Tsakiridis Devices Aeolos R

Mr Spock

demokratischer - sektor
Μηνύματα
18.457
Reaction score
50.619
1583231157295.png


Η τοπολογία του Aeolos R βασίζεται σε ένα προενισχυτικό στάδιο υλοποιημένο με διπλοτριόδους 12AT7 (δύο ανά κανάλι), οι οποίες στην συγκεκριμένη έκδοση ανήκουν στην Genalex, και σε ένα στάδιο εξόδου push-pull με δύο λυχνίες KT150 της Tung-Sol ανά κανάλι, ταιριασμένες ως προς τα χαρακτηριστικά τους. Οι KT150 δεν χρειάζονται, φυσικά, συστάσεις. Είναι μια σύγχρονη πέντοδος δέσμης (Beam Pentode) ειδικά σχεδιασμένη με το μυαλό στις εφαρμογές audio και η ισχυρότερη διαθέσιμη αυτή την στιγμή (από την άποψη των ανοδικών απωλειών που μπορεί να φτάσουν τα 70W).

Η πόλωση του σταδίου εξόδου, με βάση τα δεδομένα του κατασκευαστή, είναι τέτοια ώστε αυτό να λειτουργεί σε τάξη ΑΒ1. Αυτό το “1” στην τάξη λειτουργίας, πιθανώς να προβληματίσει ορισμένους αλλά δεν είναι κάτι που έχουν επινοήσει τα τμήματα marketing των εταιριών. Αφορά ειδικά στα στάδια ισχύος με λυχνίες και περιγράφει τις συνθήκες λειτουργίας του πλέγματος. Στην κατηγορία AB1, η λυχνία λειτουργεί με το πλέγμα να παραμένει αρνητικό σε σχέση με την κάθοδο σε όλο τον κύκλο του σήματος εισόδου. Αυτό σημαίνει, στην πράξη, ότι δεν υπάρχει ρεύμα πλέγματος και ότι το στάδιο ισχύος “φαίνεται” από την πλευρά του σταδίου οδήγησης ως ένα πολύ γραμμικό φορτίο.

Η τάξη ΑΒ1 έχει μικρότερο συντελεστή απόδοσης αλλά και χαμηλότερη παραμόρφωση σε σχέση με την τάξη ΑΒ2. Εδώ (όπως θα περίμενε κανείς) το σήμα εισόδου μπορεί να οδηγήσει το πλέγμα σε θετικές τιμές ως προς την κάθοδο, έχουμε ροή ρεύματος και ως φορτίο το στάδιο ισχύος φαίνεται στο driver λιγότερο γραμμικό. Τα στάδια AΒ2 έχουν καλύτερο συντελεστή απόδοσης αλλά και υψηλότερες παραμορφώσεις.

1583231213914.png


Ο Aeolos R απέδωσε 61Wrms σε ρυθμό πεντόδου και 34Wrms σε ρυθμό τριόδου, σε φορτία 8 και 4Ω και με όριο παραμόρφωσης το 1% (THD+N), μια επίδοση που καθιστά τον ενισχυτή κατάλληλο για την οδήγηση ηχείων με χαμηλή ευαισθησία ή σχετικώς χαμηλή αντίσταση. Ο συντελεστής απόσβεσης παρέμεινε σε κλασικά για το είδος της συσκευής επίπεδα, αφού υπολογίσαμε μια τιμή στην περιοχή του 8, για συνδεσμολογία πεντόδου και 9 για συνδεσμολογία τριόδου, σε NF Mode (κανονική ανάδραση). Οι τιμές έπεσαν αισθητά σε LF Mode, (4 και 5 αντιστοίχως). Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να περιμένει κανείς μια ορατή (τουλάχιστον) επίδραση της εμπέδησης του ηχείου στην συνολική απόκριση του συστήματος.

THD+N σε συνάρτηση με την συχνότητα. Συνδεσμολογία πεντόδου, NF Mode, Φορτίο 8Ω/4Ω (πράσινη/κόκκινη καμπύλη), LF Mode, Φορτίο 8Ω/4Ω (πορτοκαλί/ιώδης)

1583231253160.png



THD+N σε συνάρτηση με την ισχύ εξόδου. Συνδεσμολογία πεντόδου, φορτίο 8Ω (πράσινη καμπύλη) και 4Ω (πορτοκαλί καμπύλη), συνδεσμολογία τριόδου, φορτίο 8Ω (κόκκινη καμπύλη) και 4Ω (ιώδης καμπύλη), κανονική ανάδραση (NF Mode).

1583231303421.png



Η πρώτη εντύπωση που αποκομίζεις από τον Aeolos R είναι αυτή ενός ενισχυτή με καλές δυνατότητες οδήγησης και απόδοσης των μακροδυναμικών, ακόμη και με ένα σχετικώς αναίσθητο ηχείο, αν ο χώρος είναι μικρός και η απόσταση ακρόασης στην περιοχή των τριών μέτρων και κάτω. Το SCM-50 δεν αποτελεί μια ιδανική επιλογή για λαμπάτους ενισχυτές, αλλά, πάντως, δεν είναι και εξαιρετικά δύσκολο στην οδήγησή του (δεν πέφτει κάτω από τα 5Ω). Το αποτέλεσμα επιβεβαίωσε πλήρως τους ισχυρισμούς της εταιρίας, ότι ο ενισχυτής μπορεί να οδηγήσει ηχεία λιγότερο ευαίσθητα καθώς πέτυχε με άνεση αρκετά υψηλές στάθμες χωρίς προβλήματα υπερφόρτωσης. Ταυτόχρονα, ακούστηκε ισορροπημένα μαλακός, ευχάριστος και φωτεινός, προσφέροντας ένα ιδιαίτερα φιλικό άκουσμα, χωρίς όμως να απεμπολεί τις βασικές αξίες της ομοιογένειας στο φάσμα και της δυνατότητας απόδοσης των λεπτομερειών.

Η μεσαία περιοχή αποδόθηκε με ήπιες δόσεις χαρακτήρα και το σύστημα, με τον Aeolos στην θέση του ενισχυτή, ακούστηκε μαλακό, φωτεινό και ευχάριστο, χωρίς, όμως, να δημιουργεί την εντύπωση ότι κολακεύει υπερβολικά το πρόγραμμα και ότι περιβάλλει -δίκην μανδύα- το συνολικό αποτέλεσμα με μια δική του “άποψη”. Η αίσθηση που δημιουργείται είναι ότι υπάρχει πολύ καλή δυνατότητα απόδοσης των λεπτομερειών, καλή διαχείριση του προγράμματος όταν αυτό έχει πολύ ενέργεια στην περιοχή και ότι διατηρείται η διαφάνεια και ο αέρας των οργάνων, χωρίς το αποτέλεσμα να θαμπώνει ή να γίνεται επίπεδο, ακόμη και σε αρκετά υψηλές στάθμες

Τεχνικά Χαρακτηριστικά (κατά τον κατασκευαστή)
Περιγραφή:Ολοκληρωμένος ενισχυτής.
Είσοδοι:4x line (RCA).
Έξοδοι:1x Rec. Out (RCA), 1x Ηχείων.
Στάδιο προενίσχυσης:2x 12ΑΤ7.
Στάδιο ισχύος:2x ΚΤ150, σε τάξη ΑΒ1.
Ισχύς:2x70W
Άλλες δυνατότητες:Επιλογή συνδεσμολογίας (Τρίοδος/Πέντοδος), Επιλογή ανάδρασης (NF/LF), τηλεχειρισμός.


1583231721653.png


 





Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.613
Μηνύματα
2.868.095
Members
37.940
Νεότερο μέλος
geo kok
Top