velleman Κ4000

Reaction score
13
Μμμμ... Οι EL34 τί μάρκα είναι;
Οι στανταρ του κιτ ειναι Sovtek. Kαι εαν βλεπω καλα αυτες στην φωτο ειναι Sovtek.

Ανακατασκευη αυτου του ενισχυτη εννοειται σε διαφορα επιπεδα. Σε πρωτη φαση αντικατασταση των EL34 με Svetlana για πιο ζωηρo Hxo, καθως οι Sovtek ειναι γνωστες για τον "σκοτεινο" χαρακτηρα τους.
Μετα υπαρχει και το θεμα των προενισχυτριων λυχνιων οπου συμβαινει το σχεδιαστικο παραδοξο να δουλευει ECC83 σαν driver/phase splitter, αντι για μια λαμπα με χαμηλωτερη αντισταση ανοδου πχ απο την οικογενεια της ECC82. Πολυ καλη επιλογη θα ηταν σε εκεινο το σημειο μια 12ΒΗ7 αλλα θα χρειαστουν αλλαγες στις τιμες των τριγυρω εξαρτηματων.
Επισης καποια βελτιωση του τροφοδοτικου με υψηλοτερη χωρητικοτητα των πυκνωτων εξομαλυνσης, και χρηση ultra fast διοδων ανορθωσης και γρηγορων πυκνωτων αποζευξης σε καταλληλα σημεια.

Reaction score
13
Δειτε εδω το manual του Ενισχυτη και το σχεδιο του στην τελευταια σελιδα.
Ειναι προφανες οτι απο σχεδιαση δεν λεει σπουδαια πραγματα, ειδικα στο θεμα της οδηγησης των λυχνιων Ισχυος, απο το δευτερο τριοδικο της ECC83, σαν split load phase splitter.
Κατα την γνωμη μου, ο δρομος της απλης αναβαθμισης της ποιοτητας των εξαρτηματων δεν προβλεπεται αρκετος χωρις κυκλωματικες αλλαγες.

Attachments

• Like
Reactions: m_v

Reaction score
13
Έχουμε και λέμε όλες οι λυχνίες είναι JJ/Tesla
:1χ ECC 803 2x ECC802 8x KT77

Αυτο σημαινει οτι εχεις ηδη αντιστρεψει τους ρολους των ECC82 - ECC83. Δηλαδη χρησιμοποιεις για πρωτη προενισχυτρια μιση ECC83 ανα καναλι.
Πολυ καλα εκανες αλλα τωρα πλεον χρειαζονται και αλλαγες στις αντιστασεις φορτιου και καθοδου, καθως και στις αντιστασεις στον κλαδο της τροφοδοσιας.

Επισης οι λαμπες αυτες ειναι σκετο JJ.
Δεν πρεπει να εχουν σχεση με Τesla.
H ΚΤ77 ειναι μικροτερης Ισχυος απο την EL34, οποτε κρατα τα ρευματα ηρεμιας κοντα στα 30-35 mA, παντως οχι παραπανω απο 40mA.

Αριστα τα υπολοιπα εξαρτηματα.

Εαν εχεις γεννητρια-παλμογραφο δες πως επιδρουν οι Cx, Cy με τετραγωνικο παλμο 10 ΚΗz, πρωτα σε Ωμικο φορτιο, και εαν εισαι αρκετα τολμηρος, σε αρκετα χαμηλη σταθμη με πραγματικο φορτιο.
Καλη επιτυχια και πες μας πως ακουγεται.

Στα κρίσιμα σημεία αντιστάσεις RIKEN και οι υπόλοιπες PRP – Precision

Για ανόρθωση έβαλα ultra fast δίοδο BYV26E 1A 1000V & MUR860 DIODE, ULTRA FAST 8A 600V
και ηλεκτρολυτικούς JJ/Tesla Για αυτους ειμαι σιγουρος οτι δεν ειναι Τεσλα. Ευτυχως γιατι εαν ηταν Τεσλα θα ηταν μινιμουμ 25ετιας :happy_9:
4χ500MF 500V 4x 100Mf 500V

Πυκνωτές απόζευξης $ σήματος JENSEN Paper in Oil - AluFoil - Aluminum Round Tube
:cool_4:

• Like

Reaction score
13
Oι αλλαγες που προτεινω χωρις ΚΑΜΜΙΑ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ για τον κ4000 ειναι οι παρακατω και αναφερονται στο σχεδιο που υπαρχει στην τελευταια σελιδα του PDF file που εδωσα σε προηγουμενο ποστ.

Η λυχνιες V5=ECC83 και V6=1/2 ECC82 πρεπει να γινουν : V5=ECC82 - V6=1/2 ECC83

Η ταση +V3 (350V) πρεπει να γινει 320V. Γι αυτο πρεπει να κολληθει μια αντισταση 15ΚΩ πανω στην υπαρχουσα αντισταση των 15ΚΩ που παραλαμβανει τα 430V της υψηλης και τροφοδοτει τις προενισχυτριες με 350V (δεν φαινεται στο σχεδιο) τα οποια θα γινουν ετσι 320V, με τις λυχνιες στις θεσεις τους. Πιθανα εδω χρειαστει καποια επιπλεον διορθωση ωστε η ταση στις προενισχυτριες να γινει τελικα 320V.

- Οι αντιστασεις R28 εως R35 να γινουν 18ΚΩ (αντι 47ΚΩ)
- Η αντισταση R12 να γινει 470ΚΩ (αντι 1ΜΩ)
- Ο πυκνωτης C12 να γινει 0.33uF (αντι 0.18uF)
- Η αντισταση R52 να γινει 27ΚΩ / 2Watt (αντι 390ΚΩ)
- Η αντισταση R58 να γινει 1Κ2 (αντι για 8Κ2)
- Η αντισταση R60 να γινει 56ΚΩ / 1Watt (αντι 100ΚΩ)

Tο ρευμα που διατρεχει καθε τριοδικο της ECC83 = 1.2mA,
ενω για καθε τριοδικο της ECC82 = 5.5mA.
Η ταση σε καθε ανοδο της V6 - ECC83 = 190V,
ενω σε καθε καθοδο της V6 = 1.5V.
Η ταση στον κομβο R59-R60 = 260V.
Η ταση στην πρωτη ανοδο της V5-ECC82 (pin6) = 170V,
στην καθοδο (pin 8 ) = 5.5V,
στην αλλη ανοδο (pin 1) = 220V,
και στην αλλη καθοδο (pin 3) = 100V

KAMMIA αλλη αλλαγη σε τιμη εξαρτηματος δεν θεωρω αναγκαια, εκτος απο τις τιμες των Cx και Cy που καθοριζονται εργαστηριακα.
Πειραματισμος με την τιμη της R13 (αρνητικη αναδραση) μπορει να γινει με ακουστικα κριτηρια, αλλα οχι σε ακραιες τιμες σε σχεση με την υπαρχουσα.

Καλη επιτυχια

• Like

Reaction score
13
Γιωργο οταν ειδα την δουλεια που εχεις κανει στο σασσι συνειδητοποιησα οτι και το κυκλωμα και τα εξαρτηματα θα επρεπε να ειναι τουλαχιστον ανταξια.

Εκεινα τα βαρελακια στις 4 γωνιες κομμενα στο χερι κατα το ενα τεταρτημοριο ωστε να δεσουν οι κυλινδροι με το υπολοιπο συστημα ειναι αξια θαυμασμου. Και βεβαια οχι μονο αυτα ... :respect:

Καλες ακροασεις και .... ΕΙΣ ΑΝΩΤΕΡΑ :cool_4:

• Like

Reaction score
10
Και εγώ με την σειρά μου θέλω να συγχαρώ τον κατασκευαστή, πολύ καλή δουλειά!
Θα πρότεινα όμως να φαίνεται το όργανο στο κέντρο, ίσως με κάποιο τζάμι,
αντί να κρύβεται από το αλουμίνιο...
Και εμένα με εντυπωσίασαν τα 3/4-κύλινδροι στις γωνίες, πώς τα έκοψες;

m_v

Reaction score
24
Είχα αποθηκευμένο έναν Κ4000 για περισσότερο από μιά δεκαετία και αποφάσισα να ασχοληθώ με την βελτίωσή του.
Η ανακατασκευή που παρουσιάστηκε φαίνεται πολύ καλή και πολύ όμορφη.
Δυστυχώς δεν έχω αρκετό διαθέσιμο χρόνο και δεν σκοπεύω να ξοδέψω μεγάλο ποσό.
Έκανα τα προφανή, δηλαδή αντικατάσταση όλων των 1/4W αντιστάσεων με metal film 1%, όλων των αντιστάσεων 1W με metal oxide 2W, των πυκνωτών σήματος από 22nF σε 68nF WIMA MKS, των ηλετρολυτικών 220μF με 470μF ELNA LP5, των 100μF με 220μF ELNA LP5, της εσωτερικής καλωδίωσης με VDH και , διόδους IR HFA08T120 κλπ.
Η πρόταση του κ. Σπέρτου για εναλλαγή των ECC82/83 φαίνεται πολύ καλή, ποιές είναι πιό αναλυτικά οι εντυπώσες;
Έχω βρεί μιά μετατροπή στο DIY audio για KT88/6550, έχει κάποιος εμπειρία από αυτή την μετατροπή;
Ευχαριστώ
Μιχάλης

Reaction score
13
Καλωσηρθες Μιχαλη

Απο οσα εγραψες το μονο που δεν καταλαβαινω ειναι με ποιο σκεπτικο αλλαξες την χωρητικοτητα των πυκνωτων σηματος απο 22 σε 68 nF.

Η χρηση 6550 ή ΚΤ88 σε αυτον τον ενισχυτη δεν ειναι απαγορευτικη αλλα και δεν προτεινεται. Θα ζοριζεται παραπανω το τροφοδοτικο, και δεν θα εκμεταλευεσαι πληρως τις δυνατοτητες διαχειρισης Ισχυος αυτων των ισχυροτερων λυχνιων.

Εγω θα διατηρουσα τις EL34, αλλα εαν επιμενεις να αλλαξεις λαμπες εξοδου ισως να προτιμησεις μεταξυ των δυο τυπων τις 6550 απο τις ΚΤ88, καθως ειναι πιο κοντα σε απαιτησεις τροφοδοσιας με την EL34.

Ομως υπαρχει και το αλλο θεμα, οτι λογω σχεδιασης της βαθμιδας Driver ο Ενισχυτης αυτος ηδη δεν οδηγει ικανοποιητικα τις EL34, ποσο μαλλον λαμπες σαν τις 6550 και ακομη περισσοτερο τις ΚΤ88.

Εαν θελεις γινε πιο συγκεκριμενος για το που στοχευεις.
Στην αυξηση της Ισχυος ?
Σε πιο ποιοτικο αποτελεσμα ?
Σε κατι διαφορετικο χαριν πειραματισμου ?

Και επανερχομαστε...

m_v

Reaction score
24
Καλώς σας βρίσκω Μιχάλη,
Κατ' αρχήν να σε ευχαριστήσω για τον χρόνο που αφιέρωσες στην απάντησή σου.
Να τονίσω ότι δεν είμαι απόλυτα βέβαος για όλα τα κατωτέρω. Το πως ακούγεται ένας ενισχυτής είναι εξαιρετικά σύνθετο για να αποδοθεί με λίγες απλές σχέσεις της φυσικής. Άλλωστε και ο σκοπός της επικοινωνίας στο site είναι να διαβάσω και άλλες απόψεις.
Η αλλαγή του πυκνωτή από 22n στα 68n έγινε με το εξής σκεπτικό:
μαζί με την αντίσταση 10Κ που ακολουθεί δημιουργούν φίλτρο RC.
Από την εξίσωση συντονισμού F=1/2πRC, προκύπτει συντονισμός στα 72,4Hz και αναμένεται εξασθένηση των χαμηλών από αυτό το σημείο και κάτω.
Με χρήση πυκνωτών 68n, όμοια η εξασθένηση αναμένεται να αρχίσει στα 24,13Ηz.
Από τα ανωτέρω προκύπτει καλύτερη απόκριση στις χαμηλές συχνότητες με τα 68n.
Ο λόγος που σκεφτομαι την χρήση 6550/ΚΤ88/ΚΤ90, είναι ότι δεν με ικανοποιεί ο ήχος του ενισχυτή και θα ήθελα μια overall βελτίωση του.
Περισσότερη ισχύς δεν μου χρειάζεται γιατί τα ηχεία που χρησιμοποιώ είναι αρκετά ευαίσθητα (avantgarde acoustics duo, κάπου 103db και KEF C95 στα 92db).
Έχω διαβάσει καλές κριτικές για τον Κ8010 με ΚΤ88, του οποίου το κύκλώμα είναι το ίδιο με του Κ4000 και ο μετασχηματιστής εξόδου είναι ο ίδιος (ZD043 της ILP).
Επίσης κάποιοι στο διαδίκτυο βρίσκουν πολύ καλή την χρήση KT88.
http://web.archive.org/web/20051210143749/http://ironradio.com/k4040.html
Βέβαια η απαιτήσεις του νήματος είναι 1,5Α για την EL34, 1,6A για τις 6550 και ΚΤ90 και ανεβαίνει στα 1,8Α για την ΚΤ88, οπότε όπως πολύ σωστά γράφεις κινδυνεύει το δευτερεύον 6,3V της τροφοδοσίας γιατί θα απαιτούνται 0,8-2,4Α περισσότερα.
Δύο μικρά τροφοδοτικά, ένα 6,5V AC για την πλακέτα καθυστέρησης των 430V και ένα σταθεροποιημένο 6,3V για τα νήματα των προενισχυτριών, θα απαλλάσαν το μ/στή από 1-1,2Α φορτίο στα 6,3V καθώς και αφαιρούνται τα πιθανα παράσιτα στα νήματα από τον θόρυβο δικτύου και τα πηνία των relay.
Η EL34 μου ακούγεται πολύ καλά σε μία ιδιοκατασκευή με τις ECC83και EF86 (πιστό αντίγραφο του Mullard 5-20, εκτός από την ανόρθωση με πυρίτιο). Όμως στον Κ4000 κάτι "πάει στραβά" και ο ήχος απέχει πολύ από αυτον που θα ήθελα.
Ενδεχομένως οι EF86+ECC83 να οδηγούν καλύτερα την EL34.
Ακόμα μία ερώτηση, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή (Mullard) η αντίσταση στην κάθοδο κάθε της ΕL34 πρέπει να είναι 470Ω, ενώ στον Κ4000 είναι 180Ω, είναι σωστή αυτή η τιμή στον Κ4000;

Ευχαριστώ
Μιχάλης

Reaction score
13
Καλώς σας βρίσκω Μιχάλη,
Κατ' αρχήν να σε ευχαριστήσω για τον χρόνο που αφιέρωσες στην απάντησή σου.
Να τονίσω ότι δεν είμαι απόλυτα βέβαος για όλα τα κατωτέρω. Το πως ακούγεται ένας ενισχυτής είναι εξαιρετικά σύνθετο για να αποδοθεί με λίγες απλές σχέσεις της φυσικής. Άλλωστε και ο σκοπός της επικοινωνίας στο site είναι να διαβάσω και άλλες απόψεις.
Η αλλαγή του πυκνωτή από 22n στα 68n έγινε με το εξής σκεπτικό:
μαζί με την αντίσταση 10Κ που ακολουθεί δημιουργούν φίλτρο RC.

Πραγματι δημιουργειται φιλτρο RC, αλλα ΟΧΙ με αυτην την αντισταση (stopper του Οδηγου πλεγματος) αλλα με εκεινη που συνδεεται στο τριμμερ της πολωσης συν το τμημα του τριμμερ μεχρι την γη. Η χωρητικοτητα που υπαρχει εκει απο κατασκευης ειναι υπεραρκετη για να περνανε κατω απο 10 Ηz.
Ενδεχομενως με τα 68 νανο να αντιμετωπισεις φαινομενα motorboating (ταλαντωση ΠΟΛΥ χαμηλης συχνοτητας πχ 0.5 Ηz)

Από την εξίσωση συντονισμού F=1/2πRC, προκύπτει συντονισμός στα 72,4Hz και αναμένεται εξασθένηση των χαμηλών από αυτό το σημείο και κάτω.
Με χρήση πυκνωτών 68n, όμοια η εξασθένηση αναμένεται να αρχίσει στα 24,13Ηz.
Από τα ανωτέρω προκύπτει καλύτερη απόκριση στις χαμηλές συχνότητες με τα 68n.

Ο λόγος που σκεφτομαι την χρήση 6550/ΚΤ88/ΚΤ90, είναι ότι δεν με ικανοποιεί ο ήχος του ενισχυτή και θα ήθελα μια overall βελτίωση του.
Περισσότερη ισχύς δεν μου χρειάζεται γιατί τα ηχεία που χρησιμοποιώ είναι αρκετά ευαίσθητα (avantgarde acoustics duo, κάπου 103db και KEF C95 στα 92db).
Έχω διαβάσει καλές κριτικές για τον Κ8010 με ΚΤ88, του οποίου το κύκλώμα είναι το ίδιο με του Κ4000 και ο μετασχηματιστής εξόδου είναι ο ίδιος (ZD043 της ILP).
Επίσης κάποιοι στο διαδίκτυο βρίσκουν πολύ καλή την χρήση KT88.
http://web.archive.org/web/20051210143749/http://ironradio.com/k4040.html

Μιλανε για τον Κ4040 και οχι τον Κ4000. Βεβαια ειναι παρομοιας (δηλαδη εξισσου αθλιας) σχεδιασης.
Σκεψου οτι η τελικη οδηγητρια ειναι και Phase Splitter, και για να κανουν τα πραγματα χειροτερα διαλεγουν τον τυπο Split load που εχει ανομοιες αντιστασεις στις δυο αντιφατικες εξοδους. Επειδη ομως το "χειροτερα" δεν τους φανηκε αρκετο, χρησιμοποιουν εκει μια ECC83 που δεν μπορει να δωσει αρκετο ρευμα οδηγησης, ωστε να μιλαμε για κατασταση τελειως απαραδεκτη.

Βέβαια η απαιτήσεις του νήματος είναι 1,5Α για την EL34, 1,6A για τις 6550 και ΚΤ90 και ανεβαίνει στα 1,8Α για την ΚΤ88,

Ειναι 1.6 Α για ολες αυτες.

οπότε όπως πολύ σωστά γράφεις κινδυνεύει το δευτερεύον 6,3V της τροφοδοσίας γιατί θα απαιτούνται 0,8-2,4Α περισσότερα.

Δεν εννοουσα αυτο αλλα το τροφοδοτικο της Υψηλης. Αυτο ειναι το μονο που επιβαρυνεται, πιο πολυ με λαμπες σαν τις ΚΤ88, και λιγοτερο με τις 6550. Και ξεχνα τις ΚΤ90, εαν θες την γνωμη μου.

Δύο μικρά τροφοδοτικά, ένα 6,5V AC για την πλακέτα καθυστέρησης των 430V και ένα σταθεροποιημένο 6,3V για τα νήματα των προενισχυτριών, θα απαλλάσαν το μ/στή από 1-1,2Α φορτίο στα 6,3V καθώς και αφαιρούνται τα πιθανα παράσιτα στα νήματα από τον θόρυβο δικτύου και τα πηνία των relay.

Δεν χρειαζεται ομως

Η EL34 μου ακούγεται πολύ καλά σε μία ιδιοκατασκευή με τις ECC83 και EF86 (πιστό αντίγραφο του Mullard 5-20, εκτός από την ανόρθωση με πυρίτιο). Όμως στον Κ4000 κάτι "πάει στραβά" και ο ήχος απέχει πολύ από αυτον που θα ήθελα.
Ενδεχομένως οι EF86 + ECC83 να οδηγούν καλύτερα την EL34.

Ειναι θεμα σχεδιασης. Η συγκεκριμενη που αναφερεις, αν και καπως παλιομοδιτικη ειναι κατα την γνωμη μου, σαφως προτιμοτερη αυτης του Κ4000.

Ακόμα μία ερώτηση, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή (Mullard) η αντίσταση στην κάθοδο κάθε της ΕL34 πρέπει να είναι 470Ω, ενώ στον Κ4000 είναι 180Ω, είναι σωστή αυτή η τιμή στον Κ4000;

Η αντισταση των 470 Ω ειναι σωστη.
Αναφερεται σε κυκλωμα με Αυτοπολωση (Self Bias), δηλαδη με μια μεγαλη Βαττικη αντισταση Καθοδου και παραλληλα πυκνωτη αποζευξης του σηματος, πανω στην οποια δημιουργειται μια πτωση τασεως περι τα 35 Βολτ, ωστε να γινεται η Καθοδος αντιστοιχα θετικοτερη του Οδηγου πλεγματος.

Η αντισταση των 180 Ω .... πρωτον δεν ειναι 180 Ω. (Καποιο λαθος κανεις εδω. Τοση ειναι η Aντισταση των screen).
Συμφωνα με το σχεδιο ειναι 4 παραλληλες των 39 Ω, δηλαδη περι τα 10 Ω συνολικα.
Υπαρχει εκει για να δειγματοληπτει το ρευμα Καθοδου, ωστε να μπορεις να ρυθμιζεις μεσω των τριμμερ το ρευμα Ηρεμιας της καθε λαμπας, αφου σε αυτην την περιπτωση εχουμε πολωση των οδηγων πλεγματων με χρηση τροφοδοτικου Αρνητικης τασης (Fixed Bias)

Ευχαριστώ
Μιχάλης
Μιλαω με βαση αυτο το σχεδιο

http://www.avsite.gr/vb/attachment.php?attachmentid=7456&d=1193439096

m_v

Reaction score
24
Μιχάλη,
Ιδιαίτερα κατατοπιστική η απάντησή σου, που μου εξοικονόμησε πολύ χρόνο από προσπάθειες βελτίωσης καθώς και με απάλλαξε από τον βασανιστικό προβληματισμό "τι έχει το κακόμοιρο και δεν παίζει".
Οπότε θα επικεντρωθώ στα επόμενα project: αναβάθμιση υλικών ενός BEARD Ρ35, επαναφορά ζεύγους Verdik Quality 10 (κλώνος του Mullard 5-10 με EL84) στην αρχική τους κατάσταση, συμμάζεμα σε μία εξάδα QUAD II, "φρεσκάρισμα ενός REVOX B795 κλπ
Μιχάλης

Reaction score
13
Μιχάλη,
Ιδιαίτερα κατατοπιστική η απάντησή σου, που μου εξοικονόμησε πολύ χρόνο από προσπάθειες βελτίωσης καθώς και με απάλλαξε από τον βασανιστικό προβληματισμό "τι έχει το κακόμοιρο και δεν παίζει".
Οπότε θα επικεντρωθώ στα επόμενα project: αναβάθμιση υλικών ενός BEARD Ρ35, επαναφορά ζεύγους Verdik Quality 10 (κλώνος του Mullard 5-10 με EL84) στην αρχική τους κατάσταση, συμμάζεμα σε μία εξάδα QUAD II, "φρεσκάρισμα ενός REVOX B795 κλπ
Μιχάλης
Δηλαδη Μαικ τι εννοεις οταν λες οτι "δεν παιζει" ο Κ4000 ?
Δεν παιζει καθολου ?
Ή δεν σου αρεσει οπως παιζει ?
Και αν συμβαινει το δευτερο, πως θα το περιεγραφες πιο συγκεκριμενα ?

Αυτα που εγραψα για τον Κ4000 δεν ειναι απαραιτητα και λογος διαζυγιου.
Τον εχεις δοκιμασει ποτε σε ψευδοτριοδικη λειτουργια ?

m_v

Reaction score
24
Μιχάλη,
Λέγοντας "δεν παίζει" εννοώ ότι λειτουργεί κανονικά, αποδίδει καλύτερα σε σχέση με χαμηλής τιμής τρανζιστοράτους ενισχυτές, αλλά του λείπει η σαφήνεια, η σωστή εικόνα, η ανταπόκριση σε γρήγορα μεταβατικά έντασης, δεν προκύπτει ακριβώς ο χαρακτηρισικός ήχος του κάθε οργάνου κλπ
Δεν "παίρνω διαζύγιο" από τον Κ4000, αλλά έχω πολλές συσκευές ανοικτές, η συζυγός μου διαμαρτύρεται (το σπίτι έχει γίνει εργαστήριο κλπ), οπότε θα προχωρήσω στα επόμενα για να αδειάζει ο χώρος.

Αφού υπάρχει ωραίο κουτί, καλοί μ/στές εξόδου-τροφοδοσίας κλπ, σκέφτομαι στο μέλλον την μετατροπή σε 2Χ Κ8010, που φαίνεται στην σελίδα 29 του κατωτέρω
http://www.velleman.be/downloads/0/manual_k8010.pdf

το σχέδιο από την V6 (ECC81 αντί της ECC83) και μετά είναι ίδιο με του Κ4000/Κ4040, οπότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί η ίδια πλακέτα αλλάζοντας μόνο τις τιμές των εξαρτημάτων από αυτό το σημείο και μετά. Τα 2 board για τις ECC82, φτιάχνονται ευκολα και μπορεί να τοποθετηθούν καθ' ύψος (η μία πάνω στην άλλη) στη θέση της πλακέτας της μίας ECC82 που υπάρχει τώρα.

Ευχαριστώ
Μιχάλης

m_v

Reaction score
24
Ακόμα πιό απλό είναι να κρατηθεί ως έχει το τελικό στάδιο και να χρησιμοποιηθεί η προενίσχυση και διαχωρισμός φάσεων του Κ8010 (1 ECC82 & 1 ECC83 ανά κανάλι)

Reaction score
13
Ακόμα πιό απλό είναι να κρατηθεί ως έχει το τελικό στάδιο και να χρησιμοποιηθεί η προενίσχυση και διαχωρισμός φάσεων του Κ8010 (1 ECC82 & 1 ECC83 ανά κανάλι)

Συγνωμμη αλλα ποια ειναι η διαφορα ?
Προκειται για ΑΚΡΙΒΩΣ την ιδια σχεδιαση.
Μονο που ο Κ8010 εχει ECC81 για Phase splitter/driver, ενω οι αλλοι εχουν ECC83.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.898
Members
38.517
Νεότερο μέλος
DimAster