οδηγούμενος από το lethal weapon HTPC by χειρός spresv? Θα σας τα πει ο Δημήτρης...

Κλείνοντας την εισαγωγή μου, θα ήθελα να διευκρινίσω πως το HQV Benchmark δεν είναι calibration disk. Με άλλα λόγια, το χρησιμοποιείτε για την αξιολόγηση του επεξεργαστή video (είτε της πηγής είτε της TV/Προβολέα) και όχι για τη ρύθμιση της αλυσίδας αναπαραγωγής. Παρόλα αυτά, θα μπορούσατε να διαπιστώσετε με σχετική ευκολία το ποιος επεξεργαστής κάνει καλύτερη δουλειά, και άρα να επιλέξετε αυτόν για απόπλεξη και scaling.


HQV Benchmark DVD

Το HQV Benchmark DVD είναι μια άρτια παραγωγή, με σημασία στη λεπτομέρεια, εξαιρετική ποιότητα γραφικών και εικόνας και άριστο navigation. Η διαδικασία εξηγείται αναλυτικά και αρκεί μια φορά να ακούσει (και να δει) κανείς το σχετικό video, ώστε να κατανοήσει πλήρως τη λειτουργία της.

Συνοπτικά, υπάρχουν 8 tests τα οποία βαθμολογούνται σε προκαθορισμένη κλίμακα, ανάλογα με το αποτέλεσμα:

[ATTACHR]11419[/ATTACHR]

^ | Test | Score
1 | Color bars / Vertical Detail | 0, 5 ή 10
2 | Jaggies #1 | 0-5
3 | Jaggies #2 | 0-5
4 | Flag | 0-10
5 | Picture Detail | 0-10
6 | Noise Reduction | 0-10
7 | Motion Adaptive Noise Reduction | 0-10
8 | Telecine A & B Detection | 0, 15 ή 20

Η μέγιστη βαθμολογία είναι 80 βαθμοί. Σημαντικό ατού είναι η ένδειξη επί της οθόνης σε παράθυρο PIP (Picture in Picture) το οποίο εμφανίζεται μετά από λίγη ώρα, υπενθυμίζοντας στο θεατή τι θα έπρεπε να βλέπει και πως να αξιολογήσει αυτό που βλέπει εκείνη τη στιγμή. Τα videos είναι έτσι φτιαγμένα που καθιστούν τις οδηγίες προαιρετικές.


Play

Το DVD ξεκινάει με ένα εισαγωγικό video περί της τεχνολογικής εξέλιξης, της χρήσης των επεξεργαστών video στις διάφορες συσκευές ήχου και εικόνας και το σκοπό του Benchmark.

[ATTACHR]11418[/ATTACHR]Αφού τελειώσει (ή πατήσετε MENU στο RC), εμφανίζεται το κεντρικό μενού με τις εξής επιλογές:

  1. Play Introduction
    Παίζει το εισαγωγικό video

  2. Understanding the tests
    Επεξηγεί τη διαδικασία αξιολόγησης καθώς και τον σκοπό των tests

  3. Select single tests
    Εμφανίζει υπομενού που σας δίνει τη δυνατότητα να επιλέξετε απευθείας το test που επιθυμείτε

  4. Play all tests (automatic)
    Παίζει όλα τα test στη σειρά, με αυτόματη μετάβαση

  5. Play all tests (manual)
    Παίζει όλα τα test στη σειρά, με χειροκίνητη μετάβαση

Ας δούμε τα tests αναλυτικά...

.
 

Attachments


Μηνύματα
2.791
Reaction score
1
[ATTACHL]11421[/ATTACHL]Color bars / Vertical Detail

Το πρώτο test είναι κλασσική - γενικής χρήσης - καρτέλα Belle Nuit. Με την καρτέλα αυτήν, μπορούμε να δούμε πρωτεύοντα και δευτερεύοντα χρώματα, επίπεδα λευκού και μαύρου, grayscale, banding, ανάλυση, κλπ

Όπως βλέπετε και στη φωτό, το HQV Benchmark εφιστά την προσοχή σας σε δύο σημεία:

- Τις οριζόντιες εναλλασσόμενες μαύρες/λευκές γραμμές 1:1, και
- Το ντεγκραντέ του μπλε

Η λογική των γραμμών είναι η εξής:

Έχουμε δύο στήλες, με εναλλασσόμενες μαύρες/λευκές γραμμές 1 pixel όπου οι λευκές της πρώτης στήλης είναι απέναντι από τις μαύρες της δεύτερης. Με αυτόν τον τρόπο καλύπτουμε όλη την κάθετη ανάλυση χωρίς να χρησιμοποιούμε color bar. Αν η ανάλυση της πηγής ή συσκευή απεικόνισης είναι μικρότερη από αυτήν του PAL τότε οι γραμμές θα έχουν flickering ή/και δεν θα είστε σε θέση να τις διακρίνετε από τις μαύρες.

Βαθμολογείτε με 10 (άριστα) εάν είστε σε θέση να διακρίνετε τις γραμμές και είναι ακίνητες. Με 5 εάν παρατηρείτε flickering, και με 0 εάν δεν είστε σε θέση να διακρίνετε τις γραμμές παρά βλέπετε μόνον μια λευκή επιφάνεια.
 

Attachments


Μηνύματα
2.791
Reaction score
1
[ATTACHL]11422[/ATTACHL]Jaggies #1

Συνεχίζουμε με ένα test που αποκαλύπτει πόσο καλή δουλειά κάνει ο επεξεργαστής στην εξομάλυνση των λεγόμενων "jaggies".

Στην συνημμένη εικόνα βλέπετε το PIP που προανέφερα, το οποίο παρουσιάζεται μετά από λίγη ώρα θέασης.

Το video απεικονίζει έναν κύκλο με διαβαθμισμένη τη δεξιά του πλευρά. Η διαβάθμιση αφορά στις γωνίες που σχηματίζει ένα περιστρεφόμενο ευθύγραμμο τμήμα (διάμετρος).

Σκοπός του παρατηρητή είναι να διαπιστώσει πόσο "καθαρή" και απηλλαγμένη από jaggies είναι η διάμετρος όταν περνά από τις διάφορες χρωματισμένες περιοχές. Και αυτό γιατί η αποτελεσματικότητα του αλγόριθμου εξομάλυνσης ποικίλλει ανάλογα με τη γωνία.

Βαθμολογείτε με 0 στην περίπτωση που η διάμετρος εμφανίζεται με jaggies στις κόκκινες περιοχές (αν συμβαίνει, τότε ο επεξεργαστής video δεν ασχολείται με αυτού του είδους τα artifacts). Με 3 όταν αυτό συμβαίνει στις κίτρινες περιοχές, και με 5 στις πράσινες. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τους ενδιάμεσους βαθμούς εάν το κρίνετε σκόπιμο.
 

Attachments


Μηνύματα
2.791
Reaction score
1
[ATTACHL]11423[/ATTACHL]Jaggies #2

Στη συνέχεια, έχουμε ένα παρόμοιο τεστ, με το προηγούμενο.

Το video απεικονίζει 3 ευθύγραμμα τμήματα (σαν πιρούνι) τα οποία κινούνται σε μικρό εύρος, σαν εκκρεμές.

Μετά από λίγη ώρα θέασης (ώστε να παρατηρήσουμε το φαινόμενο με άνεση), το video εμφανίζει pip θυμίζοντάς μας τι είναι αυτό που πρέπει να αξιολογήσουμε.

Στη συνημμένη εικόνα φαίνεται έναν μόνον στιγμιότυπο του pip καθώς οι συνδυασμοί είναι περισσότερο του ενός.

Βαθμολογείτε με 0 στην περίπτωση που καμία από τις γραμμές που βλέπετε δεν είναι ομαλή (εμφανίζει "σπασίματα"). Με 1 στην περίπτωση που μόνον η πρώτη (πάνω) γραμμή εξομαλύνεται, 3 όταν αυτό συμβαίνει στις δύο πρώτες γραμμές και 5 όταν όλες οι γραμμές απεικονίζονται ομαλές.
 

Attachments


Μηνύματα
2.791
Reaction score
1
[ATTACHL]11424[/ATTACHL]Flag

Πιθανώς, το video θα σας είναι γνώριμο καθώς είναι πολύ δημοφιλές στον κύκλο των επεξεργαστών video.

Απεικονίζει μία κυματίζουσα Αμερικανική σημαία. Και αυτό το test, όπως και τα προηγούμενα, ασχολείται με jaggies. Η διαφορά είναι πως στην περίπτωση της σημαίας έχουμε real-life εικόνα και όχι pattern. Οι γραμμές που σχηματίζουν οι λωρίδες της σημαίας, καθώς και η περίμετρός της, είναι μία πρώτης τάξεως πρόκληση για τον επεξεργαστή. Μάλιστα, οι γωνίες που σχηματίζονται είναι πολλές και τυχαίες.

Βαθμολογείτε με 0 στην περίπτωση που τα jaggies είναι εμφανέστατα, χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια (οι ακμές εμφανίζονται με "δόντια", "σκαλοπάτια", κλπ). Με 5 όταν το φαινόμενο εμφανίζεται παροδικά και με 10 όταν οι λωρίδες είναι άψογες καθ όλη τη διάρκεια του video.

Εναπόκειται στην κρίση σας να κάνετε χρήση άλλου βαθμού (από 0 - 10) σε περίπτωση που η εικόνα που βλέπετε δεν αντιστοιχεί επακριβώς στην προαναφερθείσα κλίμακα.
 

Attachments


Μηνύματα
2.791
Reaction score
1
[ATTACHL]11425[/ATTACHL]Picture Detail

Σε αυτό το test βλέπουμε διάφορα μικρά video και καλούμαστε να αξιολογήσουμε τη λεπτομέρεια σε επίμαχα σημεία που μας υποδεικνύονται.

Η λογική λέει ότι η εικόνα συμπιέζεται με αποτέλεσμα την απώλεια λεπτομέρειας σε περιοχές όπως το γρασίδι, οι φυλλωσιές και τα τούβλα. Ένας καλός επεξεργαστής video οφείλει να επανασυνθέσει τη χαμένη πληροφορία.

Μπορείτε να βαθμολογήσετε κατά βούληση, από 0 έως 10, την εικόνα που βλέπετε. Στο scorecard που συνοδεύει το DVD, υπάρχει ενδεικτική κλίμακα, όπως και στα προηγούμενα tests, που ακολουθεί την κοινή λογική. Συγκεκριμένα, προτείνει το 0 στην περίπτωση που τα περιγράμματα είναι θολά ("blurred"), το 5 όταν η εικόνα είναι μέτρια και το άριστα 10 στην περίπτωση που έχουμε ρεαλιστική εικόνα με λεπτομέρεια και ευδιάκριτα περιγράμματα.



.
 

Attachments


Μηνύματα
2.791
Reaction score
1
[ATTACHL]11426[/ATTACHL]Noise Reduction

Σε αυτό το test, η φύση παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Βλέπουμε αρκετά clips με closeups λουλουδιών, ηλιοβασιλέματα, εξωτικά τοπία, κλπ, με τον ουρανό να έχει την τιμητική του.

Θα έχετε παρατηρήσει πως ο ουρανός, και γενικώς οι μεγάλες μονότονες περιοχές στο υπόβαθρο, εμφανίζουν το μεγαλύτερο θόρυβο στις ταινίες που βλέπουμε, ειδικά όταν τις βλέπουμε σε τηλεόραση ή προβολέα παρωχημένης τεχνολογίας. Ο θόρυβος αυτός είναι αποτέλεσμα της συμπίεσης και των αλγορίθμων που χρησιμοποιούνται.

Ένας επεξεργαστής video που σέβεται τον εαυτό του, οφείλει να εμφανίζει τις περιοχές αυτές λείες (smoothed) και απηλλαγμένες θορύβου και τεχνουργημάτων.

Η βαθμολογία που καλείστε να βάλετε στο test αυτό, ακολουθεί - όπως και στο προηγούμενο - την κοινή λογική. Βάζετε 0 όταν ο θόρυβος είναι εμφανέστατος και δεν φαίνεται πως υπάρχει κάτι το οποίο προσπαθεί να τον μειώσει. Βάζετε 10 στην περίπτωση που η εικόνα σας είναι πεντακάθαρη. Οτιδήποτε άλλο, μεταξύ 0 και 10, εναπόκειται στη διακριτική σας ευχέρεια.
 

Attachments


Μηνύματα
2.791
Reaction score
1
[ATTACHL]11427[/ATTACHL]Motion Adaptive Noise Reduction

Το test αυτό σκοπό έχει να εξετάσει την αποτελεσματικότητα του αλγόριθμου εξάλειψης θορύβου, σε συνθήκες κίνησης.

Και εξηγούμαι...

Ο αλγόριθμος που εφαρμόζεται στο προηγούμενο test, έχει - σχετικά - εύκολη δουλειά να κάνει. Αρκεί να σκανάρει το καρέ και να εντοπίσει stray pixels όπως λέγονται, pixels που "φαίνονται" ξένα και ξεκάρφωτα. Φανταστείτε στο γαλάζιο του ουρανού, που απαρτίζεται από χιλιάδες pixels τονικά παρεμφερή, ένα σημείο κόκκινο. Το σημείο μπορεί να είναι 1 pixel ή μια μικρή ομάδα oλίγων pixels. Είναι ηλίου φαεινότερο πως αυτό δεν μπορεί παρά να είναι θόρυβος και πρέπει να εξαλειφθεί;

Τι συμβαίνει όμως όταν αυτό το σημείο ανήκει σε κινούμενο αντικείμενο, όπως η ουρά ενός χαρταετού για παράδειγμα, μακρυά στον ορίζοντα; Αυτό δεν είναι θόρυβος και φυσικά δεν πρέπει να εξαλειφθεί.

Στο test αυτό υπάρχουν δύο clips: Το πρώτο απεικονίζει το γνωστό παιχνίδι του Λούνα Παρκ, το "roller coaster". Το δεύτερο είναι αυτό που απεικονίζεται στη συνημμένη εικόνα. Αν και το πρώτο είναι το "ζουμί" του τεστ, δυστυχώς λόγω μεγάλης ταχύτητας κίνησης δεν ήταν δυνατόν ένα capture της προκοπής.

Σκοπός του test είναι να βαθμολογήσετε (από 0 έως 10) την καθαρότητα του ουρανού που διαφαίνεται ανάμεσα από τις ράγες του roller coaster καθώς και την ανυπαρξία ίχνους (motion trail) ή/και θολότητας στην κίνηση των βαγονιών.
 

Attachments


Μηνύματα
2.791
Reaction score
1
[ATTACHL]11429[/ATTACHL]Telecine A & B Detection

Το τελευταίο test ασχολείται με την γνωστή μας απόπλεξη και έχει το μεγαλύτερο βάρος, καθώς βαθμολογείται έως και 20 μονάδες!

Είναι το clip που βλέπετε στη συνημμένη εικόνα. Η εφημερίδα, με τις αδιόρατες γραμμές κειμένου, αποτελεί εύκολο στόχο/θύμα του telecine. Είναι κι αυτό κλασσικό test επεξεργασίας, όπως οι κερκίδες, οι κεραμοσκεπές, τα καρώ κοστούμια, κλπ. Το clip είναι σε δύο μορφές, διαφορετικούς τρόπους encoding, καλούμενους Α και Β.

Σε αυτό το test, το Benchmark είναι ιδιαιτέρως αυστηρό καθώς σας δίνει τρεις μόνον επιλογές: Βαθμολογείτε με 0 στην περίπτωση που βλέπετε flickering και jaggies και στα δύο clips. Με 15 όταν το Α περνά το τεστ (όχι όμως το Β) και 20 όταν και τα δύο clips βγαίνουν καθαρά.



.
 

Attachments


Μηνύματα
2.791
Reaction score
1
Σε αυτό το σημείο ολοκληρώνεται (ουφ) η δική μου παρουσίαση και παραδίδω τη σκυτάλη στο Δημήτρη, για την παρουσίαση της έκδοσης BluRay!
 

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Μηνύματα
7.643
Reaction score
9.215
Απάντηση: Re: Silicon Optix HQV Benchmark

Σε αυτό το σημείο ολοκληρώνεται (ουφ) η δική μου παρουσίαση και παραδίδω τη σκυτάλη στο Δημήτρη, για την παρουσίαση της έκδοσης BluRay!
Merci monsieur zoglair, voila!
 

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Μηνύματα
7.643
Reaction score
9.215
HD HQV Benchmark Intro

[ATTACHL]11434[/ATTACHL]Ο zoglair αναφέρθηκε διεξοδικά τόσο στο ιστορικό της HQV, όσο και στον τρόπο χρήσης και αξιολόγησης με το HQV SD. Τα πράγματα είναι παρόμοια και στην έκδοση BluRay, με τη διαφορά ότι αυτή περιλαμβάνει μόνο τέσσερα τεστ.

Κάτι που θέλω κι εγώ να τονίσω, είναι ότι τα δισκάκια της HQV είναι για αξιολόγηση και όχι για ρυθμίσεις. Είναι ουσιαστικά ένας βιντεο-στίβος μάχης, που θα ξεκαθαρίσει αν το σύστημά μας είναι... πρασινοσκούφης ή ντακότα.

Μάλιστα, επειδή -καλώς ή κακώς- επεξεργαστή βίντεο περιλαμβάνουν τόσο η συσκευή αναπαραγωγής (player ή HTPC) όσο και η συσκευή απεικόνισης (προβολέας ή τηλεόραση), είναι σκόπιμο να αξιολογήσουμε και τις δύο και να επιλέξουμε αυτή με την καλύτερη απόδοση.
Έτσι, για να αξιολογήσουμε τη συσκευή αναπαραγωγής, τη ρυθμίζουμε να εξάγει προοδευτικό (progressive) σήμα, στην εγγενή ανάλυση της συσκευής απεικόνισης. Αν θέλουμε ν'αξιολογήσουμε τη συσκευή απεικόνισης, τότε ρυθμίζουμε ώστε η συσκευή αναπαραγωγής να εξάγει πεπλεγμένο HD σήμα (1080i).
Αν υπάρχει τέτοια δυνατότητα, ενεργοποιούμε το κύκλωμα καταστολής θορύβου (Noise reduction) μόνο στη συσκευή που αξιολογούμε, απενεργοποιώντας το στην άλλη.



.
 

Attachments


MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Μηνύματα
7.643
Reaction score
9.215
HD NOISE REDUCTION

[attachl]11435[/attachl]Ένα πρόβλημα που αφορά όλες τις αναλύσεις και υπεισέρχεται σε όλα τα στάδια, τόσο κατά τη λήψη της εικόνας όσο και κατά την επεξεργασία της, είναι ο θόρυβος.
Ο πιο απλοϊκός τρόπος για την αντιμετώπισή του είναι το φιλτράρισμα των πολύ μικρών ποσοτήτων πληροφορίας (μεγέθους 1-2 pixel), για κάθε frame χωριστά. Η βασική παρενέργεια είναι ότι μαζί με το θόρυβο, χάνονται και χρήσιμες μικρολεπτομέρειες της εικόνας, με αποτέλεσμα το θόλωμά της. <o:p></o:p>

Οι εξελιγμένοι επεξεργαστές βίντεο εξετάζουν ταυτόχρονα όχι ένα, αλλά περισσότερα διαδοχικά frames. Χρησιμοποιώντας κατάλληλους αλγόριθμους, εντοπίζουν αρχικά τις κινούμενες περιοχές της εικόνας και τις αποκλείουν από περεταίρω επεξεργασία -ούτως ή άλλως εκεί ο θόρυβος είναι δυσδιάκριτος. Στη συνέχεια -και μόνο για τις ακίνητες περιοχές- φιλτράρουν το θόρυβο, συγκρίνοντας ένα προς ένα τα pixels ενός frame, με τα ίδια pixels σε επόμενα και προηγούμενα frames και βγάζοντας το μέσο όρο.

Το αποτέλεσμα είναι εικόνα καθαρισμένη από το θόρυβο, που διατηρεί όμως την οξύτητα και τη λεπτομέρειά της. Το πόσο επιτυχώς καταφέρνει ο επεξεργαστής να συνδυάσει αυτά τα δύο, είναι και το κριτήριο για την αντίστοιχη βαθμολογία, από 0 έως 25.



.
<o:p></o:p>
 

Attachments


MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Μηνύματα
7.643
Reaction score
9.215
HD VIDEO RESOLUTION LOSS TEST

[attachl]11436[/attachl]Διάφοροι περιορισμοί που έχουν να κάνουν κυρίως με το εύρος ζώνης (bandwith) κατά τη μετάδοση και επεξεργασία της πληροφορίας, εξακολουθούν να επιβάλλουν τη χρήση πεπλεγμένου (interlaced) σήματος βίντεο, κυρίως στις τηλεοπτικές μεταδόσεις.
<o:p></o:p>
Τι είναι όμως η πεπλεγμένη σάρωση; Με απλά λόγια, είναι η διαδικασία του να διαχειριζόμαστε κάθε frame της εικόνας σε δύο δόσεις. Φανταστείτε ότι το χωρίζουμε σε πολλές οριζόντιες λωρίδες και καταγράφουμε αρχικά μόνο τις μονές (1η, 3η, 5η κλπ), αγνοώντας τις ζυγές. Μετά από ένα κλάσμα του δευτερολέπτου (1/50 ή 1/60 ανάλογα με το τηλεοπτικό σύστημα) καταγράφουμε και τις ζυγές, αγνοώντας τις μονές αυτή τη φορά. <o:p></o:p>
Το πρόβλημα είναι όμως ότι η καταγραφή των μονών γραμμών δεν έγινε ταυτόχρονα με τις ζυγές, αφού μεσολάβησε ανάμεσά τους ένα μικρό, αλλά υπαρκτό χρονικό διάστημα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι αν προσπαθήσουμε να επανασυνθέσουμε τα δύο μισά frames για να φτιάξουμε ένα ολοκληρωμένο, τα σημεία της εικόνας που ήταν ακίνητα θα εμφανίζονται άψογα, διατηρώντας όλη τους τη λεπτομέρεια, ενώ τα κινούμενα θα είναι... κοτλέ, καθώς οι ζυγές γραμμές δεν ταιριάζουν χρονικά με τις μονές.<o:p></o:p>
Μια φτηνή λύση είναι να κρατήσουμε μόνο το ένα σετ γραμμών, απορρίπτοντας το άλλο. Αυτό λύνει το πρόβλημα της... χρονοδίνης, αλλά ταυτόχρονα διαγράφει τη μισή πληροφορία, οδηγώντας σε σημαντική απώλεια ευκρίνειας. Οι πιο σοφιστικέ επεξεργαστές ελέγχουν την εικόνα διαρκώς και εντοπίζουν ποια κομμάτια της είναι ακίνητα και ποια κινούνται, ενεργώντας ανάλογα:
  • Στα πρώτα ενώνουν τα δύο μισά πεδία, διατηρώντας ατόφια όλη την αρχική λεπτομέρεια της εικόνας.
  • Στα δεύτερα απορρίπτουν το ένα σετ γραμμών και χρησιμοποιώντας το άλλο, προσπαθούν -με μεθόδους παρεμβολής- να το αναπαραγάγουν.
Η ικανότητα του επεξεργαστή να καταφέρει τα παραπάνω, βαθμολογείται από 0 ως 20 βαθμούς και μπορεί να διακριβωθεί παρατηρώντας τις λεπτές άσπρες και μαύρες οριζόντιες ρίγες (μέσα στις κίτρινες επισημάνσεις), που είναι ακίνητες. Για να δυσκολέψει λίγο ακόμα τη ζωή του επεξεργαστή, η HQV έχει βάλει και μια περιστρεφόμενη λευκή μπάρα, που παίζει το ρόλο του κινούμενου αντικειμένου.
Αν απορρίπτονται οι μονές ή οι ζυγές γραμμές του πεδίου, τότε αυτές θα εμφανίζονται σαν ασπρόμαυρα τετράγωνα που αναβοσβήνουν.





.
 

Attachments


MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Μηνύματα
7.643
Reaction score
9.215
HD VIDEO RECONSTRUCTION TESTS

[attachl]11437[/attachl]Όπως αναφέρθηκε και στο προηγούμενο τεστ σχετικά με την πεπλεγμένη σάρωση, στα κινούμενα τμήματα της εικόνας είναι υποχρεωτικό να απορριφθεί το ένα σετ γραμμών, γιατί πολύ απλά δεν ταιριάζει με το άλλο. Αναγκαίο είναι λοιπόν να επαναδομηθεί, με τις κενές λωρίδες να συμπληρώνονται με βάση την πληροφορία που υπάρχει γύρω τους, στο άλλο σετ γραμμών.

Η απλούστερη μέθοδος παρεμβολής είναι να πάρουμε το pixel που είναι από πάνω κι αυτό που είναι από κάτω και να βγάλουμε το μέσο όρο. Το αποτέλεσμα που θα προκύψει, μπαίνει στο κενό pixel της διαγραφείσας γραμμής. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η μέθοδος δημιουργεί τα χαρακτηριστικά πριονωτά δοντάκια (jaggies) στις ακμές των αντικειμένων που δεν είναι οριζόντιες. Είναι μάλιστα τόσο χειρότερο, όσο πλησιάζουμε κοντά στον οριζόντιο άξονα.

Η λύση είναι η παρεμβολή να μη γίνεται μόνο πάνω-κάτω, αλλά και διαγώνια. Αν μάλιστα αυτό συνδυαστεί με έξυπνους αλγόριθμους (που μπορεί να φτάνουν έως και τη στοιχειώδη αναγνώριση περιγραμμάτων), η ανασύνθεση των χαμένων pixels μπορεί να φτάσει σε πολύ αληθοφανές επίπεδο.

Η ικανότητα του επεξεργαστή να διεξάγει επιτυχώς αυτές τις ενέργειες, κρίνεται από αυτό το τεστ και βαθμολογείται με 0 έως 20 μονάδες. Όσο πλησιέστερα στον οριζόντιο άξονα μπορεί να φτάσει μια περιστρεφόμενη μπάρα πριν αρχίσει να εμφανίζει τα δοντάκια, τόσο ψηλότερη η βαθμολογία.




.
 

Attachments


MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Μηνύματα
7.643
Reaction score
9.215
FILM RESOLUTION LOSS TEST

Είναι γνωστό ότι όλα σχεδόν τα κινηματογραφικά έργα και οι περισσότερες τηλεοπτικές σειρές καταγράφονται με ρυθμό 24 fps, προοδευτικής σάρωσης φυσικά. Για να μεταδοθούν από τα συστήματα ψηφιακής τηλεόρασης υψηλής ευκρίνειας (που θα γίνουν εξαιρετικής σημασίας και στην Ελλάδα στο... απώτερο μέλλον), πρέπει να μετατραπούν από p24 σε i60. Αυτό γίνεται μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται telecine.

Το ενδιαφέρον είναι ότι αυτή η μετατροπή διατηρεί ακέραιο το σύνολο της αρχικής πληροφορίας 1080p24. Ένας επεξεργαστής που έχει την ικανότητα να εντοπίσει την ακολουθία που έχει χρησιμοποιηθεί και να επανασυνθέσει την αρχική εικόνα, μπορεί να εξασφαλίσει τη βέλτιστη δυνατή ποιότητα τόσο από πλευράς λεπτομέρειας όσο και κίνησης. Σε αντίθετη περίπτωση η μισή πληροφορία απορρίπτεται και πάλι, με ανάλογες συνέπειες για την εικόνα.

Το συγκεκριμένο τεστ έχει δύο εκδοχές:
  • Η πρώτη που βαθμολογείται από 0 έως 25 δείχνει ένα pattern με αρχική μορφή 1080p24, μετατρεμμένο σε 1080i60. Αν το inverse telecine διεξάγεται σωστά, οι λεπτές οριζόντιες γραμμές εμφανίζονται σωστά. Αν όχι, αναβοσβήνουν σαν ασπρόμαυρα τετράγωνα.
  • Η δεύτερη αφορά ένα πάνινγκ της κάμερας στις κερκίδες ενός γηπέδου και βαθμολογείται από 0 έως 10 μονάδες. Αν εμφανίζεται moiré ή τρεμόπαιγμα στα καθίσματα, τότε το τεστ θεωρείται αποτυχία.

.
 

Attachments


MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Μηνύματα
7.643
Reaction score
9.215
Από τη θεωρία στην πράξη

Στη δική μας περίπτωση είχαμε ένα ισχυρό HTPC, εξοπλισμένο με την κορυφαία κάρτα γραφικών της ΑΤΙ (HD3870), που θεωρείται state-of-the-art στον τομέα. Είχαμε επίσης έναν προβολέα 1080p τελευταίας γενιάς (Benq W5000) με... εσωτερική πληροφόρηση, καθότι έχει τη στάμπα HQV χαραγμένη πάνω του.
Τα αποτελέσματα του τεστ ήταν λοιπόν μάλλον αναμενόμενα και για τις δύο συσκευές: όλα τα τεστ πέρασαν με χαρακτηριστική άνεση, με μόνο το Film resolution loss να εμφανίζει περιστασιακά και για κλάσμα του δευτερολέπτου κάποια ένδειξη ότι κάτι συμβαίνει στο υπόβαθρο.

Η ΑΤΙ έχει πάντως συνολικά καλύτερη απόδοση, αφού είναι εξαιρετική στην καταστολή του θορύβου και εντοπίζει το cadence που θα χρησιμοποιήσει για το inverse-telecine κυριολεκτικά ακαριαία, ενώ ο HQV του Benq το κάνει με μια υστέρηση φάσης μισού sec (στη μάνα σου το είπες;).

Έτσι για να μου φύγει το... παράπονο, έβαλα και την έκδοση SD σε ένα DVD-player της LG, συνδεδεμένο σε μια τηλεόραση Philips PixelPlus πρώτης γενιάς. Το αποτέλεσμα, για γέλια και για κλάματα: άριστα... μηδέν σε όλα σχεδόν τα τεστ.
 

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Μηνύματα
7.643
Reaction score
9.215
Απάντηση: Silicon Optix HQV Benchmark

Στη διάθεσή σας για ερωτήσεις και απορίες!
 

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Μηνύματα
30.058
Reaction score
728
Τα συγχαρητηρια μου και στους δυο σας:624:

Η πρωτη ερωτηση που μου ερχεται στο μυαλο ειναι η εξης:
Εαν εχω καταλαβει καλα-και παρακαλω πολυ να διορθωθω εαν οχι-
το ως ανω δεν αποτελει μεσο ρυθμισης αλλα περισσοτερο μεσο αξιολογησης.
Που σημαινει οτι σε πιθανη συγκριση μεταξυ δυο προβολικων ισως
αποτελεσει τον οδηγο βαθμολογησης-η εστω εναν απο τους οδηγους -
για περισσοτερο αξιοπιστα αοτελεσματα.
Σωστα?
 



Staff online

  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • xfader
    Segregation supporter

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.596
Μηνύματα
2.867.263
Members
37.936
Νεότερο μέλος
albie
Top