Transporting data from your audio CDs...

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Κάθε φορά που πιάνω συζήτηση για θέματα ήχου με normal ανθρώπους, (αν έχετε την εντύπωση ότι είστε normal είστε πολύ γελασμένοι :lol: ), τρώω γκολ από τα αποδυτήρια που λένε (θα εξηγηθώ αργότερα)... :wink:

Γνωστός ψηφιακάκιας, το θέμα μας ποιό άλλο λοιπόν, από την ψηφιακή πηγή...

- Τα ερωτήματα λίγα και απλά:

1. Τι είναι αυτό που παίζει μεγαλύτερο ρόλο σε μια ψηφιακή πηγή? Το transport ή το DAC?
2. Ποιά είναι εκείνα τα χαρακτηριστικά που κάνουν ένα transport καλό? Με τι κριτήρια το επιλέγουμε?

Εντάξει ο ήχος είναι και λίγο μαύρη μαγεία και πεντάλφες και βουντού και μάτσινγκ και εξωτικά καλώδια και έρωτας και κλάμα μπόλικο...... αλλά ας μην γελιόμαστε, λίγο η τάσεις απομυθοποίησης των στεγανών του ήχου, λίγο οι αφραγκιές και πολύ η γνώση κάποιων πραγμάτων που χρόνια πριν ήταν πυρηνική φυσική και τώρα τα λέει το ram… μας κάνουν να θεωρούμε εαυτούς παντογνώστες (μη χέσω) και μας σπρώχνουν στο να προσπαθούμε να εξηγήσουμε λίγα περισσότερα για το θέμα.

Θα μου απαντήσει κανείς? :roll:

Reaction score
5
Στο πρώτο ερώτημα απαντώ. Το DAC αν είναι εξωτερικό η το ενσωματωμένο του player. Αυτό γιατί έχει να αναλάβει την παραλαβή των ψηφιακών δεδομένων με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες σε jitter και από την άλλη έχει να κάνει μια καλή ψηφιοαναλογική μετατροπή, δηλαδή να δώσει στο αναλογικό σήμα όλα τα χαρακτηριστικά ενός καλού ήχου.

Το καλό transport είναι αυτό που θα πρέπει διαβάζει το cd με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες δεδομένων οι οποίες υποβαθμίζουν την ηχητική ποιότητα.
Δεν γνωρίζω να υπάρχει κάποιος τρόπος επιλογής transport, εκτός από το εργαστήριο.

Φυσικά στην τελική επιλογή των δύο παίζει και ο παράγοντας κολοκυθόπιτα αφού ποτέ 2 διαφορετικά transport με της ίδιες απώλειες δεν πρόκειται να ακουστούν ποτέ το ίδιο μιας και το αναλογικό σήμα που θα ακούσουμε από τον ενισχυτή επηρεάζεται ηχητικά και από άλλους παράγοντες όπως είναι τα τροφοδοτικά των μηχανημάτων.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
146.406
Ε, αφού κατάφερες και συμμάζεψες τον χαοτικό εγκέφαλό σου και εστίασες τις απορίες σου σε μόλις 2 (!!!!), θα σου απαντήσω. Φυσικά οι 2 ερωτήσεις έχουν την τάση να γίνονται 2.000.000.000+ ερωτήσεις, και εξηγούμαι: στις 2 σταματώ! (χε χε χε χε χε...)

1. Τι είναι αυτό που παίζει μεγαλύτερο ρόλο σε μια ψηφιακή πηγή? Το transport ή το DAC?

ΑΠ: Και τα δυό παίζουνε εξ'ίσου σημαντικό ρόλο, εντελώς διαφορετικό βέβαια. Αν με ζόριζες με ποσοστά (στη μόδα των καιρών μας) και υποχρεωτικά να επιλέξω ποιό παίζει μεγαλύτερο ρόλο από τα 2, θα επέλεγα με μικρό προβάδισμα το transport, ας πούμε με ποσοστό 55-60%. Το υπόλοιπο 40-45% (για να μη σε βάζω να κάνεις προσθέσεις τέτοιες ώρες) πάει στο dac.

Τώρα γιατί το transport παίζει μεγαλύτερο ρόλο και το θεωρό πιο σημαντικό, είναι απλό. Γιατί το dac το επιλέγεις σαν "χροιά", σαν γενικό άκουσμα που ταιριάζει στα αυτάκια σου. Είναι ένα στάδιο αναλογικής ενίσχυσης με ό,τι αυτό συνεπάγεται, και ένα καλό τροφοδοτικό, με επίσης ό,τι αυτό συνεπάγεται. Όλα τα τσίπσετ των ντακ πια έχουν κορυφαία χαρακτηριστικά, και στην αναλογική έξοδό τους βγάζουνε ικανοποιητική τάση αλλά με τραγικά χαμηλά ρεύματα, και δε μπορούνε να οδηγήσουνε κανένα τελικό ενισχυτή ας πούμε, οπότε θες καλό, αθόρυβο μπάφερ ή ενισχυτικό στάδιο, από op-amps συνήθως, και η μαγεία συνεχίζεται. Τελικά το αναλογικό τμήμα έχει χαρακτήρα (πάντα) και επιλέγεις αυτόν που ταιριάζει στα αυτάκια σου. Το transport από την άλλη είναι η βάση πάνω στην οποία θα μπορέσει το dac να αποδώσει αυτά που μπορεί, να του δώσει την καλή είσοδο, με το πρέπων βύσμα και όλα τα δεδομένα του δίσκου, καθώς είναι που είναι λίγα τα άτιμα, αν τα χάνουμε κι αυτά το πράμα κακιώνει και κακιώνει πολύ. Εκεί παίζουνε και κάτι ρολόγια, αλλά ποιός ασχολείται με τέτοια θέματα... Συνοπτικά όσο καλό κι αν είναι το dac, αν η ανάγνωση έχει άπειρα σφάλματα, πατάτα το καρπούζι. Επίσης αν η έξοδος του transport δεν είναι της προκοπής, καλοφτιαγμένη, πάλι πατάτα το καρπούζι... Ταιριάζει εδώ αυτό που λέγανε κάποτε οι εγγλέζες ρόμπες, ράμπις ιν ράμπις άουτ...

2. Ποιά είναι εκείνα τα χαρακτηριστικά που κάνουν ένα transport καλό? Με τι κριτήρια το επιλέγουμε

Διπλή η δεύτερη ερώτηση. Με 2 σκέλη. Κλέβεις!
Τες πα, ας το καταπιώ...
Στο πρώτο ερώτημα, το μόνο ουσιαστικό πράγμα που κάνει ένα transport κορυφαίο είναι αυτό που δυστυχώς δε περνάει στον καταναλωτή-αγοραστή, δηλαδή η άμεση πληροφορία του μέσου  αριθμού των σφαλμάτων ανάγνωσης ενός οδηγού, ιδίως σε σχέση με CD διαφορετικών εταιριών, χρώματος, βάρους και πάχους, οπότε αντικειμενικά δε μπορούμε να επιλέξουμε το καλύτερο...
Τώρα στο δεύτερο σκέλος της δεύτερης ερώτησης, με τι κριτήρια το επιλέγουμε, συνήθως είναι η μάρκα και η εμφάνιση.
Τα λογικά κριτήρια επιλογής παρ'όλα αυτά είναι τα εξής:
-βάρος. Όσο πιο βαρύ τόσο το καλύτερο. Δίνει αίσθηση κύρους, γοητείας, λες πως δε πέταξες τα λευτά σου σε κάτι που ζυγίζει όσο ένα diskman, νιώθεις ασφάλεια σε ταρακουνήματα από τα μπάσσα του ηχείου σου γιατί διαθέτει "αδράνεια" και υποθέτεις πως κάποιος έβαλε κι ένα στιβαρό τροφοδοτικόπου ζυγίζει και αποτελεί μέρος του βάρους του ωραίου σου transport, το οποίο καλό τροφοδοτικό σαν παράμετρος  επίσης υποθέτεις πως είναι καλό πράγμα...
-δυνατό clamp, σε περίπτωση που σηκώνεις καπάκι και βάζεις clamp πάνω στο δίσκο, να σφίγκει το δίσκο και να εμπνέει στιβαρότητα. Όσο λιγότερο ταρακουνιέται ο δίσκος πάνω κάτω όταν γυρνάει, τόσο το καλύτερο (λένε). Αν έχει συρτάρι, όσο πιο μάγκικα κλείνει, πιο απότομα και δυνατά, τόσο πιο καλά λες.
-ελέγχεις αν αναγνωρίζει γρατζουνισμένα και παλιά CD με τη μία, ιδίως αυτά που το ρημάδι το ραδιοσιντί σου στο αυτοκίνητο δε τα διαβάζει πια. Αυτό θεωρείται καλός οιωνός, και ελπίζεις πως θα συνεχίζει να διαβάζει τα CD-άκια σου και στο μέλλον...
-Το να διαβάζει CD-R είναι must, σωστά; Το να διαβάζει CD-RW είναι πολυτέλεια! Το να διαβάζει "ανοιχτά" σέσιονς είναι νέα μόδα!
-Μετά κοιτάς εξόδους. Το να έχει και XLR (AES/EBU) είναι καλό θα έλεγα. Γενικά όσο πιο πολλά βύσματα έχει από πίσω τόσο το καλύτερο!
-Αν μπορείς, μαθαίνεις και τι μηχανισμό φοράει, όχι ότι παίζει ιδιαίτερο ρόλο πια, αλλά για κάποιους μηχανισμούς, και δη τους μασιφ, λένε καλά πράγματα, τώρα αν διάλεξες τη "φόλα" συναρμολόγηση του καλού μηχανισμού, δε σου φταίει κανείς, ας πρόσεχες! Αν έχεις τύχη διάβαινε και ριζικό περπάτει...
-Τελικά κάνεις και το πιο σημαντικό βήμα, το ακούς. Πακέτο με το dac που έχεις. Διότι η μαύρη μαγεία και πεντάλφες και βουντού και μάτσινγκ και εξωτικά καλώδια και έρωτας και κλάμα μπόλικο και τα κόλπα όλα αυτά τα χαϊεντάδικα ποτέ δε τελειώνουνε, και μόνο μια δοκιμή θα σε πείσει αν παίζει καλά, ιδίως σε σχέση με κάτι ταπεινό, και αν είσαι τυχερός με κάτι καλό, του φίλου σου ας πούμε. Στα ταπεινά ας βάλουμε κανα plexwriter, από την spdif έξοδό του αν είσαι μάγκας, ή καμια παιχνιδομηχανή, ή το DVD σου ρε φιλαράκ... Διότι αν δεν καταφέρνεις να ακούσεις διαφορά, προς τι το μίσος και ο αλληλοσπαραγμός; (η αγορά νέας συσκευής εννοούσα...)

Costas Coyias

Επίτιμο μέλος
Reaction score
23.478
Φυσικά το dac, αρντάση μ', και κυρίως δε, το αναλογικό του τμήμα. Κατά δεύτερο λόγο, ο αλγόριθμος του interpolation στο ψηφιακό φίλτρο. Τρίτον, προσεγμένη τροφοδοσία.

Α, υπάρχει και κάτι άλλο. Κοινό ρολόι για οδηγό και dac. Τα υπόλοιπα είναι εύκολα και απλά.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
146.406
Μεσιέ Κόγια μου, ποιός καλέ να βρεί τα ρολόγια και να δει νά'ναι τα ίδια; Γι'αυτό έγραψα "Εκεί παίζουνε και κάτι ρολόγια, αλλά ποιός ασχολείται με τέτοια θέματα... ".... Πχ, εγώ ο κακόμοιρος, για να δω τι ρολόι έχει το transport κόντεψα να το σπάσω, βρήκα κατσαβίδια που δε βρίσκεις λογικά, και κατέληξα σε ένα κουτί σφραγισμένο μεγάλο κι όμορφο, με ένα αυτοκόλλητο micromega επάνω φαρδύ πλατύ, κι από νούμερα άστο καλύτερα...

Πάντως και γω το ντακ έλεγα, μέχρι που έπαθα έμφραγμα από transport... Έτυχε, και κατά συνέπεια πέτυχε....

Costas Coyias

Επίτιμο μέλος
Reaction score
23.478
Χμ, ωραία. Τί θα έλεγες με ένα τυφλό τεστάκι με δύο ίδια σιντιά, από τα οποία το ένα θε έχει μουτζούρες από μαρκαδόρο; :D

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
146.406
Οι κάθετες δεν ακούγονται, ξέρεις ότι το ξέρω, σωστά; Ας ειν καλά οι αλγόριθμοι που μας κάνουνε τη ζωή μαύρη! Α, και οι τρύπες δεν ακούγονται! <2χιλ βεβαίως βεβαίως...

Είσαι μεγάλο πειραχτήρι, ε; χε χε χε...

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
χεχεχεχε :D :lol:

Σε πολύ καλό δρόμο είμαστε :wink:

- Κανένας άλλος εθελοντής?...

Θυμίζω τα δύο ερωτήματα:
2. Ποιά είναι εκείνα τα χαρακτηριστικά που κάνουν ένα transport καλό? Με τι κριτήρια το επιλέγουμε?

....

Reaction score
2.586
Ωραία παιδιά, καλά όλα αυτά με τις θεωρίες για ολοκληρωμένα cd players,η ξεχωριστά transport και dac, jitter μηχανημάτων και καλωδίων, ισχυρά η ψόφια τροφοδοτικά, φίλτρα, ρολόγια και μετατροπείς DA και σίγουρα όλα τα παραπάνω παίζουν το ρόλο στην καλή αναπαραγωγή μιας ηχογράφησης. Δε βλέπω όμως το λόγο ορισμού κάποιου ποσοστού.
Εκεί που μπερδεύομαι εγώ είναι γιατί το marantz μου, ακούγεται ξερό στο σύστημα μου και στο σύστημα του φίλου μου κελαηδάει, η γιατί το ένα μου sony παίζει καλά με το benchmark DAC1 ενώ το άλλο sony με το Micromega DAC3.
Επίσης γιατί ο ένας φίλος μου άκουγε χρόνια με το Micromega DRIVE3/DAC3 και το είχε κορώνα στο κεφάλι του και μόλις πήρε το audio aero είπε ότι τόσα χρόνια δεν άκουγε πρίμα.
Υποτίθεται ότι το CD θα έλυνε όλα τα προβλήματα του βινυλίου και θα ακούγαμε καλύτερα, καθαρότερα και πιο ξεκούραστα, 20 χρόνια μετά από την κυκλοφορία του λυπάμαι αλλά δεν το βλέπω η μάλλον το ακούω.
Πρακτικά θα διάλεγα ένα cd με όσο το δυνατόν λιγότερα κινητά μέρη δηλαδή χωρίς πορτάκι, με ψηφιακή AES/EBU,και με ήχο όσο πιο κοντά σε αυτό που ακούω από το πικάπ μου.

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Reaction score
307
Πρακτικά θα διάλεγα ένα cd με όσο το δυνατόν λιγότερα κινητά μέρη δηλαδή χωρίς πορτάκι, με ψηφιακή AES/EBU,και με ήχο όσο πιο κοντά σε αυτό που ακούω από το πικάπ μου.
κι όμως υπάρχει κάτι τέτοιο από την NAIM...

Reaction score
2.586
κι όμως υπάρχει κάτι τέτοιο από την NAIM...

Αγαπητέ Σπύρο αν εννοείς το CDS3 δυστυχώς κοστίζει πολλά περισσότερα από το πικάπ μου και δεν έχει καν ψηφιακή έξοδο.

" Ο χρήστης, μέσα από μία απλή διαδικασία, μπορεί ενεργοποιήσει μία από τις δύο αναλογικές εξόδους (DIN, για σύνδεση με άλλες συσκευές της Naim με το καλώδιο που παρέχεται ή RCA) ή και τις δύο ταυτόχρονα αλλά μας έκανε εξαιρετικά αρνητική εντύπωση η απουσία ψηφιακής εξόδου. Η άποψη ότι οι εξωτερικοί μετατροπείς δεν είναι σωστή αρχιτεκτονική είναι σεβαστή (και σίγουρα η Naim δεν είναι η μοναδική εταιρία που την υποστηρίζει) αλλά δεν δικαιολογεί με κανέναν τρόπο την απουσία της αντίστοιχης εξόδου η οποία θα επέτρεπε ψηφιακές εγγραφές και η οποία (αν θεωρηθεί επιβαρυντική) μπορεί να τίθεται εκτός λειτουργίας με πολύ απλό τρόπο. Με βάση αυτά, το να στερείς τον χρήστη την ψηφιακή έξοδο ενώ ταυτόχρονα του προσφέρεις ένα player συμβατό με CD-R/RW είναι τουλάχιστον υποκριτικό. Αποψη του υπογράφοντος είναι πως πρόκειται για μία Πολύ Κακή Πρακτική. "

Αντιγραφή απο το τέστ του av-mentor
http://www.avmentor.gr/reviews/naim_audio_cds3_xps_2.htm

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Reaction score
307
Το ξέρω αλλά είναι το ψηφιακό που έχω ακούσει και πλησιάζει περισσότερο σε ένα καλοστημένο πικάπ με μία καλή κεφαλή.

Όσο για την ψηφιακή έξοδο, αν μέσα είναι σωστά σχεδιασμένο δεν πολυχρειάζεται...

(για το υπονοούμενο που αφήνει ο reviewer περί εγγραφών, το πρόβλημα έχει λυθεί με τα pc)

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Υποτίθεται ότι το CD θα έλυνε όλα τα προβλήματα του βινυλίου και θα ακούγαμε καλύτερα, καθαρότερα και πιο ξεκούραστα, 20 χρόνια μετά από την κυκλοφορία του λυπάμαι αλλά δεν το βλέπω η μάλλον το ακούω.
Αγαπητέ Βασίλη (αν μου επιτρέπεις),
Η άποψή σου είναι απολύτως σεβαστή αλλά....
Πραγματικά δυσκολεύομαι να κατανοήσω για ποιόν λόγο, κάθε φορά που ανοίγουμε συζήτηση για αμιγώς ψηφιακά θέματα, πέρα από οποιεσδήποτε συγκρίσεις, κάποιος θα βρεθεί και θα πει ότι, καλά όλα αυτά ρε παιδιά αλλά τζάμπα ασχολείστε γιατί το πικάπ παίζει καλύτερα.

Οι προσωπικές προτιμήσεις του καθενός είναι απολύτως σεβαστές σε αυτόν τον χώρο και με τον ίδιο τρόπο που εγώ γουστάρω τα ψηφιακά, αποδέχομαι πλήρως αυτούς που δεν τα γουστάρουν. Προς τι το άγχος και τέτοιου τύπου απαξιώσεις σε ένα θέμα εντελώς άσχετο? Το χιούμορ φυσικά και είναι ευπρόσδεκτο σε κάθε περίπτωση. Είναι δεδομένο ότι εδώ δεν θα λύσουμε ποτέ το cd vs βινύλιο, βαριά βαριά να κάνουμε και κανα poll...

Το εν λόγω θέμα ανοίχτηκε για να βοηθήσει όσους είναι σε αναζήτηση ψηφιακής πηγής, συζητώντας ορισμένα θέματα τα οποία θα πρέπει να προσέχουν πριν την αγορά, χωρίς φυσικά να ξεχνάμε τις ακροάσεις. Θα παρακαλούσα θερμά λοιπόν, ακόμη κι αν κάποιοι βρίσκουν το θέμα ανούσιο, να πούνε την άποψή τους γι αυτό και μόνο διότι αν μπούμε στην διαδικασία να παραθέτουμε τις απόψεις μας για τα μέσα δεν θα βγάλουμε άκρη ποτέ. Εξάλλου μπορεί οποιοσδήποτε να ανοίξει θέματα σχετικά με το βινύλιο και να ασχοληθούμε εκτενώς με αυτά. Μάλιστα θα του ήμουν υπόχρεος...

Να διευκρινήσω ότι όλα αυτά δεν τα γράφω για να καταδικάσω τον Βασίλη, ο οποίος μάλιστα εξέφρασε την άποψή του με πολύ σωστό τρόπο και ύφος πέραν από οποιαδήποτε ενδεχόμενη αψιμαχία. Απλά προσπαθώ να προλάβω δυσάρεστες καταστάσεις...

Στο θέμα μας λοιπόν :wink:

Reaction score
2.586
Αγαπητέ Κώστα
Δεν ήθελα σίγουρα με το post μου να πυροδοτήσω πολεμικές για αντιπαραθέσεις αναλογικών και ψηφιακών.
Μπορεί να έχω ένα πικάπ αλλά έχω και 3 cd player και "την ψάχνω" για την αγορά ενός transport.
Νομίζω ότι υπάρχουν πάρα πολλές παράμετροι/προυποθέσεις για να παίξει ένα player καλά σύμφωνα με τα δικά μου γούστα (σωστά η λάθος δεν έχει σημασία) και σχεδόν κάθε κατασκευαστής ακολουθεί τις δικές του θεωρίες.
Ίσως προσπάθησα με λάθος τρόπο να δείξω ότι είμαι πολύ μπερδεμένος με όλα αυτά που διαβάζω και ακούω σε σχέση με τα ψηφιακά, και θα ήθελα να είναι πιο απλά τα πράγματα. Έχω πάψει από καιρό να αναζητώ τον "τέλειο ήχο" γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει η αν θέλετε δεν είναι μέσα στις οικονομικές μου δυνατότητες ή ακόμα και στις ακουστικές μου (δυστυχώς γερνάω και τα αυτιά μου με ακολουθούν).
Ζητώ συγγνώμη και ελπίζω και εγώ να συνεχιστεί χωρίς αντιπαραθέσεις αυτό το τόσο ενδιαφέρον topic.

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Βασίλη δεν υπάρχει λόγος για συγγνώμες, σε ευχαριστώ για την τοποθέτησή σου.

Τώρα σε ότι έχει να κάνει με το θέμα της πηγής, σαφώς το πράγμα είναι μεγάλο μπέρδεμα. Θα τα ήθελα κι εγώ πιο απλά τα ψηφιακά αλλά τι να κάνουμε που κάθε μέρα που περνάει τα πράγματα αλλάζουν...

Πάντως οι θεωρίες των κατασκευαστών κάπου συγκλίνουν, δεν γίνεται... Το κακό είναι ότι είμαστε ανενημέρωτοι και σε αυτό φταίνε και οι κατασκευαστές που δεν μας δίνουν πολλά στοιχεία. Ο CostasEAR κάπου το ανέφερε το θέμα...

p.s. Νίκο με λένε... και με τους Κωστάδες δεν τα πάω και καλά :lol:

Reaction score
3
Γνωρίζοντας τον Βασίλη,αλλά και τις μουσικές του προτιμήσεις,το σίγουρο είναι ότι δεν έγραψε κάτι για αντιπαράθεση.
Μερικά πράγματα,ανάλογα βέβαια των μουσικών βιωμάτων που έχουμε,βγαίνουν αυθόρμητα. :wink:

Οι προσωπικές προτιμήσεις του καθενός μας,είναι φυσικά δεκτές,στην συγκεκριμένη περίπτωση όμως,βγαίνουμε λίγο εκτός θέματος.
Ας μείνουμε στο θέμα μας για τα ψηφιακά. :)

Reaction score
3
Η δικιά μου ερώτηση και προβληματισμός.
Τα σημερινά ολοκληρωμένα cd player,έχουν τίποτα να ζηλέψουν απο τα ξεχωριστά transport,dac, τα οποία είναι και ακριβότερα και δύσκολα στο ματσάρισμά τους ? εάν ναι,για ποιόν λόγο,εκτός ίσως για κάποια επαγγελματική χρήση? :?:

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Η δικιά μου ερώτηση και προβληματισμός.
Τα σημερινά ολοκληρωμένα cd player,έχουν τίποτα να ζηλέψουν απο τα ξεχωριστά transport,dac, τα οποία είναι και ακριβότερα και δύσκολα στο ματσάρισμά τους ? εάν ναι,για ποιόν λόγο,εκτός ίσως για κάποια επαγγελματική χρήση? :?:
Να σου πω...
Η ιστορία δείχνει ότι τα DAC έχουν συγκεκριμένο χρόνο ζωής. Και δεν εννοώ ότι χαλάνε αλλά εννοώ ότι αλλάζουν οι αναλύσεις αλλά αλλάζουν και οι τεχνολογίες των ψηφιακών γενικότερα. Κατά συνέπεια αν έχεις δώσει μια περιουσία για ένα super duper cd player σήμερα, σε 3-4 χρόνια είσαι πάρα μα πάρα πολύ πίσω. Το μόνο που ίσως σου μένει είναι ένα καλό transport. Και επειδή αυτά τα πράγματα δεν είναι και πολύ φθηνά, σαφώς ο κόσμος δεν μπορεί να τα αλλάζει κάθε τρεις και λίγο. Το σπάσιμο της πηγής σε transport και dac μειώνει αυτό το κόστος και σε κρατάει ευκολότερα up to date με τις νέες τεχνολογίες και φυσικά τον σωστό ήχο.

Φυσικά μιλώντας για hi end συσκευές με την στενή έννοια..., το κόστος ξεχωριστών συσκευών είναι πολύ μεγαλύτερο. Αλλά σε αποζημιώνει στο τέλος. Από την άλλη το θέμα matching στα ψηφιακά δεν νομίζω ότι είναι κάτι το τρομερό. Επιπλέον όμως σου δίνει και δυνατότητες πειραματισμών, ουσιαστικότατο στοιχείο του χόμπι μας, κάτι που ο κατασκευαστής το αρνείται πεισματικά...

Άρα σαφώς, αφενός και δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν τα ολοκληρωμένα cd players αλλά από την άλλη σε περιορίζουν σημαντικά σε μελλοντικές επιλογές.

Βεβαίως επειδή το αρχικό ερώτημα έχει 2-3 σκέλη, θα μπορούσε να μιλήσει κάποιος και για τα transport των ολοκληρωμένων cd player.

Να σου πω κι ένα παράδειγμα διαφορετικό... Στο αναλογικό σου σύστημα, πλατώ, τροφοδοσία, βραχίονα και κεφαλή τα πήρες σε bundle? Το ψηφιακό σου γιατί το θέλεις έτσι?

.............................

Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι ότι πρωταρχική μας μέριμνα είναι να ακούσουμε την υποψήφια προς αγορά συσκευή, αλλά ειδικά στις μέρες μας, πρέπει να είμαστε αρκετά ενημερωμένοι, για να μην σπαταλάμε τον χρόνο μας και για να μην κάνουμε λάθος επιλογές για τις οποίες θα χαλαστούμε στο τέλος. Αν ξέρεις και πέντε πράγματα η επιλογή είναι σαφώς ευκολότερη και ενδεχομένως να σου κοστίσει και λιγότερο (μάλλον πολύ σημαντικός αυτό ε?)...
Και τελικά αν πχ είσαι σίγουρος για την ποιότητα ενός εξαρτήματος πχ Philips CD PRO2M ή Sony OM-4 ή.... έχεις την δυνατότητα να ψάξεις και για άλλα θέματα.

Νομίζω δηλαδή....

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.921
Members
38.627
Νεότερο μέλος
hatzopou