SPDIF/RCA

Reaction score
0
Σε asus μητρική, με 4πινη επαφή, σύνδεσης spdif, αν συνδέσω με 2πινο καλώδιο, το signal στο + rca και το ground στο - rca, χωρίς παρεμβολή πυκνωτών κ αντιστάσεων θα δουλέψει η σύνδεση σε coaxial είσοδο ενισχυτή για να πάρω πολυκάναλο ήχο?:121:
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!

Reaction score
0
Τί λέει το manual;
4πινη υποδοχή στη μητρική
1. +5v
2. (keno)
3. signal
4. ground
Αν λοιπον συνδέσω στο signal το +rca και στο ground το -rca θα δουλεψει χωρίς την παρεμβολή αντιστάσεων ή και πυκνωτων?

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.020
Λογικό. Φτιάξε το καλώδιο, αλλά παρεμβάλλοντας στο σήμα μια αντιστασούλα 300Ω 2W. Είτε το καλώδιο δουλέψει είτε όχι, αν η αντίσταση είναι κρύα, τότε μπορείς να την παρακάμψεις και να χρησιμοποιήσεις το καλώδιο κανονικά.

Reaction score
1.092
Απάντηση: SPDIF/RCA

Γιατι 2βατ; τα 0,25 ειναι λιγα;
Αν το spdif ειναι ttl σταθμης, τοτε 5*5/300 κανει 0,08βατ (για συνεχη τροφοδοσια, για παλμικη ακομα λιγοτερο).

----------------

Στις μητρικες asus καθως και αλλων κατασκευαστων, εχω αντιμετωπισει συχνα καψιματα σε τσιπακια εισοδου/εξοδου σε σειριακες θυρες κυριως αλλα και σε spdif και ps/2.
Αυτο συμβαινει μετα απο συνδεσεις/αποσυνδεσεις βυσματων με συσκευες οι οποιες εχουν παλμοτροφοδοτικα (οπως οι περισσοτερες συσκευες ευρειας χρησης πια) λογω των πυκνωτων λιγων πικοφαραντ που συχνα χρησιμοποιουν μεταξυ υψηλων τασεων και γειωσης τα παλμοτροφοτικα αυτα. Για να συμβουν αυτα τα προβληματα θα πρεπει να υπαρχει προβλημα γειωσεων φυσικα και στα καλωδια τροφοδοσιας/πολυμπριζα του σπιτιου.

Μια φτηνη λυση που προτεινω αν πιανουν τα χερια σου ειναι η χρηση ενος buffer ic 74hc(t)04 το οποιο ειναι γρηγορο,παμφθηνο και τροφοδοσια θα παρει απο το βυσμα της μητρικης (τα 5βολτ). Με τον τροπο αυτο μπορεις να βγαλεις και xlr (συμετρικο) σημα (συμετρικο δεν σημαινει οτι εγινε προτυπο AES, αλλα ολες οι xlr εισοδοι θα δουλευουν και με μεγααααλα καλωδια).

Βεβαια για γαλβανικη απομονωση υπαρχει και η λυση των πυκνωτων ή και ακομα καλυτερα μετασχηματιστη.

Reaction score
0
Re: Απάντηση: SPDIF/RCA

Γιατι 2βατ; τα 0,25 ειναι λιγα;
Αν το spdif ειναι ttl σταθμης, τοτε 5*5/300 κανει 0,08βατ (για συνεχη τροφοδοσια, για παλμικη ακομα λιγοτερο).

----------------

Στις μητρικες asus καθως και αλλων κατασκευαστων, εχω αντιμετωπισει συχνα καψιματα σε τσιπακια εισοδου/εξοδου σε σειριακες θυρες κυριως αλλα και σε spdif και ps/2.
Αυτο συμβαινει μετα απο συνδεσεις/αποσυνδεσεις βυσματων με συσκευες οι οποιες εχουν παλμοτροφοδοτικα (οπως οι περισσοτερες συσκευες ευρειας χρησης πια) λογω των πυκνωτων λιγων πικοφαραντ που συχνα χρησιμοποιουν μεταξυ υψηλων τασεων και γειωσης τα παλμοτροφοτικα αυτα. Για να συμβουν αυτα τα προβληματα θα πρεπει να υπαρχει προβλημα γειωσεων φυσικα και στα καλωδια τροφοδοσιας/πολυμπριζα του σπιτιου.

Μια φτηνη λυση που προτεινω αν πιανουν τα χερια σου ειναι η χρηση ενος buffer ic 74hc(t)04 το οποιο ειναι γρηγορο,παμφθηνο και τροφοδοσια θα παρει απο το βυσμα της μητρικης (τα 5βολτ). Με τον τροπο αυτο μπορεις να βγαλεις και xlr (συμετρικο) σημα (συμετρικο δεν σημαινει οτι εγινε προτυπο AES, αλλα ολες οι xlr εισοδοι θα δουλευουν και με μεγααααλα καλωδια).

Βεβαια για γαλβανικη απομονωση υπαρχει και η λυση των πυκνωτων ή και ακομα καλυτερα μετασχηματιστη.
Σ'ευχαριστώ φίλε μου...αλλά τι είναι αυτό?...κάτι πιο απλό?:121:
(εκτός απο το να παραγγείλω 18 ευρω απο ebay)

Reaction score
0
Aν θελήσω να κανω κατι τέτοιο (βλ.διαγραμμα) τι θα πρέπει να παρεμβάλλω και σε τι για να μην έχω πρόβλημα.
(θέλω μόνο την coaxial, οχι την optical)
EYXARISTW Για μια ακομα φορα για την υπομονή σας καθ'οτι ψιλοάσχετος...

Attachments

Reaction score
1.092
Απάντηση: Re: SPDIF/RCA

Aν θελήσω να κανω κατι τέτοιο (βλ.διαγραμμα) τι θα πρέπει να παρεμβάλλω και σε τι για να μην έχω πρόβλημα.
προφανως δεν εχεις γνωσεις απο ηλεκτρονικα περισσοτερο απο το να κολησεις ενα βυσμα, οποτε θα προτεινα να παρεις μια ετοιμη πλακετιτσα για να μην καψεις την motherboard (βαλε αγγελία, κάποιοι θα έχουν απο παλιους υπολογιστες ή παρε αυτο που βρηκες)
ή αν εχεις καποιο φιλο που εχει κολητηρι και να εχει συναρμολογισει κανενα ηλεκτρονικο smart kit ή nuova elektronika να σου στειλω ενα σχεδιο (οχι αυτο το προχειρο που εκανα, αλλα με το 74hc04) για να μην εχεις προβληματα.
Το κοστος των εξαρτηματων της κατασκευης ειναι 1 με 2 ευρω.

Αν κανεις την συνδεση που λες θα δουλεψει αλλα οπως εχω πει με τα πιθανα προβληματα γειωσης στα πολυμπριζα σου/εγγατασταση ηλεκτρολογικη ή με τις συνδεσεις αποσυνδεσεις βυσματων ακομα και με σβηστα μηχανηματα θα καψεις το chip εξοδου της motherboard (δεν ειναι σιγουρο οτι θα γινει αμεσως ή σε ενα μηνα ή σε 5 χρονια). Λογω μαλιστα και των περιορισμενων γνωσεων σου σε ηλεκτρονικα αυξανεις τις πιθανοτητες καθως δεν ξερεις απο τι να φυλαγεσε.

Να το πω αλλιως, ακουμπας καμια φορα συσκευη σπιτι σου οταν ειναι ψιλοβρεγμενα τα χερια σου και να αισθανεσε τσιμπιμα απο το ρευμα; (μπορει οχι ολες τις φορες αλλα καποιες φορες;). Ενα τετοιο τσιμπιμα θα στειλει το spdif τμημα της motherboard στην καταστροφη. Αν το δοκιμασεις και γινει ζημια, η καταστροφη θα περιοριστει στο spdif τμημα και ολα τα αλλα τμηματα της motherboard θα παιζουν.

Αυτες οι πλακετιστες (οπως αυτη που βρηκες στο ebay) εχουν καποια παθητικα εξαρτηματα για προστασια απο τα τσιμπιματα αυτα.

Reaction score
0
Σ'ευχαριστώ!!!!!!!
Κάπως έτσι, κυνηγώντας....μύγες με ηλεκτρική σκοτώστρα, εκαψα κατά λάθος την μητρική μου.!

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.898
Members
38.517
Νεότερο μέλος
DimAster