Sound Power vs SPL

stefanos604

Αρθρογράφος
Editor
Μηνύματα
870
Reaction score
1.203
Αναλυτικά περιγράψαμε την SPL στην ενότητα 16.) στο άρθρο ‘’Οδηγός για Ηχεία’’

Η Sound Power ή acoustic power (ηχητική ισχύς) αναφέρεται στην ολική ισχύ που παράγεται από την ηχητική πηγή προς όλες τις κατευθύνσεις.

  • Έτσι λοιπόν η Sound Power δεν εξαρτάται ούτε από το χώρο ούτε από την απόσταση.
  • Ενώ η SPL μετριέται σε κάποια απόσταση από την πηγή.
  • Η Sound power παραμένει η ίδια ενώ η SPL αλλάζει με την απόσταση.
Είδαμε επίσης αναλυτικά στο άρθρο ‘’Οδηγός για τα db ‘’ στην ενότητα ‘’ inverse square law ‘’ ότι καθώς η αίθουσα μεγαλώνει (και ειδικά για μόνιμη εγκατάσταση ηχείων) τα προβλήματα γίνονται σύνθετα.

Τότε για να έχουμε το απαιτούμενο επαρκές SPL αλλά ταυτόχρονα καθαρό και κατανοητό ήχο από όλους τους ακροατές σ’ όλα τα σημεία της αίθουσας, θα πρέπει αυτά να λυθούν από ειδικούς ηχολήπτες (απαιτείται ο απαραίτητος υπολογισμός ,ενισχυτές και ηχεία , ηχομόνωση …οι οποίοι αναλαμβάνουν την εγκατάσταση και τις απαιτούμενες ρυθμίσεις ). Σε τέτοια όμως θέματα δεν θα ασχοληθώ καθώς έχω μόνο εγκυκλοπαιδικές γνώσεις.

Αν το άρθρο παρακολουθεί κάποιος ηχολήπτης ή τεχνικός εγκατάστασης και ρύθμισης συστημάτων ΡΑ(PublicAddress) σε κλειστές αίθουσες ή στο ύπαιθρο , αν έχει το χρόνο και τη διάθεση ας μας περιγράψει, έστω περιληπτικά κάποια αρνητική του εμπειρία που να έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα (Σχετικά με την τοποθέτηση ηχείων και άλλες παραμέτρους).

Δείτε για καλύτερη κατανόηση το εξής ισοδύναμο:

Έστω ότι διαθέτουμε μια ηλεκτρική θερμάστρα που καταναλώνει 1Kw. Αν την τοποθετήσουμε σ’ ένα μικρό δωμάτιο πχ 3Χ2Χ3 ακτινοβολεί μια ποσότητα θερμότητας και έστω ανεβάζει τη θερμοκρασία στους 16 βαθμούς .

Αν την ίδια θερμάστρα τοποθετήσουμε σε αίθουσα 5Χ3Χ3 που έχει ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά (μόνωσης παραθύρων…) με την προηγούμενη , τότε αυτή ενώ θα ακτινοβολεί το ίδιο όμως το αποτέλεσμα αυτής της ακτινοβολίας δεν θα ανεβάσει τη θερμοκρασία στους βαθμούς 16 βαθμούς αλλά πολύ χαμηλότερα.

Έτσι και το SPL που ακούμε εξαρτάται από την απόσταση του ακροατή, τη μόνωση ή όχι της αίθουσας, αν τα ηχεία είναι τοποθετημένα στο ύπαιθρο…..ενώ η sound power σ’ όλες αυτές τις περιπτώσεις είναι η ίδια , δηλαδή ανεξάρτητη από τέτοιες παραμέτρους.

Έτσι η Sound Power θα έχει μεγαλύτερη τιμή από την SPL , μη σας παραπλανήσει αυτό .


Σχετικά θέματα στο avsite.gr :
Οδηγός για ενισχυτές: Hi-Fi , PA , Μουσικών Οργάνων
Οδηγός για Μεγάφωνα – Ηχεία - Παράμετροι αυτών
Ολική Αρμονική Παραμόρφωση Ενισχυτή (THD)
Κατανόηση των όρων RMS & DynamicPower


Σκιαθίτης Στέφανος
Ηλεκτρονικός (συνταξιούχος) – Μηχανικός Μικροκυμάτων
 
Last edited:


Τελευταια Μηνυματα

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.317
Μηνύματα
2.858.302
Members
37.893
Νεότερο μέλος
k.dimitriadis
Top