The gated reverb plague

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.142

Ίσως να θυμλάστε… Τι ίσως να θυμλάστε ρε μαλ… γ… το πληκτρολόγιό σου μέσα, παπάρα, έ παπάρα…

Γκουχ!

Ας ηρεμήσω λιγάκι, 1, 2, 3 τέσσερα πέντε έξι εφτά… Αααχχχ, τέλος πάντων…

Έλεγα λοιπόν, ίσως να θυμάστε που προ ημερών σε μια συζήτηξη εδωμέσα είχα επαναμνημονεύσει –τι ρήματα πάω και βρίσκω ο παλιοπ…- την έκπληξή μου, όταν σε παλιότερη έκθεση χεκέ (χάι εντ κι έτσι) έβλεπα έναν παπάρα, χειρότερον από μένα, να κάθεται και ν’ ακούει μπροστά σε κάτι ηχεία το money for nothing, έχοντας το βλέμμα της γελάδας.

Ωραίο κομμάτι, εντυπωσιακό ριφ της κιθάρας, καλογυαλισμένο, και με τον Bob Ludvig να υπογράφει το μάστερ. Αλλά από ποιότητα ήχου, σκατά! Εντελώς δηλαδή. Εντάξει, όχι εντελώς, αλλά τα drums ακούγονται σα σπασμένα τάπερ. Αυτό διερωτώμην από τότε. Δεν είναι δυνατόν, έλεγα και ξαναέλεγα, έβγαλαν τους δύο πρώτους τους δίσκους με εξαιρετικό ήχο. Το Brothers in arms πώς είναι δυνατόν να ακούγεται έτσι! Λάλησαν ομαδικώς; Εμπλεξαν με άσχετο πίσω απ’ την κονσόλα; Τους βάρεσε η μαλ… στο κεφάλι; Κάτι άλλο; Τι!

Και πέρασαν χρόνια, καιρός πολύς, και μπήκαμε στην εποχή του χάι εντ και του ξινομούρη, που έχει άποψη για το hi-fi, που άμα του πεις να γράψει Καλαμάτα, θα κάνει τουλάχιστον δυό λάθη, και δώστου μάνυ φορ νάθινγκ, κι εγώ να κοιτάω και να τσιμπιέμαι και να λέω, δεν είναι δυνατόν ρε μ@λ@κα, κάτι μας βάζουν στο νερό.

Ώσπου μιαν ημέραν των ημερών, ο άγιος Γιουτιούμπιος έκανε το θαύμα του, μου πρότεινε ένα βίντεο, και ως διά μαγείας βγαίνει αυτή η συμπαθέστατη κυρία από την οθόνη, λέγοντάς μου, να ρε συ, έτσι έγινε. Γι’ αυτό έγινε.

Σημαντικώς σεσημασμένη επισήμανσις: Μη με παρεξηγήσετε (πολύ)! Δεν αναφέρομαι καθόλου στο πόσο καλά τραγούδια μπορεί να γράψει κάποιος. Μια σύνθεση μπορεί να είναι πολύ καλή, όπως αυτό το κομμάτι με τη Φρίντα, και ο ήχος να είναι από κακός έως άριστος, αναλόγως των τεχνικών και καλλιτεχνικών εισροών που έχει στη διάθεσή του ο καλλιτέχνης και ο παραγωγός. Και αναλόγως της μόδας, διότι, εν προκειμένω, μόδα ήταν.

Και να θυμάστε τον όρο: gated reverb. Έτσι λέγεται αυτό που γάμ… που σημάδεψε τον ήχο μιας ολόκληρης 10ετίας και βάλε, και μας κατατρέχει ακόμα…

Αααα, που το έχω το βίντεο, πού το έχω; Βουαλά! Μοτέρ!... μπαρδόν, κλικ…

Reaction score
4.986
Λάλησαν ομαδικώς; Εμπλεξαν με άσχετο πίσω απ’ την κονσόλα; Τους βάρεσε η μαλ… στο κεφάλι; Κάτι άλλο; Τι!
Συνειδητά κάνουν τα παντα... φροντίζουν οι παραγωγοί για αυτό.
Η δεκαετία του 80 δεν πρέπει να μοιάζει ηχητικά με την δεκαετία του 70..
Αλλά.. Se non e Vero e Ben trovato..

D

deleted user 10898

Guest
Ναι βρε Κωστή, αλλά ο χαιεντας ο σωστός προσπαθεί πάντα να αναπαράγει σπίτι του το ΑΛΗΘΙΝΟ μουσικό γεγονός.
Που να βρει τωρα καλώδιο να βγάλει αυτό το ριβερμπ του σατανά από την μέση και να ακούσει το REAL ΓΕΓΟΝΟΣ και όχι τις αηδίες που θέλει ο μαστεράς?
ε?

Reaction score
25.672
βρε ασταδιαλα που θα μιλησεις για το money for nothing που να σου απομαγνητιστουν οι σκληροι του νας και να μην εχεις ρειντ.
ναι ρε ετσι μας αρεσε ετσι το γραψαμε ετσι γουσταρουμε μοδαφακα , μπλαντυ μοδαφακα

α και κατι αλλο , 4 δισκοι εισαντο πριχου το Brothers in arms , μπαγλαμα 3 χορδε που να σου κανουν δωρο επιροδιωμενο καβλωδιο ουζμπ

σειχτηρ τσατιστικα παλι βραδιατικα τα υπουργεια μου μεσα

sterkon

Τελεοράσεις!
Reaction score
1.616
Μια σύνθεση μπορεί να είναι πολύ καλή, όπως αυτό το κομμάτι με τη Φρίντα, και ο ήχος να είναι από κακός έως άριστος, αναλόγως των τεχνικών και καλλιτεχνικών εισροών που έχει στη διάθεσή του ο καλλιτέχνης και ο παραγωγός. Και αναλόγως της μόδας, διότι, εν προκειμένω, μόδα ήταν.
Καλύτερο;...

toulou

Δικαναλίδης
Reaction score
2.342
Και να θυμάστε τον όρο: gated reverb. Έτσι λέγεται αυτό που γάμ… που σημάδεψε τον ήχο μιας ολόκληρης 10ετίας και βάλε, και μας κατατρέχει ακόμα…

Αααα, που το έχω το βίντεο, πού το έχω; Βουαλά! Μοτέρ!... μπαρδόν, κλικ…

Πάααρα πολύ ενδιαφέρον. Εύγε!

Βέβαια... αν είσαι ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΑΡΑ...

...παίρνεις την αηδία, μετά από μια ηθελημένα σουπομουντέ εισαγωγή την τονίζεις ξαφνικά στο μάξιμουμ στο 1.34 (και 2.29 και 4.00 και 4.50) μετά απαίχτου ριφφ, γράφεις και στίχους ΞΥΡΑΦΙΑ και σερβίρεις έναν ΔΥ-ΝΑ-ΜΙ-ΤΗ !!!

...We must race the race
So we can face the face...
https://www.google.gr/search?hl=en-..._occt=any&safe=images&as_filetype=&as_rights=

ΤΑ ΡΕΣΤΑ ΤΟΥ !!! This is how it's done! Πουράννες στα κρεβάτια σας - και 'συ Πρινς, μαζί τους!

Reaction score
8.905
Το άλμπουμ Brothers In Arms δεν έχει γραφτεί με την "τεχνική gated reverb" αλλά με ποιο jazz fusion αισθητική... γιαυτό άλλωστε συμμετείχε και ο Omar Hakim στα drums...;)

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.114
Members
38.533
Νεότερο μέλος
NIK DRAGON