Video Effects...

exile

Videocameras
Μηνύματα
6.051
Reaction score
4.340
Aς γράψουμε σε αυτό το νήμα, τρόπους, μεθόδους που ίσως να χρησιμοποιεί ο καθένας από εμάς για την εφαρμογή μερικών εφέ στο βίντεο…
Δεν έχει σημασία τι software έχουμε.Οτι κι αν είναι και μπορεί να προσφέρει έστω και κάτι πέρα από τα ήδη συνηθισμένα, καλοδεχούμενο…

Ξεκινώ πρώτος με κάτι που ίσως σε πολλούς να φανεί δύσκολο…


Green Screen




Το συγκεκριμένο εφέ είναι ένα είδος chroma key*. H ιδέα είναι να δημιουργηθεί ένα καθαρό πράσινο φοντο, το οποίο στη συνέχεια μπορεί αντικατασταθεί με ότι φόντο εικόνας θέλετε.

Τι θα χρειαστούμε:
  • Σχεδιασμό οθόνης
  • Υλικό
  • Φωτισμό
  • Ενσωμάτωση των πλάνων από green screen σε βίντεο.
Υπάρχουν πολλές παραλλαγές του πρότυπου green screen και ο καθένας το προσαρμόζει στις δικες του ανάγκες με βάση τους πόρους που μπορεί να διαθεσει.Ο,τι κι αν κάνουμε να θυμόμαστε τα δυο σημαντικά πράγματα:

1. Το χρώμα –το φωτισμό και
2. Δεν μπορούμε να έχουμε κάτι στο α΄ πλάνο (μέρος του θέματος)που είναι στο ίδιο χρώμα με την οθόνη.
Πριν προχωρήσουμε ας ρίξουμε μια μάτια πρώτα στο τι είναι chroma key*…

Chroma Key

Μια τεχνική που χρησιμοποιείται σε φιλμ,βιντεο και στην φωτογραφια,για να αντικαταστήσει ένα τμήμα μιας εικόνας με μια νεα.Πιο συχνά χρησιμοποιείται για να αντικαταστήσει ένα χρωματιστό φόντο με μια διαφορετική ρύθμιση.
Το παράδειγμα παραπανω δείχνει ένα πλάνο καταγεγραμμένο σε green screen.Στη συνέχεια το συγκεκριμένο πλάνο το επεξεργαζόμαστε με ένα λογισμικο,οπου ο editor «λέει» στο λογισμικό ποιο χρώμα να γίνει transparent ,βάζοντας μερικές παραμέτρους και καθορίζοντας μια νέα εικόνα φόντου.
Αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει στο post-production ή σε πραγματικό χρονο.Τα τηλεοπτικά προγράμματα όπως οι ειδήσεις και τα ψυχαγωγικα,το χρησιμοποιούν πολύ.
Σημειώστε ότι τίποτε στο πλάνο που εμπίπτει εντος του καθορισμένου εύρους χρώματος δεν θα πρέπει να είναι transparent,γιατί αν ένα άτομο φοραει ένα πράσινο μπλουζάκι μπορεί να φαίνεται σχεδόν αόρατο...
Τα πιο συνηθισμένα χρώματα που χρησιμοποιούνται σ’αυτη τη τεχνική είναι μπλε και πρασινο,γιατι αυτά είναι λιγότερο πιθανό να επηρεάσουν το πλάνο στο προσκήνιο(foreground).


Συνεχιζεται...

 

exile

Videocameras
Μηνύματα
6.051
Reaction score
4.340
Απάντηση: Video Effects...

Σχεδιασμός


Πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε κατασκευη,ειναι καλή ιδέα να σχεδιάσετε το μέγεθος της οθόνης βασιζόμενοι στον χώρο σας.Δεν υπάρχει τίποτε χειρότερο από το να κατασκευάσει κανείς μια green screen η οποία καταλήγει να μην είναι αρκετά ευρεία...
Ρυθμίστε τον προτεινόμενο χώρο σας και την κάμερα ή καμερες.Συνεχιστε με κάθε είδους πλάνο που ενδεχομένως να θέλετε και μετρήστε τη συνολική απαιτουμένη περιοχή του φόντου(background).
Αφήστε αρκετό χώρο σε περίπτωση που αλλάξετε γνώμη σχετικά με τη διαμόρφωση της σκηνής ή διευρύνετε το πλάνο περισσότερο απ’οτι αρχικά είχατε σχεδιασει.Επισης δώστε επιπλέον χώρο στις πλευρές της οθόνης για να τοποθετήσετε τα φώτα.
Ιδανικά θα πρέπει να υπάρχει κάποιο κενό μεταξύ θεμάτων στο προσκήνιο και της οθόνης που καθιστά πιο εύκολη την υπόθεση φωτισμός...

Υλικό Οθόνης

Πολύς λόγος γίνεται για το ποια υλικά είναι αποδοτικά για χρήση green screen.
Πολλοί επαγγελματίες θα πουν ότι το χρώμα πρέπει ακριβώς να είναι η σωστή απόχρωση του πράσινου ή ότι η οθόνη πρέπει να φτιαχτεί από συγκεκριμένο υλικό.
Είναι αλήθεια ότι ορισμένα υλικά και χρώματα είναι καλύτερα αλλά στην πραγματικότητα μπορείτε να κάνετε μια αποτελεσματική οθόνη από σχεδόν οποιαδήποτε λεία πράσινη επιφάνεια.
Πιθανόν θα θέλατε μια φθηνή υλοποίηση για αρχή βλέποντας ότι δεν είναι δύσκολο να βρεθούν τα υλικά....

Υπάρχουν 3 κύριες επιλογές:

1. Χρησιμοποιείστε ένα στερεό υλικό όπως χαρτόνι ή ξύλο βαμμένα πράσινα
2. Χρησιμοποιείστε ένα σπογγώδες υλικό όπως αφρό ή spandex κλπ...Αν πρόκειται να συνεχίσετε ετσι,καλυτερα να πάτε σε επαγγελματικό υλικό
3. Χρησιμοποιείστε κάποιο είδος υφασματος.Μπορειτε να αγοράσετε είτε πράσινο υλικό ή λευκό και να το βάψετε πράσινο....

Ύφασμα

Πηγαίνετε σε ένα κατάστημα υφασμάτων κα αναζητήστε τι θέλετε:

• Το υλικό δεν πρέπει να είναι ανακλαστικό γιατί δημιουργεί hotspots
• Ανοιχτό πράσινο είναι καλύτερα από σκούρο
• Υλικό ανθεκτικό στις ζάρες

• Σκληρά υλικά είναι καλά γιατί παρέχουν σταθερό χρώμα ,ειδικά εάν υπάρχει πιθανότητα να μην φαίνεται τίποτε πίσω από την οθονη.Ωστοσο μπορεί να είναι επιρρεπή στις ζάρες...

Αν χρειαστεί να πακετάρετε το υλικό για αποθήκευση καλύτερα να το τυλίξετε παρά να το διπλώσετε για αν έχετε μείωση στις ζαρες.Χρησιμοποιείστε κυλίνδρους χαρτιού με διάμετρο τουλάχιστον 5-10cm.
Μπορείτε να σιδερώσετε το υλικό σας για να διώξετε τις ζάρες αλλά σιγουρευτείτε αν το βάψετε ,ότι μπορείτε να το κάνετε...
Κρεμάστε το υλικό καθ οιονδήποτε τρόπο θέλετε και ταιριάζει στην περίπτωση σας.Π.χ ,ένα σύστημα σαν την κουρτίνα μπάνιου στερεωμένη στο τοίχωμα ...
Για να κάνετε την οθόνη κινητή χρησιμοποιείστε racks από ρούχα ή οτιδήποτε παρόμοιο...

Στερεό Υλικό


Το χαρτόνι ή το ξύλο έχουν το πλεονέκτημα να προσφέρουν μια συνεκτική επιφάνεια χωρίς ζαρες.Το μειονέκτημα είναι να πακεταριστούν και μετακινηθούν...
Παρόλο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε ανοιχτό πράσινο χρώμα ,είναι καλύτερα να χρησιμοποιήσετε μια απόχρωση σχεδιασμένη για green screen .
Κάνοντας μια αναζήτηση για chrome key paint θα δείτε κάποιες επιλογές...



Συνεχίζεται...
 

exile

Videocameras
Μηνύματα
6.051
Reaction score
4.340
Απάντηση: Video Effects...

Φωτισμός της οθόνης



Σε περίπτωση που αναρωτιέστε,η πράσινη οθόνη απαιτεί τον δικό της φωτισμο.Ειναι εξαιρετικά απίθανο ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την οθόνη με τον περιβάλλοντα φωτισμό ή το ίδιο φως που χρησιμοποιείτε για τα θέματα στο προσκήνιο.
Όπως είπαμε στην αρχη,προγραμματιζουμε τον φωτισμό πριν την κατασκευή.
Το κλειδί για φωτισμό μιας τέτοιας οθόνης είναι η συνοχη.Το όλο θέμα είναι να δημιουργηθεί μια ενιαία απόχρωση του χρώματος σε όλη την επιφάνεια.
Θα χρειαστείτε τουλάχιστον 2 φώτα....
Το διάγραμμα παρακάτω μας δείχνει πως θα μπορούσαμε να φωτίσουμε μια οθόνη που βρίσκεται λίγα μέτρα πιο πέρα ,χρησιμοποιώντας ένα ζευγάρι λάμπες 300 500w (μια σε κάθε άκρο) κι ένα ζευγάρι των 100-250w που να ρίχνουν το φως από κάτω προς τα πάνω.


Σημειώστε πως η διάχυση στα φίλτρα είναι πολύ βολική όταν φωτίζεται η οθόνη και συμβάλλει στην δημιουργία έξτρα φωτισμού ,μειώνοντας τις σκιές.
Πειραματιστείτε με διαφορετικούς συνδυασμούς για να έχετε ομοιόμορφο φωτισμό.

Μόλις φωτιστεί η οθονη,προσθέστε τον κύριο φωτισμό για το θέμα σας.Σε αυτό το σημείο θα διαπιστώσετε ότι οι σκιές που δημιουργούνται από τα νέα αυτά φώτα ,πέφτουν στην οθονη.Ρυθμιστε τις θέσεις των φωτιστικών και των φίλτρων μέχρι να επιτύχετε τον καλύτερο συνδυασμό...


Συνεχίζεται....
 

exile

Videocameras
Μηνύματα
6.051
Reaction score
4.340
Απάντηση: Video Effects...

Πλάνα από green screen



Αφού καταγραφούν τα πλάνα στην οθονη,θα πρέπει προφανώς να αφαιρέσετε τα πράσινα μέρη της εικόνας και να την αντικαταστήσετε με το δικό σας background.
Αυτό γίνεται μέσω μιας διαδικασίας που λέγεται chroma keying,η οποία συνίσταται στην επιλογή,το χρώμα και την αφαίρεση αυτού του χρώματος από την εικονα.Καθε εικόνα που στη συνέχεια «τοποθετείται» πίσω από αυτή την εικόνα γίνεται ορατή.



Υπάρχουν 2 τρόποι για να δημιουργήσετε chroma key:


1. Σε πραγματικό χρόνο χρησιμοποιώντας ένα video switcher ή γεννήτρια ειδικών εφέ
2. Στο post-production ,χρησιμοποιώντας ένα λογισμικό επεξεργασιας.Θα υποθέσουμε ότι χρησιμοποιείτε τη δεύτερη μεθοδο,δεδομενου ότι αυτό είναι μακράν το πιο κοινό για τους αρχαριους.Το πως ακριβώς δημιουργείται ένα chroma key ,εξαρτάται από το λογισμικό επεξεργασίας ,αλλά γενικά η διαδικασία σε όλες της εφαρμογές είναι κάπως έτσι:


• Τοποθετήστε τα πλάνα της green screen στο timeline
• Toτοποθετήστε τα πλάνα ή την εικόνα που χρησιμοποιούνται σαν background σε ένα layer κάτω από τα πράσινα
• Προσθέστε την green screen ή το chroma key εφέ στο ανώτερο layer


• Επιλέξτε το πράσινο σαν χρώμα για χρήση στο key.Αρκετά προγράμματα έχουν ένα colourpicker γι΄αυτη τη δουλειά.
• Αφού επιλέξετε χρώμα ,μέρη της εικόνας θα γίνουν transparent και θα πρέπει να δείτε το φόντο να εμφανίζεται σ΄αυτα.
• Ρυθμίστε τις παραμέτρους για να έχετε το καλύτερο αποτέλεσμα....



Συνεχίζεται...
 

exile

Videocameras
Μηνύματα
6.051
Reaction score
4.340
Απάντηση: Video Effects...

Μερικά tips…

Mερικα προγράμματα παρέχουν αποκλειστικά αποτελέσματα για μπλε και πράσινη οθονη, απαιτωντας η οθόνη να είναι συγκεκριμένου χρωματος.

Εαν τα εφέ δεν λειτουργούν, τότε χρησιμοποιείστε ένα πιο γενικό chroma key για να έχετε αποτέλεσμα.

Κατά την επιλογή των βασικών χρωμάτων επιλέξτε ένα τμήμα οθόνης που αντιπροσωπεύει καλύτερα το χρώμα του συνόλου.

Βασικές παράμετροι για την προσαρμογή είναι η ομοιότητα(similarity) και η ανάμειξη(blending).Πειραματιστείτε για να δείτε πως λειτουργούν.

Μπορείτε σχεδόν πάντα να προσαρμόσετε αυτές τις λειτουργιές για να έχετε ένα αποδεκτό effect.

Βεβαιωθείτε ότι το άτομο-α στο βίντεο γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να φορούν κάτι πράσινο (ή μπλε αντίστοιχα).Επίσης αποφύγετε οτιδήποτε σε πράσινο ή μπλε.

Προσέξτε τα λογότυπα στα ρούχα γιατί μετά την καταγραφή και την προσθήκη του chroma key θα φαίνονται σαν τρύπες στο σώμα του ατόμου.

θα δείτε ότι ίσως κάποια χρώματα λειτουργούν καλύτερα από άλλα όταν τελειώσετε με το chroma key.

Χρειάζεται λίγος χρόνος και πειραματισμός για διαφορετικά χρώματα ώστε να αποδίδονται οι σκιές και οι αποχρώσεις διαφορετικά...




Σας ευχαριστω πολυ...
Να ειστε καλα...
 


Μηνύματα
901
Reaction score
54
Απάντηση: Video Effects...

Μιλάμε για το κορυφαίο τρυκ του κινηματογράφου, που ήταν άπιαστο όνειρο για τους ερασιτέχνες πριν από την έλευση των υπολογιστών , με εξαίρεση μιας κονσόλας της videonics mx1 (πού τη θυμήθηκα...). Στο σινεμά παλιά το λέγανε και blue box και χωρίς αυτό ,ουσιαστικά δε θα υπήρχε φανταστικός κινηματογράφος, επιστημονική φαντασία κλπ, κλπ.
Τώρα πια χρησιμοποιείται τόσο πολύ, που δελτίου καιρού χωρίς green screen δεν υπάρχει. Αλλά και δελτία ειδήσεων βασίζονται πολλές φορές σε εικονικά σκηνικά ,χάρη στο blue/green screen.


Στην πράξη βέβαια έχει τις δυσκολίες του, οι οποίες δεν οφείλονται μόνο στα όσα πρέπει να προσέξει κανείς , όπως πολύ ωραία εξήγησε ο exile , αλλά και στα συμπιεσμένα φορμά που χρησιμοποιούμε και στην "κουτσουρεμένη" πληροφορία χρώματος που αυτά διαθέτουν, η οποία δεν είναι ορατή στο μάτι, αλλά σε τέτοιες ειδικές περιπτώσεις κάνει ζημιά.

 

Μηνύματα
901
Reaction score
54
Απάντηση: Video Effects...



Μια σκηνή από την "Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων". Οτιδήποτε είναι πράσινο στη συνέχεια αντικατστάθηκε από τα ψηφιακά σκηνικά ή τις ανάλογες μακέτες, ακόμα και το σώμα του ηθοποιού.
 

Μηνύματα
901
Reaction score
54
Απάντηση: Video Effects...



Και ένα ακόμα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα πρακτικής εφαρμογής του εφέ.
 

Μηνύματα
1.159
Reaction score
5
Απάντηση: Video Effects...

Χρησιμοποιόντας το Sony Vegas (όπως κάνω χρόνια τώρα) πρόσφατα έκανα ένα κλιπάκι με green screen και βγήκε ΤΕΛΕΙΟ !! Είχα χρησιμποιήσει αυτό το tutorial http://www.youtube.com/watch?v=GzQ0MhC6FnM

Ήταν απλό, γρήγορο και fun :)
 

Μηνύματα
30.533
Reaction score
40
Απάντηση: Video Effects...

Μπράβο Άρη! :107:
Άλλο ένα sticky


Κανόνισε αλητήριε να με βάλεις να πάρω καμιά βιντεοκάμερα :136:
 

Μηνύματα
4.830
Reaction score
1
Απάντηση: Video Effects...

Μπράβο Άρη! :107:
Άλλο ένα sticky


Κανόνισε αλητήριε να με βάλεις να πάρω καμιά βιντεοκάμερα :136:
Πάρε οπωσδήποτε!
Περιμένω πως και πως μια αναλυτική παρουσίαση βιντεοκάμερας με το δικό σου αναλυτικότατο τρόπο:126:
 


Μηνύματα
36
Reaction score
0
Απάντηση: Video Effects...

Kαλησπέρα,
μήπως ξέρετε στην Θεσσαλονίκη που μπορώ να βρώ τόπια ύφασμα μήπως και έχουν ανοιχτό πράσινο;
Αν δεν επιτρέπετε να μου πείτε μαγαζί,πείτε περιοχή να ψάξω..

Δυστυχώς δεν μπορώ να βάψω τον τοίχο πράσινο.
 



Μηνύματα
1
Reaction score
0
Εγώ εχω μια καμερα της panasonic τη tm900. Πώς μπορω με το pinnacle 15 που χρησιμοποιω να βγαζω κάποιον βιντεο και φόντο να έχω ένα τοπίο;
 
Last edited by a moderator:


Staff online

  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.323
Μηνύματα
2.858.541
Members
37.895
Νεότερο μέλος
Mark Zappa
Top