Upscaling DACs - τι είναι αυτό και πως γίνεται;

Reaction score
2.583
Εγώ προτιμώ τις ψηφιακές πηγές (τα LP είναι μπελάς) και έχω συμπεράνει (σωστά ή λάθος, αλλά έτσι το βλέπω) ότι σε ένα σύστημα αναπαραγωγής ήχου τα δύο σημεία που θέλουν προσοχή είναι:

1. Η σωστή επιλογή των ηχείων και η σωστή οδήγησή τους (ενίσχυση)

2. Η σωστή ανάκτηση και επεξεργασία του σήματος μέχρι να φτάσει στην ενίσχυση

Η συλλογή των CD που έχω δεν θέλω να πάει χαμένη, αλλά έχω διαβάσει ότι η ψηφιοποίηση στα 16bit / 41 KHz είναι ανεπαρκής.

Διαβάζοντας για αυτό το DAC που κάνει upsampling στα 24Bit / 192KHz άρχισα να ενδιαφέρομαι...

Επειδή όμως είμαι λίγο άσχετος με τα ψηφιακά θα ήθελα αν μπορεί κανένας να μου εξηγήσει τι σημαίνει αυτό που λέει εδώ ότι αυτός ο προενισχυτής έχει "a dual converter oversampling 24-bit x 384 kHz". Κάνει το ίδιο (upsampling) στα 24Bit 384KHz ή κάτι άλλο;

Και ο AVR μου Pioneer VSX-916 έχει D/A converter 192 kHz / 24-bit. Αυτό τι σημαίνει;

Όσοι σχετικοί προσέλθετε με τα φώτα σας γιατί έχω μαύρα μεσάνυχτα...:107:

Alex_Zapantis

Επαγγελματίας
Reaction score
3.369

Alex_Zapantis

Επαγγελματίας
Reaction score
3.369
Απάντηση: Upscaling DACs - τι είναι αυτό και πως γίνεται;

Μερικά σχόλια αν μου επιτρέπεις:

Εγώ προτιμώ τις ψηφιακές πηγές (τα LP είναι μπελάς) και έχω συμπεράνει (σωστά ή λάθος, αλλά έτσι το βλέπω) ότι σε ένα σύστημα αναπαραγωγής ήχου τα δύο σημεία που θέλουν προσοχή είναι:

1. Η σωστή επιλογή των ηχείων, η σωστή οδήγησή τους (ενίσχυση)
και το "ταίριασμά" τους με έναν ακουστικά "φροντισμένο" (κατά το δυνατόν) χωρο ακρόασης. (συνολική βαρύτητα >95%)
2. Η σωστή ανάκτηση και επεξεργασία του σήματος μέχρι να φτάσει στην ενίσχυση (βαρύτητα <5%).

Alex_Zapantis

Επαγγελματίας
Reaction score
3.369

...
Η συλλογή των CD που έχω δεν θέλω να πάει χαμένη, αλλά έχω διαβάσει ότι η ψηφιοποίηση στα 16bit / 44.1 KHz είναι ανεπαρκής.
...
Είναι.
Όμως καμία διαδικασία upsampling δεν πρόκειται να την κάνει "επαρκή", στα επίπεδα τουλάχιστον μιας ψηφιακής εγγραφής 24 bit / 96 kHz.
Καμία διαδικασία upsampling δε μπορεί να επαναφέρει πληροφορία που έχει ήδη αποκοπεί.
Αυτό που επιτυγχάνεται μέσω του oversampling είναι η σωστότερη και με χαμηλότερες παραμορφώσεις εξαγωγή της ήδη υπάρχουσας πληροφορίας, στα πλαίσια των τεχνικών περιορισμών του μέσου.
Μ' αυτόν τον τρόπο βέβαια, εισάγουμε κάποιες νέες παραμορφώσεις στο σήμα, μικρότερης όμως σοβαρότητας σε σχέση με αυτές που θα είχαμε δίχως oversampling.

Reaction score
2.583
Re: Απάντηση: Upscaling DACs - τι είναι αυτό και πως γίνεται;

Μερικά σχόλια αν μου επιτρέπεις:
Συμφωνώ για τον ακουστικά φροντισμένο χώρο (και πολύ μάλιστα) καθώς και τη σχέση του με τα ηχεία.

Μάλλον διαφωνώ με τα ποσοστά: Νομίζω ότι το σήμα είναι πολύ σημαντικό... Αλλά ίσως τελικά σε ένα ήδη αποθηκευμένο σήμα η ανάκτηση/επεξαργασία να μη μετράει και πολύ...

Reaction score
2.583
Alex από το πρώτο σου λινκ (avmentor) αντιγράφω:

"Upsampling είναι στην πραγματικότητα το oversampling το οποίο χρησιμοποιήται από το 1980τόσο και με συνήθη τιμή το L=8 υπάρχει σε όλα τα players (αν αυτά δεν είναι τεχνολογίας Σ-Δ, οπότε είναι πολύ μεγαλύτερο, x64 έως και x256 και συνοδεύεται από μείωση της τάξης του κβαντιστή στα 5 ή και λιγότερα bits ). Επομένως; Που στην ευχή είναι ο νεωτερισμός; Στην πραγματικότητα η "νέα ιδέα" εδώ δεν είναι παρά η δυνατότητα ελέγχου των ψηφιακών φίλτρων που προσφέρεται στον χρήστη. Στην συνήθη περίπτωση, ένα upsampler σου επιτρέπει να επιλέξεις το L του ψηφιακού φίλτρου ή ακόμη και να "βγάλεις εκτός" την όλη διαδικασία, γεγονός που επιτρέπει άλλωστε και τις συγκρίσεις από τις οποίες προκύπτει και η βελτίωση που προσφέρει μία τέτοια διάταξη. Σε πιο περίπλοκες περιπτώσεις, πέρα από το L, ο χρήστης μπορεί -ίσως- να επιλέξει και τον τρόπο με τον οποίο το φίλτρο πραγματοποιεί interpolation ενώ, ως τροφή για τους λάτρεις των θεωριών συνομωσίας ας αναφερθεί ότι είναι πολύ πιθανόν ο κατασκευαστής να διαφοροποιήται ως προς το είδος των φίλτρων και την τεχνική interpolation που χρησιμοποιεί χωρίς να λέει τίποτε."

Υπάρχει λοιπόν καμμιά διαφορά σε αυτό που κάνει το DAC της Electrocompaniet με τον φτωχό μου Pioneer 916 και επίσης τον προενισχυτή της Αdvance Acoustic; Αναφέρομαι στην ψηφιακή επεξεργασία φυσικά και όχι στα άλλα κυκλώματα...

Alex_Zapantis

Επαγγελματίας
Reaction score
3.369

Η μεν Electrocompaniet αναφέρει τα εξής:

"The ECD1 is a 24Bit 192KHz upsampler DAC accepting 16 - 24Bit input and upsample it to 24Bit resolution. This will give app. 10dB more headroom by lowering the noise floor, with more details reproduced.

The D/A converter is a sophisticated balanced 192KHz unit. Due to the higher sampling frequency and the cancellation of digital noise in the balanced system, the bandwidth is moved 2 octave up in frequency, compared to standard CD system using 44.1KHz sampling frequency, and therefore a 6dB rolloff can be used."

οπότε λέει επί της ουσίας κάτι ανάλογο με αυτά που γράφει παρακάτω ο Δημήτρης Σταματάκος:

"Οι θετικές επιπτώσεις ενός oversampled φίλτρου
Ποιές θα ήταν οι, κατά Shannon, απαιτήσεις μας αν είχαμε κάνει την δειγματοληψία με λόγο L=8 σε σχέση με την συχνότητα Nyquist; Η νέα συχνότητα δειγματοληψίας θα ήταν 8x44.1kHz=352.8kHz, άρα η μέγιστη συχνότητα που θα μπορούσαμε επιτυχώς να ψηφιοποιήσουμε θα ήταν 352.8/2=176.4kHz επομένως και το φίλτρο εξομάλυνσης στην πλευρά του cd player θα πρέπει να κόβει οτιδήποτε πάνω από τα 176.4kHz. Στην διάθεσή μας τώρα, έχουμε δύο σενάρια: Είτε χρησιμοποιούμε ένα απότομο φίλτρο σε αυτή την συχνότητα (είναι ψηφιακό, άρα απλούστερο και επιπροσθέτως τα προβλήματα λόγω της μεγάλης κλίσης είναι τόσο ψηλά που δεν μας ενοχλούν) είτε χρησιμοποιούμε ένα φίλτρο που ξεκινά λίγο πάνω από τα 20kHz (αφού ΔΕΝ υπάρχει τίποτε εκεί -θυμηθείτε ότι τα έχουμε "κόψει" στο sampling με το φίλτρο κατά της αλίασης) αλλά είναι πολύ ομαλότερο άρα έχει μηδενικά προβλήματα. Επιπρόσθετα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα εντελώς "λογικό" αναλογικό low pass στην έξοδο γιατί οι προδιαγραφές του δεν έχουν σχέση με τις απαιτήσεις του θεωρήματος δειγματοληψίας του Shannon (κόβει τους θορύβους του dac αλλά δεν είναι φίλτρο εξομάλυνσης). Ολα αυτά φαίνονται στο παρακάτω σχήμα στην εκδοχή για L=2, δηλαδή για υπερδειγματοληψία x2. Το κρυφό πρόβλημα αυτής της διαδικασίας είναι οι υπολογισμοί: Εχοντας ένα σήμα με μήκος λέξης 16 ψηφίων επάνω στο οποίο "τρέχουμε" ένα oversampling και ένα ψηφιακό φίλτρο είναι πολύ πιθανόν ότι θα χρειαστούμε έναν dac με εύρος περισσότερα ψηφία των 16 (έτσι ώστε να μοιράσουμε στις περισσότερες διαθέσιμες στάθμες του τις ενδιάμεσες τιμές και να αγνοήσουμε την αξία των χαμηλότερων ψηφίων παραμένοντας και πάλι στα 16 που ήταν ούτως ή άλλως η αρχική μας κωδικοποίηση). Αυτή η ανάγκη μας υποχρεώνει να χρησιμοποιούμε μετατροπείς 18, 20 και σήμερα συχνά 24bits, η παρουσία των οποίων δεν ανεβάζει την ανάλυση του σήματος όταν αυτό κωδικοποιήθηκε.
..."

και

"Διαφορική μη-γραμμικότητα και η θεωρία του υψίσυχνου dithering...
...
Για την περίπτωση των upsampler από την άλλη, ο Douglas Rife έχει δημοσιεύσει πρίν από δύο περίπου χρόνια μία εργασία στην οποία ισχυρίζεται ότι η βελτίωση που προκαλούν τα upsamplers οφείλεται στην ελαχιστοποίηση της μη γραμμικής παραμόρφωσης των μετατροπέων που είναι γνωστή ως "διαφορική μη γραμμικότητα" (differential non-linearity). Το πρόβλημα αυτό είναι εγγενές κάθε μετατροπέα πολλών bit και οφείλεται στο γεγονός ότι η σχέση μεταξύ ψηφιακής εισόδου και ρεύματος (ή τάσης) εξόδου δεν είναι απολύτως γραμμική.
...
Η μη γραμμικότητα του DAC αυξάνει σε σημασία όσο αυξάνεται η στάθμη του σήματος και οφείλεται σε ατέλειες του chip και όχι της σχεδίασης (για την ακρίβεια σε προβλήματα μίας ή περισσότερων από τις πηγές ρεύματος που υπάρχουν στο ολοκληρωμένο).
Το γεγονός αυτό, κάνει το πρόβλημα στατιστικό στην φύση του και μία τεχνική ελαχιστοποίησης του είναι η χρήση περισσότερων του ενός ολοκληρωμένων παράλληλα (τεχνική που άλλωστε χρησιμοποιήται ευρύτατα).
Στην περίπτωση του upsampling ο μηχανισμός λειτουργεί διαφορετικά: Ενα ψηφιακό φίλτρο που πραγματοποιεί oversampling και στην συνέχεια αποκόπτει ένα (ρυθμιζόμενο από τον σχεδιαστή ή/και από τον χρήστη) μέρος του φάσματος, αφού έχει ιδιότητες φίλτρου διέλευσης χαμηλών συχνοτήτων, είναι πολύ πιθανόν ότι επιτρέπει κάποιο ποσοστό υψηλών συχνοτήτων που ανήκουν στο φάσμα αναδίπλωσης της συχνότητας υπερδειγματοληψίας να διαρρεύσει προς την έξοδο (θυμηθείτε ότι δεν έχουμε να κάνουμε με τα παλαιού τύπου απότομα φίλτρα εξομάλυνσης και ότι το αναλογικό φίλτρο στην έξοδο επιδρά πολύ ψηλά). Κατά τον Rife, πάντα, αυτές οι υψηλές συχνότητες συμμετέχοντας στην διαδικασία του interpolation και οδηγούμενες εν συνεχεία στον μετατροπέα αυξάνουν τυχαία την στάθμη της διαφορικής μή γραμμικότητας αλλά παράλληλα το κάνουν σε στατιστικώς τυχαίες στιγμές, αποσυσχετίζονταις την εμφάνισή της με το ίδιο το σήμα."

Η Electrocompaniet δεν αναφέρει τίποτα σχετικά με δυνατότητες επιλογής του φίλτρου ή κάποια ιδιαίτερη τεχνική interpolation, πιθανόν επειδή δεν υπάρχουν...

Συγγνώμη που δε μπορώ να σου πω περισσότερα αλλά...

Βέβαια, με σύμμαχο τις γνώσεις που αποκόμισες από το άρθρο του Σταματάκου, αν μπορέσεις να βρεις κάποιο αξιόπιστο test του ECD-1 θα μπορέσεις να βγάλεις τα συμπεράσματά σου μόνος σου.

Δυστυχώς, δεν είμαι σε θέση να το ψάξω εκτενέστερα αυτήν την ώρα.
Μπορώ πάντως να σου πω πως αν έψαχνα για DAC μάλλον δε θα κοίταζα προς το ECD-1.
Ίσως ο Κώστας Φ. μπορεί να σου πει κάτι παραπάνω...

Reaction score
4

η διαφορα του electrokompaniet απο τον Pioneer σου και γενικα οποιοδηποτε κυκλομα dac απο ενα αλλο ειναι 1ον στο τσιπακι που φοραει και 2ον στο αναλογικο του σταδιο, αυτα διαμορφωνουν τον ηχο που παει στον ενισχυτη

Alex_Zapantis

Επαγγελματίας
Reaction score
3.369

Η δε Advance - Acoustic είναι επίσης φειδωλή στις δηλώσεις της αναφέροντας μόνο το παρακάτω:

"The difference between MPP 206 and MPP 505 is due to the implantation of a dual converter oversampling 24-bit x 384 kHz produced by "Analog Devices". This converter can receive, select and continuously improve the performance of five musical digital audio sources like a CD or DVD, Freeview box, a computer that will become a high quality musical system. But also some games consoles to improve their performance and get even more spectacular special effects."

πετώντας κατ' ουσίαν το μπαλάκι στην Analog Devices.

Για άλλη μια φορά απουσιάζει παντελώς η οποιαδήποτε δυνατότητα επιλογών εκ μέρους του χρήστη ενώ δε γίνεται καμία αναφορά π.χ. σε κάποια ιδιαίτερη τεχνική interpolation.

Alex_Zapantis

Επαγγελματίας
Reaction score
3.369
Απάντηση: Re: Upscaling DACs - τι είναι αυτό και πως γίνεται;

...
Υπάρχει λοιπόν καμμιά διαφορά σε αυτό που κάνει το DAC της Electrocompaniet με τον φτωχό μου Pioneer 916 και επίσης τον προενισχυτή της Αdvance Acoustic; Αναφέρομαι στην ψηφιακή επεξεργασία φυσικά και όχι στα άλλα κυκλώματα...
Μετά από όσα έγραψα παραπάνω τα συμπεράσματα δικά σου...

Υπ'όψιν ότι αναφέρομαι στους κατασκευαστές των συσκευών και όχι στους κατασκευαστές των chip.

Reaction score
2.583
Ωραία όλα αυτά και ευχαριστώ.
Τελικά όμως αυτά τα hi-end κάνουν καλύτερη δουλειά από τον ταπεινό μου Pioneer ή άντε από τον τελευταίας εσοδείας 919; Γιατί τσάμπα δεν είναι...

Και μια και μιλάμε για τον Pioneer (και νομίζω ισχύει για πολλούς AVR):
Από πόσες Digital to Analog και πόσες Analog to Digital μετατροπές περνάει το σήμα όταν έρχεται από (α) αναλογική είσοδο και (β) ψηφιακή είσοδο, πρίν πάει γαι τελική ενίσχυση;
Γιατί ο Pioneer έχει DAC 24bit/196KHz και ADC 24bit/96KHz;

Όταν το αναλογικό σήμα περνάει "direct" τα ψηφιακά είναι σίγουρο ότι δεν υπεισέρχονται; (δεν έχω καμμιά τεχνοφοβία με αυτά απλά ρωτάω)

D

deleted user 10898

Guest
απλα ειναι τα πραγματα.
το ψηφιακο σημα περναει απο d/a.
το αναλογικο ειτε περναει αυτουσιο (bypass) ειτε μετατρεπεται σε ψηφιακο (a/d) ωστε να γινει επεξεργασια απο dsp και μετα παλι d/a.
το ποσο καλυτερα ειναι τα "high end!!" δεν εχει σχεση με το εαν κανουν upsampling, αλλα με τον σχεδιασμο τους για συγκεκριμενη χρηση, αυτη του audio. συνηθως ενα high fi dac ειναι καλυτερο απο οποιοδηποτε av receiver γιατι εχει καλυτερο αναλογικο κυκλωμα, τροφοδoσια, και καλυτερης ποιοτητας υλικα αφου ολο το κοστος αξιοποιειται μονο για το τμημα του ηχου.
ξεχνα το upsampling/oversamplig, οι διαφορες ειναι θεμα συζητησης εδω και χρονια, σε αλλους αρεσει σε αλλους οχι αλλα σε καμια περιπτωση δεν ειναι απο μονο του παραγοντας αξιολογησης ενος dac.

Alex_Zapantis

Επαγγελματίας
Reaction score
3.369

Ωραία όλα αυτά και ευχαριστώ.
Τελικά όμως αυτά τα hi-end κάνουν καλύτερη δουλειά από τον ταπεινό μου Pioneer ή άντε από τον τελευταίας εσοδείας 919; Γιατί τσάμπα δεν είναι...
Ορισμένα από αυτά, όσα δηλαδή κάνουν ουσιαστική ψηφιακή επεξεργασία, ναι.

Υπόψιν ότι προσπαθώ να παραμείνω εντός του πνεύματος της παρακάτω ερώτησής σου:

Reaction score
2.583
απλα ειναι τα πραγματα.
το ψηφιακο σημα περναει απο d/a.
το αναλογικο ειτε περναει αυτουσιο (bypass) ειτε μετατρεπεται σε ψηφιακο (a/d) ωστε να γινει επεξεργασια απο dsp και μετα παλι d/a.
το ποσο καλυτερα ειναι τα "high end!!" δεν εχει σχεση με το εαν κανουν upsampling, αλλα με τον σχεδιασμο τους για συγκεκριμενη χρηση, αυτη του audio. συνηθως ενα high fi dac ειναι καλυτερο απο οποιοδηποτε av receiver γιατι εχει καλυτερο αναλογικο κυκλωμα, τροφοδoσια, και καλυτερης ποιοτητας υλικα αφου ολο το κοστος αξιοποιειται μονο για το τμημα του ηχου.
ξεχνα το upsampling/oversamplig, οι διαφορες ειναι θεμα συζητησης εδω και χρονια, σε αλλους αρεσει σε αλλους οχι αλλα σε καμια περιπτωση δεν ειναι απο μονο του παραγοντας αξιολογησης ενος dac.
Μόνο μια μικρή επιφύλαξη για το θέμα του κόστος και της τιμής πώλησης της συσκευής.

π.χ. ο επικεφαλής μηχανικός της Ηypex είναι ο Bruno Putzeys, πρώην Chief Engineer Class D Audio στη Philips Applied Technologies και αυτός που έφτιαξε τα Universal Class D (UCD) modules (όταν ήταν στη Philips που είχε τα μέσα). Αν η Philips έβγαζε σε μαζική παραγωγή ενισχυτές με αυτά τα modules το κόστος θα ήταν πολύ μικρό...

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
145.657

Η συλλογή των CD που έχω δεν θέλω να πάει χαμένη, αλλά έχω διαβάσει ότι η ψηφιοποίηση στα 16bit / 41 KHz είναι ανεπαρκής.

Διαβάζοντας για αυτό το DAC που κάνει upsampling στα 24Bit / 192KHz άρχισα να ενδιαφέρομαι...

Επειδή όμως είμαι λίγο άσχετος με τα ψηφιακά θα ήθελα αν μπορεί κανένας να μου εξηγήσει τι σημαίνει αυτό που λέει εδώ ότι αυτός ο προενισχυτής έχει "a dual converter oversampling 24-bit x 384 kHz". Κάνει το ίδιο (upsampling) στα 24Bit 384KHz ή κάτι άλλο;

Και ο AVR μου Pioneer VSX-916 έχει D/A converter 192 kHz / 24-bit. Αυτό τι σημαίνει;

Όσοι σχετικοί προσέλθετε με τα φώτα σας γιατί έχω μαύρα μεσάνυχτα...:107:
Αγαπητέ,

καταρχήν, αυτό που λες: "η ψηφιοποίηση στα 16bit / 41 KHz είναι ανεπαρκής" είναι λάθος, διότι και επαρκέστατη είναι, και στα 16/44.1 είναι. :135:

Έλα, μη μου θυμώσεις τζάμπα κι άδικα, μόνος σου είπες ότι έχεις "μαύρα μεσάνυχτα", και δεν είναι καθόλου κακό, πίστεψέ με! :145:

Αφ'ετέρου, νομίζω πως προσπαθείς να δώσεις σημασία σε πράγματα που δε κατανοείς αρκετά, αλλά και που μικρή σημασία έχουν ουσιαστικά.

Οι διπλοί και τετραπλοί και δωδεκαπλοί και δεκαεξαπλοί κονβέρτορες έχουν νόημα, αλλά όχι αυτό που πιστεύεις, ή τέτοιο που να σε ενδιαφέρει.

Σαν ντακ τώρα, το ελεκτρο που λες προφανώς είναι καλύτερο από το ντακ του av σου, κι όχι για λόγους "upscaling" που γράφεις στο θρεντ σου (όρος που είναι λάθος στο audio, ορθός στο video σήμα).

Μετά το electro, υπάρχουν κι άλλα ντακ όμως, ΙΜΗΟ καλύτερα. Και φτηνότερα. Αλλά όχι τόσο "γνωστά" όσο τα ελέκτρο-κομπάνιετ. Άρα, με σχετικό πρόβλημα μεταπώλησης, κάτι που απασχολεί όλο τον κόσμο που βλέπει τα ντακ σα τα πουκάμισα. Ασχέτως αυτού όμως, δε θα μείνεις δυσαρεστημένος από το ελέκτρο, είναι ένα πολύ καλό μηχάνημα και σαφής αναβάθμιση σε σχέση με αυτό το av που έχεις. Αν έχεις οικονομική άνεση, χτύπα το και τελείωνε!

Δε ξέρω αν σε βοήθησα, αλλά πίστεψέ με, προσπάθησα.:126:

D

deleted user 10898

Guest
Μόνο μια μικρή επιφύλαξη για το θέμα του κόστος και της τιμής πώλησης της συσκευής.

π.χ. ο επικεφαλής μηχανικός της Ηypex είναι ο Bruno Putzeys, πρώην Chief Engineer Class D Audio στη Philips Applied Technologies και αυτός που έφτιαξε τα Universal Class D (UCD) modules (όταν ήταν στη Philips που είχε τα μέσα). Αν η Philips έβγαζε σε μαζική παραγωγή ενισχυτές με αυτά τα modules το κόστος θα ήταν πολύ μικρό...
μπλεκεις διαφορετικα θεματα. ασε το κοστος, μπορουμε να μιλαμε μερονυχτα.
διαβασε με ανοικτο μυαλο τι σου γραφει ο Εαρ...

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
145.657

διαβασε με ανοικτο μυαλο τι σου γραφει ο Εαρ...
θενκς μαν! :126:

ΙΜΗΟ έχεις αποδείξει πως ξέρεις να ψυχολογείς σωστά πρόσωπα και καταστάσεις, κι αυτό είναι σπάνιο χάρισμα. cool...:126:

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.519
Members
38.569
Νεότερο μέλος
2xwria