To Mαυρο γίνεται γκρι?

Reaction score
1
Ξέρω πως μετα απο αρκετές ώρες λειτουργίας ένας προβολέας αρχίζει να χάνει την φωτεινότητά του λόγω της λάμπας.
Είναι δυνατόν όμως να γίνεται το μαύρο του "λιγότερο μαύρο"?
Δηλαδή να γκριζάρει?
Δεν ξέρω πως αλλιώς να το περιγράψω αλλά έχω έναν Panasonic PT-AE700 με περίπου 320 ώρες στην λάμπα.
Δεν μπορώ να πω οτι έχει "πέσει" η φωτεινότητά του αλλά έχω μια αίσθηση οτι πιο παλιά όταν τον πρωτοπήρα το μαύρο του ήταν πιο βαθύ.
Τώρα ίσως και να κάνουν "πουλάκια" τα μάτια μου δεν ξέρω...
Μπορει να έχω αυτήν την αίσθηση γιατί άθελά μου το μάτι μου συγκρίνει το μαυρο του με αυτό της τηλεόρασης που πήρα πρίν λίγες μέρες(η οποία σαφώς έχει καλύτερο μαυρο).

Έχετε ακούσει κάτι παρόμοιο?
Βάζω αυτό το θέμα περισσότερο για να βεβαιωθώ αν πρόκειται για οφθαλμαπάτη ή αν τελικά υπάρχει καμιά πιθανότητα βλάβης.
Ο μηχανισμός της ίριδας πάντως δουλεύει καλά τον έλεγξα γιατί εκεί πήγε πρώτα το μυαλό μου.

Reaction score
0
Αν προσπαθεις να το συνδεσεις με την πτωση φωτεινοτητας τς λαμπας, δεν υπαρχει λογικη βαση....αν μη τι αλλο με ασθενεστερη φωτεινοτητα θα μπορουσε να βελτιωθει και λιγακι το μαυρο (εις βαρος του λευκου βεβαια-αλλωστε αυτο δεν κανει και η δυναμικη ιριδα?)

Αν για αλλους λογους με τον καιρο εχει χειροτερεψει η αποδοση του μαυρου (πχ degradation των panels) ας μιλησουν οι πιο ειδικοι αν ειναι εφικτο. Πολυ πιθανον ειναι παντως επειδη και ο προβολεας ειναι 3 γεννιες πισω (ΑΕ900-ΑΧ100-ΑΧ200) και με LCD D4 panels αρκετα παλια τεχνολογια, με τοσες προοδους που εοχυν γινει να εχεις επηρεαστει απο το μαυρο που βλεπεις σε σημερινους προβολεις.

Reaction score
19
Αν και προβολέα δεν έχω, φαντάζομαι ότι η πτώση της λάμπας συνεπάγεται κατά πολύ μειωμένο κοντράστ σε σημείο που ούτε το άσπρο, ούτε το μαύρο κάνουν εντύπωση.

Reaction score
1
Με το πέρασμα των ωρών της λάμπας και ιδίως μετά τις 300 ώρες λειτουργίας, δεν επηρεάζεται μόνο η φωτεινότητα της λάμπας με ραγδαία πτώση της. Αλλάζει προς το χειρότερο η φασματική συμπεριφορά της λάμπας με άμεση επίπτωση στο contrast και την ένταση των χρωμάτων.
<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /><o:p> </o:p>
Άμεσο αποτέλεσμα είναι το κατά πολύ χειρότερο overall contrast της εικόνας τόσο το on/off αλλά κυρίως το ANSI. Στα σκοτεινά πλάνα το αποτέλεσμα είναι flat εικόνα γεμάτη πέπλα που είναι αδύνατον να μειωθούν ή να εξαφανιστούν ότι ρυθμίσεις και να γίνουν στον προβολέα.
<o:p> </o:p>
Έπρεπε να βλέπατε το σοκ που έπαθα όταν άλλαξα λάμπα στον BenQ που είχε συμπληρώσει 1300 ώρες λειτουργίας. Χωρίς να πειράξω τίποτα στις ρυθμίσεις, έβαλα με τη φρέσκια λάμπα την αποθήκη του Van Helsing και φυσικά το σαγόνι μου καρφώθηκε στο πάτωμα! Όσο κι αν το περίμενεις, το σοκ της φρέσκιας λάμπας είναι πάντα μεγάλο! :shock:
Το έχω ξαναπεί πολλές φορές παιδιά, εικόνα βλέπουμε, και ιδίως σκοτεινά πλάνα, με τις UHP λάμπες μέχρι το πολύ 300 ώρες λειτουργίας. Από κει και πέρα βλέπουμε απλώς π@π@ριές!!! :mad_3: Εννοείται βεβαίως ότι αναφέρομαι κυρίως στη λάμπα του BenQ που γνωρίζω τη συμπεριφορά της καλά. Ασφαλώς και θα υπάρχουν διαφορές από κατασκευαστή σε κατασκευαστή…

Reaction score
1
Επομένως Παναγιώτη προτείνεις να αλλάξω λάμπα.
Δεν κατάλαβα λιγο αυτό που λες με τις UHP λαμπες.
Ποιές είναι αυτές?
Ποιές είναι τέλος πάντων οι καλύτερες τις οποίες εσύ προτείνεις για τον panasonic? (κάποιες άλλες εκτός της "μαμας" εταιρείας?)
Εννοείται οτι δεν έχω και την δυνατότητα να αλλάζω κάθε χρόνο λάμπα.
Μάλλον να το ρωτήσω και αλλιώς:
Εσυ απο τα γραφόμενά μου τι θα έκανες θα άλλαζες τώρα λάμπα και ποιά θα έβαζες( αν υπαρχει συγκεκριμένο site εταιρείας-καταστήματος που τις πουλάει θα το ήθελα)
ή θα την άφηνες να κλείσει 500 ώρες για παράδειγμα και μετά θα προχωρούσες σε αλλαγή? (το ρωτάω αυτό γιατί γράφεις οτι εσύ στον Benq την άλλαξες στις 1300 ώρες)

Reaction score
1
Απο την άλλη πάλι θέλω να συμληρώσω οτι μου "κάνει κάπως" το να χρειάζετε αλλαγή η λάμπα ενός προβολέα στις μόλις 300 ώρες!!
Σκέψου οτι για να του κάνεις μια καλή ρύθμιση απο επαγγελματία όπως ο Β.Λ. πρέπει να έχει "παίξει" και 20-40 ώρες για να "στρώσει" που λέμε.
Μετά δηλαδή τα 2000 ευρώ που έχεις δώσει + τα λεφτά του calibrator θα χαρεις το μεγαλείο που πλήρωσες για ΜΟΝΟ 250 ώρες.......

Όχι οτι είναι το ίδιο η καινούργια λάμπα με αυτήν που έχει παίξει 300 ώρες αλλά βρε παιδί μου όχι και τόση διαφορά!!

Δεν είναι οτι δεν σε πιστεύω Παναγιώτη σ'αυτά που μου γράφεις αλλά υπολόγιζα οτι αν όχι 2000 ώρες που λέει ο κατασκευαστής τότε τουλάχιστον 1000 ώρες μπορούν να "βγουν" αξιοπρεπώς.

Reaction score
1
Επομένως Παναγιώτη προτείνεις να αλλάξω λάμπα.
Δεν κατάλαβα λιγο αυτό που λες με τις UHP λαμπες.
Ποιές είναι αυτές?
Ποιές είναι τέλος πάντων οι καλύτερες τις οποίες εσύ προτείνεις για τον panasonic? (κάποιες άλλες εκτός της "μαμας" εταιρείας?)
Εννοείται οτι δεν έχω και την δυνατότητα να αλλάζω κάθε χρόνο λάμπα.
Μάλλον να το ρωτήσω και αλλιώς:
Εσυ απο τα γραφόμενά μου τι θα έκανες θα άλλαζες τώρα λάμπα και ποιά θα έβαζες( αν υπαρχει συγκεκριμένο site εταιρείας-καταστήματος που τις πουλάει θα το ήθελα)
ή θα την άφηνες να κλείσει 500 ώρες για παράδειγμα και μετά θα προχωρούσες σε αλλαγή? (το ρωτάω αυτό γιατί γράφεις οτι εσύ στον Benq την άλλαξες στις 1300 ώρες)

Σάββα, να σου διευκρινίσω κάποια πράγματα, γιατί προφανώς δεν έγινα αρκετά κατανοητός.
<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /><o:p> </o:p>
Πρώτον, δεν σου προτείνω να αλλάξεις λάμπα. Το πρόβλημα που αναφέρεις, με παραπέμπει σε κάποια ρύθμιση που πιθανόν άλλαξες στον προβολέα και πιθανόν σε κάνει να έχεις την αίσθηση ότι έχεις χειρότερο μαύρο. Καταρχήν πως έχεις ρυθμίσει τη φωτεινότητα στον προβολέα σου; Χρησιμοποίησες κάποιο δισκάκι αναφοράς όπως το DVE ή έκανες ρύθμιση κουκουρούκου με το μάτι; Αν έχεις κάνει ρύθμιση με το μάτι, σε συμβουλεύω να πάρεις το DVE για να μπορέσεις να ρυθμίσεις πρώτα από όλα σωστά τη φωτεινότητα και την αντίθεση στον Panasonic.
Δεύτερον, δεν λέω ότι υπάρχουν καλύτερες ή χειρότερες λάμπες για τον ίδιο προβολέα. Μέχρι στιγμής, η μοναδική δυνατότητα που έχει κάποιος είναι να χρησιμοποιήσει την ίδια λάμπα που προτείνει ο κατασκευαστής για ανταλλακτική, δεν γνωρίζω να υπάρχει εναλλακτική πρόταση από τρίτους κατασκευαστές.
Τρίτον, αναφέρομαι στις UHP λάμπες γιατί αυτή τη τεχνολογία χρησιμοποιεί η συντριπτική πλειοψηφία των LCD και DLP προβολέων, δεν είναι όμως και η μοναδική. Υπάρχουν π.χ., οι λάμπες XENON που χρησιμοποιεί η Sony σε κάποιους προβολείς της. Γνωρίζω ότι οι λάμπες XENON χάνουν και αυτές ταχύτατα τη φωτεινότητά τους, μάλιστα υποτίθεται ότι πέφτουν ακόμα πιο γρήγορα από τις λάμπες UHP! Δεν γνωρίζω όμως κατά πόσο μεταβάλλουν και τη φασματική τους συμπεριφορά σε αντιστοιχία με τις λάμπες UHP, κατά πόσο δηλαδή έχουν αντίστοιχη πτώση και στο contrast, τη χρωματική τους συμπεριφορά κτλ. Θέλω να πω, ότι ίσως οι λάμπες XENON να χάνουν μεν ταχύτατα φωτεινότητα, να διατηρούν όμως σε καλύτερο βαθμό τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά τους σε σχέση με τις λάμπες UHP, είναι κάτι που δεν το γνωρίζω.
Τέταρτον, από τα διάφορα θέματα στο αμερικάνικο αλλά και στα ελληνικά forum θα δεις αναφορές από μέλη κατόχους πολλών διαφορετικών προβολέων και όλες συγκλίνουν στο ίδιο συμπέρασμα: παθαίνουν σοκ όταν αντικαθιστούν τη γερασμένη τους λάμπα με μια καινούρια. Προφανώς όμως, δεν είναι δυνατόν όλες οι λάμπες UHP από όλους τους κατασκευαστές να επηρεάζονται το ίδιο αρνητικά καθώς γερνούν. Γι’ αυτό διευκρινίζω ότι αναφέρομαι κυρίως στη συμπεριφορά της δικής μου λάμπας.
Τέλος, μην περιμένεις να συμφωνήσουμε όλοι μας στο τι ακριβώς θεωρούμε «μεγάλη πτώση» στην απόδοση της λάμπας μας. Προσωπικά είμαι φανατικός οπαδός και θιασώτης των σκοτεινών πλάνων και θέλω να αποδίδονται όσο πιο τρισδιάστατα, κοντραστάτα και απαλλαγμένα από πέπλα είναι δυνατόν. Για τα γούστα μου λοιπόν, θεωρώ ότι η απόδοση της λάμπας μου στα σκοτεινά πλάνα, ακόμα και στις 500 ώρες λειτουργίας, ήταν ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ, πάντα σε σχέση με την απόδοση της φρέσκιας λάμπας. Για τις 1300 ώρες δεν το συζητώ καν, θεωρώ ότι δεν έβλεπα ουσιαστικά καθόλου σκοτεινά πλάνα, αυτό που έβλεπα ήταν μια flat γεμάτη πέπλο εικόνα… :mad_3:

Reaction score
1
Σάββα, να σου διευκρινίσω κάποια πράγματα, γιατί προφανώς δεν έγινα αρκετά κατανοητός.
Πρώτον, δεν σου προτείνω να αλλάξεις λάμπα. Το πρόβλημα που αναφέρεις, με παραπέμπει σε κάποια ρύθμιση που πιθανόν άλλαξες στον προβολέα και πιθανόν σε κάνει να έχεις την αίσθηση ότι έχεις χειρότερο μαύρο. Καταρχήν πως έχεις ρυθμίσει τη φωτεινότητα στον προβολέα σου; Χρησιμοποίησες κάποιο δισκάκι αναφοράς όπως το DVE ή έκανες ρύθμιση κουκουρούκου με το μάτι; Αν έχεις κάνει ρύθμιση με το μάτι, σε συμβουλεύω να πάρεις το DVE για να μπορέσεις να ρυθμίσεις πρώτα από όλα σωστά τη φωτεινότητα και την αντίθεση στον Panasonic.
<o:p>

</o:p>
Τέλος, μην περιμένεις να συμφωνήσουμε όλοι μας στο τι ακριβώς θεωρούμε «μεγάλη πτώση» στην απόδοση της λάμπας μας. Προσωπικά είμαι φανατικός οπαδός και θιασώτης των σκοτεινών πλάνων και θέλω να αποδίδονται όσο πιο τρισδιάστατα, κοντραστάτα και απαλλαγμένα από πέπλα είναι δυνατόν. Για τα γούστα μου λοιπόν, θεωρώ ότι η απόδοση της λάμπας μου στα σκοτεινά πλάνα, ακόμα και στις 500 ώρες λειτουργίας, ήταν ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ, πάντα σε σχέση με την απόδοση της φρέσκιας λάμπας. Για τις 1300 ώρες δεν το συζητώ καν, θεωρώ ότι δεν έβλεπα ουσιαστικά καθόλου σκοτεινά πλάνα, αυτό που έβλεπα ήταν μια flat γεμάτη πέπλο εικόνα… :mad_3:

Λοιπόν το κόντραστ και την φωτεινότητα τα ρύθμισα με το dvd της Avia σε SD σήμα και με ένα DVD που βρήκα στο AVSForum με patterns σε HD σήμα και συμφωνούσαν σχεδόν απόλυτα οι ρυθμίσεις μεταξύ τους.
Ομως δεν θα σταθώ εδώ και είμαι έτοιμος να εμβαθύνω στο θέμα του καλυμπραρίσματος μιας και έχω παραγγείλει απο Αμερική μέσω ebay το Eye-One display 2 της GretagMacbeth για καλυμπαρισμα οθονών LCD ,Plasma ,CRT ,και projectors.
Δεν γνωρίζω αν το ξέρεις αλλά διαβάζω στα ξένα forum οτι κάνει καλή δουλειά αν έχεις υπομονή να πειραματιστείς και να "παίξεις μαζί του"
Επειδή βασικά πρίν 15 μέρες πήρα και LCD full HD και ήδη είχα άλλη μια HDready θέλησα με την βοήθεια του Eye-one να τις καλυμπράρω όλες αλλά και τον Βιντεοπροβολέα.
Θα δω τι θα προκύψει σε λίγες μέρες που θα το παραλάβω και θα κάνω τις ρυθμισούλες μου!!.

Και έγώ είμαι "μανιακός" με τα σκοτεινά πλάνα και για αυτό άνοιξα αυτό το thread για να πάρω και τις γνώμες των υπολοίπων και να το ψάξω περισσότερο.

Reaction score
1
Εφόσον έχεις ρυθμίσει σωστά τη φωτεινότητα με το Avia και δεν έχεις πειράξει άλλες ρυθμίσεις όπως το γενικό gamma ή τα offset στο RGB, δεν παίζει θέμα διαφορετικής ρύθμισης. Πιστεύω ότι μάλλον για ιδέα σου θα πρόκειται, ότι δηλαδή γκριζάρει περισσότερο το μαύρο σου από ότι παλαιότερα. Εκτός αν έχει αλλάξει κάτι στις ρυθμίσεις της πηγής σου. Τι χρησιμοποιείς σαν player; HTPC ή κανονικό player;
Για το Eye-one δεν γνωρίζω απολύτως τίποτα, με πιάνεις εντελώς αδιάβαστο. Θα ρίξω μια ματιά στο αμερικάνικο forum, αλλά αν μπορείς βάλε και κανένα link για να ενημερωθούν τα υπόλοιπα μέλη του forum. Πάντως ακούγεται ενδιαφέρον…

Reaction score
1
Βασικά αυτό που άλλαξα όπως λες(ΜΑΓΟΣ είσαι!!!!) και ξέχασα να το αναφέρω είναι το player.
Πήρα το HD-DVD HD-E1 της Toshiba αλλά δεν έκανα καμιά ρύθμιση γιατί όπως είπα περιμένω το eye-one.
Για το τελευταίο μόλις το παραλάβω και το δοκιμάσω θα γράψω εκτενή αναφορά με φωτό,... αν τελικά βεβαίως αξίζει και δεν είναι καμιά "πατάτα"....(πράγμα που δεν νομίζω).
Το δύσκολο με προιόντα σαν το eye-one είναι ο χειρισμός του και όχι οτι το ίδιο δεν κάνει δουλειά...Βλέπεις δεν είμαστε όλοι Βαγγέλης Λάμπρου!!!!
Εντάξει δεν είμαι επιστήμων του χώρου αλλά αυτό σημαίνει hobbyστας ...να το παλεύεις μόνος και σιγά σιγά να αποκτάς γνώσεις και εμπιρεία!

Reaction score
1
Re: Κάτι δεν καταλαβαίνω…

Εφόσον άλλαξες player, πρέπει οπωσδήποτε να τσεκάρεις ξανά με το AVIA ότι είσαι ρυθμισμένος σωστά στην φωτεινότητα.
Όσον αφορά το eye-one βρήκα κάποια links όπως αυτό:
<o:p>http://www.17photo.com/product.asp?id=700501&l=Nextag</o:p>
Πρόκειται για ένα κλασικό «μάτι» όπως τα λέμε καλιμπραρίσματος οθονών από pc, τηλεοράσεων κτλ. Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι πως θα ρυθμίσεις τον προβολέα σου με αυτό! :confused:

Reaction score
1
Υπάρχει ειδική βάση που το τοποθετείς και διαβάζει σαν να ήταν τηλεόραση back projection.(αυτό που δεν ξέρω και θα το βρώ μόλις το παραλάβω είναι αν το μάτι κοιτάει το πανί ή τον προβολέα.)
Να μην σε γελάσω δεν το έχω δουλέψει ξανά και με ακρίβεια δεν το γνωρίζω.
Αλλά αυτό που ξέρω σίγουρα είναι οτι το χρησιμοποιούν αρκετοί calibrators σε όλο τον κόσμο και οτι είναι, ότι πιο αξιόπιστο αυτή την στιγμή.
Βέβαια η "μαγκιά" είναι να το δουλέψεις και όχι να σε "δουλέυει".
Αυτό τώρα θα το δώ μόλις το παραλάβω!!!

Τελευταια Μηνυματα

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.626
Members
38.728
Νεότερο μέλος
roberto_portale