SPENDOR D7 vs SP-2/3 r2 Classic series

dcure

Επαγγελματίας
Reaction score
357
Ο θρύλος δίπλα στην μοντέρνα έκδοσή του!

Είναι από τις σπάνιες φορές που μπορεί κάποιος να συγκρίνει στο χώρο του δύο όμοια μοντέλα τις ίδιας εταιρίας και να βγάλει τα συμπεράσματά του. Μιας και μου δόθηκε η ευκαιρία είπα να μοιραστώ τις σκέψεις μου μαζί σας.
Κάτοχος εδώ και κάποιους μήνες του Spendor SP-2/3 r2,εξάντλησα όλες τις παραμέτρους βελτίωσης και χωροτοποθέτησης, έμαθα τον ήχο του με άλλα λόγια. Έλα όμως που μία πρόταση για συν-ακρόαση του Spendor D7 ενός φρέσκου μοντέλου με πολύ καλές προοπτικές και γραφόμενα, ήρθε να ταράξει την <<ησυχία>> μου!; Έτσι και έγινε…..
Η πρώτη μου επαφή με τον καινούργιο παίχτη ήταν εντυπωσιακή. Εξαιρετική ποιότητα κατασκευής, εύκολο στην τοποθέτηση, βλέπε στενή μπάφλα, δεν επηρεάζεται από τους πίσω τοίχους, πιθανότατα λόγω σχεδίασης, το χαμηλό παραμένει εκεί, γεμάτο κι σφιχτό ακόμη και στους 10πόντους από τον πίσω τοίχο, καθαρά Αγγλική σχολή για όσους πιστούς.
Αυτό που πραγματικά με άφησε άφωνο είναι η τεράστια εικόνα, ένας διαχωρισμός που σε παραθέτει σε υλοποιήσεις πολύ ακριβότερες και η λεπτομέρεια χωρίς να σε κουράζει. Η δε μεσαία περιοχή κινείται στα γνωστά μονοπάτια της εταιρίας. Απλά πράγματα φτιαγμένα με πολύ μεράκι και δουλειά, που πολλοί κατασκευαστές ζηλεύουν! Τα ηχεία δοκιμάστηκαν σε συνθήκες τρανσίστορ και λάμπας, ανταποκρίνονται άμεσα στις αλλαγές, οδηγήθηκαν απίστευτα και γέμισαν τον μεγάλο χώρο μου 40τμ με single ended 18watts( βλέπετε στις φωτό που ακολουθούν).
Όλα καλά αλλά τι θα γίνει με τον <<γερόλυκό>> πώς παίζει δίπλα- δίπλα με το νέο αίμα;
Εδώ είναι η στιγμή που πραγματικά αξίζει κανείς να γευτεί.
Επειδή μέρες άκουγα με τα D7 το αυτί είχε συνηθίσει να ακούει σε αυτό το στυλ. Βάζοντας λοιπόν ακριβώς δίπλα τα SP-2/3r2 στη αρχή ξαφνιάστηκα, νόμιζα ότι κάτι λείπει!; Αναρωτήθηκα… ωχ! σε τι μπελάδες πάλι μπαίνω; Λίγο τα πρίμα πιο <<μουντά;>> λίγο το χαμηλό διαφορετικό, με το D7 το καταλαβαίνεις στα πόδια , ενώ με το 2/3 το αισθάνεσαι πιο ψηλά και πιο γεμάτο, βλέπε ηχείο βάσεως με thin wall constructions. Οι μεσαίες όμως του κλασικού είναι απαράμιλλες! ΄Ολο το συναίσθημα και η ροή της μουσικής κυρίαρχες ,σχολή Spendor που δεν έχει ξεπεραστεί!
Στο D7 τα μεσαία είναι λίγο πιο πίσω από την κλασική σειρά. Τα 2/3 παίζουν όπως τα μουσικά ακουστικά όργανα , τα D7 πιο δυναμικά και αναλυτικά. Αυτό όμως που αρχικά στην κλασική σειρά σε ξενίζει και βέβαια πάντοτε σε άμεση αντιπαράθεση διαδικασίας Α-Β με την καινούργια σειρά, πολύ σύντομα σου φεύγει διότι σε παρασέρνει αυτή η μοναδικότητα της ροής της μουσικής που εκπέμπουν ή η μουσικότητα που κάποιοι την ονομάζουν.

Τελειώνοντας καταλήγω στο συμπέρασμα ότι η καινούργια σειρά φτιάχτηκε για ανθρώπους που δεν θα ήθελαν να ασχοληθούν και να προβληματιστούν ιδιαίτερα με τα ηχεία τους δηλ. σύγχρονο σχεδιασμό και χρώματα, εύκολη τοποθέτηση, όχι βάσεις ψάξιμο κτλ, εύκολη οδήγηση και ηχητικά που δείχνει να ταιριάζει σε ευρύτερο κοινό και γούστα. Από την άλλη υπάρχει η κλασική σειρά που για την Spendor όλα εκεί ξεκινούν και εκεί τελειώνουν! Και βεβαίως ότι το γονίδιο υπάρχει και στίς δύο σειρές, κάτι που λίγες εταιρίες μπορούν να το καταφέρουν. Η προσωπική σφραγίδα δηλαδή είναι παρόν!

Αυτά! εύχομαι σε όλους Καλές Γιορτές με υπέροχες μουσικές και ακροάσεις.

Mr Spock

demokratischer - sektor
Reaction score
53.476
- ωραία παρουσίαση μας έκανες , και από τα γραφόμενά σου μάλλον προκύπτει πως τα σύγχρονα spendor γίνονται ελαφρώς consumer , χωρίς παράλληλα να απομακρύνονται από την παράδοσή τους ( κρατώντας την κλασική μεσαία , και τονίζοντας λίγο τα άκρα )

lakiss51

"Επαγγελματίας"
Reaction score
2.427
Πραγματι η ακροαση του D7 ηταν εξαιρετικη, μιας και εχει τον ηχο που θελω: και καλα μεσαιοϋψηλα το χαμηλο οχι εμφατικο (ή μαλλον: δεν ..."βαραει") μα στα μετρα των δυνατοτητων του πολυ καλο, τουλαχιστον στην ενταση που ακουσαμε. Η ηχητικη εικονα ηταν (ειναι) εξαιρετικη, ξεκουραστη, και την ... λατρεψα . Κατα την γνωμη μου για μεσαιομικρους (και οχι...μικρομεσαιους!) χωρους εξαιρετικο.
Απο την αλλη το "μικροτερο" ειναι για ...συνειδητοποιημενους ακροατες. Δεν θα παρεις το (πολυ) χαμηλο ισως, μα ολα τα υπολοιπα ειναι παροντα, ενεργα και ολοζωντανα. Ομολογω ο,τι ο ηχος Spendor μου αρεσε υπερβολικα ισως...

Mr Spock

demokratischer - sektor
Reaction score
53.476
- εγώ να δεις τι παθαίνω κάθε φορά που τα ακούω

- μετά λέω πάντα στον εαυτό μου : - τι ψάχνεσαι άλλο ;

- οπότε μάλλον το μικρόβιο με γαργαλάει , ευτυχώς πλέον ( και μόνον γι΄ αυτό ) , η τσέπη μου δεν συναινεί

lakiss51

"Επαγγελματίας"
Reaction score
2.427
Κι εμενα με γαργαλησε, μα καπου λογικευθηκα!!! Πραγματικα τα D7 μου αρεσαν πολυ!

lakiss51

"Επαγγελματίας"
Reaction score
2.427
Οπως (μου) ειπε και ο Δημητρης (dcure) οταν ανεφερα σχεδον την ιδια παρατηρηση, σωστα - και πολυ σωστα - "πουλανε ηχο και οχι...επιπλα"! Αν και το D7 ειναι ωραιοτατο !

Reaction score
113
Επειδη ημουν κι εγω στο σπιτι του Δημητρη ειναι ακριβως οπως τα λεει.
Μιας που ειμαι κατοχος spendor πηγα στο σπιτι του επειδη ειμαι και περιεργος αλλα με τη σκεψη των δικων ηχειων (SA1) φοβηθηκα μη με εβαζε σε μπελαδες ο νεος παιχτης...στην αρχη επαθα ταρακουλο.
Οι ψηλες του οσο τις ηθελα..τραγανες.
Χαμηλες με ποσοτητα και προ παντω ποιοτικες.Οι δε μεσαιες πολυ καλες για τα αυτια μου...
Οταν εγινε η αλλαγη....συνειδητοποιησα πως η σειρα η κλασικη εχει αυτο το κατι που μου αρεσει...ισως ωριμασα γρηγορα με τη Spendor και ειδικα με την απιστευτη μεσαια περιοχη της.Τα ηχεια μου μοιαζουν με του Δημητρη σα δυο σταγονες νερου.Βεβαια η δικια μου σταγονα ειναι μικροτερη αλλα ιδια.
Ενα πολυ καλο μαθημα πηρα εκεινη τη μερα.Δε πρεπει να λεμε πως ενα ηχειο ειναι κακο...απλα ειναι διαφορετικης φιλοσοφιας και δεν ταιριαζει στα γουστα μας.Αναμφιβολα ειναι μια εταιρια που χωρις πολλα πολλα σου προσφερει ηχο απολυτα φυσικο...και για μενα ο φυσικος αληθινος ηχος ειναι αυτο που ζητουσα ολα αυτα τα χρονια και ειναι ο λογος που την εκτιμω πολυ.
Ειναι ωραιες οι τετοιου ειδους συγκρισεις....δε παρουσιαζονται συχνα.
Το μονο που θελει ειναι να εχουμε τους οριζοντες μας ανοιχτους.

Reaction score
13
Επειδή και εγώ Spendor σκέφτομαι πολύ καιρό τώρα, να κάνω μια ερώτηση σε σας που τα ακούσατε και τα δύο?

Θα προτείνατε κάποιο από τα δύο για σαλόνι 40τ.μ με απόσταση ακρόασης 3.5 μέτρα?

Να πω ότι θα αντικαταστήσει 3δρομο ηχείο δαπέδου με 1 6αρι μιντ και 2 8ιντσα.

dcure

Επαγγελματίας
Reaction score
357
Μπορείς να δώσεις μερικές πλροφορίες για το σύστημα σου;

Reaction score
13
Λοιπόν έχουμε και λέμε:
Ηχεία: Focal Electra 937Be
Ενισχυτής: LFD IV Signature
Πηγή: Raspberry Pi3+Aune S16

Απόσταση ακρόασης όπως προείπα 3,5 μέτρα και απόσταση των ηχείων μεταξύ τους τα 3 μέτρα.

lakiss51

"Επαγγελματίας"
Reaction score
2.427
Επειδη εχουμε τις ιδιες διαστασεις ακροασης, πιθανως να σου λειψει το χαμηλο των 8ιντσων (που δεν ξερω ποσο "αληθινο" χαμηλο ειναι) αλλα ειμαι βεβαιος οτι ο ηχος θα σε αποζημιωσει!

Reaction score
13
Αυτό φοβάμαι και εγώ.
Νομίζω ότι θα μου πέσει μικρό το Spendor.

Όσο για το χαμηλό των Focal, πίστεψε με δεν είναι καθόλου φουσκωμένο.

lakiss51

"Επαγγελματίας"
Reaction score
2.427
Υπαρχει demo νομιζω προς δοκιμη. Απο το λιγο που ακουσα σε focal 1028be ο ηχος Spendor - Focal ειναι εντελως αλλης "σχολης". Προσωπικα μου αρεσαν και τα δυο (d7 κυριως) για διαφορετικους λογους!

dcure

Επαγγελματίας
Reaction score
357
Πιστεύω ότι ο LFD ταιριάζει πολύ με τα Spendor D7 και είναι εύκολα στήν οδήγηση τους βασικό επειδή έχεις χώρο μεγάλο,ενώ μάλλον τα Focal δείχνουν να είναι δύσκολα για τον ενισχυτή σου.Oσον αφορά το χαμηλό δεν εξαρτάται από τα μεγάφωνα όσο από την σχεδίαση του ηχείου.Γενικά από την εμπειρία μου τα Spendor έχουν τήν ικανότητα να γεμίζουν μεγαλύτερους χώρους από αυτό που ίσως νομίζει κάποιος. Θα συμφωνήσω με τον lakiss51 διαφορετικός ήχος άλλη προσέγγιση των δύο εταιριών. Το ευκολότερο για εσένα τον ενισχυτή και ακρόαση τα Spendor D7.

Reaction score
13
Πιστεύω και εγώ ότι ο LFD θα ταιριάξει πολύ με τα Spendor D7, μίας και στο παρελθόν με ηχεια αγγλικής σχολής(SHL5) το δέσιμο ήταν εκπληκτικό.
Θα προσπαθήσω να τα ακούσω στο χώρο μου (όπως ο dcure) για να δω αν πράγματι μπορεί να τον γεμίσει.

Πάντως το SHL5 που είναι παρόμοιας λογικής με το Sp2/3 δεν κατάφερε να βγάλει τον μεγάλο ήχο των focal που έχω.

Από την άλλη βέβαια η μεσαία του ήταν η καλύτερη που έχω ακούσει στον χώρο μου.

Reaction score
60
Καλημέρα. Επειδή βλέπω αρκετούς φίλους της σχολής των Spendor τι γνώμη έχετε για τα παλαιότερα μοντέλα και συγκεκριμένα για το sp1? Ρωτώ γιατί σκέπτομαι να αποκτήσω ένα. Αξίζει τον κόπο?

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.849
Members
38.508
Νεότερο μέλος
Ioanniss