The Dark Knight (2008)

Μηνύματα
28.176
Reaction score
50


O Σκοτεινός Ιππότης - The Dark Knight (2008)
ba1.JPG
Ο "Σκοτεινός Ιππότης", το σίκουελ του επιτυχημένου "Batman Begins", ενώνει και πάλι το σκηνοθέτη Κρίστοφερ Νόλαν με τον Κρίστιαν Μπέιλ, ο οποίος θα ενσαρκώσει για δεύτερη φορά τον μασκοφόρο εκδικητή και μεγιστάνα της Γκόθαμ, Μπάτμαν (Μπρους Γουέιν).

Στη νέα ταινία, ο Μπάτμαν θα βάλει ψηλότερα τον πήχη στον αγώνα για την πάταξη του εγκλήματος.

Με την βοήθεια του Υπαρχηγού Τζιμ Γκόρντον και του Εισαγγελέα, Χάρβεϊ Ντεντ, θα επιχειρήσει να διαλύσει τις εναπομένουσες εγκληματικές οργανώσεις που μαστίζουν την πόλη.

Η συνεργασία αποδεικνύεται αποτελεσματική, αλλά σύντομα, θα κληθούν να αντιμετωπίσουν ένα ανερχόμενο εγκληματικό μυαλό, γνωστό στους τρομοκρατημένους κατοίκους της Γκόθαμ, ως Τζόκερ.


Eλληνική Πρεμιέρα 17/7/2008







 

Attachments



Μηνύματα
28.176
Reaction score
50
[IMGl]http://www.wallpaperez.net/wallpaper/movie/The-Dark-Knight-Batman-1230.jpg[/IMGl]

Σκοτεινός Ιππότης - The Dark Knight (2008)

Η διά χειρός Κρίστοφερ Νόλαν δεύτερη εξόρμηση του Ανθρώπου - Νυχτερίδας στις αίθουσες διεκδικεί επάξια τον τίτλο μιας από τις ωραιότερες διασκευές κόμικ στο σινεμά.

Oταν ο Κρίστοφερ Νόλαν αναλάμβανε το 2005 να επαναπροσδιορίσει τον Μπάτμαν για τον κινηματογράφο, ο Aνθρωπος - Νυχτερίδα μετρούσε ήδη πέντε ταινίες στο ενεργητικό του. Οι δυο πρώτες ήταν σκηνοθετημένες από τον Τιμ Μπάρτον και τοποθετούνται δικαιολογημένα ανάμεσα στις καλύτερες μεταφορές κόμικ που αποπειράθηκαν ποτέ στη μεγάλη οθόνη.

Οι τρεις που ακολούθησαν, ωστόσο, έφεραν την απρόσωπη σκηνοθετική υπογραφή του μέτριου Τζόελ Σουμάχερ και οδήγησαν την μυθολογία του ήρωα στην παρακμή. Hταν, συνεπώς, δύσκολη η προσπάθεια του Νόλαν να δώσει πνοή και λόγο ύπαρξης σε έναν πολύπαθο χαρακτήρα ο οποίος είδε το κοινό να του γυρίζει προοδευτικά την πλάτη, την ίδια ώρα που το Χόλιγουντ είχε αρχίσει ήδη να δρομολογεί άλλες, και πιθανόν πιο εμπορικές σε δυνατότητες, διασκευές κόμικς.

Ο δικός του «Batman Begins», όμως, κατάφερνε να ανανεώσει και να ορίσει εκ νέου την μυθολογία, αναζητούσε τις αιτίες που οδήγησαν τον πολυεκατομμυριούχο Μπρους Γουέιν να μεταμορφωθεί σε Aνθρωπο - Νυχτερίδα, πετύχαινε έναν ιδανικό Κρίστιαν Μπέιλ στον ρόλο του μασκοφορεμένου εκδικητή και έβρισκε την χρυσή τομή ανάμεσα στο θέαμα και το περιεχόμενο.

«Με το πρώτο φιλμ ένιωσα ότι αφήσαμε τον κόσμο του Μπάτμαν σε ένα ενδιαφέρον σημείο, δείχνοντας στο τέλος του φιλμ μια δελεαστική κατεύθυνση την οποία θα μπορούσαν να πάρουν στο μέλλον τα πράγματα» σημειώνει ο σκηνοθέτης. «Υπονοούσαμε ότι η σταυροφορία του να προστατεύσει την Γκόθαμ Σίτι από κάθε κακοποιό στοιχείο ήταν πολύ πιθανόν να κρύβει μέσα της μια αρνητική παράμετρο, με την έννοια ότι θα μπορούσε να προκαλέσει μια ακόμη πιο βίαιη απάντηση από τον κόσμο του οργανωμένου εγκλήματος.

Στον «Σκοτεινό Ιππότη», εξερευνούμε αυτό ακριβώς το ενδεχόμενο, φέρνοντας τον Μπάτμαν αντιμέτωπο με δυο από τις πιο εμβληματικές μορφές κακού που επινόησαν οι δημιουργοί του κόμικ στην μακρά ιστορία του: τον Τζόκερ και τον διπρόσωπο Χάρβεϊ Ντεντ που από ενάρετος εισαγγελέας μεταμορφώνεται σε λυσσαλέο εκδικητή. Με την διαφορά ότι, αντίθετα με την ταινία του Τιμ Μπάρτον που σύστηνε για πρώτη φορά τον Τζόκερ στο κοινό διερευνώντας ταυτόχρονα τις απαρχές μετατροπής του σε ανθρώπινο τέρας, στο δικό μας φιλμ δεν υπάρχει η παραμικρή αναδρομή στο παρελθόν του».

Με μια κίνηση θαυματουργού κάστινγκ, ο ρόλος του Τζόκερ ανατέθηκε στον Χιθ Λέτζερ, γεγονός που με έναν μοιραίο τρόπο έμελλε να μονοπωλήσει κάθε ενδιαφέρον απέναντι στην ταινία. Oχι μόνο λόγω της φημολογίας που ήθελε την ντελιριακή ερμηνεία του Λέτζερ να ξεπερνά κατά πολύ εκείνη του Τζακ Νίκολσον. Αλλά, κυρίως, επειδή ο αιφνίδιος θάνατος του νεαρού πρωταγωνιστή, λίγο αφότου ολοκλήρωσε τα γυρίσματα, έριξε βαριά την σκιά του στο φιλμ.

[IMGr]http://www.judao.com.br/wp-content/uploads/2007/12/the_dark_knight_outro_poster.jpg[/IMGr]

Στην περίπτωση οποιασδήποτε άλλης ταινίας, ένα τέτοιο θλιβερό συμβάν θα μπορούσε να συνθλίψει ολοκληρωτικά την ύπαρξή της. Τόσο θαυμάσιος αποδεικνύεται, εντούτοις, ο «Σκοτεινός Ιππότης», ώστε καταφέρνει να επιβιώσει ακόμη και μιας τόσο μεγάλης απώλειας.

Hρωας παγιδευμένος στη στολή του

Ο Νόλαν γνωρίζει πολύ καλά τους κανόνες που διέπουν τη μαζική ψυχαγωγία και τους εφαρμόζει στην ταινία, διατηρώντας καθ' όλη την διάρκειά της μια αξιοθαύμαστη αίσθηση της αφήγησης, των ρυθμών, της δράσης και της αδιάκοπης έντασης. Ταυτόχρονα, όμως, φροντίζει να μη θυσιάσει το παραμικρό σε επίπεδο ιστορίας και χαρακτήρων, προικίζοντας με περισσότερες της μιας διαστάσεις τα λεγόμενα, τις πράξεις και τα κίνητρά τους.

Εδώ, οι ήρωες δεν είναι μόνο καλοί ή κακοί - οι καταστάσεις στις οποίες εμπλέκονται κρύβουν πολυάριθμες συναισθηματικές και ηθικές παγίδες, επιφυλάσσουν σημαντικά διλήμματα και παραπέμπουν σε μερικές από τις πιο αρχετυπικές εκδηλώσεις της ανθρώπινης κατάστασης. Επιπλέον, το καλογραμμένο σενάριο ξεφεύγει από τις σχηματικότητες που είθισται να συνοδεύουν τις κόμικ μεταφορές στο σινεμά, φροντίζοντας να δώσει υπόσταση ακόμη και στους δευτερεύοντες χαρακτήρες της υπόθεσης, βάζοντας σχεδόν άπαντες τους ηθοποιούς να κουβαλούν τουλάχιστον μια σημαντική σκηνή στους ώμους τους και σπάζοντας τα ασφυκτικά στεγανά που θέλουν τα επί οθόνης ανδραγαθήματα των υπερηρώων να περιορίζονται σε απλοϊκά μηνύματα και μονόπλευρες αναμετρήσεις.

Ο Μπάτμαν του Νόλαν αναδεικνύεται, επιπλέον, σε μια σύνθετη περίπτωση ήρωα ο οποίος μοιάζει παγιδευμένος πίσω από την στολή που φοράει, παλεύει διαρκώς με τους δικούς του εσωτερικούς δαίμονες και μοιράζεται την μοναξιά των αντιπάλων του, νιώθοντας λιγότερο ένας φυσιολογικός άνθρωπος και περισσότερο ένα απόκοσμο πλάσμα του σκοταδιού και της νύχτας, μονίμως χωρισμένο ανάμεσα σε δυο παράλληλες ζωές και δυο διαφορετικές υπάρξεις.

Αναθεωρώντας τακτικά οτιδήποτε έχουμε συνηθίσει ως θεατές να περιμένουμε από έναν ήρωα δράσης, ο Νόλαν πραγματοποιεί το σημαντικό εκείνο άλμα που κάνει την δική του ταινία να μοιάζει με ελάχιστες όμοιές της.

Eίναι μια ταινία που ξέρει να αντιπαραβάλλει την παντοδυναμία των εφέ με την ισχύ του σεναρίου και των ερμηνειών.

Μια ταινία, τέλος, που δεν χρειάζεται να χρωστά την όποια υστεροφημία της στην απώλεια του Χιθ Λέτζερ (που αποδεικνύεται πραγματικά έξοχος ως Τζόκερ), αλλά μπορεί και υπερβαίνει το βάρος που αφήνει ο χαμός του χαρισματικού ηθοποιού στηριζόμενη στις πολλές αρετές της.

Λέγοντας κάτι τέτοιο, βέβαια, αξίζει κανείς να κρατήσει από τώρα μια θέση στον αδικοχαμένο πρωταγωνιστή για τις υποψηφιότητες της επόμενης χρονιάς στο Oσκαρ καλύτερης αντρικής ερμηνείας.

Τριάντα δύο χρόνια μετά το χρυσό αγαλματίδιο που κέρδισε μετά θάνατον ο Πίτερ Φιντς για τον ρόλο του στο «Δίκτυο» του Σίντνεϊ Λιούμετ, ο Λέτζερ ίσως αποτελέσει τον δεύτερο νικητή Oσκαρ που θα παρακολουθήσει την τελετή απονομής από ψηλά...

kathimerini
 

Μηνύματα
28.176
Reaction score
50
Παγκόσμια πρεμιέρα του νέου «Μπάτμαν» στη Νέα Υόρκη

Τα βλέμματα όλων ήταν στραμμένα στην εξαιρετική ερμηνεία του αδικοχαμένου Χιθ Λέτζερ που υποδύεται τον Τζόκερ.

Οι πρώτες κριτικές που έχει αποσπάσει η ερμηνεία του Χιθ Λέτζερ στην ταινία είναι τέτοιες που αρκετοί υποστηρίζουν ότι ίσως προταθεί για Όσκαρ.

Να θυμίσουμε ότι ο Αυστραλός ηθοποιός βρέθηκε τον Ιανουάριο, νεκρός στο διαμέρισμά του στη Νέα Υόρκη και ο θάνατός του που προκλήθηκε από υπερβολική δόση συνταγογραφημένων φαρμάκων αποδόθηκε σε ατύχημα. Σημειώνεται ότι ο Λέτζερ είχε προταθεί για Όσκαρ και για την ερμηνεία του στην πολυσυζητημένη ταινία του Ανγκ Λι «Το μυστικό του Brokeback Mountain».

Oι συμπρωταγωνιστές του στη νέα ταινία του Μπάτμαν με τίτλο «Ο σκοτεινός ιππότης» έπλεξαν το εγκώμιο του Λέτζερ.

Ο Μάικλ Κέιν, από το μαύρο χαλί που είχε στρωθεί για την παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας, τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη, δήλωσε: «Είναι η καλύτερη ερμηνεία «κακού» που έχω δει» και συμπλήρωσε: «Έχω την αίσθηση ότι θα αποσπάσει υποψηφιότητα (για Όσκαρ). Θα αποτελούσε έκπληξη για μένα εάν δεν πάρει το Όσκαρ. Οπωσδήποτε πάντως έχει την ψήφο μου».

Ο ηθοποιός Γκάρι Όλντμαν που υποδύεται στην ταινία τον επιθεωρητή Τζιμ Γκόρντον ανέφερε: «Δεν έχω δει «κακό» σαν αυτόν, από τότε που ο Ντένις Χόπερ έπαιξε τον Φρανκ Μπουθ στο «Μπλε Βελούδο», φοβίζει και τον Χάνιμπαλ Λέκτερ».

Ο πρωταγωνιστής που ενσαρκώνει τον Μπάτμαν, ο Κρίστιαν Μπέιλ υποστήριξε ότι ο Λέτζερ έχει δημιουργήσει έναν αναρχικό, ροκ τύπο, έναν Τζόκερ που δεν έχει ξαναδεί και που πιστεύει ότι θα μείνει κλασικός και θα τον θυμούνται για χρόνια.

Ο σκηνοθέτης Κρίστοφερ Νόλαν, τέλος, είπε πως επιδίωξή του ήταν να παρουσιάσει έναν τρομακτικό κακό αλλά και ανθρώπινο και θεωρεί πως ο Χιθ Λέτζερ το έχει καταφέρει αυτό με έναν πολύ ενδιαφέροντα τρόπο.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από BBC
 

Μηνύματα
28.176
Reaction score
50
Χωρίς τον Χιθ Λέτζερ πραγματοποιήθηκε η παγκόσμια πρεμιέρα του νέου Μπάτμαν με τίτλο Dark Knight στη Νέα Υόρκη. Το καστ της ταινίας στηρίζει έντονα μια μεταθανάτια υποψηφιότητα για Όσκαρ για τον αδικοχαμένο ηθοποιό, ο οποίος στην ταινία ερμηνεύει τον Τζόκερ.

Κοινό και κριτικοί μιλούν με ενθουσιασμό για την ερμηνεία του Χιθ Λέτζερ, ο οποίος ερμηνεύει τον Τζόκερ όχι στα πρότυπα του Τζακ Νίκολσον -ως καρικατούρα δηλαδή-, αλλά ως έναν πραγματικό επικίνδυνο ψυχοπαθή.

Ήδη η ερμηνεία του έχει αυξήσει τη φημολογία για μια πιθανή μεταθανάτια υποψηφιότητά του για Όσκαρ, επιλογή που στηρίζουν με κάθε τρόπο οι συμπρωταγωνιστές του στην ταινία.

«Είναι η καλύτερη ερμηνεία κακού που έχω δει» δήλωσε ο Σερ Μάικλ Κέιν που ερμηνεύει τον μπάτλερ του Τζον Γουέιν (δηλαδή του Μπάτμαν).

«Πιστεύω ότι θα λάβει μια υποψηφιότητα και θα με εξέπληττε εάν δεν κέρδιζε και το Όσκαρ» είπε. «Τουλάχιστον τη δική μου ψήφο την έχει» συμπλήρωσε ο Μάικλ Κέιν.

«Δεν έχω δει κακό σαν αυτόν από τότε που ο Ντένις Χόπερ έπαιξε τον Φρανκ Μπουθ στο Μπλε Βελούδο. Η ερμηνεία του είναι πιο τρομακτική και από του Χάνιμπαλ Λέκτερ» δήλωσε ο Γκάρι Όλντμαν που ερμηνεύει τον επιθεωρητή Τζιμ Γκόρντον.

«Η ερμηνεία του κλέβει την παράσταση. Χαίρομαι που το λέω αυτό» δήλωσε ο πρωταγωνιστής Κρίστιαν Μπέιλ.

Η ταινία είναι αφιερωμένη στον ηθοποιό, ο οποίος έχασε τη ζωή του τον Ιανουάριο στα 28 του από υπερβολική δόση χαπιών που έλαβε κατά λάθος.

Newsroom ΔΟΛ
 

Μηνύματα
28.176
Reaction score
50
H κριτικη του Δημητρη Δανίκα

Βλέποντας τον τελευταίο χαοτικό Βatman με τον παραπλανητικό τίτλο «Ο σκοτεινός ιππότης» είναι σαν ν΄ ακούς τον Χιθ Λέτζερ να φωνάζει από τον τάφο του προς τον Τζακ Νίκολσον: «Τζακ πες αλεύρι, ο Χιθ σε γυρεύει»

Χωρίς να βάζω στη φωτιά το χέρι μου, διόλου απίθανο τον ερχόμενο Φεβρουάριο να δούμε έναν νεκρό να βγαίνει από τον τάφο του και να παραλαμβάνει το Όσκαρ για τον καλύτερο, τον πιο συναρπαστικό Joker όλων των εποχών! Ενενήντα εννέα φορές στις εκατό, ο ηθοποιός στο σινεμά - αντίθετα με το θέατρο το ζωντανόυπακούει κατά γράμμα στα νήματα του σκηνοθέτη και όλων των τεχνικών.

Όμως μία φορά στις τόσες και σε θηριώδεις περιπτώσεις όπως του Μάρλον Μπράντο, του Τζακ Νίκολσον και του Χιθ Λέτζερ, ο Ηθοποιός ξεφεύγει από τα χαλινάρια των σκηνοθετών και με το αλάνθαστο ένστικτό του μπορεί να μεταμορφώσει το μέτριο σε οργανωμένο, υποκριτικό, πυρετό!

Αν πλάι πλάι βάλεις τους δύο Joker, δηλαδή τον Τζακ Νίκολσον στον πρώτο «Βatman» του Τιμ Μπάρτον του 1989 και τον Χιθ Λέτζερ στο «Dark Κnight» του Κρίστοφερ Νόλαν και του 2008, τότε σ΄ ένα συμπέρασμα φτάνεις. Ο Joker του Χιθ αναφέρεται στον Νίκολσον, αλλά και ο Νίκολσον, ως γνωστόν, στις περισσότερες ερμηνείες του, αναφέρεται στον Μάρλον Μπράντο τον θεό (μια επίσκεψη στους «Φυγάδες του Μιζούρι» του Άρθουρ Πεν και του 1976 θα σας πείσει). Το κριτήριο σε όλες τις περιπτώσεις- όπως και στο «Μamma mia» - είναι εντελώς σωματικό. Αφήστε τον εαυτό σας ελεύθερο και ανοικτό.


Όπως με τη Μέριλ Στριπ που όταν εισβάλλει και ανοίγει το στόμα της, καταπίνει το Σύμπαν, έτσι και με τον Χιθ. Όταν πατάει το κουμπί ο Βatman εκτοξεύεται πέρα από κάθε πλήξη και επανάληψη διαρκή.

Αυτό το χωριατόπουλο από το Περθ της Αυστραλίας που στις 22 Ιανουαρίου και έπειτα από μια γενναία δόση drugs- ήταν αγορασμένα μάλιστα με συνταγή- εγκατέλειψε μόλις στα είκοσι εννέα του τον «μάταιο» τούτο κόσμο, ακυρώνοντας και τη βεβαιότητα μιας υπέρλαμπρης καριέρας, καταφέρνει με αισθητική ομοιογένεια και μοναδική αυτοδιαχείριση των εκφραστικών του εργαλείων, να κάνει πιρουέτες μέσα και έξω από τον Joker του Νίκολσον.

Δηλαδή να τον αντιγράφει και ταυτόχρονα να τον υπερβαίνει. Από μόνος του το νόημα της ταινίας. Όπως ακριβώς με τον Άντον Σίγκουρθ του Χαβιέ Μπαρντέμ στην ταινία των αδελφών Κόεν «Καμιά πατρίδα για μελλοθάνατους». Και όπως περίπου με τον Ρόμπερτ Λι Κλέιτον του Μάρλον Μπράντο στους «Φυγάδες του Μιζούρι» του Άρθουρ Πεν. Δηλαδή κοινόςσυμβολικός- τόπος και συνεκτικός ιστός και των τεσσάρων αυτών ερμηνειών οι αλλεπάλληλοι φόνοι χωρίς συγκεκριμένο σκοπό.

Η θεωρία του χάους μέσα από τον απρόβλεπτο, σουρεαλιστικό και θεοσκότεινο χαρακτήρα αυτών των τριών ερμηνειών. Από το ανδρογύναιο Λι Κλέιτον (Μάρλον Μπράντο) μέχρι τον αυτοκινούμενο Χαβιέ Μπαρντέμ και φυσικά τον Joker του Χιθ Λέτζερ. Όχι απλώς ρόλοι, αλλά ιμάντες και κάτοπτρα της ιδεολογίας του σεναρίου και της σκηνοθεσίας

Προσέξτε τώρα πώς μέσα από αυτές τις υποκριτικές επιτεύξεις αντικατοπτρίζεται το περιεχόμενο κάθε εποχής και πώς μέσα απ΄ το χάος από την προσωπική και ψυχασθενική συμπεριφορά ενός σίριαλ κίλερ καταλήγουμε στον Joker. Ο Άντον Σίγκουρθ (Χαβιέ Μπαρντέμ), ο απόλυτος δολοφόνος που επινόησε ο συγγραφέας Κόρμακ ΜακΚάρθι, σκοτώνει κάθε χαρακτήρα της ταινίας ο οποίος αναφέρεται στον παλιό, καλό καιρό.

Με έναν λόγο, ο ΜακΚόρμακ υποδηλώνει πως η βία έχει υπερβεί τα όρια κάθε καταχωρισμένου κινήτρου (χρήμα, εκδίκηση), δηλαδή είναι τυφλή, ανεξέλεγκτη, ασύμμετρη και χαοτική. Πράγμα που πλαγίως αναφέρεται στην αναρχία και την τρομοκρατία.

Ε, λοιπόν, ο Κρίστοφερ Νόλαν παρέα με τον αδελφό του Τζόναθαν, αμφότεροι σεναριογράφοι του «Dark Κnight», προχωρούν ακόμα πιο πέρα αυτήν τη λογική του ΜακΚόρμακ, δηλώνοντας και περιγράφοντας τη χαοτική δράση του Joker σε μία Gotham city, όπου το έγκλημα είναι ψωμοτύρι.

Η λογική του σεναρίου προέρχεται από το κλασικό, προτεσταντικό και μεταφυσικό ιδεολόγημα του απόλυτου Καλού και του απόλυτου Κακού. «Όσο θα υπάρχεις εσύ, θα υπάρχω κι εγώ», επαναλαμβάνει ο Joker στον Βatman. Τα ετερώνυμα έλκονται.

Η αντικειμενική αναγκαιότητα που ενεργοποιεί τη φαντασία του θεατή και φέρνει στο προσκήνιο τον Άνθρωπο-Νυχτερίδα, έναν χάρτινο ήρωα που θα ξεκαθαρίσει την κόπρο του Αυγείου για να λάμψει η Δικαιοσύνη, είναι ακριβώς η ίδια εκείνη που φτιάχνει και τον Joker.

Η ανικανότητα και κυρίως η διαφθορά και η διαπλοκή του κράτους με το παρακράτος και το οργανωμένο έγκλημα. Χωρίς αυτά, Βatman και Joker είναι πράγματα άσχετα και εντελώς εξωφρενικά. Απ΄ αυτήν την αντίφαση αποκαλύπτεται η λαθροχειρία και η πανουργία των αδελφών Νόλαν Γιατί, Αστυνομία (Γκάρι Όλντμαν) και Εισαγγελία (Άαρον Έκχαρτ) όχι μόνο συνεργάζονται στενά και συστηματικά με τον Βatman αλλά και μαζί συνιστούν την Αγία Τριάδα.

Δηλαδή ποια η διαπλοκή; Ο χαφιεδισμός μερικών ασήμαντων μπάτσων; Ας καγχάσω δυνατά. Επομένωςκαι με την εξαίρεση του εισαγγελέα που στη συνέχεια παρεκκλίνει- η διαφθορά, το σκοτάδι, το έγκλημα και το απόλυτο χάος προκαλούνται μόνο από τον Joker. Έτσι ηρωικές οι Αρχές (παραχάραξη της ουσίας του αρχικού Βatman, όπου η Gotham city είναι ανοχύρωτη πόλη).

Έτσι ο Βatman- δηλαδή ο μεγαλοεπιχειρηματίας- το επουράνιο πνεύμα της Αστυνομίας. Έτσι και μέσα στο σεναριακό χάος της ιστορίας ενοχοποιείται η Κίνα ως πλυντήριο της αμερικανικής Μαφίας. Κι έτσι άνθρακας το χάος, δηλαδή άπλετο φως για το αμερικανικό κράτος. Όλοι φωτεινοί, λαμπεροί και ικανοί. Από τον Μπρους Γουέιν και τη Ρέιτσελ Ντόους (Μάγκι Γκίλενχαλ, ο Θεός να την κάνει όμορφη) μέχρι τον Άλφρεντ (Μάικλ Κέιν), τον Λούσιους Φοξ (Μόργκαν Φρίμαν) και φυσικά τον Γκάρι Όλντμαν.

Μ΄ έναν λόγο το Χάος, δηλαδή η ανεξέλεγκτη βία, προέρχεται από κάποια, αόρατη, εξωτερική πηγή.
 



Μηνύματα
28.176
Reaction score
50
Kι αλλη θαυμασια κριτικη του Παναγιωτη Παναγοπουλου της καθημερινης

Από το κόμικ στο δράμα
Μια σκοτεινή περιπέτεια με θέαμα, δράση, αλλά και σοβαρή σκέψη


Την αναδημιουργία της ταινίας με ήρωα κόμικ, αλλά με δραματικά συστατικά, επιχειρεί ο Κρίστοφερ Νόλαν στη δεύτερη ταινία του με ήρωα τον Μπάτμαν. Και η επιτυχία είναι εντυπωσιακή. Ο «Σκοτεινός ιππότης» δεν είναι ένα συνηθισμένο μπλοκμπάστερ. Είναι μια πολύ σκοτεινή δραματική ταινία, με σοβαρή σκέψη για την κακία και τα διλήμματα στα οποία μπορεί να βάλει τους ανθρώπους. Ταυτόχρονα όμως έχει συναρπαστικό θέαμα και δράση.

Ο Νόλαν έχει κάνει μια δουλειά άξια συγχαρητηρίων και την καλύτερη ταινία υπερήρωα εδώ και πολλά χρόνια. Από τα διλήμματα δεν ξεφεύγει ούτε ο ίδιος ο Μπάτμαν, αλλά σε αυτή την ταινία, ο προβολέας πέφτει στον αντίπαλό του. Ο Τζόκερ, όπως τον ερμηνεύει ο Χιθ Λέτζερ στον τελευταίο του -πριν πεθάνει- ολοκληρωμένο ρόλο, είναι ένα ανατριχιαστικό, απρόβλεπτο πλάσμα, οι πράξεις του οποίου απλώς δεν μπορούν να εξηγηθούν. Γι' αυτό και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Ο Τζόκερ δεν ζητάει κάτι τετριμμένο, όπως χρήματα. Αυτό που θέλει είναι να προκαλέσει το απόλυτο χάος και να αποδείξει ότι οι πάντες μπορούν να επηρεαστούν από το κακό και να ξεχάσουν την ηθική. Με το γκροτέσκο πασαλειμμένο του μακιγιάζ, ο Τζόκερ του Λέτζερ υποβάλλει σε δοκιμασία ολόκληρη την Γκόθαμ Σίτι και μαζί της τον Μπάτμαν, τον αστυνόμο Γκόρντον, τον φιλόδοξο εισαγγελέα Χάρβεϊ Ντεντ και την πρώην αγαπημένη του Μπρους Γουέιν/Μπάτμαν.

Ο «Σκοτεινός ιππότης» είναι μια ταινία που εντυπωσιάζει όχι μόνο με τα εφέ και το θέαμα, αλλά και με την τόλμη που δείχνει στην κατεύθυνση που παίρνει. Η έμφαση στα δραματικά στοιχεία, σε συνδυασμό με τη ρεαλιστική εικόνα που δίνουν τα γυρίσματα στο Σικάγο, κάνουν την ταινία να διαφέρει, αλλά μπορεί να αφήσει άναυδους όσους περιμένουν να δουν μια τυπική ταινία δράσης. Σε τεχνικό επίπεδο και σε ό, τι αφορά τις ερμηνείες όλου του καστ, οι επιδόσεις είναι υποδειγματικές. Ξεχωρίζει ο Χιθ Λέτζερ και όχι μόνο εξαιτίας της πρόσθετης δημοσιότητας λόγω του θανάτου του. Ο Τζόκερ του είναι ένας αξέχαστος «κακός» του σύγχρονου σινεμά.
 


Μηνύματα
8.676
Reaction score
6
Απάντηση: Re: O Σκοτεινός Ιππότης - The Dark Knight (2008)

... σε ό, τι αφορά τις ερμηνείες όλου του καστ, οι επιδόσεις είναι υποδειγματικές. Ξεχωρίζει ο Χιθ Λέτζερ και όχι μόνο εξαιτίας της πρόσθετης δημοσιότητας λόγω του θανάτου του. Ο Τζόκερ του είναι ένας αξέχαστος «κακός» του σύγχρονου σινεμά.
Θα θελα πολύ να ισχύει αυτό γιατι μέχρι τωρα βλέπω απλώς εκμετάλλευση του θανάτου του ηθοποιού για την καλύτερη προώθηση της ταινίας
Ίδωμεν …:117:
 

Μηνύματα
185
Reaction score
0
Παιδια για πειτε γνωμες γιατι πηγα να το δω χθες και δυστυχως δεν ειχε ειισητηρια.
 



Μηνύματα
28.176
Reaction score
50
H κριτικη του Λουκά Κατσίκα από το ΣΙΝΕΜΑ

Σαφώς ανώτερη από την προκάτοχό της, η επιστροφή του Ανθρώπου Νυχτερίδα στην οθόνη διδάσκει το πώς πρέπει να μοιάζει και να συμπεριφέρεται μια κινηματογραφική συνέχεια. Πώς οφείλει να διορθώνει τα λάθη της προηγούμενης ταινίας και να την εμπλουτίζει σε θεματικό και στυλιστικό επίπεδο. Κάπως έτσι, ο «Σκοτεινός Ιππότης» υφαίνει με ποικιλόχρωμες κλωστές τον μύθο του, φανερώνει μεγαλύτερη δεξιοτεχνία και αυτοπεποίθηση στον χειρισμό των σκηνών δράσης, εισδύει στο βάθος των χαρακτήρων του και εξερευνά περαιτέρω την ψυχοπαθολογία του Μπάτμαν, ανακαλύπτοντας εδώ τις διφορούμενες παραμέτρους της.

Αυτό που δίνει, εντούτοις, στην ταινία τα φτερά που την ωθούν να αγγίξει τα ύψη που φτάνει είναι η πρόθεσή της να υπερβεί την περιοριστική λογική του ίδιου του είδους που επικαλείται.

Απαντώντας στις απλοϊκές χαρακτηρολογίες που διακρίνουν κάθε κόμικ μεταφορά στο σινεμά, ο «Σκοτεινός Ιππότης» προσπερνά απλουστεύσεις περί Καλού και Κακού για να αναζητήσει μερικές από τις συνθήκες που μπορούν ανά πάσα στιγμή να μετατρέψουν έναν ήρωα ή έναν απλό πολίτη σε εγκληματία και να προικίσει τα κεντρικά πρόσωπά του με περισσότερες της μιας διαστάσεις, φέρνοντάς τα συνάμα αντιμέτωπα με διλήμματα και οδυνηρές διαπιστώσεις. Ο Μπάτμαν συνειδητοποιεί ότι ο ρόλος του προστάτη των αδυνάμων επιφυλάσσει μέσα του μελαγχολία και ατέρμονη μοναξιά.


Ο αστυνόμος σύμμαχός του πείθεται ότι για να υπηρετήσεις το γενικό καλό πρέπει μερικές φορές να αποκρύψεις την αλήθεια και να κατασκευάσεις ένα βολικό μύθευμα. Ο ενάρετος εισαγγελέας Χάρβεϊ Ντεντ εξακριβώνει με τον πιο τραυματικό τρόπο την επικίνδυνα διττή φύση των πραγμάτων.

Και ο ψυχοπαθής Τζόκερ (με τον αδικοχαμένο Λέτζερ σε μια ερμηνεία θαυματουργής εξαφάνισης μέσα στον ρόλο) στέκει ως υπενθύμιση των πιο ανησυχητικών πτυχών της ανθρώπινης κατάστασης - μια φιγούρα απόλυτου και αναίτιου κακού που ενστερνίζεται το χάος και την αναρχία ως φιλοσοφία και οραματίζεται τον αφανισμό των πάντων ως την ύστατη φάρσα που μπορεί να απευθύνει σε έναν κόσμο για τον οποίο αισθάνεται μόνο περιφρόνηση.

Τα πρόσωπα αυτά συμπληρώνουν με αναπάντεχους τρόπους τους αντιπάλους τους, καθρεφτίζονται ο ένας στον άλλο, αγωνίζονται να μην συντριβούν κάτω από τις μυθολογίες που έχουν κατασκευάσει για τον εαυτό τους και μετατρέπουν τους δρόμους μιας ρεαλιστικότερης από ποτέ Γκόθαμ Σίτι σε πεδίο μάχης. Εκεί όπου τα υπερεγώ τους θα συγκρουστούν μέχρις εσχάτων.

Αυτή την οπερατική αναμέτρηση ο Νόλαν την εικονογραφεί μέσα από ένα διαρκές σκηνοθετικό κρεσέντο, μετατρέποντας από τα πρώτα του κιόλας λεπτά το φιλμ σε έναν μηχανισμό πρόκλησης αδρεναλίνης που διατηρεί την ένταση επί δυόμισι ώρες, δίχως να ξεχνά παράλληλα να αναπτύξει τις διόδους που του ανοίγει η σύνθετη ιστορία. Παραβλέποντας κάποια μικρά ελαττώματα (όπως η απότομη μεταστροφή του Ντεντ), εύκολα διακρίνει κανείς ότι ο «Σκοτεινός Ιππότης» δεν εφευρίσκει μόνο την επιθυμητή ισορροπία ανάμεσα στο θέαμα και στο περιεχόμενο. Αλλά και αποτελεί έναν θρίαμβο του ταλέντου και του οράματος απέναντι στη χολιγουντιανή μετριότητα.
 



Μηνύματα
40
Reaction score
0
Μακραν η καλυτερη ταινια με comic book hero και δεν ειναι απλα μια πολυ καλη ταινια Batman αλλα κατι πολυ περισσοτερο!!!
Οσο για την ερμηνεια του Heath Ledger.....ανατριχιαστικα ομορφη! :125:
 

xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
35.744
Reaction score
83.524
Απάντηση: O Σκοτεινός Ιππότης - The Dark Knight (2008)

Πολύ καλό!

Και να φανταστείτε ότι τις προηγούμενες μεταφορές του Bataman στη μεγάλη οθόνη τις βρήκα επιεικώς μέτριες.
Στο "Σκοτεινός ιππότης" λείπει αυτή η μουντίλα που είχαν οι προγενέστερες ταινίες της σειράς και μου θύμισε περισσότερο "κανονική" ταινία.

Πράγματι η ερμηνεία του Heath Ledger ήταν ξεχωριστή σε σημείο που επισκίαζε όλα τα υπόλοιπα μεγάλα ονόματα του cast.

Το μόνο που μου τα χάλασε ήταν η επιλογή της αντιπαθέστατης Maggie Gyllenhaal που μόλις την έβλεπα μούτζωνα. :137:
 

Μηνύματα
12.991
Reaction score
8.347
η τελευταια εμενα δεν μου αρεσε καθολου αλλα γενικα δεν ειμαι φαν με τα Μπατμαν,απ'οτι καταλαβα αυτη ειναι καλογυρισμενη αλλα καπου πρεπει το Χολλυγουντ να ξεκολησει απο τα κομικς........νομιζω πολυς ντορος γινεται ειδικα επειδη πεθανε ο Λετζερ.Προσωπικα τον προτιμω εκατο φορες σε μια αναλαφρη κωμωδια οπως το 10 things παρα να πρεπει να τον δω να κανει το ψυχοπαθη.Μαλλον ειναι λυπηρο σημαδι της συγχρονης αμερικης οτι ταυτιζεται τοσο πολυ με καθε δολοφονικο ψυχοπαθη.Ο υπολοιπος κοσμος ομως τι φταιει?
 


Τελευταια Μηνυματα

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.600
Μηνύματα
2.867.474
Members
37.936
Νεότερο μέλος
albie
Top