Sony WH1000 XM5. Honest review :)

Μηνύματα
2.789
Reaction score
8.025
Θύμα της black friday και εγώ (και) φέτος! Πέρσι ήταν τα Sony WHCH 710, φέτος τα WH1000 XM5. Εκτός από τα μικρά Sony τα συγκρίνω αναπόφευκτα με τα Sennheiser HD 560s τα οποία είναι το έτερο ζεύγος που χρησιμοποιώ.

3996921.jpg


3-4 μέρες μετά και πιστεύω ότι τα έχω ισοσταθμίσει σωστά πλέον και αφετέρου έχω εικόνα του ήχου και των λειτουργιών τους. Για να διευκολυνθώ θα κόψω το mini-review σε κομμάτια.

α) Background

Βγαίνω από το πλαίσιο γεμάτος χαρά και οδεύω προς το αμάξι για να ρίξω την πρώτη ακρόαση. Τα βγάζω από το κουτί και κατεβάζω το app της Sony για να δω λίγο ρυθμίσεις και ευκολίες. Παραβλέπω ένα κάρο ψηφιακές ευκολίες (μπούρδες imho) και πάω στο ζουμί. ANC & EQ. Ανοίγω το ANC και αφήνω το EQ flat για να δω πως παίζουν από τη μάνα τους.

To ANC τους με άφησε άφωνο. Σίγουρα ότι καλύτερο (δεν) έχω ακούσει. Είναι στα όρια της απόλυτης απομόνωσης ήχου. Κλάσεις ανώτερο φυσικά από τα WHCH 710. Πάμε και στην πρώτη ακρόαση λοιπόν...

Ήχος αδιάφορος και βαρετός που με απογοήτευσε πλήρως. Λέω, "για να δώσω λίγο volume, μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση". Και κάπου εκεί έρχεται το απόλυτο ξενέρωμα. Παραμορφωμένος ήχος με διαλυμένο όλο το φάσμα και φυσικά πόνος στα αυτιά.

Σημείωση: τα αυτιά μας τα προσέχουμε για να έχουμε και δεν ακούμε τσίτα. Αλλά μια στο τόσο θες να δώσεις λίγο παραπάνω για αυτό το ριφάκι ή το bassline που σ'αρέσει! Ε με τα XM5 καλύτερα να το ξεχάσεις. Με τίποτα δεν μπορούν να βγάλουν καθαρό ήχο σε ψηλές εντάσεις ότι και αν δοκίμασα.

Προφανώς οφείλεται στην περίεργη επιλογή της Sony να βάλει 30mm μαγνήτη αντί για 40mm του προηγούμενου μοντέλου XM4. Ναι τα έκανε λίγο ποιο ελαφριά και πιθανών να βοήθησε και την διάρκεια της μπαταρίας αλλά αντίο volume. Δεν είναι ότι παίζουν σιγά per se, αλλά δεν σε αφήνουν να τσιτώσεις.

IMG_0878.PNG


β) Ποιότητα ήχου (7/10)

Αφού με τα πολλά κατέληξα στο EQ setting που φαίνεται παραπάνω έχω να πω ότι μπορεί να μην είναι Sennheiser αλλά δεν είναι και άσχημα. Το σημείο κλειδί στη ρύθμιση τους δεν είναι το EQ αυτό καθ'αυτό αλλά το "Clear Bass". Αυτό κάνει τη μεγάλη διαφορά στην καθαρότητα του ήχου κατά τη γνώμη μου.

Με το clear bass το χαμηλό τους είναι αρκετά καθαρό και ταυτόχρονα με έκταση χωρίς σε καμιά περίπτωση να θολώνει τον ήχο και να μπλέκεται με τις άλλες συχνότητες. Αυτό είναι και το δυνατό τους σημείο. Αν είστε basshead θα αισθανθείτε πολύ όμορφα με τα ΧΜ5.

Στις μεσαίες όμως δεν μπορώ να πω εξίσου καλά λόγια. Οι φωνές είναι λίγο πίσω (με EQ και χωρίς) και ανάλογα το είδος μουσικής αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μη επιθυμητά αποτελέσματα. Και φυσικά όπως είπαμε παραπάνω μόλις ανέβει το volume αρχίζουν να τσιρίζουν.

H μετάβαση από χαμηλό σε μεσαίες και από εκεί σε πρίμα δεν είναι ομαλή και δεν υπάρχει ομοιογένεια όσο θα ήθελα. Τα πρίμα του είναι λιγάκι muted όπως είπε και o darko audio πρόσφατα στο review του αλλά δεν θα τα έλεγα άσχημα. Ο ήχος είναι καθαρός και λεπτομερής χωρίς να έχουν τη διαφάνεια των Sennheiser. Για παράδειγμα αυτή τη στιγμή που γράφω ακούω παράληλα το κλασικό Take Five του Dave Brubeck και μπορώ να πω ότι πρόκειται για απολαυστικό άκουσμα.

Για να μη μακρυγορώ, περίμενα παραπάνω πράγματα από ένα προϊόν που κοστολογείται 420€ αλλά σε κάθε περίπτωση ο ήχος τους περνάει τη βάση. Απ'ότι θα δούμε παρακάτω έχουν και άλλα όπλα στη φαρέτρα τους τα ΧΜ5 εκτός την ποιότητα του ήχου ;)

γ) Ευκολίες (9/10)

Θα παραβλέψω μερικές λειτουργίες που κατα τη γνώμη μου είναι αδιάφορες. Όπως για παράδειγμα η λειτουργία "επιβράβευσης" κατά τη χρήση των ακουστικών. :lol:

Η ποιο σημαντική ευκολία είναι σίγουρα η δυνατότητα σύνδεσης σε 2 συσκευές ταυτόχρονα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να ακούω μουσική στο PC και να δεχτώ κλήση στο κινητό. Απλά κάνω διπλό tap στην επιφάνεια του δεξιού ακουστικού για να αποδεχτώ την κλήση. Αυτόματα γίνεται σύνδεση στο κινητό, μιλάω όσο χρειαστεί και αμέσως μετά αυτόματα πάλι συνεχίζει η μουσική από το PC.

Για όσους λόγω δουλειάς χρησιμοποιούμε το τηλέφωνο αρκετά είναι θεόσταλτη αυτή η λειτουργία. Τέρμα το pairing ξε-pairing. Ακούς στο PC σου, φεύγεις από το σπίτι με το κινητό μαζί και συνεχίζεις την ακρόαση χωρίς να σε απασχολεί ποιος είναι συνδεμένος που και γιατί.

Εκτός από το διπλό tap υπάρχουν και μια σειρά από άλλα gestures που μπορούμε να κάνουμε στην επιφάνεια του δεξιού ακουστικού. Μπορούμε να αλλάξουμε κομμάτι πίσω ή μπροστά, να κάνουμε forward & rewind το κομμάτι που παίζει, να αλλάξουμε το volume, να ενεργοποιήσουμε τη siri και 1-2 άλλα ακόμη που μου διαφεύγουν.

Το παρακάνανε όμως με τα gestures. Μια και είναι και τυφλό σημείο είναι λίγο δύσκολο να κάνεις ακριβώς το gesture που θες. Έτσι κατέληξα να χρησιμοποιώ μόνο το διπλό tap, που σημαίνει αποδοχή κλήσης, και play/pause.

Άλλη μια ευκολία είναι το αυτόματο pause, μόλις βγάλεις τα ακουστικά από το κεφάλι. Δεν δουλεύει πάντα σωστά όπως λέγανε τα ρεβγιούς αλλά είναι καλό που υπάρχει. Επίσης καλό που υπάρχει είναι το button στο αριστερό ακουστικό για ενεργοποίηση/απενεργοποίηση του ANC.

δ) Κλήσεις (10/10)

Μπορεί να μην είναι τέλεια στον ήχο τους αλλά σαν τηλεφωνικό αξεσουάρ είναι κορυφαία. Τα 4 μικρόφωνα κάνουν δουλίτσα με αποτέλεσμα πεντακάθαρες κλήσεις και για εμένα και για το συνομιλητή μου. Δεν έχω άλλα να πω για τις κλήσεις γιατί πραγματικά σε αυτό τον τομέα δεν υπάρχει ψεγάδι. Άριστη δουλειά από τη Sony, μπράβο!

ε) Αυτονομία (6/10)

Αν και η μαμά εταιρία διαφημίζει 30 ώρες αυτονομία στην πράξη δεν είναι τόσο καλά τα πράγματα. Με 5-6 ώρες ακρόαση από χθες το βράδυ αυτή τη στιγμή έχει πέσει στο 60%. Καμία σχέση με τα 710 που ξέχναγα που είναι ο φορτιστής. Ευτυχώς φορτίζουν γρήγορα και έχουν usb-c οπότε μετριάζεται το πρόβλημα κάπως.

Συμπερασματικά:

Στα 420€ που είναι η αρχική τους τιμή έχουν πολύ ανταγωνισμό (που θα προσπαθήσω να ακούσω). Αλλά με την τιμή black friday (320€) χρυσώνεται το χάπι κάπως και γίνονται μια λίγο ποιο συμφέρουσα αγορά. Ευτυχώς δεν έχουν μεταλλικά εξωτερικά μέρη οπότε είναι κατάληλα για περπάτημα/τρέξιμο χωρίς να φοβάσαι ότι θα διαβρωθούν τα μεταλλικά μέρη από τον ιδρώτα και την υγρασία.

Σε τελική ανάλυση σαν καταναλωτής μένω ικανοποιημένος γιατί είμαι στα τηλέφωνα όλη μέρα λόγω δουλειάς και σε αυτόν τον τομέα παίρνουν άριστα. Το τέλειο ANC τα κάνει ιδανικά και για έξω από το σπίτι. Όλα αυτά με ήχο που "την παλεύει" χωρίς να συγκρίνεται φυσικά με ενσύρματες προτάσεις στα ίδια χρήματα.
 

Μηνύματα
6.684
Reaction score
5.215
Άρα να κάτσω στα αυγά μου, έχοντας τα ΧΜ3 από πρόπερσι, και τα ΧΜ4 από πέρσι.
(+ τα in-ear WF-1000XM4)
 

Μηνύματα
6.454
Reaction score
205
Κι εγώ τα ΧΜ3 έχω και είναι υπέροχα.
Πάντα με bluetooth διασύνδεση γιατί με το καλώδιο δεν εχω καταφέρει να το κάνω παίξει σωστά. Δεν ασχολήθηκα βέβαια και πολύ με τα καλώδια.
 


Staff online

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.607
Μηνύματα
2.867.714
Members
37.937
Νεότερο μέλος
Hdch
Top